Lloyd Austin azt mondta Joáv Gallantnak, hogy „hatékony mechanizmusra” van szükség a gázai humanitárius és katonai műveletek koordinálásához

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.24.Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt.

Az LMP felkéri az Alkotmánybíróságot (Ab), hogy tűzze napirendjére a klímatörvényről szóló beadványt.

Lloyd Austin azt mondta Joáv Gallantnak, hogy „hatékony mechanizmusra” van szükség a gázai humanitárius és katonai műveletek koordinálásához.

Nem akarta megölni a szlovák kormányfőt, felkészült a támadásra és bocsánatot kér Robert Ficótól az elkövető – közölték.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A verőcei hajóbaleset kapcsán a Heti TV arra volt kíváncsi, kíván-e a kormány változtatni a víziközlekedés szabályain. A miniszter megjegyezte, jelenleg is egy büntetőeljárás, és annak kapcsán egy vizsgálat van folyamatban, aminek a végét meg kell várni. Amennyiben olyan megállapítás születik, hogy a későbbi tragédiák elkerülése érdekében változtatni kell a szabályokon, úgy természetesen a kormány ezt megteszi. Az államfő meglátogatta az eutanáziáért küzdő Karsai Dánielt, akinek több ígéretet is tett. A Heti TV azt szerette volna megtudni, hogy a látogatás fényében a kormány kíván-e változtatni eddigi álláspontján. Gulyás Gergely elmondta, a kormány továbbra is együttérzéséről biztosítja az alkotmányjogászt. Sulyok Tamás látogatása egy magánesemény volt, amennyiben az államfő bármilyen ígéretet tett, arról majd ő fog beszámolni. A budapesti Hatvany villában tartottak egy regisztráció-köteles, a Közel-Keletről, a nők ellen elkövetett erőszakról szóló rendezvényt, amelyet palesztin-párti tüntetők zavartak meg, és ahonnan az izraeli nagykövetet ki kellett menteni. A Heti TV szerette volna megtudni erről a kormány véleményét. A politikus szerint, miután ez nem egy állami rendezvény volt, így azt, hogy ki és miként juthatott be az eseményre, az csak és kizárólag a szervezők felelőssége. A Heti TV azt is szerette volna megtudni, mit gondol a kormány arról, hogy több európai ország, köztük uniós tagállamok is elismerték a palesztin államot. A miniszter emlékeztetett arra, hogy 1988-ban a Magyar Népköztársaság ismerte el a palesztin államot, így ezen a jelenlegi kormány változtatni nem tud. A közel-keleti helyzet megoldása abban rejlik, hogy a szembenálló felek valamilyen megállapodásra jussanak, amihez persze nemzetközi segítség is kell. Végezetül a Heti TV Magyarország soros uniós elnöksége kapcsán kíváncsi volt a kormány véleményére a sokat emlegetett hetes cikkely körüli vitákról. Gulyás Gergely szerint egyre többen látják, hogy Brüsszel nem igazán ügyel a jogszabályok betartására, és továbbra is kettős mércét alkalmaz.

Zalaegerszegen majd Vasváron folytatódott csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök országjárása az EP-választási kampányban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A Fidesz elnöke Zalaegerszegen megbeszélést folytatott Balaicz Zoltán polgármesterrel, majd a helyi választópolgárokkal találkozott. A választás tétjéről, a háború vagy béke kérdéséről elmondta: Ukrajnában most egy egész generáció lesz a véres háború áldozata. „Mi azonban látni akarjuk felnőni a gyerekeinket és az unokáinkat. Ezért állunk ki a béke mellett. Akármekkora lesz is rajtunk a nyomás, ellenállunk a háborús őrületnek. Ehhez kérjük a magyarok támogatását június 9-én” – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök ezután Vasvárra utazott, ahol a városházán Tóth Balázs polgármesterrel és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselővel tárgyalt, majd a vasvári polgárokkal találkozott.

Az LMP felkéri az Alkotmánybíróságot (Ab), hogy tűzze napirendjére a klímatörvényről szóló beadványt és ne halogassa az erről szóló döntést. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke felidézte: három éve az LMP kezdeményezésére az ellenzéki frakciók az Alkotmánybírósághoz fordultak a klímatörvény utólagos normakontrollja érdekében. Abban bíztak, hogy a klímaváltozás negatív hatásai miatt gyorsan napirendre tűzi az Ab a beadványt és kimondja annak alkotmányellenességét, mert nem biztosítja az alaptörvényben rögzített egészséges környezethez való jogot és a természeti értékek megőrzését. Az ellenzéki politikus emlékeztetett: az elfogadott klímatörvény szerint Magyarország az üvegházhatású gázok kibocsátását legalább negyven százalékkal csökkenti 2030-ig az 1990-es évhez képest. Ugyanakkor már az elfogadáskor tudni lehetett, hogy ez az arány több mint kevés – hangsúlyozta.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy egy angol nyelvű videónyilatkozatban közölte, hogy a Hamász terrorcsoport túszokat tart fogva a dél-gázai Rafahban. „Azok, akik talán elfelejtették, milyen vad és barbár a Hamász, dermesztő emlékeztetőt kapott, amikor látták a fogságban tartott lányainkról készült rémisztő felvételeket. Azoknak a fiatal lányoknak haza kell jönniük. Haza kell jönniük a családjukhoz. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy teljesítsük kritikus küldetésünket, miszerint hazahozzuk az összes túszt és biztosítjuk a Hamász vereségét” – mondta Hagari. „Üldözőbe vesszük a Hamászt. Ki fogjuk szabadítani a túszokat”. „A Hamász Rafahban van, a Hamász túszokat tart Rafahban, ezért manővereznek erőink Rafahban. Ezt célzottan és precízen tesszük” – tette hozzá Hagari.

A 162. hadosztály csapatai folytatják célzott műveleteiket a dél-gázai Rafah Brazil és Sabura negyedeiben, a térségben lévő terror célpontokról kapott információk fényében, jelentették az Izraeli Védelmi Erők. A műveleteket célzottan hajtják végre, gondoskodva arról, hogy minimalizálják a civilek bántódását, a terület kiürítését követően. A 401. dandár csapatai az elmúlt nap során támadásra kész rakétaindítókat lokalizáltak. A Nahal- és a Givati-dandár számos alagút nyílást és rakétaindítót talált és rombolt le, valamint terroristákat ölt meg közelharcban. A hadsereg légicsapást hajtott végre egy háromtagú terrorsejtre is, akik aknavetőgránátokkal támadták a csapatokat Rafah térségében. Mindeközben folytatódnak a hadműveletek az észak-gázai Dzsabalijában is, ahol a csapatok megöltek számos Hamász terroristát, és fegyverraktárakat semmisítettek meg a terrorcsoport által használt épületek elleni légicsapások során.

,,Izrael a Nemzetközi Bíróságon foglalkozik ezzel a kérdéssel, nincs válaszom”- nyilatkozta az iszlamista Ra’am párt vezetője, Manszúr Abbász, amikor a KAN közrádióban arról kérdezték, hogy szerinte Izrael háborús bűnöket követ-e el Gázában.,,Az arab országok a nemzetek közötti megbékélésen keresztül akarnak megoldást találni. Ami a Hamászt illeti, nincs helye azoknak, akik nem tekintik a megbékélést a megoldás részének. A bűncselekmények elkövetőinek meg kell fizetniük, a Hamász pedig bűncselekményeket követett el.” – jelentette ki.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere telefonbeszélgetésük során azt mondta izraeli kollégájának, Joáv Gallantnak, hogy „hatékony mechanizmusra” van szükség a gázai humanitárius és katonai műveletek koordinálásához, közölte a Pentagon. Austin hangsúlyozta a Biden-kormány „sziklaszilárd támasza Izraelnek”, és „megismételte az Egyesült Államok erős kifogásait a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének felháborító kérelmével szemben, amely izraeli vezetők elleni elfogatóparancsot kér”. Austin arra is felszólította Izraelt, hogy tegyen erőfeszítéseket a Gázába bejutó segélyek mennyiségének növelése érdekében, és Gallanttal együtt „megállapította, hogy közös érdek a Hamászra mért vereség és az összes túsz sürgős szabadon bocsátása”. „Megbeszélték, hogyan lehet a legjobban legyőzni a Hamász maradványait Rafahban, a polgári károk minimalizálásával” – tette hozzá a közlemény.

Nem akarta megölni a szlovák kormányfőt, felkészült a támadásra és bocsánatot kér Robert Ficótól – közölte vallomásában a hatóságokkal a TA3 szlovák televízióban csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a férfi, aki a múlt héten többször rálőtt Robert Ficóra, és életveszélyesen megsebesítette. A szlovák televízió a 71 éves Juraj Cintula előzetes letartóztatásba helyezésről szóló határozat alapján számolt be a merénylet után azonnal őrizetbe vett gyanúsított vallomásáról. A férfi múlt szerdán lőtt rá ötször a szlovák miniszterelnökre Nyitrabányán. A merénylő akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha gyilkossági kísérlet és terrorcselekmény miatt elítélik. Az elkövető azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával. „Tisztában van vele, hogy tette teljesen elfogadhatatlan, nem lett volna szabad megsebesítenie az áldozatot. Ahelyett inkább a számára készített könyvet kellett volna átadnia neki. Őszintén bánja, amit tett, de megismétli, hogy tud lőni, és úgy célzott, hogy bizonyosan ne veszélyeztesse az áldozat életét. Arra is nagyon vigyázott, hogy senkinek az életét ne veszélyeztesse a tömegből vagy a testőrök közül” – ismertette a bíró.

Az Európai Unió korábban döntést hozott a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekkel kapcsolatban. A rendelet május 23-án lépett hatályba. A határozat értelmében ezeknek a forrásoknak a 90 százaléka az EU költségvetésébe kerül Kijev katonai támogatásának későbbi finanszírozására. A fennmaradó összeget Brüsszel potenciális kockázatainak fedezésére fordítják. „Az ilyen döntések, bár látjuk, hogy óvatosak, tisztában van annak potenciális veszélyével és következményeivel, de a megszorítási lehetőség sem más, mint kisajátítás” – mondta a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov szerint ezen bevételek más célokra való átcsoportosítása a nemzetközi pénzügyi rendszer minden szabályának és normájának megsértése. „Szorosan figyelemmel fogjuk kísérni, hogy ez hogyan valósul meg. A következmények és a válaszlépések értékelése folyamatban van” – tette hozzá Peszkov.

Románia folytatja a Moldovába irányuló kedvezményes villamosenergia-exportot, és támogatja a moldovai oktatás és közrendvédelem megerősítését – az erről szóló jogszabálycsomagot csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány. Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején rámutatott: az energiaexport elengedhetetlenül fontos a Moldovai Köztársaság gazdasági túléléséhez. Szerinte a román támogatás révén „meghiúsul Oroszországnak az a terve, hogy az energiát fegyverként használva térdre kényszerítse a Moldovai Köztársaságot”. A csütörtöki kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelet arra kötelezi a Romániában bejegyzett villamosenergia-termelőket, hogy a rendelkezésükre álló energiatöbblet értékesítésénél részesítsék előnyben a moldovai kereskedőket, amennyiben Moldova nem képes saját termelésből biztosítani energiaszükségletét.

Tüzérségi támadást intéztek az orosz erők a dél-ukrajnai Herszon ellen csütörtökön, a városból több robbanást is jelentettek. Roman Mrocsko, a város katonai közigazgatásának vezetője azt közölte, a robbanásokat a Dnyipro folyó környékéről jelentették. Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója azt közölte, az utóbbi 24 órában az orosz fél 17 herszon megyei település ellen intézett támadást, és két civil sebesültről tudni. Orosz támadást jelentettek Donyeck megyéből is. A megye kormányzója, Vadim Filaskin azt mondta, a támadásban egy ember halt meg Toreck településnél. Ivan Fedorov, a délkeleti Zaporizzsja megye kormányzója csütörtökön szintén támadásokról számolt be, melyekben egy nő megsebesült. Oleh Szinyehubov, az északkelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója azt közölte, hogy már csaknem 11 ezer embert evakuáltak a megyéből, mióta az orosz erők május 10-én újabb offenzívát indítottak a térségben. Ugyancsak csütörtökön az ukrán hadsereg azt közölte, folytatódnak a harcok a régióban lévő, a frontvonaltól alig öt kilométerre található Vovcsanszk környékén.

Időjárás:

Ma többfelé lehet kisebb záporok kialakulására számítani.

Este országszerte kitisztul az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 18 – 26 fok körül alakul.