A Sifa kórházban zajló izraeli razzia során szerdáig legalább kilencven palesztin fegyverest öltek meg

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.03.21.Brüsszelbe utazott Orbán Viktor miniszterelnök, ahol ma részt vesz az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján.

Az LMP szerint Budapestnek olyan főpolgármesterre van szüksége, akinek nemcsak politikai szlogen a főváros és a közösségi közlekedés fejlesztése, hanem víziója van a megvalósulásról.

A Sifa kórházban zajló izraeli razzia során szerdáig legalább kilencven palesztin fegyverest öltek meg.

Az Európai Bizottság folyósította az Ukrajna megsegítésre létrehozott, 50 milliárd eurós finanszírozású új alap első, 4,5 milliárd eurós részletét – jelentette be Várhelyi Olivér.

Belföldi hírek:

Brüsszelbe utazott Orbán Viktor miniszterelnök, ahol ma részt vesz az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Hozzátette: az atomcsúcs után a kormányfő részt vesz az Európai Tanács kétnapos ülésén is, melynek legfontosabb témái ezúttal az ukrajnai háború, a biztonság és védelem, a közel-keleti válság, az EU bővítése, a migráció és az európai mezőgazdaság helyzete lesznek.

Tizennégy hónapos tesztidőszak után folytatódik az újszülöttek és csecsemők SMA-szűrése, a költségvetés e célra idén 450 millió forintot biztosít – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkár a Bethesda Gyermekkórházban. Rétvári Bence elmondta, a vérvizsgálatot, amely ingyenes, a szülőnek kell kérnie. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tavaly hatmilliárd forintot fordított a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő gyerekek kezelésére, a szűrésekre az állam 400 millió forintot biztosított – tette hozzá. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója kiemelte: e betegség kezelésében nagy a jelentősége a korai diagnózisnak, a kezelés mihamarabbi megkezdésével remény van arra, hogy a tünetek nem, vagy csak enyhe formában alakulnak ki.

A júniusi európai parlamenti és önkormányzati választási küzdelem szellemi síkon is folyik, amelyben a sötétség erői ellen küzdünk – mondta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezető-helyettese a Tolna vármegyei Kalaznón. Vejkey Imre a KDNP Ültessünk, hogy élhessünk! elnevezésű faültetési akcióján a kormány nevében köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, ez a kormány hisz abban, amit Robert Schuman, az európai integráció úttörője mondott, hogy „Európa keresztény lesz, vagy nem lesz”. „Tegyünk meg mindent azért, hogy az európai uniós és önkormányzati választásokon újra a világosság erői győzzenek, éppúgy, mint 2022. április 3-án, amikor az országgyűlési választáson az Isten, haza, család hármas igazsága győzött!” – jelentette ki. A politikus Ezékiel prófétát idézte: „ha az őrtálló látja jönni a fegyveres ellenséget, és nem fújja meg a kürtöt”, akkor Isten rajta kéri számon az elveszett életeket.

Az LMP szerint Budapestnek olyan főpolgármesterre van szüksége, akinek nemcsak politikai szlogen a főváros és a közösségi közlekedés fejlesztése, hanem víziója van a megvalósulásról. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese az LMP által támogatott Vitézy Dávid városfejlesztési szakemberről azt mondta: megválasztása esetén meg fogja valósítani azokat a fejlesztéseket, amelyek Budapest érdekét szolgálják. Értékelése szerint a főváros a pártpolitikai csatározások terepévé vált az elmúlt években: az egyik oldal „folyamatosan orbánozik, a másik oldal pedig folyamatosan gyurcsányozik és fenyeget”. A Fidesz azért gyurcsányozik, mert az elmúlt években cserben hagyta Budapestet, Karácsony Gergely főpolgármester pedig azért beszél betolakodókról – a jelöltek kapcsán – mert saját eredményeiről nem tud beszámolni: a 2019-es ígéretei 70 százalékát nem tartotta be – mondta.

Külföldi hírek:

A főként palesztinok lakta Gázai övezet északi részén, Gázavárosban fekvő Sifa kórházban zajló izraeli razzia során szerdáig legalább kilencven palesztin fegyverest öltek meg, és elfogtak mintegy háromszáz, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint, akik közül százhatvanat Izraelbe vittek további kihallgatásra – közölte az izraeli hadsereg szóvivője. Mint mondta, a műveletet várhatóan még több napig folytatják az iszlamista Hamász szervezet kórházba visszatért terroristaegységének felszámolására. Bejelentették azt is, hogy az izraeli légierő egyik vadászgépe megtámadta a Hamász alagútjának lejáratát annak a területnek a közelében, ahonnan rakétát indítottak kedden a Gázai övezettel szomszédos Szderót város ellen. Kiújultak a harcok a Hamásztól korábban már „megtisztított”, az övezet északi részén található Dzsabália menekülttáborban is, ahol megöltek hat iszlamista fegyverest. A déli részeken, Hán-Júniszban is végzetek több Hamász-fegyveressel.

Az izraeli hadsereg felvételeket tett közzé szerdán egy közelmúltban végrehajtott légicsapásról, amely a Hezbollah terrorszervezet egyik fegyverraktárát célozta ,,egy polgári negyed szívében mélyen Libanonban”. A videón látható másodlagos robbanások ,,további bizonyítékai a Hezbollah modus operandijának, hogy robbanóanyagokat és veszélyes vegyi anyagokat tárol civil falvakban” – áll a hadsereg közleményében. A Hezbollah „[fegyver]gyártó infrastruktúráját a polgári lakosság szívébe helyezi Dél-Libanonban, a Beqaa [völgyben] és Bejrútban, és a libanoni népet élő pajzsként használja”. A libanoni határon zajló összecsapások kezdete óta a hadsereg a Hezbollah erőfelépítése ellen dolgozik, csapásokat mérve a terrorcsoport fegyverszállítmányaira és a fegyvergyártáshoz használt infrastruktúrájára.

Az izraeli kormány angol szóvivőjét, Eylon Levyt a hírek szerint felfüggesztették posztjáról, miután a brit külügyminiszter megjegyzéseire reagált. Izraeli médiajelentések szerint a brit kormány panaszt tett az izraeli miniszterelnöki hivatalnál, miután Levy reagált Lord Cameron egyik nyilatkozatára, amelyben az izraeli kormányt több segélyszállítmány nyújtására szólította fel. „Remélem, Ön is tisztában van azzal, hogy NINCS korlátozva az élelmiszer, víz, gyógyszer vagy menedékhely felszerelés Gázába való bejutása, sőt, az átkelőkön TÚLKAPACITÁS van”. Teszteljen minket. Küldjenek még napi 100 teherautót Kerem Shalomba, és mi bevisszük őket” – írta Levy. Az izraeli 12-es csatorna szerint a brit külügyminisztérium levélben érdeklődött az izraeli kormánynál, hogy a Cameronnal szemben kritikus poszt az ország hivatalos álláspontja-e. A panaszt követően Levyt felfüggesztették.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter egyiptomi és szaúd-arábiai látogatása után azt tervezi, hogy pénteken Izraelbe látogat, hogy a gázai háborúról tárgyaljon. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pedig a jövő héten Joáv Gallant védelmi minisztert látja vendégül egy kétoldalú találkozóra az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumában. Ez a találkozó nem kapcsolódik a Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök telefonbeszélgetése során tett megállapodáshoz, hogy magas rangú izraeli tisztviselők delegációja utazik Washingtonba, hogy megvitassák a gázai háború fejleményeit.

Nagy-Britannia több mint kétezer tonna élelmiszert juttatott be a Gázai övezetbe. A londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint a szállítmány, amelynek helyszíni elosztását az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) végzi, 275 ezer gázai lakos élelmiszerellátását teszi lehetővé. A tárca hangsúlyozza, hogy ez a Gázába eljuttatott eddigi legnagyobb brit segélyszállítmány. A szállítmányban pékségeknek szánt dúsított búzaliszt, valamint családoknak összeállított élelmiszercsomagok vannak. Ezeket a csomagokat úgy alakították ki, hogy 15 napig fedezzék egy öttagú család napi kalóriaigényének felét. Egy-egy élelmiszercsomagban zöldségkonzervek, valamint hús-, hal- és datolyakészítmények vannak. A brit kormány által finanszírozott és összeállított élelmiszerszállítmány eljuttatásában Jordánia segédkezett – áll a londoni külügyminisztérium szerdai ismertetésében.

Az Európai Bizottság folyósította az Ukrajna megsegítésre létrehozott, 50 milliárd eurós finanszírozású új alap első, 4,5 milliárd eurós részletét – jelentette be Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos Brüsszelben. Az EU-Ukrajna Társulási Tanács ülését követően Várhelyi Olivér hangsúlyozta, a támogatás szükséges likviditást biztosít Ukrajnának, hogy segítse az állam működésének finanszírozását, köztük az állami bérek és nyugdíjak kifizetését, valamint az alapvető közszolgáltatások biztosítását. A magyar uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a következő négy évre szóló, újjáépítést és helyreállítást támogató csomag következő kifizetésre már áprilisban sor kerülhet a korábban egyeztetett politikai feltételek teljesülése esetén.

Az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai báborúra válaszul befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna katonai támogatására kell felhasználni, az agresszióért pedig minden érintettet bíróság elé kell állítani – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell az EU-Ukrajna Társulási Tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatót. Közölte, hogy a befagyasztott orosz vagyon évente mintegy hárommilliárd eurót kitevő nyereségének 90 százaléka az Európai Békekereten, 10 százaléka pedig az EU általános költségvetésén keresztül támogatná Ukrajnát, a pénzt újjáépítésre, valamint az ország hadiipari bázisának erősítésére fordítanák. Az orosz vagyon nyeresége a jövőben ukrán katonai és civil célokat szolgál majd – emelte ki az uniós diplomácia vezetője.

Magyarország az idei elnökségi féléve alatt újraindítja a korábban már megkezdett, de akkor megakadt szabadkereskedelmi tárgyalásokat az Európai Unió és Malajzia között – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Kuala Lumpurban. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a malajziai kollégájával folytatott egyeztetését követően rendkívül fontosnak nevezte az EU külgazdasági kapcsolatainak javítását, és elmondta, hogy a magyar elnökség idején ezért a kormány újra fogja indítani a mintegy tíz évvel ezelőtt egyszer már megkezdett, azonban később megakadt szabadkereskedelmi tárgyalásokat Malajziával. „Sajnos, ezúttal is az a helyzet, hogy az Európai Unió számos, kereskedelemmel, gazdasággal össze nem függő kérdést akar belekeverni a szabadkereskedelmi megállapodásba, aminek a vége egyszer csak az lesz, hogy az EU csak magával fog kereskedni, s ezt mi semmiképp nem szeretnénk látni” – szögezte le.

Időjárás:

Ma mindenütt változóan felhős-napos időre számíthatunk.

Este erősen felhős, borongós, helyenként csapadékos lesz az idő.

A hőmérséklet jellemzően 13 – 17 fok körül alakul.