Követelve, hogy bekerüljön Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborús kabinetjébe, Gideon Szaár képviselő bejelentette az izraeli Nemzeti Egység frakció felbomlását

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.03.14.2024 a tanárok éve – jelentette ki Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkár.

A Demokratikus Koalíció (DK) ötszázmilliárd forintos „gyermekvédelmi” költségvetési módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek – jelentette be Arató Gergely.

Követelve, hogy bekerüljön Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborús kabinetjébe, Gideon Szaár képviselő bejelentette az izraeli Nemzeti Egység frakció felbomlását.

Katonai kamikazedrónok gyártásába kezd Bosznia-Hercegovina két héten belül – közölte Zukan Helez, az ország szövetségi kormányának védelmi minisztere.

Belföldi hírek:

A dollárbaloldal európai parlamenti (EP-) képviselői már büszkélkednek is azzal, hogy hazájuk ellen áskálódnak, azon dolgoznak ugyanis, hogy Magyarország ne juthasson hozzá a jog szerint neki járó uniós forrásokhoz – közölte a Fidesz EP-frakcióvezetője. Deutsch Tamás a közösségi-oldalán közzétett videóban azt mondta, Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is megszólalt abban a DK-s és momentumos politikusokból álló „dollárbaloldali kórusban”, amely a saját hazája elleni áskálódásokkal büszkélkedik. Elmondta, eddig is tudták és tapasztalták is, valamennyi dollárbaloldali európai parlamenti képviselő minden energiájával azon dolgozik, hogy a magyarok ne juthassanak hozzá a jog szerint nekik járó európai uniós fejlesztési pénzekhez. Csak az a változás – folytatta –, hogy most már büszkén kérkednek a hazájuk elleni áskálódással – vélekedett.

2024 a tanárok éve, a béremelésnek, valamint a felvételi rendszer és a tanárképzés megújításának köszönhetően két év alatt megduplázódott a pedagógusképzésre jelentkezők száma – mondta Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkár a 2024. évi felsőoktatási felvételi jelentkezési adatai kapcsán. Az államtitkár közölte: a februári határidőig 120 990-en jelentkeztek a megújult magyar felsőoktatásba, 22 százalékkal többen, mint két évvel ezelőtt. Felidézte, hogy két évvel ezelőtt újragondolták a felvételit, rugalmasabbá tették a rendszert, a felvételi eredmények pedig igazolják az intézkedéseket. Úgy fogalmazott: az állam „hátrébb lépett a felsőoktatásból”, az egyetemek nagyobb szabadságot kaptak. „Az a cél, hogy az intézmények a térségi gazdasági szereplőkkel jobban együtt tudjanak működni, ehhez adtuk meg a megfelelő szabadságot nekik” – tette hozzá.

A gyermekvédelmi intézményekben zajló hatósági vizsgálatok elsődleges célja, hogy egyetlen gyermekbántalmazási eset se maradjon titokban – hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy az elrendelt és a kormányhivatalok, valamint a gyermekvédelmi fenntartók által lefolytatott vizsgálat 530 bentlakásos intézményt érint és arra terjed ki: milyen volt a panaszok kezelésének módszere, történt-e megfelelő intézkedés, alaposan kivizsgálták-e az adott esetet, komolyan vették-e azt, illetve ha kiderült, hogy történt gyermekbántalmazási eset, akkor nyújtottak-e segítséget a gyermekeknek egyéni vagy csoportos formában. Az államtitkár kiemelte, hogy az ezekben az intézményekben szülők, nagyszülők nélkül élő gyermekek a legkiszolgáltatottabbak a pedofiloknak, így őket sokkal jobban kell védeni, és éppen ezért indult el ez a soron kívüli hatósági vizsgálat, hogy ezek az elkövetők ne bújhassanak meg az intézmények falai között és azokban minden úgy történjen, hogy a gyermekek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek – mondta.

A Demokratikus Koalíció (DK) ötszázmilliárd forintos „gyermekvédelmi” költségvetési módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek – jelentette be sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese. Arató Gergely a részleteket ismertetve elmondta, hogy százmilliárd forintból létrehoznának egy úgynevezett gyermekvédelmi alapot. Ebből az alapból egyebek között a gyermekvédelmi és gyermekjóléti rendszer átalakítását, a szféra dolgozóinak béremelését, a szakellátások és a pénzbeli támogatások növelését, a bentlakásos gyermekvédelmi intézmények és a hátrányos helyzetű gyermekek iskoláztatásának támogatását, valamint a nevelőszülői hálózat megerősítését finanszíroznák – sorolta elképzeléseiket az ellenzéki képviselő. Arató Gergely hozzátette, hogy kilencmilliárd forintot pedig felvilágosításra, képzésre, megelőzésére és jogvédelemre fordítanának. A DK százmilliárd forintot költene az önkormányzatok gyermekvédelmi feladatainak támogatására, háromszázmilliárd forintból pedig megduplázná a családi pótlékot – közölte a frakcióvezető-helyettes.

Külföldi hírek:

Követelve, hogy bekerüljön Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborús kabinetjébe, Gideon Szaár képviselő bejelentette a Nemzeti Egység frakció felbomlását, azzal, hogy felbontotta az Új Remény párt szövetségét Beni Ganz Kék-Fehér pártjával. Az Új Remény Tel-Avivban tartott összejövetelén Szaár azt mondta, hogy bár „tiszteli kollégáit, akik a Nemzeti Egység pártot képviselik a háborús kabinetben… sajnos nem közvetítik azt a hangot, azokat az álláspontokat és hangsúlyokat, amelyeket én vinnék oda”. „Ezért az önök nevében kifejezem az igényünket, hogy csatlakozzunk a háborús kabinethez, és vegyünk részt a politika alakításában” – magyarázta Szaár.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő élesen reagált egy amerikai hírszerzési jelentésre, amely szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormánykoalíciójának kilátásai és az ő helye az élén „veszélybe kerülhet”. „Akik Izrael miniszterelnökét megválasztják, azok Izrael polgárai, és senki más” – mondta a magas rangú izraeli politikai tisztségviselő a jelentéssel kapcsolatban. „Izrael nem az Egyesült Államok protektorátusa, hanem egy független és demokratikus ország, amelynek polgárai azok, akik megválasztják a kormányt. Elvárjuk barátainktól, hogy a Hamász terrorrezsimjének megbuktatásán dolgozzanak, és ne a választott izraeli kormányén” – tette hozzá a neve elhallgatása mellett nyilatkozó tisztviselő. A szóban forgó amerikai hírszerzési jelentés, amely a 2024-es évre vonatkozó fenyegetettségi értékeléssekkel foglalkozik, megállapítja, hogy „Netanjahu vezetői pozíciója, valamint a szélsőjobboldali és ultraortodox pártok kormánykoalíciója, amely szigorú politikát folytat palesztin és biztonsági kérdésekben, veszélybe kerülhet”.

Boris Pistorius német védelmi miniszter engedélyezte a légierőnek a Gázai övezetbe szánt sürgősségi segélyszállítmány eljuttatását – közölte a dpa. A hadsereg közlése szerint már folynak a szállításhoz szükséges előkészületek, és a segélyt a jelenleg Franciaországban állomásozó C-130-as katonai szállítórepülőgépekkel juttatják majd el a rászorulóknak. Katonai beszámolókra hivatkozva a helyi sajtó arról írt, hogy a segélyszállítás akár már a hétvégén megindulhat. A Jordánia kezdeményezésére szervezett műveletben Németország mellett Franciaország és az Egyesült Államok is részt vesz. Az ENSZ szerint amennyiben a Gázai övezetben élő mintegy 2,2 millió ember nem kap sürgősen humanitárius segélyt, éhínség fogja sújtani az ostromlott övezetben élőket. A Hamász és más militáns csoportok tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást hajtottak végre Izrael ellen, körülbelül 1200 embert megöltek és mintegy háromezret megsebesítettek, továbbá legalább 240 embert elraboltak, akik közül többeket novemberben szabadon engedtek. Izrael válaszul háborút indított a Gázai övezet felé és megfogadta, hogy megsemmisíti a Hamász terrorszervezetet.

Oroszország nyilvánvalóan hosszú konfliktusra készül a Nyugattal, és állandó katonai fenyegetést jelent Európára nézve – hívta fel a figyelmet Petteri Orpo finn miniszterelnök Strasbourgban az Európai Parlament plénumához intézett beszédében. A kormányfő szerint az Európai Uniónak megfelelően kell reagálnia erre a kihívásra, továbbra is támogatnia kell Ukrajnát, hogy Kijev megnyerje a háborút, és meg kell erősítenie saját védelmi képességeit. Mint mondta, Ukrajna bebizonyította, hogy elszánt és képes megvédeni magát, ami jelentős kihívás az orosz érdekek számára. „Ukrajna támogatása nemcsak erkölcsi, hanem stratégiai szükségszerűség is. Az orosz katonai sikerek többe kerülnének nekünk, mint az Ukrajna támogatásához szükséges befektetések” – mutatott rá. A finn miniszerelnök szerint „Oroszország katonai képességei korlátozottak, annak ellenére, hogy megpróbálja ezt a tényt elfedni”.

Katonai kamikazedrónok gyártásába kezd Bosznia-Hercegovina két héten belül – közölte Zukan Helez, az ország szövetségi kormányának védelmi minisztere. A politikus a Federalna TV műsorában kiemelte: a boszniai hadiipar bármely szomszédos országéval versenyre kelhet. Az elkészült drónokat exportálják, így jelentős bevétel származhat belőlük. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb köztársasági elnök nemrég arról beszélt, Szerbia hamarosan ötezer kamikazedrónt fog gyártani. Zukan Helez szerint viszont Bosznia-Hercegovina hadiipara olyan erős, hogy Szerbiánál előbb, már 15 napon belül elkezdheti a pilóta nélküli repülőeszközök gyártását. A boszniai szövetségi védelmi miniszter kitért arra is, hogy a szomszédos országok igyekeznek akadályokat gördíteni a boszniai hadsereg fejlesztésének útjába, ennek ellenére a fegyveres erőket a legkorszerűbb eszközökkel fogják felszerelni. Zukan Helez szerint a belgrádi állításokkal szemben nem Szerbia rendelkezik a legnagyobb haderővel a térségben, a szerb hadsereg ugyanis jelentős mértékben korszerűtlen orosz harci eszközöket használ. Bosznia-Hercegovina ezzel szemben a korszerű, a NATO-tagországok szabványainak megfelelő technológiát részesíti előnyben.

Joe Biden hivatalban lévő amerikai elnök és elődje, Donald Trump is elegendő delegálti szavazatra tett szert az előválasztások során, hogy megszerezzék pártjuk elnökjelöltségét – jelentette a helyi média. Biden 1968 pártdelegált támogatását szerezte meg, így biztosította helyét a Demokrata Párt elnökjelöltjeként – közölte összesítését a CNN és az NBC amerikai hírcsatorna. A 81 éves Bidennek nem volt kihívója a pártban, így biztos volt, hogy ő lesz a demokrata párti jelölt. Hivatalosan az Illinois állambeli Chicagóban választják majd meg elnökjelöltnek augusztusban. Trump is megszerezte a Republikánus Párt elnökjelöltségéhez szükséges delegált támogatását 1215 támogatóval. A 77 éves Trump maradt az egyetlen republikánus jelölt, miután minden kihívója visszalépett. A Republikánus Párt hivatalos jelöltállító konvenciója júliusban lesz a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban.

Időjárás:

Ma mindenütt változóan felhős-napos idő várható.

Este többfelé köd képződhet.

A hőmérséklet jellemzően 9 – 14 fok körül alakul.