A kormány átküldte törvénytervezeteit

A kormány a nap folyamán átküldte az ellenzéki pártoknak az Országgyűlésben kétharmados támogatást igénylő törvénytervezeteket – mondta Gyurcsány Ferenc szombaton, az MSZP országos választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón.


A kijelölt kormányfő az ellenzéki pártok vezetőivel csütörtökön folytatott megbeszélésen tett ígéretet arra, hogy a szakértői egyeztetéseket megelőzően, még a héten megküldi a törvénytervezeteket.
Gyurcsány Ferenc elmondta: kilenc jogszabálytervezetet küldtek át; a miniszterhelyettesi poszt bevezetéséhez szükséges alkotmánymódosítást, a regionális választással kapcsolatos alkotmánymódosítást.
Az átküldött törvénycsomag tartalmazza az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségével kapcsolatos új szabályozást, a pártfinanszírozási törvény és a mentelmi jog módosítását – fűzte hozzá.
Megküldték az ellenzéknek a regionális önkormányzatok szerepének tisztázásra vonatkozó előterjesztéseket, a választási jogszabályok módosítását, amely a kisebb létszámú önkormányzatokra, Országgyűlésre, a megyei és fővárosi közgyűlések létszámának 20 százalékos csökkentésére tesz javaslatot már idén ősztől.
Gyurcsány Ferenc a felsorolást folytatva azt mondta: eljuttatták a jogalkotási törvénytervezetet és az Országgyűlés Házszabályáról szóló jogszabálytervezetet.
BreuerPress-info