Az izraeli védelmi erők csapatai az észak-gázai Zeitun negyedben razziákat hajtottak végre számos épületben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.28.Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor.

Az LMP Banga Zoltán önkormányzati képviselő polgármesteri indulását támogatja a főváros XVIII. Kerületében – közölte Csárdi Antal.

Az izraeli védelmi erők csapatai az észak-gázai Zeitun negyedben razziákat hajtottak végre számos épületben.

Közvetlen katonai összecsapáshoz vezet Oroszország és a NATO között, ha nyugati kontingenseket vezényelnek Ukrajnába – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Belföldi hírek:

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón.„Engem a mai találkozó arról győzött meg, hogy Visegrád él, Visegrád fontos. Különbségeinket kellő tisztelettel tudomásul tudjuk venni, még ha vitatjuk is egymás álláspontját. A közös ügyekben pedig tovább erősítjük az együttműködést. Magyarország erre készen áll” – mondta a kormányfő.Orbán Viktor szerint a mostani prágai kormányfői csúcstalálkozó nem volt a „legkönnyebb”, mert „önreflexiós találkozó volt” és arról szólt, van-e szükség a V4-re ilyen formában. Emlékeztetett: hasonló önreflexiós tanácskozásra a visegrádi országok európai uniós csatlakozása után is sor került. Akkor a V4-ek a közös érdekekben való együttműködés folytatása mellett döntöttek, s így jutottak el az orosz–ukrán háborúig, amely „mindent felülírt”, újra felmerült az együttműködés folytatásának kérdése. Orbán Viktor szerint a véleménykülönbség ott van a V4-ek között, hogyan lehet jól segíteni Ukrajnát. „A magyar álláspont világos: nem küldünk fegyvert Ukrajnába, se katonával, se katona nélkül, viszont ezen kívül minden segítséget megadunk” – hangsúlyozta, kiemelve a humanitárius segítséget vagy az ukrán menekültek befogadását.

Fontos állomásához érkezett a magyar haderő fejlesztése azzal, hogy új harcászati eszközök, Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kerülnek a régi, orosz gyártmányú BTR-ek helyére – mondta a honvédelmi miniszter a Pest vármegyei Tatárszentgyörgyön. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a most rendszeresítendő Lynx (Hiúz) páncélozott gyalogsági harcjárművek harcjárművezetői gyakorlatán beszélt a tatárszentgyörgyi lőtéren. Azt mondta: a páncélozott járművek, amelyek a gyakorlaton részt vesznek, nemcsak a Magyar Honvédség kötelékében, hanem a világon is új technológiát képviselnek. Egyedülállónak nevezte azt a szolgálatot, amelyet a katonák végeznek, megtanulják vezetni az új harcjárműveket és kifejlesztik hozzájuk a harceljárásokat is, amelyeket addig gyakorolnak, amíg készség szintig jutnak el. A Lynxet 2023 végétől már Magyarország is gyártja, legurult az első harcijármű a zalaegerszegi gyár gyártósoráról – emlékeztetett a honvédelmi miniszter.

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán. A miniszter azt írta: „Halljuk, látjuk a híreket a tegnap esti párizsi találkozóról. Magyarország álláspontja világos és sziklaszilárd: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába. A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kell, hanem befejezni.”

Az LMP Banga Zoltán önkormányzati képviselő polgármesteri indulását támogatja a főváros XVIII. Kerületében. Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese elmondta: Banga Zoltán hosszú évek óta dolgozik önkormányzati képviselőként, és ennek a munkának az eredményeként a helyi civilek szövetsége kérte fel polgármesterjelöltnek. Kiemelte: hosszú évek óta küzdenek azért, hogy a lakókörnyezet egészséges voltát, az egészséges környezethez fűződő jogokat megvédjék. A kerületben egy logisztikai központ miatt nagy veszélyben van a lakókörnyezet, nem tudni, ennek keretében milyen tevékenységet terveznek – mondta, hozzátéve: logisztikai központon keresztül nagyon sok akkumulátoripari beruházást valósítottak meg, jó példa erre Szigetszentmiklós. Nem kell és nem lehet ipari tevékenységet tervezni közvetlen lakóövezet mellé vagy adott esetben lakóövezetet érintő módon – hangsúlyozta Csárdi Antal, kiemelve: ebben a küzdelemben élen járt Banga Zoltán, aki méltó arra, hogy az LMP őt támogassa polgármesterjelöltként.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy mintegy harmincöt rakétát lőttek ki Libanonból a Meron-hegy területére. A légi irányító bázist célzó támadás következtében sérülés vagy kár nem történt. Izraeli vadászgépek válaszul megsemmísítették a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai létesítményét és számos más katonai infrastruktúráját Dzsibchit, Manszuri, és más dél-libanoni falvakban. Továbbá ,,fenyegetés elhárítása” céljából a katonaság területeket ágyúzott Jarun közelében.

A 401. dandár 932. zászlóalja az elmúlt héten az észak-gázai Zeitun negyedben volt bevetve. A csapatok razziákat hajtottak végre számos épületben, melyeket a Hamász terrorszervezet használt, köztük fegyverraktárakat és megfigyelőállomásokat. Ezenkívül a harcosok megöltek számos terroristát a környéken. A zászlóalj hadműveletei közepette február 20-án egy Hamász sejt tüzet nyitott a csapatokra egy épületből, megölve Avraham Wovagen törzsőrmestert. Az erők légicsapásokat irányítottak számos terrorsejtre a környéken, beleértve a terroristákat, akik megölték Wovagent. Később a nap folyamán a harcosok megrohamozták az épületet, ahonnan a támadást végrehajtották, és fegyvereket, köztük páncéltörő rakétákat, mesterlövész puskákat és pisztolyokat találtak. Találtak még többek között egy kamerát, melyet a hamászosok hagytak maguk után, melynek felvétele ,,feltárja a páncéltörő rakéták kilövésének módszerét és az ellenség műveleteinek jellegét a területen”. A videón a Hamász teroristái láthatók, amint egy lyukat ütnek a falba, hogy később rakétákat lőjenek ki rajta, és megfigyelik az izraeli erők mérnökeit és más páncélozott járműveket a környéken.

Az izraeli biztonsági erők az elmúlt éjszakai terrorelhárító műveletek során Júdea és Szamária-szerte letartóztattak tizennégy keresett palesztint. A csapatok rajtaütést hajtottak végre Tubasz térségében, és a Duvdevan elit egység kommandósai likvidálták Ahmed Dzsamál Daraghmet, a Palesztin Iszlám Dzsihád magas rangú operatívját, és két másik terroristát. Egy izraeli katona könnyebben megsérült az akcióban, kórházba szállították. A 26 éves Daraghme, az úgynevezett Tubasz zászlóalj parancsnoka korábban lövöldözős és robbantós terrortámadásokban vett részt, melyek az izraeli erőket célozták. A katonák egy parancsnoki központot is találtak, ahol a helyi terroristák térfigyelő kamerákkal figyelték az izraeli hadsereg műveleteit.

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy és a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar Kairóba látogatott a múlt héten, hogy megnyugtassa egyiptomi kollégáikat, hogy Izrael lépéseket tesz annak biztosítására, hogy a rafahi hadművelet ne okozza palesztin menekültek rohamát Egyiptomba, idézett a Walla hírportál két amerikai tisztviselőt, akiket tájékoztattak a részletekről. Halevi és Bar bemutatta az egyiptomi tisztviselőknek elképzeléseiket arról, hogyan lehetne egy izraeli hadműveletet a dél-gázai Rafahban úgy végrehajtani, hogy megakadályozzák a palesztin menekültek tömeges beáramlását a Sínai-félszigetre. Az izraeli hadsereg bemutatta a hadikabinetnek a civilek Rafahból való evakuálására vonatkozó tervet. Izraeli tisztviselők szerint ez magában foglalja a palesztinok számára, hogy a Khan Junesztől északra és Gázavárostól délre fekvő területekre költözzenek. A hadsereg továbbá bemutatta a Rafah-műveletre vonatkozó tervét is.

Közvetlen katonai összecsapáshoz vezet Oroszország és a NATO között, ha nyugati kontingenseket vezényelnek Ukrajnába – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov Emmanuel Macron francia elnök szavait kommentálta így, aki egy Ukrajna támogatása ügyében megtartott hétfői párizsi konferencia után azt mondta, hogy nyugati vezetők megvitatták annak lehetőségét, hogy csapatokat vezényeljenek Ukrajnába, de nem jutottak konszenzusra. „Ez esetben már nem a valószínűségről, hanem az elkerülhetetlenségről kell beszélnünk. Így fogjuk értékelni a dolgot. És ezeknek az országoknak is így kellene értékelniük, és tudatában kell lenniük a felelősségnek. És fel kellene tenniük maguknak a kérdést, hogy ez megfelel-e az érdekeiknek, és főleg országuk polgárai érdekeinek” – fogalmazott az orosz elnöki szóvivő. Peszkov fontos új elemnek nevezte magát a tényt, hogy tárgyalás témája lett, hogy „a NATO-országokból néhány kontingenst küldjenek Ukrajnába”. Mint mondta, a francia elnök felszólalásainak minden más részlete elhangzott már valamilyen formában.

Az Ukrajna számára létrehozni tervezett 50 milliárd eurós támogatási eszköz stabil és előrelátható finanszírozást tud biztosítani a megtámadott ország mindennapi szükségleteinek kezelésére – jelentette ki az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja Strasbourgban. Az Európai Parlament plenáris ülésének a hétéves pénzügyi keret (MFF) féléves felülvizsgálatáról tartott vitáján Johannes Hahn azt mondta, a felülvizsgálat elfogadása felruházza az Európai Uniót, hogy hatékony eszközt hozzon létre Ukrajna megsegítésére. A jelenlegi háborús helyzet különleges fellépést kíván, ezért az Európai Bizottság azt reméli, hogy mihamarabb, akár már márciusban felhasználható lesz az uniós eszköz Ukrajna finanszírozási nehézségeinek leküzdésére – emelte ki. Elmondta továbbá, hogy költségvetésben az uniós migrációs csomag célkitűzéseinek végrehajtására 7,6 milliárd euró áll majd rendelkezésre.

Az Egyesült Államok hadserege hétfőn több csapást mért húszi harci járművekre, melyeket a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen készültek bevetni a lázadók. Az amerikai hadsereg megsemmisített három pilóta nélküli távirányítású hajót és két hajóelhárító cirkálórakétát. A fegyvereket a húszi lázadók az ellenőrzésük alatt álló jemeni területekről irányítva vetették volna be vörös-tengeri célpontok ellen. Az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) az X közösségi oldalon közölte, hogy vasárnap „önvédelemből” lelőtt két pilóta nélküli támadó repülőgépet a Vörös-tenger déli része felett. A CENTCOM szerint mindegyik fegyver „közvetlen fenyegetést jelentett a kereskedelmi hajókra és a térségben tartózkodó amerikai haditengerészet hajóira”. Az Egyesült Államok még decemberben hívta életre a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű nemzetközi missziót, amelyhez számos ország csatlakozott, és amely már több csapást is mért jemeni húszi célpontokra.

Időjárás:

Ma is marad az enyhe, napos időjárás.

Este mindenütt teljesen kitisztul az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 15 – 20 fok körül alakul.