Az elmúlt nap folyamán a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapásokban az izraeli csapatok megöltek több Hamász-terroristát

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.03.07.A Magyarország számára legutóbb megítélt 2 milliárd eurónyi uniós összeg jó része a tanári bérek emelésére megy – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy az idei költségvetésben csoportosítsanak át ötszázmilliárd forintot gyermekvédelemre – közölte Dobrev Klára.

Az elmúlt nap folyamán a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapásokban az izraeli csapatok megöltek több Hamász-terroristát.

Magyarország és Szerbia között a történelem során most van a legjobb kapcsolat – közölte Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő és a köztársasági elnök rendszeresen fognak konzultálni egymással a Magyarország szempontjából legfontosabb geopolitikai, európai és belföldi ügyekről – mondta Havasi Bertalan.

A Magyarország számára legutóbb megítélt 2 milliárd eurónyi uniós összeg jó része a tanári bérek emelésére megy, de egy jelentős rész jut a közoktatás általános korszerűsítésére és modernizációjára is – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az EU-források 2024 című Portfolio-konferencián szerdán Budapesten, hangsúlyozva: ma már nem az a kérdés, hogy mikor érkeznek az európai uniós források, hanem az, hogy mennyi érkezik és „mire használjuk”. Emlékeztetett: a legutóbb megítélt plusz 2 milliárd euró az eddig megítélt és utalásban lévő 10,2 milliárd euróhoz társul, „tehát most már 12,2 milliárd eurónyi fejlesztési forrással számolhatunk”. A miniszter leszögezte, „ha változó mértékben is, de egyértelműen nyertesei vagyunk az európai uniós tagságnak (…), a számok önmagukért beszélnek”. Még most sincs 100 százalékig elszámolva a 2014-2020-as időszak, de a legfrissebb adatok alapján „az élen vagyunk” az európai uniós tagállamok között az európai uniós források felhasználásában – mondta.

Megbukott a liberális mainstream mesterterve az Egyesült Államokban, így nem sikerült kizáratni az előválasztási küzdelemből az esélyes Donald Trumpot, aki a szuperkeddi fordulón is elsöprő győzelmet aratott – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a boszniai kollégájával, Elmedin Konakoviccsal közös sajtóértekezletén újságírói kérdésre reagálva üdvözölte, hogy az Egyesült Államokban „csúnyán kudarcot vallott a liberális mainstreamnek a mesterterve, hogy az esélyes, nem liberális jelöltet kiütik egyáltalán a versenyzésből”, és az amerikai legfelsőbb bíróság döntése nyomán a Demokrata Pártnak demokratikus küzdelemben kell megméretnie magát Donald Trumppal szemben.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy az idei költségvetésben csoportosítsanak át ötszázmilliárd forintot gyermekvédelemre – közölte Dobrev Klára, az ellenzéki párt EP-képviselője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Dobrev Klára elmondta, hogy az összegből százmilliárd forintot költenének a gyermekvédelmi intézmények és a nevelőszülői hálózat megerősítésére, valamint a bentlakásos intézmények felújítására, fenntartására. A politikus hozzátette, hogy 93 milliárd forintot az önkormányzatoknak utalnának, amit azok a jelzőrendszerekre, illetve a gyermekjóléti és családsegítői szolgálatokra fordíthatnának. Rámutatott, hogy sok gyerek a családja rossz anyagi helyzete miatt kerül be a gyermekvédelmi intézményrendszerbe. A DK ezért továbbra is kezdeményezi a családi pótlék megduplázását, ami 307 milliárd forint plusz forrást igényel – hangsúlyozta Dobrev Klára. A DK árnyék-miniszterelnöke közölte: a gyermekekkel foglalkozó intézményekben megfelelő számú segítő szakemberre van szükség, akiknek tisztességes bért kell adni. Szerinte a panaszokat helyben kellene kezelni, méghozzá azonnal és hatékonyan.

Külföldi hírek:

Az elmúlt nap folyamán a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapásokban az izraeli csapatok megöltek több Hamász-terroristát, köztük olyanokat, akik részt vettek az október 7-i támadásban, jelentette az Izraeli Védelmi Erők a reggeli tájékoztatóján. Az észak-gázai Beit Hanunban egy vadászgép célba vett egy épületet, ahová a Hamász két operatívját látták bemenekülni. A vadászgépek szintén csapást mértek két terroristára, akik részt vettek az október 7-i Nir Jichákban végrehajtott mészárlásban. Ezenkívül a Hamász elit Nukba haderejének két szakaszparancsnokát és egyik osztagparancsnokát külön csapásokban likvidálták. Mindeközben Gáza középső részén a Nahal-dandár az elmúlt nap folyamán mintegy 20 Hamász fegyverest ölt meg, többek között mesterlövészek tüzével és légicsapások irányításával. Légicsapást hajtottak végre egy olyan helyszín ellen is, ahonnan terroristák rakétákkal lőtték a Nahal csapatait Gázában. A hadsereg szerint a támadást követő másodlagos robbanások arra utalnak, hogy rakétákat tároltak ott.

Az állami vizsgálóbizottság szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Amír Ohana volt belbiztonsági miniszter, Jákov Avitán volt vallásügyi miniszter és Jákov Sabtáj jelenleg is hivatalban lévő rendőrfőkapitány személyesen felelős a 45 ember halálát okozó, 2021 áprilisában történt Meron-hegyi katasztrófáért. A vizsgáló bizottság szerint Netanjahunak tudnia kellett, hogy a zarándokhely évek óta elhanyagolt és veszélyes, és nem járt el a tőle elvárható módon az esetleges katasztrófa megakadályozása érdekében, és ezért személyes felelősség terheli a tragédiáért, melyben agyontaposták a szűk átjáróba szorult zarándokokat. A testület nem tett javaslatot a miniszterelnök elleni intézkedésre. Szintén személyesen felelősnek találták Amír Ohana akkori belbiztonsági minisztert, s azt javasolták, hogy többet ne tölthesse be ezt a posztot. A szintén felelős Jákov Avitán volt vallásügyi miniszter a bizottság javaslata szerint nem lehet többé miniszter izraeli kormányban. Jákov Sabtáj rendőrfőkapitányról azt írták, hogy az általa elkövetett mulasztás miatt menesztését javasolnák, ha jelenleg nem lenne különleges háborús helyzet. Sabtáj megbízatása egyébként a nyár elején jár le, miután a közelmúltban a háború miatt hat hónappal meghosszabbították azt.

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet kijelentette, hogy közvetítőkön keresztül folytatja a tárgyalásokat Izraellel, amíg meg nem köttetik a tűzszüneti megállapodás. A szervezet állítása szerint kellő „rugalmasságot” tanúsít az egyezség megkötéséért, amelyhez „véget kell vetni az agressziónak” a Gázai övezetben, és Hamász azzal vádolta meg Izraelt, hogy akadályokat gördít a megállapodás útjába. Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom képviselői Kairóban tárgyalnak a Hamásszal a lehetséges tűzszünetről. Izrael közvetlenül nem vesz részt a megbeszéléseken. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a többi között követeli, hogy az iszlamista szervezet hozza nyilvánosságra a Gázai övezetben fogvatartott és még életben lévő túszok nevét. A Hamász azt állítja, hogy az izraeli támadások miatt jelenleg nem tudja megmondani, hogy ki van még életben azok közül, akiket elhurcoltak.

Az Európai Unió támogatja azokat az erőfeszítéseket, melyek egy tengeri humanitárius folyosó létrehozását célozzák a gázai lakosság ellátásának biztosítására az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus idején – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője szerdán. Az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő egyebek mellett közölte: mivel Ciprus a tengeri humanitárius folyosó létrehozását célzó kezdeményezés élére állt, Ursula von der Leyen bizottsági elnök a szigetországba utazik. Tájékoztatása szerint Ursula von der Leyen pénteken felkeresi Lárnaka kikötőjét, hogy meglátogassa a gázaiak ellátását célzó, közös uniós segítség eljuttatására kialakított központot. „Az Európai Bizottság az izraeli-palesztin konfliktus kezdete óta hangsúlyozza, hogy támogatást kell nyújtani a rászoruló palesztinoknak. Ahogy hangsúlyozza azt is, hogy a Hamászhoz és annak terrorista tevékenységeihez nem kötődő ártatlan palesztinok helyzete a legnagyobb aggodalomra ad okot, érdekükben minden lehetséges lépést megtesz” – fogalmazott.

Magyarország és Szerbia között a történelem során most van a legjobb kapcsolat, ami bizonyítja azt is, hogy a határon túli magyar közösség erőforrás a szomszédos országokkal felépített együttműködésben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. A magyar külpolitikának a szíve közepe a nemzetpolitika, ezért mindig meghívják a határon túli magyar közösségek egyik vezetőjét a nagyköveti értekezletekre, ahogy az ezúttal is történt. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével, Pásztor Bálinttal folytatott találkozóját követő sajtótájékoztatón. Először is gratulált Pásztor Bálintnak pártja kiváló szerepléséhez a decemberi szerbiai választásokon, s leszögezte, hogy ez hatalmas eredmény, különösen a mai, kihívásokkal teli időszakban. „Szerbia, a Vajdaság, a VMSZ együtt szolgáltatnak bizonyítékot arra, hogy helyes a külpolitikai stratégia, amely arra épül, hogy minél jobb kapcsolatot építsünk ki a szomszédos országokkal. Mert minél jobb a kapcsolat egy szomszédos országgal, annál jobb a helyzete az ott élő magyar nemzeti közösségnek is” – mondta.

A gázai hadműveletek azonnali, humanitárius célú szüneteltetésére szólította fel Izraelt David Cameron brit külügyminiszter. Cameron, aki Londonban fogadta Beni Ganz izraeli tárca nélküli minisztert, volt kormányfőt, a jelenlegi háborús kabinet tagját, a megbeszélés utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott: Izrael, amely „megszálló hatalomként” van jelen a többségében palesztin lakosságú Gázai övezetben, jogilag köteles biztosítani, hogy a segélyszállítmányok eljussanak a civil lakossághoz. A brit külügyminiszter szerint e jogi felelősség következményekkel jár, „például akkor, amikor mi itt az Egyesült Királyságban azt vizsgáljuk, hogy Izrael eleget tesz-e a nemzetközi humanitárius törvényeknek”. David Cameron hangsúlyozta: a harcok azonnali humanitárius célú szüneteltetése mellett London szükségesnek tartja a segélyek elosztására szolgáló kapacitások bővítését a Gázai övezeten belül, a szárazföldi és a tengeri továbbítási útvonalak bővítését, valamint a Gázába beengedett humanitárius segítség formáinak kiterjesztését, beleértve az infrastruktúra helyreállításához szükséges, kritikus fontosságú eszközöket.

Időjárás:

Ma erősen felhős idő várható.

Este többfelé esőre kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 6 – 11 fok körül alakul.