Az Izraeli Védelmi Erők légicsapással megölte a Hezbollah terrorszervezet parti hadosztályának rakéta egységének parancsnokát

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.22.Amikor közösen emlékezünk múltunkra, újra elköteleződünk az évezredes út folytatása mellett, a magyar nemzet védelmében – mondta a honvédelmi miniszter.

Az LMP szerint a kormány továbbra is a szennyező akkumulátorgyárak érdekeit képviseli.

Az Izraeli Védelmi Erők légicsapással megölte a Hezbollah terrorszervezet parti hadosztályának rakéta egységének parancsnokát.

Ausztria afrikai országokban folytatná a menedékkérelmi eljárásokat – jelentette ki Karl Nehammer.

Belföldi hírek:

Palesztinpárti tüntetők zavarták meg a Hamász terrorjáról tartott budapesti konferenciát, ahol Yacov Hadas-Handelsman, Izrael állam budapesti nagykövete is beszédet mondott. A Danube Institute által szervezett eseményen a Hamász által elkövetett szexuális erőszakról volt szó. Az eseményen részt vett Shirel Liberman izraeli influenszer, Nikita Stewart, az IDF szóvivője és Or Yissachar, az IDSF kutatója is. Körülbelül 10-15 palesztinpárti tüntető időközönként felállt és kiabálni kezdett. Többek között a „Szabad Palesztinát!” kiabálták, valamint népirtással vádolták Izraelt, megzavarva a konferenciát. A tüntetők között magyar és külföldi diákok egyaránt, vegyesen voltak. A zavargók koordináltan, időközönként szakították félbe a beszédeket, megnehezítve az esemény lefolyását, amíg végül kivezették őket. A provokáció ellenére a konferenciát nem szakították félbe, de az izraeli nagykövet elhagyta a helyszínt.

Fővárosi kampánykörútja keretében kedden a XVI. kerületbe látogatott Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő a városházán megbeszélést folytatott a kerület polgármesterével, Kovács Péterrel, majd a Szentmihályi Kulturális Központnál választópolgárokkal találkozva arról beszélt: a baloldali politikusok a választások közeledtével legszívesebben letagadnák, hogy háborúpártiak. Csakhogy mindenki tudja, hogy egytől egyig Soros zsebében vannak. A régiek is meg az újak is. Márpedig aki fizet, az rendeli a zenét – fogalmazott Orbán Viktor.

Amikor közösen emlékezünk múltunkra, újra elköteleződünk az évezredes út folytatása mellett, a magyar nemzet védelmében – mondta a honvédelmi miniszter a honvédelem napja alkalmából, a Honvédelmi Minisztérium Budai várban lévő épületében tartott központi ünnepségen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett rá: a múltba tekintve hatalmas katonai eredményeket látunk, például Szent István ezeréves államát, „amelynek katona hősei teljesítményükkel lehetővé tették, hogy győzelmeken és vereségeken át megmaradhassunk” „ezen a geostratégiai szempontból” nehéz fekvésű földdarabon, hatalmas birodalmak szorításában, és ott van a modern nemzet születésekor létrejövő magyar honvédség is, amely azóta „békében és háborúban, elnyomásban és szabadságunk idején mindig a nemzet szolgálatában állt”. Amikor közösen emlékezünk, újra elköteleződünk az évezredes út folytatása mellett, a magyar nemzet védelmében – fogalmazott.

Az LMP szerint a kormány továbbra is a szennyező akkumulátorgyárak érdekeit képviseli. Csárdi Antal, az ellenzéki párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese hazugságnak nevezte, hogy Magyarországon van Európa legszigorúbb környezetvédelmi törvénye. Ha a környezetvédelmi szabályok bármennyire is szigorúak lennének, akkor a gödi akkumulátorgyár nem működhetne környezetvédelmi engedély nélkül – mutatott rá. Kiemelte: a Göd-ÉRT Egyesület beadványa nyomán azonnali jogvédelmet kapott a város, azaz a gyár működését fel kellene függeszteni a környezetvédelmi engedély megszületéséig. Ez nem történt meg, és a kormány sem kötelezte a céget arra, hogy hagyjon fel a környezetkárosító tevékenységével. Ezért tüntetnek ma Gödön a gyár működése elleni tiltakozásul és a törvények betartásáért – közölte tegnap Csárdi Antal.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg (IDF) kedden közölte, hogy katonai célpontokat támadott a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában, amelyben a palesztin egészségügyi minisztérium szerint hét palesztin – köztük egy orvos – vesztette életét, kilencen pedig megsebesültek. Az IDF tájékoztatása szerint fegyveresek elleni hadműveletet hajtottak végre, és több felfegyverzett palesztint lelőttek. Izraeli áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A palesztin egészségügyi minisztérium beszámolója szerint az izraeliek hét palesztint – köztük egy orvost – öltek meg, kilencen pedig megsebesültek – közölte a WAFA palesztin hírügynökség.

Az Izraeli Védelmi Erők bejelentette, hogy légicsapással megölte a Hezbollah terrorszervezet parti hadosztályának rakéta egységének parancsnokát. Kasszem Szaqlawit tegnap dróncsapással likvidálták Türosz térségében. Szaqlawi volt felelős a háború közepette a dél-libanoni part menti régióból Izrael elleni számos rakéta- és páncéltörő rakétatámadás megtervezéséért és végrehajtásáért. A hadsereg továbbá közölte, hogy vadászgépek csapást mértek a dél-libanoni Ramjehben a Hezbollah egyik rakétavetőjére. Az éjszaka számos rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára, a lövedékek nyílt területeket landoltak.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója csalódottan távozott a Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és magas rangú tisztviselőkkel folytatott találkozóiról. „Sullivan úgy érzi, Netanjahunak nincs stratégiája a háború befejezésére” – idézett a KAN közszolgálati műsorszolgáltató egy, a részleteket ismerő forrást. Sullivan hétfőn távozott Izraelből, miután számos magas rangú izraeli tisztviselővel találkozott, köztük Netanjahu miniszterelnökkel, Joáv Gallant védelmi miniszterrel, Beni Gantz miniszterrel, Herci Halevi vezérkari főnökkel és más tisztviselőkkel. Számos kérdés merült fel a megbeszéléseken, többek között a hadművelet a dél-gázai Rafahban, a fogolycsere megállapodás a Hamásszal és a zsidó állam Szaúd-Arábiával való normalizációjának lehetősége. Mindezek felett lebegett a kérdés, ami az amerikai kormányt legjobban aggasztja: A háború után kérdése – és van-e Izraelnek stratégiája a háború befejezésére. Az amerikaik érdekeltek abban, hogy további tárgyalásokat folytassanak a kérdésben, mert Washington úgy véli, hogy csak egy ilyen stratégia megfogalmazása vezet a Hamász elleni abszolút győzelemhez.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze meg akarja tagadni Izrael jogát az önvédelemhez – írta Joáv Galant izraeli védelmi miniszter miután Karim Khan főügyész előző nap elfogatóparancs kiadását kérte ellene és Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen is. Galant szerint „aljas és undorító” az a párhuzam, amelyet a bíróság Izrael és a Hamász között teremtett az elfogatóparancsok kiadása során. „Izrael október 7. óta egy gyilkos és vérszomjas ellenséggel harcol, mely atrocitásokat követett el izraeli nők, gyerekek és férfiak ellen, és most saját népét élő pajzsként használja”- írta Galant. „Az izraeli hadsereg (IDF) a nemzetközi jog szabályai szerint harcol, s olyan egyedi humanitárius erőfeszítéseket tesz, melyekhez hasonló korábban nem történt fegyveres konfliktusok során”- hangsúlyozta az izraeli miniszter.

Eddig több mint 569 tonna segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe az amerikai hadsereg által kiépített móló segítségével a tengeren át – közölte az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM). A CENTCOM hozzátette: egyenlőre még nem sikerült eljuttatni az összes segélyszállítmányt a kijelölt raktárakba. Bár pénteken elindultak a segélyszállítmányok az újonnan létesített amerikai mólóról a Gázai övezet raktáraiba, Izrael továbbra is erős nemzetközi nyomás alatt áll az ostromlott övezetbe beengedett segélyszállítmányok növelése terén. Az ENSZ közlése szerint pénteken tíz teherautónyi segélyszállítmány érkezett meg a szervezet Világélelmezési Programjának (World Food Programme) Deir al-Balah-i raktárába, viszont a szombaton elindított járművek közül csak öt jutott el a raktárhoz, a többi tizenegyet a palesztinok szállítás közben „kiürítették” egy olyan területen, ahol nehéz humanitárius segélyhez jutni. Vasárnap, illetve hétfőn nem érkezett segély az átmeneti mólóról – tették hozzá.

Már több mint háromezer elítélt kérte a büntetés letöltése alóli feltételes szabadlábra helyezést, hogy részt vegyen Ukrajna védelmében – hozta nyilvánosságra Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes egy keddi tévéműsorban. A tisztségviselő szavai szerint ez a szám megfelel a tárca előzetes várakozásainak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a törvényi korlátozások miatt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a jelentkezők közül hányan felelnek meg a követelményeknek. Elmondta továbbá: a katonai orvosi bizottságok ezenkívül szűrni fogják az elítélteket a társadalmilag veszélyes betegségekre, olyanokra mint a HIV-fertőzöttség, tuberkulózis vagy hepatitis, amelyek kizáró okot jelentenek. Az ukrán parlament május 8-án fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezi bizonyos kategóriájú bebörtönzöttek mozgósíthatóságát, amennyiben önként jelentkeznek szolgálatra.

Ausztria olyan új európai uniós migrációs politika kialakítása mellett fog kampányolni, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén afrikai országokban is le lehessen folytatni a menedékkérelmi eljárásokat – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár újságírók előtt, miután Bécsben megbeszélést folytatott Rishi Sunak brit kormányfővel. Nehammer kiemelte, hogy a Nagy-Britannia és Ruanda közötti megállapodás az illegális bevándorlók áttelepítéséről fontos és úttörő szerepet játszik. „Az Egyesült Királyság kijárta az utat előttünk, és ez fontos lesz az Európai Unió számára” – mondta az osztrák kancellár, megjegyezve, hogy az EU-n belül már 15 ország támogatja ezt a megközelítést. Kifejtette, hogy a migránsok Afrikába küldésével tönkre lehet tenni az embercsempészek üzleti modelljét, és emberéleteket lehet megmenteni. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Európai Unión belül „még hosszú lesz az út”, mire a közösség egészét meg tudják majd erről győzni.

Magyarország bízik abban, hogy a józan ész egyszer felülkerekedhet a dogmatizmuson a külpolitikában, és hogy a békevágy egyszer felülkerekedhet a háborús pszichózison Európában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tokióban. A minisztérium közleménye szeriont a tárcavezető a Globális Energiabiztonsági Fórum panelbeszélgetésén rámutatott, hogy Magyarország negyven évet veszített a hidegháború során a Kelet által elnyomva, a Nyugat által magára hagyva, ezért a kormányt súlyos aggodalommal tölti el a világ ismételt blokkosodásának veszélye, ami helyett inkább konnektivitásra lenne szükség, kölcsönös tiszteletre és előnyökre alapuló együttműködésre. Kifejtette, hogy bár semennyiben nem felelős érte, hazánk igen magas árat fizet az ukrajnai háborúért, Magyarország a valaha volt legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, s számos menekültet be is fogadott, miközben az energiaimport költsége évi hétmilliárd euróról 17 milliárd euróra emelkedett.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp változóan felhős-napos időre készülhetünk.

Este helyenként esőre kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 19 – 26 fok körül alakul.