Miniszterelnök-jelölt nélkül

Orbán Viktor visszalépett, a Fidesz miniszterelnök-jelölt nélkül küzd a második fordulóban a győzelemért.


Orbán Viktor megerősítette, hogy lemondott a miniszterelnök-jelöltségről az MDF-fel való kiegyezés érdekében. Mivel ez sem mozdította előre a Dávid Ibolyával történő megegyezést, a Fidesz most kampány körútra indul. Egyesével felkeresik azokat a választókerületeket, ahol még látnak esélyt a jobboldali győzelemre, és igyekeznek majd az MDF szavazóit is maguk mögé állítani. A Fidesz bízik benne, hogy a szigorúan konzekvens MDF támogatóit miniszterelnök-jelölt nélkül is el tudják hódítani.
A Fidesz elnöke kitérő választ adott Baló Györgynek a Dávid Ibolya levelében szereplő feltételekre. Orbán Viktor úgy értelmezte az MDF üzeneteit, hogy az ő személyét kifogásolják a jobboldal másik táborában. Figyelmen kívül hagyta azonban Dávid Ibolya nyolc pontba foglalt program kritikáját. Miközben az MDF elnök asszonya pontosan ahhoz a feltételhez kötötte a Fidesszel való egyezség megkötését, hogy Orbán Viktor vizsgálja felül tarthatatlan, és a konzervatív értékrendtől távolálló ígéreteit. Mivel erre a Fidesz az óta sem volt hajlandó, könnyen meghiúsulhat a két jobboldali párt együttműködése.

A Fidesz kommunikációja közben egyre inkább az MDF felé hárítja a felelősséget. Igyekeznek hangsúlyozni a párt elzárkózását a tárgyalások elől, és Dávid Ibolya személyes sértődéseként feltűntetni a két párt között évek óta egyre feszülő vitákat. Már a kampány kezdeti szakaszaiban is Dávid Ibolya volt a Fidesz legfőbb kritikusa, így nem meglepő a Normális Magyarországért küzdő politikus határozott fellépése. Hogy a kérlelhetetlen elvhűség kitart-e a választásokig, és hogy a szavazók hitelesebbnek, és értékesebbnek tartják-e a Fidesz rugalmasabb, helyzetfelismerésen alapuló politikájánál, azt az április 23-ai voksolás dönti majd el.