Ezrek vettek részt a jeruzsálemi Párizs téren az elraboltak szabadon bocsátásáért meghirdetett tüntetésen a hétvégén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.03.04.Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Azonnali válaszokat és cselekvést vár a gödi légszennyezés ügyében az LMP.

Ezrek vettek részt a jeruzsálemi Párizs téren az elraboltak szabadon bocsátásáért meghirdetett tüntetésen a hétvégén.

Ismét helyi önkormányzati választást kell tartani Belgrádban – jelentette be Aleksandar Sapic, a Szerb Haladó Párt (SNS) politikusa, Belgrád polgármestere.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést „az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője” címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap. Megerősítette: március 8-án a kormányfő Donald Trump korábbi amerikai elnökkel tárgyal Floridában.

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Európa továbbra is háborús pszichózisban szenved, utalva Emmanuel Macron francia elnök azon kijelentésére, miszerint nem zárható ki, hogy a Nyugat csapatokat küld a háborúban álló Ukrajnába. A miniszter arról beszélt, hogy az elmúlt két évben az történik, amit Magyarország a háború elejétől mondott, azaz az Oroszország elleni szankciók nem működnek, és a csatatéren nem lesz megoldása a háborúnak. Minél tovább tart az orosz-ukrán háború, annál közelebb kerülhet hozzánk „az a rémisztő veszély, amelyet harmadik világháborúnak lehet nevezni” – közölte. A nyugat-európaiak először csak sisakokat, majd lőszereket, kézifegyvereket, harckocsikat, rakétákat küldtek Ukrajnának, ezek után nem csoda, hogy egyes nyugati politikusok már szárazföldi csapatok küldéséről beszélnek – mondta. Ez teljesen szembemegy az eddigi közös döntésekkel – jelentette ki.

Azonnali válaszokat és cselekvést vár a gödi légszennyezés ügyében az LMP – jelentette ki az ellenzéki párt országos elnökségének tagja. Szendefy Mária sürgette, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki a környezetvédelemért is felelős, mutassa be a nyilvánosságnak, mi történhetett Gödön az akkumulátorgyárban, és mit fognak tenni, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a gödi civilek követelésére a helyi légszennyezési adatokat nyilvánosságra hozták az országos környezetvédelmi információs rendszerben. Ezekből kiderült, hogy 2019-2022 között 88 tonnányi mérgező, magzatkárosító anyag, úgynevezett NMP (N-metil-2-pirrolidon) került a levegőbe Gödön – mondta. Véleménye szerint a civilek nélkül a hatóságok, az állami szervek „ismét elsunnyogták volna a valóságot”.

Az ukrán-magyar határszakaszon 5231-en léptek be Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6490-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Külföldi hírek:

Hat perc alatt mintegy ötven csapást mért az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezetre éjszaka – jelentette a katonai szóvivő. Az (IDF) éjszaka a légierő és a tüzérség bevetésével hat perc alatt mintegy ötven Hamász-célpontot támadt meg Hán-Junisztól nyugatra, a Gázai övezet déli részén. Földalatti építmények, katonai épületek, páncéltörő rakéták kilövő állásai, harcosok gyülekezőhelyei voltak a célpontok, hogy kedvezőbb feltételeket alakítsanak ki az izraeli szárazföldi egységek számára. Daniel Hagari, az IDF szóvivője a hétvégén ígéretet tett a tömegszerencsétlenséggé vált csütörtöki észak-gázai segélyszállítmány ügyének kivizsgálására, és visszautasította, hogy az IDF szándékosan kárt okozott volna a palesztin civileknek. A szóvivő szerint a hadsereg rendelkezik minden szükséges anyaggal a „mélyreható” vizsgálat elvégzéséhez és az eredmények bemutatásához. A Hamász azzal vádolta meg az izraeli csapatokat, hogy a több ezres, segélyszállítmányokra váró tömegre lőttek, de az IDF szerint sok áldozatot az élelmiszerszállítmány kaotikus megrohanása alatt agyontapostak, a katonák csak néhány, fenyegetően feléjük rohanó emberre lőttek.

Ezrek vettek részt a jeruzsálemi Párizs téren az elraboltak szabadon bocsátásáért meghirdetett tüntetésen a hétvégén. A demonstrációt négy napos gyalogmenet előzte meg, amely múlthét szerdán indult az október 7-én a Hamász tömegmészárlásává lett reimi tisztástól. A rendezvény egyperces néma csenddel kezdődött a meggyilkoltak emlékére, majd a katonákért és a túszokért szóló imával folytatódott. Utána beszédet mondott két, a Gázai övezetbe hurcolt fiatal édesanyja, és több másik túsz hozzátartozója. A túszokat kiszabadító egyezmény minél gyorsabb nyélbe ütését sürgették. Avigdor Liberman, a jobboldali Izrael a Hazánk párt elnöke, – aki eddig támogatta a hadikabinetet, noha nem vett részt munkájában, – a katonai rádióban választások kiírását sürgette. „Öt hónapig bizalmat adtunk nekik, nem csatlakoztunk hozzájuk, de nem támogattunk bizalmatlansági indítványt. De hogyan tudunk egységesek lenni, ha a vezető trió folyamatosan egymással harcol?” – indokolta döntését Liberman.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kedden Törökországba látogat, hogy a gázai háborúról és a palesztin frakciók közötti megbékélési erőfeszítésekről tárgyaljon – közölte a török külügyminiszter. A látogatásra akkor kerül sor, amikor intenzív diplomáciai munka folyik az Izrael és a Hamász között közel öt hónapja tartó háborúban folyó harcok szüneteltetése érdekében, amelyet a palesztin terrorcsoport október 7-i pusztító támadása váltott ki, amely 1200 ember halálát okozta nagyszabású atrocitások közepette. Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok közvetítésével hetek óta folynak a tárgyalások, hogy a muzulmán szent hónap, a ramadán egy hét múlva esedékes kezdetéig tűzszünetet kössenek. Hakan Fidan török külügyminiszter azt mondta: „Komoly szándék és erőfeszítés van arra, hogy még a ramadán előtt tűzszünetet kössünk” – mondta zárszavában egy éves diplomáciai fórumon a földközi-tengeri üdülőhelyen, Antalyában. Fidan megerősítette, hogy Abbász kedden a török fővárosba, Ankarába látogat Recep Tayyip Erdogan elnök meghívására, aki a palesztin ügy hangos szószólója.

Egy olasz romboló a hétvégén lelőtt egy felé tartó drónt a Vörös-tengeren, ahol a jemeni húszi lázadók gyakran támadnak hajókat a gázai palesztinok támogatására – közölte a védelmi minisztérium. „Az önvédelem elve alapján a Duilio hajó lelőtt egy drónt a Vörös-tengeren. A drón, amelynek jellemzői hasonlóak voltak a korábbi támadások során már használtakhoz, hat kilométerre volt az olasz hajótól, és felé tartott” – derült ki a minisztérium közleményéből. Guido Crosetto védelmi miniszter a Corriere della Sera című lapnak adott interjújában „a nemzetközi jog súlyos megsértéseként” ítélte el a húszi támadásokat. A húszik november óta a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben olyan hajókat vesznek célba, amelyek szerintük Izraelhez kötődnek, „szolidaritásból a Gázai övezetben élő palesztinokkal”, ahol az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin iszlamista mozgalom között háború dúl. Támadásaik miatt számos hajótulajdonos kénytelen volt felfüggeszteni az áthaladást ezen a területen, ahol a világkereskedelem 12 százalékát bonyolítják le.

Azonnali tűzszünetet, a túszok szabadon engedését, valamint a civil lakosságnak szánt humanitárius segítség biztonságos célba juttatását szorgalmazta Ferenc pápa a közel-keleti konfliktusról mondott beszédében a Szent Péter téren vasárnap. A katolikus egyházfő kijelentette, nap mint nap fájdalommal a szívében hordozza a palesztin területeken és Izraelben élők szenvedését, amelyet az ott zajló konfliktus okoz. „A több ezer halott, sebesült, otthon nélkül maradt ember, és a hatalmas pusztítás fájdalmat okoz, borzalmas következményekkel a legkisebbekre és a védtelenekre, akik látják, hogy jövőjük kockára lett téve” – mondta az egyházfő. Ferenc pápa feltette a kérdést: „valóban van aki, azt hiszi, hogy ilyen módon jobb világ építhető, és elérhető a béke? Elég volt! Mindannyian mondjuk azt, hogy elég volt ! Álljatok le!”. Tárgyalásokat sürgetett azonnali tűzszünet érdekében a Gázai-övezetben és az egész térségben, továbbá a túszok azonnali szabadon engedését és hazatérését. A pápa azt kérte, hogy a civil lakosság biztonságban hozzájuthasson a humanitárius segítséghez, amelyet sürgősnek nevezett.

Ismét helyi önkormányzati választást kell tartani Belgrádban, mert egyik párt sem tudta biztosítani a kellő többséget a városi közgyűlésben – jelentette be Aleksandar Sapic, a Szerb Haladó Párt (SNS) politikusa, Belgrád polgármestere. A városi képviselő-testület ülését előbb február 19-én, majd március elsején kellett elhalasztani, mert nem volt jelen elegendő képviselő, hogy felálljon a 110 tagú testület. A december 17-i előrehozott önkormányzati választáson a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vucic – Belgrád nem állhat meg nevű listája 49 képviselői helyet szerzett, míg a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szerbia az Erőszak Ellen nevű lista 43-at. A Mi – A nép egy hangja nevű listának hat, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) pedig öt mandátum jutott. Sem az eddig Belgrádot vezető SNS-SPS koalíciónak, sem az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen listának azonban nem volt meg a kellő többsége a képviselő-testületben, ezért a Mi – A nép egy hangja lehetett volna a mérleg nyelve, ám annak képviselői egymással sem tudtak megegyezni, így a tömörülés darabokra hullott.

Időjárás:

Ma mindenütt felhős-napos időre számíthatunk.

Este is marad a felhős égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 14 – 19 fok körül alakul.