Az izraeli védelmi miniszter tárgyalások megkezdését javasolja Mahmúd Abbász palesztin elnökkel

Perec azzal indokolja javaslatát, hogy meg kell erősíteni a palesztin elnök pozícióját a kormányon lévő iszlámista, Izrael megsemmisítését célul kitűző Hamász mozgalommal szemben.


Meggyőződése szerint ez jobb megoldás lenne, mint a Palesztin Hatóság teljes elszigetelése, mert az a céllal ellentétes hatást válthat ki. Ez a jelenleg alkalmazott politika esetleg nem gyengíti, hanem erősíti a radikális szervezetet – fejtette ki izraeli védelmi illetékesek egy tanácskozásán. Utalt arra, hogy megnövekedett a Hamász népszerűsége a palesztin területeken, amióta Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági szankciókat vezetett be a Palesztin Hatósággal szemben.
A szankciók politikájával szemben a védelmi miniszter – az Izraeli Munkapárt vezetője – éppenséggel a segélyezést tartja megfelelő eszköznek. Javasolta, hogy folyósítsanak 12 millió dollárnyi humanitárius segélyt a palesztinoknak abból az 50 millió dolláros adó-, illetve vámilleték-hányadból, amely az 1993-as oslói békemegállapodások értelmében havonta megilletné a Palesztin Hatóságot a közös bevételekből, de amelyet Izrael nem hajlandó átutalni a Hamász márciusi hatalomra jutása óta.
BreuerPress-info