Gyurcsány Ferenc bemutatta a miniszterjelölteket

Gyurcsány Ferenc Molnár Lajost egészségügyi miniszternek, Gráf Józsefet földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek, Kóka Jánost a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére,


Szekeres Imrét a Honvédelmi Minisztérium, Petrétei Józsefet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Persányi Miklóst a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Göncz Kingát a Külügyminisztérium, Hiller Istvánt az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Lamperth Mónikát az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, Veres Jánost a Pénzügyminisztérium és Kiss Pétert a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetőjének jelöli. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterjelölt Szilvásy György – jelentette be a kijelölt miniszterelnök pénteken.
Kiss Péter lesz a miniszterelnök politikai helyettese, és a Szilvásy György vezette Miniszterelnöki Hivatal egyben ellátja a miniszterelnök kabinetjének feladatait is – közölte Gyurcsány Ferenc.
Mint mondta, a bemutatkozás előtt mind a 12 miniszterjelölt felelősség-nyilatkozatot írt alá, amelyben azt rögzítették, hogy a miniszterelnök és a miniszterjelöltek milyen módon vesznek részt az országreformban. Hozzátette: a nyilatkozatot még a nap folyamán nyilvánosságra hozzák.
„Jobb országot szeretnénk teremteni. (…) Ehhez sok változás kell. A változások, változtatások egyik első számú motorja a Magyar Köztársaság Kormánya kell, hogy legyen” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a változások megvalósítására nem elég a kormány, azok csak akkor valósíthatók meg, ha nagyon sokan osztoznak benne.
A kijelölt miniszterelnök Petrétei Józsefet, az igazságügyi tárca jelenlegi és leendő vezetőjét bemutatva közölte: „az alkotmányosság őre, az államreform magas szintű, támadhatatlan jogszabályi előkészítésének felelőse”. Elmondta: a szabadság és a rend országát szeretnék megteremteni, de szabadság csak addig létezik, amíg fenntartható a rend.
Gyurcsány Ferenc Persányi Miklósról azt mondta. „nemcsak az évszázad legnagyobb árvizeinek legyőzésében vállalt kulcsszerepet”, az ő nevéhez kötődnek majd a következő időszak nagy folyamszabályozási, árvízvédelmi beruházásai, a megújuló erőforrásokra alapozott energiaprogram. „A zöldügy, az nem kormányügy, sokak ügye” – fogalmazott, hozzátéve, hogy csak civil miniszter tud ezen a területen sikeres lenni.
Gráf Józsefről szólva a kormányfő elmondta: „a józan ész embere, az agrármenedzser”, aki megalkotott egy új, jövőbe vezető, modern agrárprogramot”. Mint mondta, szeretné, ha védené a jó minőségű magyar áruk piacát, és ne rettenjen meg attól, hogy ennek érdekében kemény harcokba kell bocsátkoznia.
Az egészségügyért felelős Molnár Lajosról Gyurcsány Ferenc azt mondta: „nehéz ember, nem tagadom, nehéz feladattal”. Hangsúlyozta: a kormánynak van egészségügyi reformterve, olyan, amelyben a két koalíciós párt megállapodott, a miniszternek az a dolga, hogy ezt végrehajtsa.
A politikus elvárásként fogalmazta meg az egészségügyi miniszterrel szemben, hogy a vitákban legyen határozott és empatikus.
Lamperth Mónikáról közölte: feladata, hogy az államreform egyik legizgalmasabb részét, az önkormányzati és közigazgatási reformot felügyelje. Hozzátette: decentralizálnia kell az állam működését, összekapcsolni az önkormányzati szándékokat az állami fejlesztéspolitikával.
Ehhez a feladathoz bölcsesség, rafinéria, határozottság kell – fűzte hozzá.
Gyurcsány Ferenc Hiller Istvánt, az oktatási és kulturális tárca várományosát bemutatva elmondta: „reform és nyugalom kell, eltérő arányban”. Hozzáfűzte: tovább kell vinni mindazt, ami elkezdődött az oktatásban, és folytatni azokat a programokat, amelyek kinyitották a kultúra világát.
Közölte: a miniszternek feladata lesz segíteni azt az átalakulást, amely elkezdődött a Magyar Tudományos Akadémián, és ami elkezdődik az innováció, a kutatás-fejlesztés területén.
A kancelláriaminiszter-jelölt Szilvásy Györgyöt Gyurcsány Ferenc „a pontosság miniszterének” nevezte. Mint mondta, a politikának a változtatásokat, a reformokat magán kell kezdenie, erről szól az államigazgatás reformja, ennek vezető politikusa lesz Szilvásy György.
A kormányfő elmondta azt is, hogy önálló kabinetje megszűnik, feladatait a Miniszterelnöki Hivatal látja el.
BPI-info