Több irányú feladatai vannak a Hungary Helps programnak

Több irányú feladatai vannak a Hungary Helps programnak

?si=dKfN68B-RMILFhJp

Azbej Tristan a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára, a Hungary Helps program vezetője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a kormány humanitárius feladatairól a világban.

 

A politikus elmondta, aki követi a híreket, az pontosan láthatja, ma már nem egymás után, hanem szinte egymás mellett jelennek meg a világban válsághelyzetek. Példaként említette meg az orosz-ukrán háborút, a gázai konfliktust, valamint a szudáni polgárháborút is. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte, pont az első két konfliktus miatt jóval kisebb figyelem hárul az utóbbira, pedig mindenhol problémák vannak, és mindenütt segítséget kellene nyújtani, ahogy ezt a magyar kormány is teszi.

            Az államtitkár kiemelte azt is, a világnak egyre több dologra kellene figyelni, például nem lenne szabad engedni, hogy egy országban instabil helyzet, nem működő gazdaság alakuljon ki, mert ez azonnal magával húzza az adott ország belpolitikai válságát, ez fegyveres konfliktust, polgárháborút szülhet, ami nem csak az adott országra, hanem az őt körülvevő régióra, sőt még annál messzebbre is kiterjedhet. A magyar kormány ezért is határozott úgy, hogy többirányú feladatai vannak a Hungary Helps programnak. Egyrészt figyelni kell arra, hogy ne következzék be humanitárius katasztrófa, ezen kívül arra is figyelni kell, hogy béke legyen. Arról nem beszélve, hogy mindezek mellett legyen egy működő gazdaság is, már csak azért is, mert leginkább ezzel lehet tenni az illegális migráció ellen is. Nem véletlen, hogy a kormány a Hungary Helps program keretében is úgy cselekszik, hogy egy válságövezet problémáját elsősorban helyben kell megoldani, biztosítva az emberéleteket valamint a későbbi újjáépítést és fejlesztést is. Azbej Tristan példaként hozta fel a magyar missziót Csádban, ahol egy humanitárius és fejlesztési központot hoztak létre. Mint kijelentette, még nem látott problémákkal kell szembesülnie azoknak, akik segítséget kívánnak nyújtani, például az év elején a csádi egészségügyi miniszter jelezte, gyógyszerhiány alakult ki az országban. Az államtitkár a jelzésre megkérdezte milyen gyógyszerből van hiány, mire azt a választ kapta, mindegyikből. Ezért is kell egy összefogó segítséget nyújtani, de mindezt úgy kell tenni, hogy mindeközben figyelni kell arra is, mi fog történni később az országban. Ezért a Hungary Helps keretében mezőgazdasági és vízügyi segítséget is nyújt Magyarország. Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, más európai államok is működtetnek saját segélyprogramokat, amik nagyon hasznosak, de ugyanakkor látni kell azt is, a történelmi hagyományokat is figyelembe véve, az egykori gyarmattartó országoknak nem nagy a népszerűségük például Afrikában sem.

            Végezetül a politikus megemlítette, a Hungary Helps program továbbra is figyelemmel kíséri az évek óta működő projekteket is. Összességében ez egy közfinanszírozású kormányprogram, de természetesen, bár nem várnak, de elfogadnak adományokat azoktól, akik szintén komolyan veszik a segítségnyújtást.