Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök virtuális, telefonos megbeszélést folytatott – jelentette az izraeli média

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.05.A NATO történetében még soha nem adott főtitkárt közép- vagy kelet-európai tagállam, ezért itt lenne ennek az ideje – jelentette ki Szijjártó Péter.

Nagyon intenzív és konstruktív együttműködés volt a főváros és a XIX. kerület között az elmúlt időszakban – vélekedett Karácsony Gergely.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök virtuális, telefonos megbeszélést folytatott – jelentette az izraeli média.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint kétségtelen, hogy Ukrajna részt vett számos oroszországi terrortámadásban.

Belföldi hírek:

Azt, ami a soa során történt, sem megbocsátani, sem jóvátenni, főleg elfelejteni nem lehet – jelentette ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Holokauszt 80 emlékév megnyitóján. Ezért a ma élőknek több generáción túl kötelességük feleleveníteni a történteket, a félmillió magyar zsidó lemészárlását – hangsúlyozta Grósz Andor a Dohány utcai zsinagógában tartott megemlékezésen. Nem szabad hagyni, hogy a holokauszt, amely nemcsak a zsidóság, hanem az egész nemzet tragédiája is, „kikerüljön a tudatunkból”. Ez különösen fontos most, amikor az antiszemitizmus a világ számos pontján olyan magasságokig szökött, amit nem tapasztaltunk az elmúlt 80 év alatt – tette hozzá. Grósz Andor közlése szerint az emlékezés a múltról szól, de a jelennek beszél és a jövőt alakítja. Ezért „mindent meg kell tennünk”, hogy minden új generáció tisztán nézzen szembe a múlt örökségével, és ismerje fel annak jelentőségét a jelenben.

A NATO történetében még soha nem adott főtitkárt közép- vagy kelet-európai tagállam, ezért itt lenne ennek az ideje, különös tekintettel arra, hogy a fő biztonsági kihívás jelenleg ebből az irányból érkezik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a NATO külügyminiszteri tanácsülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy Magyarország mindig is támogatta az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának megerősítését, és remélhetőleg ez az irány a következő főtitkár személyében is megmutatkozik majd. „A helyzet ugyanis az, hogy a NATO történetében még soha nem fordult elő az, hogy valamelyik közép- vagy kelet-európai országból került volna ki főtitkár. Holott már húsz, illetve huszonöt éve a közép- és kelet-európai országok nagy része tagja a NATO-nak” – mutatott rá.

Az Európai Unió soros magyar elnökségének meghatározó programja lesz a biztonság és védelem kérdése – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A miniszter a közép-magyarországi régió honvédelem ügye iránt elkötelezett nyugállományú katonáival és honvédségi nyugdíjasaival találkozott a Honvéd Kulturális Központban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszédében kiemelte: Európa védelme nem támaszkodhat külső erőkre, ahogyan azt sokáig tette. Fel kell ébrednie Európának abban az értelemben is, hogy a saját biztonságát és védelmét a jelenleginél jobban kell megszerveznie – hangoztatta, hozzátéve, hogy a védelemipar és haderőfejlesztés területén szorosabb tagállami együttműködés kellene. A magyar elnökség programjában ezért fontos szerepe lesz a biztonság és védelem kérdésének – hangsúlyozta a miniszter.

Nagyon intenzív és konstruktív együttműködés volt a főváros és a XIX. kerület között az elmúlt időszakban – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester. A XIX. kerületben tartott kihelyezett főpolgármesteri kabinetülést követően Karácsony Gergely a kerületi járóbeteg-ellátás megvédését jelölte meg az egyik legfontosabb ügynek. Közlése szerint azok a közszolgáltatások, amelyek átkerültek az önkormányzatoktól az államhoz, „sokkal rosszabbul működnek”. Az államosítás egyfelől centralizációt, rosszabb döntéseket, másfelől forráskivonást is jelent – tette hozzá a főpolgármester. Karácsony Gergely azt mondta: összeségében az önkormányzatoktól az államhoz átkerült közszolgáltatásokra ma kevesebb pénzt költenek, mint korábban.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök virtuális, telefonos megbeszélést folytatott – jelentette az izraeli média. A két vezető legutóbb március 18-án beszélt egymással. Ez volt az első telefonbeszélgetésük azóta, hogy hétfőn az IDF csapást mért a World Central Kitchen segélykonvojára Gáza központjában, ami Washingtontól éles bírálatokat váltott ki. Jose Andres, a World Central Kitchen alapítója az izraeli 12-es csatorna híradójának adott interjújában gyászolta a hét halottat, és hangsúlyozta, hogy szerinte az IDF légicsapása „közvetlen támadás” volt, nem pedig tévedés.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy friss helyzetértékelést követően megerősítette a légvédelmi rendszereket és tartalékosokat hívott be az egységekbe. A lépésre Irán fenyegetéseinek hátterében került sor, a héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapás megtorlása kapcsán, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt. Irán elnöke, Ebrahim Raiszi kijelentette: ,,A támadás nem marad el válasz nélkül. A fenyegetés miatt a védelmi szervek tovább emelték az éberségi szintet, különös tekintettel a légierőre. A biztonsági szerveket a ramadán utolsó tíz napja is aggasztja, amelyeket robbanóanyagként határoznak meg terrortámadásokhoz. A hadsereg reggel bejelentette, hogy egy friss értékelést követően leállította az összes harci katona eltávját.,,Az Izraeli Védelmi Erők háborúban állnak, és szükség szerint folyamatosan felülvizsgálják az erők bevetésének kérdését” – tette hozzá a hadsereg.

Az izraeli hadsereg megosztott egy videót, amin légicsapást mérnek egy terrorsejtre a Gázai övezet középső részén. A terroristákat a Nahal-dandár azonosította egy olyan helyszínen, amiről ismert volt, hogy terroristák használják. Miután rövid ideig követték a fegyvereseket, légicsapást hajtottak végre ellenük. Percekkel később egy vadászrepülőgép célba vette a posztot, ahonnan bevetéseiket végezték. Mindeközben a Hamász elleni harc a dél-gázai Khan Junesz al-Amal negyedében és a város szélén lévő Abaszá térségben is folytatódott. Továbbá az elmúlt nap folyamán is több célpont ellen is légicsapásokat hajtottak végre a Gázai övezetben, beleértve rakétavetőkre, amelyeket tegnap este a Szderot elleni támadáshoz használtak.

A NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, az Egyesült Államok és Európa együtt erősebbek ennek kötelékében – jelentette ki az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) megalapításának 75. évfordulója alkalmából Brüsszelben Jens Stoltenberg főtitkár. A tagállamok külügyminisztereinek hagyományosan az évfordulóhoz igazított tanácskozása második munkanapját megelőzően, a jubileumi megemlékezésen Stoltenberg hangsúlyozta: a közös védelmet szolgáló szerződés garancia az emberek biztonságára, a béke, a demokrácia és a jólét megőrzésére. Európa egysége szükséges a biztonsághoz, de a kontinensnek szüksége van az Észak-Amerikával való szövetségre is, és fordítva. A NATO nemcsak Európa biztonságát erősíti, hanem Észak-Amerikáét is – húzta alá. „A NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha” – szögezte le a főtitkár.

Az orosz gazdaságra nehezedő példátlan szankciós nyomás ellenére 3,6 százalékkal nőtt 2023-ban a GDP, ami duplája a fejlett országok átlagának – jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök Moszkvában, amikor a parlamentben beszámolt a kormány előző évi teljesítménypéről. A Világbank adataira hivatkozva a kormányfő elmondta, hogy Oroszország vásárlóerő-paritáson számolva a világ öt legnagyobb gazdasága közé jutott. Úgy vélekedett, hogy megvannak az előfeltételei a Vlagyimir Putyin elnök által meghirdetett ambiciózus cél elérésének: bekerülni a top 4-be. Misusztyin ismertette, hogy az orosz gazdaság egyre kevésbé függ a nyersanyagexporttól, a nem olaj- és gáziparból származó bevételek negyedével nőttek. A szövetségi költségvetés bevételei meghaladták a 29 billió rubelt, ami közel öt százalékkal több, mint egy évvel korábban. Misusztyin egyebek között azt is elmondta, hogy tavaly a várható élettartam Oroszországban megközelítette a 73,5 évet, ami magasabb a koronavírus-járvány előtti értéknél, és abszolút rekord.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint kétségtelen, hogy Ukrajna részt vett számos oroszországi terrortámadásban, köztük a Crocus City Hallban történtben is. Már nyilvánvaló, hogy ukrán nyomok vannak – mondta a külügyminiszter. Lavrov megjegyezte azt is, hogy Ukrajna részvétele sok más, orosz területen elkövetett terrortámadásban is kétségtelen. A moszkvai terrortámadás március 22-én történt. A legfrissebb adatok szerint 144-en haltak meg, és több mint 550-en megsérültek. A támadás négy elkövetőjét a Brjanszki régióban vették őrizetbe, miközben az ukrán határhoz siettek. Az ügyben összesen tíz embert tartóztattak le.

Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök a csütörtöki rendkívüli kormányülésen, a Szerbiai Palotában bejelentette, hogy nehéz és fontos feladatok várnak az országra, és arra kérte a kormány minden tagját, függetlenül attól, hogy milyen feladatokat lát el, komolyan és felelősségteljesen végezze a munkáját. Szerbia elnöke a Belgrád és Pristina közötti brüsszeli tárgyalások folytatása alkalmából kijelentette, hogy a szerb fél felkészült a párbeszédre, de semmi jóra nem számíthat. „Semmi kifogásunk nincs azon emberekkel szemben, akik a párbeszédet irányítják, de Brüsszelben a dolgok úgy néznek ki, hogy masnit kötnek Albin Kurti bűnös aktáira, majd a végén azt legalizálni kell, s a szerb félnek beleegyeznie abba. Mi ebben semmiképp nem veszünk részt” – mondta Vucsics. A szerb vezető kiemelte: azt gondolták, hogy az értelmes és racionális magatartással a jövőben megváltoztathatják az Európai Unió és a Nyugat hozzáállását Pristinához, de most már felfogták, hogy ez nem fog megtörténni, s ezzel összhangban cselekszenek majd.

Időjárás:

Ma mindenütt változóan napos-felhős időjárásra számíthatunk.

Este nyugodt, csillagfényes égbolt lesz a jellemző.

A hőmérséklet jellemzően 17 – 21 fok körül alakul.