Négy új Gripen érkezik a légierőhöz – emlékeztetett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter

Négy új Gripen érkezik a légierőhöz – emlékeztetett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1-en.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök – miután Budapesten tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel – bejelentette, Magyarország további négy géppel bővíti a honvédség JAS-39 Gripen vadászbombázó repülőgépflottáját.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint 2001-ben vált nyilvánvalóvá, hogy a svéd Gripenek lesznek a magyar légtér biztonságának garanciái. Mint mondta, a Gripen kiváló minőségű, jól üzemeltethető, kategóriájában olcsónak számító, többfunkcionális harcászati repülő, amelyből eddig 14 érkezett Magyarországra, most pedig további négy gépről állapodtak meg.

Fotó: MTI

Hozzátette: pénteken „beillesztették” a szerződésbe a négy új gépet, amelyek 2025-ben és 2026-ban fognak megérkezni, és az így teljessé vált flotta üzemeltetési szerződését is megkötötték tíz évre előre. Emellett 2026-ban az eddig lízingelt gépek a magyar állam tulajdonába kerülnek.

A miniszter hangsúlyozta: a Gripen bevethető elfogó vadászként, alkalmas földi csapásmérésre és felderítő feladatokra is. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország NATO- és V4-kötelékben is ellátja más országok légtérrendészeti feladatait, így a balti országok mellett Szlovénia és Szlovákia légterének védelmében is részt vesznek a magyar Gripenek.