Yom HaShoat ünnepelték Izraelben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.06.Létezésünket is édesanyánknak köszönhetjük – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó egy édesanyákat köszöntő rendezvényen.

Az újabb halálos balesetek megelőzése érdekében azonnal le kell állítani az összes akkumulátorgyár építését Magyarországon – mondta Kocsis-Cake Olivio.

Yom HaShoat ünnepelték Izraelben.

Karl Nehammer osztrák kancellár DNS-tesztet végeztetne a menekültstátusszal rendelkezők közeli rokonságán.

Belföldi hírek:

Vasárnap tartották az Élet menetét Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező menet 15 órakor indult a Dohány utcai zsinagóga elől a Keleti pályaudvarhoz. A program a Dohány utcai zsinagóga előtt a holokauszt 80. évfordulója alkalmából elhelyezett emléktábla avatásával kezdődött. A menet a sófár hangjára indult el, élén csaknem száz – elektromos kisbusszal utazó – holokauszttúlélővel. Az Élet Menete a zsinagógától a Keleti pályaudvarra érkezett, ahol a főbejárat elött egy különlegesen látványos színpadon emlékeztek meg és emlékeztettek. Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete beszédében arra figyelmeztetett: a Hamász október 7-i terrortámadása Izrael ellen többletjelentést ad az idei Élet menetének. Most még fontosabb a fiatal generációk oktatása, arra kell inspirálni őket, hogy harcoljanak a rasszizmus, a megkülönböztetés és az igazságtalanság ellen. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: a holokauszt rettenetes borzalmaira, az emberiség egyik legnagyobb népirtására mindig emlékezni kell, de úgy, hogy közben az „élet szeretetét és az élni akarást is ünnepeljük”. A megemlékezés után, a program végén “ Az Élet Vonatával” több mint 500 diák indult útnak, hogy másnap részt vegyenek Auschwitz-Birkenau között a nemzetközi menetén.

Létezésünket is édesanyánknak köszönhetjük – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Veszprém vármegyei Porva önkormányzata édesanyákat köszöntő rendezvényén. „Anyámnak köszönhetek mindent, ami vagyok” – idézte Szili Katalin beszéde kezdetén Szent Ágostont. Emlékeztetett: 1925 óta ünneplik Magyarországon május első vasárnapján az anyák napját. Rámutatott: a mindenkor legszebbnek tartott tíz magyar szó között a béke, a szeretet, a haza és az élet mellett szerepel az édesanya is. A család az egyetlen hely, ahol azt a biztonságot megkapjuk, amely – bármi történjék is a világban – összeköti a közösségeket – emelte ki. Fontosnak nevezte, hogy békében tudjunk élni szűkebb és tágabb világunkban, ahol minden pillanatban érzékelhető, hogy felüti fejét a békétlenség, a háború. Szili Katalin szólt arról is, hogy a gyermeknél nincs igazibb boldogság, a gyermek jelenti a jövőt, a holnapot, a közösség építését. Az édesanya, a nagymama, a dédmama pedig az, aki szeretettel, odaadással, aggódással, panasz nélkül teljesíti hétköznapi feladatait: a gyermekek nevelését, a meleg és kedves otthon megteremtését.

Az újabb halálos balesetek megelőzése érdekében azonnal le kell állítani az összes akkumulátorgyár építését Magyarországon, és felül kell vizsgálni a már megépülteket – mondta Kocsis-Cake Olivio, a DK környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminisztere. Az ellenzéki politikus elmondta: nyelvi problémák miatt kézzel-lábbal kommunikálnak az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói, miközben rendkívül veszélyes anyagokkal dolgoznak. Már három halálos baleset is történt az iváncsai akkumulátorgyárban, és a munkakörülmények miatt „kódolva van az újabb tragédia”. Már többször bebizonyosodott, hogy az akkumulátorgyártás veszélyezteti a munkások és a környéken lakók életét, „de az Orbán-kormányt csak az ázsiai nagyvállalatok profitja érdekli”. Ezért kell minél hamarabb elküldeni Orbán Viktort, ezért fogunk előrehozott választásokat követelni, ha kisebbségbe kerülnek a június 9-ei EP-választások után – hangoztatta Kocsis-Cake Olivio.

Az ukrán-magyar határszakaszon 4886-an léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4455-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 40 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Külföldi hírek:

Yom HaShoat ünnepelték Izraelben. Az Emlékezés Napja tegnap este 7:45-kor fáklyagyújtással ért véget, melyen a hat fáklyagyújtó között idén a magyar származású Árje Éjtáni is jelen volt. A jövő héten pedig kezdetét veszi a 76. Függetlenségi Nap. Este 8 órakor egy percre megszólaltak a szirénák országszerte az izraeli háborúkban elesett katonák és a terrortámadások áldozatainak emlékére. Közvetlenül a sziréna után országszerte megemlékezések kezdődtek. A fő szertartásra Jeruzsálemben a Siratófalnál került sor. Ma 11:00 órakor két percre ismét megszólalnak a szirénák, ezzel veszik kezdetüket az állami megemlékezések, országszerte 52 katonai temetőben és az emlékhelyeken. A fő ceremóniára a jeruzsálemi Herzl-hegyen kerül sor, amelyen Benjamin Netanjahu miniszterelnök is részt vesz várhatóan.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta – szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League). A izraeli holokauszt-emléknap, a jom hasoá előestéjén közzé tett jelentés szerint 2022-höz képest 2023-ban több mint tíz százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma a nyugati országokban, köztük az Egyesült Államokban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Olaszországban, Brazíliában és Mexikóban. „Ha tovább folytatódik a jelenlegi tendencia, akkor a nyugati nyilvánosságban megszűnhet a zsidóság szabad képviselete, a Dávid-csillag viselése, a zsinagógába járás vagy a héber nyelvű beszéd” – vélekedett a ynet című hírportálon Uria Savit professzor, a Tel-Avivi Egyetem Kortárs Európai Zsidóság Intézetének vezetője.

A szombat kimenetele után Netanjahu koalíciójának megállapodást ellenző frakciói nevében először Becalel Szmotrich [Vallásos Cionizmus] pénzügyminiszter utasította el a túszalkut és az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat, miközben a harcok folytatására szólított fel, és a terítéken lévő megállapodást „megadásnak” nevezte. Itamar Ben-gvir [Ocma Jehudit] nemzetbiztonsági miniszter szombat este egyértelmű üzenetben szólította fel a miniszterelnököt. „Üdvözlöm a miniszterelnök döntését, hogy nem küld izraeli delegációt Kairóba. Remélem, hogy teljesíti a többi ígéretét is, amelyet a múlt héten velem folytatott megbeszélésen tett: nemet a meggondolatlan alkura, igent Rafahra. A miniszterelnök nagyon jól tudja, hogy mi az ára annak, ha nem teljesíti ezeket a vállalásokat,” – fenyegetőzött Ben-gvir. A miniszterelnök szokásos húzd meg ereszd meg taktikájára válaszul mindkét, a túszalku mellett és ellen kampányoló szervezet Netanjahu lemondását követelte. A gázai háború folytatására törekvő túszok családjait képviselő Tikva fórum levélben szólította fel a miniszterelnököt, mondván – „ha nem bírja a nyomást és nem tudja elrendelni a hadsereg győzelmét, akkor álljon fel és mondjon le.” A hagyományos szombat esti tiltakozásokon egyesülő túszok szabadon bocsátását és a kormány leváltását követelő tüntetők egyesült erőkkel vonultak utcára Izrael szerte.

A nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Tzachi Hanegbi interjút adott a 12-es csatornának, melyben azt mondta, ha Rafahról van szó, „a kocka el van vetve”, és most nem az a kérdés, hogy sor kerül-e rá, hanem, mikor. Ezen túlmenően szerinte a Hamász állításai ellenére, miszerint Jechíje Szinwar előjött az alagutakból, és annak ellenére, hogy késlekednek a válaszadással a fogolycserével egybekötött tűzszüneti javaslatra, Szinwar jelenleg ,,szorult helyzetben van”.,,Valószínűleg nehéz olyan döntést hoznia, amely a Hamász uralmának végét jelentheti” – mondta Hanegbi –, ,,amint felad egy jelentős kártyát a túlélése érdekében, a túszokról van szó, ez nem könnyű neki – és ezért húzódnak a dolgok.” Hanegbi hangsúlyozta, hogy ,,Szinwar napjai meg vannak számlálva. Rejtekhelyről rejtekhelyre menekül, nagyon közel voltunk hozzá. Egyesek azt mondják, hogy egy ponton nagyon nagyon közel. Talán kevesebb, mint néhány napnyira.” Hanegbi szerint, ahogyan az Oszama bin Laden és az amerikaiak esetében történt, ,,nem jut ki élve”, és ,,türelemre van szükség”.

Izraeli vadászgépek az előző éjszaka a Hezbollah terrorszervezet posztjait támadták Dél-Libanonban. A célpontok között szerepelt egy épület Khiamban és egy megfigyelőállomás Matmurában. A csapatok továbbá területeket ágyúztak Halta and Naqura közelében ,,fenyegetések elhárítása” céljából. Vasárnap kora délután a Hezbollah mintegy 20 rakétát lőtt ki Kirjat Smona területére. A Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogta a lövedékek egy részét. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy 65 éves férfi könnyebben megsérült a repeszek következtében. Egy mentőautóban pedig károk keletkeztek a repeszek miatt.

Karl Nehammer osztrák kancellár DNS-tesztet végeztetne a menekültstátusszal rendelkezők közeli rokonságán az országba beáramló bevándorlók számának megfékezésére. A konzervatív kancellár vasárnap jelentette be a családi kötelékek bizonyítására használt genetikai tesztek fokozott használatát. „Szigorú ellenőrzésekkel korlátozzuk a családegyesítést” – jelentette ki Nehammer. A felfedezett csalások számát azonban nem említette. A családegyesítés folyamatának keretében az okmányszakértők és biztonsági szakemberek által elvégzett ellenőrzési folyamatot is szigorítják – közölte a kancellár az APA osztrák hírügynökséggel. Korábban a koronavírus-járvány gördített akadályokat a menekültstátusszal rendelkező bevándorlók közeli hozzátartozói elé, most azonban az állítólagos családtagok számának hatalmas mértékű növekedését jelezték Bécsben az illetékes hatóságok. A Belügyminisztérium szerint az első negyedév során regisztráltak 45 százalékát olyan személyek adták be, akik a családegyesítési program részeként kaptak beutazási engedélyt Ausztriába. Az előző évben ez az arány mindössze 16 százalék volt.

Méltatta az ortodox egyház és más keresztény felekezetek társadalmi szerepét Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvét alkalmából vasárnap a Kreml honlapján közzétett üdvözlőtáviratában. „Fontos kiemelni az orosz ortodox egyház és más keresztény felekezetek kreatív és gyümölcsöző munkáját, amelynek célja gazdag történelmi, kulturális és szellemi örökségünk megőrzése, a család intézményének megerősítése, a fiatalok nevelése, valamint az olyan maradandó értékek és erkölcsi irányelvek megerősítése a társadalomban, mint a felebaráti szeretet, az irgalom és az együttérzés. A lelkipásztorok mindig is együtt voltak az emberekkel. És ma, a súlyos kihívások közepette a keresztény vallási szervezetek hatékony, önzetlen segítséget nyújtanak azoknak, akiknek támogatásra és odafigyelésre van szükségük” – állt az államfői az üdvözletben. „Ma külön imádkozunk orosz országunkért, amely nehéz, talán bizonyos értelemben sorsdöntő megpróbáltatásokon megy keresztül. Kérjük az Urat, hogy védje meg országunk szent határait” – mondta Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a Megváltó Krisztus székesegyházban megtartott húsvét éjszakai liturgia utáni prédikációjában.

Időjárás:

Ma főképp napos időre számíthatunk.

Este helyenként kialakulhat egy-egy záporeső.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 27 fok körül alakul.