Az új oktatási és kulturális tárca

Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn bemutatta a tárca új vezetését,(OKM) államtitkára Arató Gergely lesz, a gazdasági ügyekért és létesítmény-fenntartásért Závecz Ferenc felel majd.


A nemzetközi kapcsolatokért Bogyay Katalin, a felsőoktatásért Manherz Károly, a közoktatásért Szüdi János, a kultúráért Schneider Márta felel majd.
A munka ma reggel megkezdődött – mondta Hiller István, aki, közlése szerint, háromnegyed óra alatt telefonálta végig leendő munkatársait. Tudtam, kiket akarok felkérni – fogalmazott, hozzátéve: megtiszteltetésnek és örömnek tartja, hogy elsőre igen választ kapott. A miniszter az oktatás és a kultúra területén hasonlóan gondolkodó emberek közül a legjobb csapatként aposztrofálta a tárca új vezetését.
Az egyházi ügyekért felelős személyéről később születik döntés.
A nyár folyamán találkozni kíván a történelmi egyházak és a kisegyházak képviselőivel.
Arató Gergely azt mondta, az a dolga, hogy segítse a miniszter munkáját, támogassa elhatározásait. Az államtitkárt az új miniszter úgy jellemezte, mint aki állja a vitákat a frakcióban, valamint a parlamenten belül és kívül egyaránt.
Manherz Károly, az ELTE dékánja felsőoktatásért felelős szakállamtitkárként elmondta: bízik benne, hogy a felsőoktatás változatlanul olyan fontos terület lesz, mint eddig volt. Közölte: a bolognai folyamatban „nyakig benne volt” és egyet is értett azzal.
A miniszter szerint Manherz Károly a felsőoktatásban nemcsak hisz, hanem változtatni is képes, s a terület egyik legtekintélyesebb alakja.
Szüdi János, közoktatásért felelős szakállamtitkár kiemelte: 1985 óta dolgozik a tárcánál, pályája során fontos állomásként említette az 1993-as törvény elfogadását. Reményének adott hangot, hogy a közoktatás töretlen fejlődését tovább tudja vinni majd. A miniszter úgy jellemezte, mint a magyar közoktatás egyik legkitűnőbb ismerőjét, szakpolitikusát, aki kemény ember, nézeteiért kiáll még az aktuális miniszterrel szemben is.
Závecz Ferenc a gazdasági ügyekért és létesítmény-fenntartásért felelős szakállamtitkár azt mondta, hogy határozott szerénységgel működő szolgáltató centrumot kíván létrehozni. Hiller István róla azt mondta, hogy az egyik legjobb értője a területnek és „kőkemény”. Ahol rendet kell teremteni, ott rendet fognak teremteni – ígérte.
A miniszter elmondta, pezsgő, sokszínű és jól tagolt kulturális életet szeretne. Ezért is kérte fel a kulturális terület felelősének Schneider Márta korábbi helyettes államtitkárt. Schneider Márta művelődésszociológusként jellemezte saját magát, s reményének adott hangot, hogy a következő négy évet is sikeresen tudja végigvinni.
A nemzetközi kapcsolatokért a Londonból 13 év után hazatérő Bogyay Katalin felel a jövőben. Bogyay Katalin azt mondta, egész életében az foglalkoztatta, hogy a magyar kultúra és a világ kultúrája hogyan kapcsolható össze. Hiller István elmondta: jelenleg 18 külföldi intézet működik, mint mondta, ennél sokkal többet, hálózatot akar. Közös gondolkodást, ami a magyar kultúrát, az ország hihetetlen tehetségét, szellemiségét be tudja mutatni.
BreuerPress-info