Magyarország felkutatja a deportáltak listáit

Az Izraeli Jad Vasem intézet jelentése szerint Magyarország, az intézettel közösen történelmi bizottságot állít fel, hogy felkutassák a II. világháború idején deportált és megölt több százezer magyarországi zsidóról készült listákat.


A Jeruzsálemben található zsidó emlékközpont közleménye szerint, a bizottság a magyar kormány támogatásával „módszeres és alapos kutatást végez az összes fennmaradt archívumban, hogy kiegészítse a holokauszt magyarországi áldozatainak listáit”.
Erre a döntésre azt követően került sor, hogy Serge Klarsfeld kéréssel fordult Móse Kacav izraeli elnökhöz és Mádl Ferenc magyar köztársasági elnökhöz, amikor áprilisban Magyarországra látogatott a budapesti Holokauszt Emlékközpont felavatása alkalmából.
A Holocaust során megközelítően hatszázezer magyar származású zsidó pusztult el. Ezek közül 430 ezret 1944 tavaszán hét hét alatt deportáltak Magyarországról.
Meggyesi Péter miniszterelnök és Hiller István miniszter felkérésére egy szakértőkből álló bizottság már megkezdte a rendelkezésre álló dokumentumok vizsgálatát.

Breuer Péter BPI