Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap este azt mondta, hogy Izrael mindenképpen végrehajtja a rafahi műveletet

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.26.A kommunizmus alapvető része az erőszak, és a baloldalon mindig félrenéznek az erőszak kapcsán – vélekedett Rétvári Bence a kommunizmus áldozataira emlékezve.

“Ruszkik haza!” – kiabálta Karácsony Gergely főpolgármester, az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján tartott budapesti demonstráción.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap este azt mondta, hogy Izrael mindenképpen végrehajtja a rafahi műveletet.

Újabb támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a húszi lázadók jemeni katonai létesítményei ellen.

Belföldi hírek:

A kommunizmus alapvető része az erőszak, és a baloldalon mindig félrenéznek az erőszak kapcsán – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kommunizmus áldozataira emlékezve. Rétvári Bence a Terror Háza Múzeumban hangsúlyozta, a történelmi tapasztalatok szerint ahol kommunizmus van, ott van erőszak is, tehát ha a politikában felbukkan az erőszak, az „jelzőfény”. Az államtitkár az antifa terroristák egy évvel ezelőtti fővárosi támadássorozatát felidézve leszögezte: a szélsőbalos eszméket el kell utasítani. „A kígyók nemcsak kígyózni tudnak, hanem vedleni is” – fogalmazott Rétvári Bence. Hozzáfűzve, a baloldalon félrenéznek az antifa támadásoknál. Aki mérsékelt, az elutasítja az erőszakot, aki az erőszakot védi, az mindig szélsőséges politikai erő. A béke és biztonság megőrzéséhez az kell, hogy elutasítsunk minden szélsőséget – hangoztatta az államtitkár a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján.

Ez a nap nemcsak a Kisgazdapárt főtitkára, Kovács Béla személyes tragédiájáról szól, de a szembesülésről azzal is, hogy ha a kommunisták megszerzik a hatalmat, akkor bárkiből lehet áldozat – mondta Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából Budapesten. A NEB, az Országgyűlés hivatala és a Rákóczi Szövetség vasárnapi megemlékezésén a Nemzeti vértanúk emlékművénél a NEB elnöke kiemelte: a független és demokratikus Magyarország reményének megalázó és cinikus sárba tiprását jelentette, hogy Kovács Bélát, a magyar törvényhozás mentelmi joggal védett képviselőjét 1947-ben egy idegen hatalom állambiztonsági szervei letartóztathatták, külföldre hurcolhatták, megkínozhatták és végül a Gulágon évekig fogva tarthatták. Az emlékműnél koszorút helyezett el Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke, Sömjéni László Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Földváryné Kiss Réka is.

A magyarországi vakok és gyengénlátók több mint nyolcvanezer fős közössége számíthat a magyar kormány partnerségére és támogatására – jelentette ki a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi média oldalára feltöltött videóban. Nyitrai Zsolt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) kormányzati támogatásból felújított, kedden átadott székházával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az a jövőben jelentősen megkönnyíti a vakok és gyengénlátók közösségének mindennapjait és a szervezet életét is. A felújított székház nem csupán egy épület, hanem egy közösségi tér, amely összeköti és támogatja az ott dolgozókat és az általuk képviselt közösséget – hangsúlyozta a miniszterelnöki főtanácsadó a videóhoz írt posztjában, megjegyezve: „együtt formáljuk élhetőbbé a világot”. Százéves szervezet százéves székházát újították fel – tette hozzá.

Budapest nem enged sem a saját, sem mások szabadságából, és kiállunk az ukrán nép mellett – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester, az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján tartott budapesti demonstráción. “Ruszkik haza!” – kezdte beszédét Karácsony Gergely a Momentum Mozgalom és az Európához Tartozunk Egyesület által, az orosz nagykövetség épülete közelében tartott tüntetésen. Azt mondta, hogy a demonstráció „egyszerre üzenet Putyinnak és Putyin tanítványainak: Budapest nem enged sem a saját, sem mások szabadságából”. Azért vagyunk itt, hogy kiálljunk a bátor ukrán nép mellett, és megüzenjük a világnak: „lehet, hogy hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet” – mondta Karácsony Gergely. Kijelentette: szégyellik Magyarország kormányát, mert vannak olyan konfliktusok, ahol nem lehet mérlegelés kérdése, hogy nem az agresszor, hanem az áldozat oldalára kell állnunk.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap a CBS Face the Nation című műsorában azt mondta, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti fogolycsere-megállapodás késleltetni fogja az Izraeli Védelmi Erők műveletét a dél-gázai Rafahban, de hangsúlyozta, hogy Izrael ettől függetlenül később végrehajtja a műveletet. Netanjahu jelezte, hogy akar egy megállapodást a túszok szabadon bocsátására, és nagyra értékeli az Egyesült Államok erőfeszítéseit, ugyanakkor egyértelművé tette, ez csak akkor lesz lehetséges, ha a Hamász elfelejti abszurd követeléseit és ésszerű álláspontot kínál. A miniszterelnök elárulta, hogy az izraeli hadsereg később ismerteti a rafahi művelettel és a palesztin civilek a várostól északra evakuálásával kapcsolatos terveit. Elismételte, Rafahban van a Hamász utolsó erődje az enklávéban, és a hadművelet megkezdése után Izrael „hetekre, nem pedig hónapokra” lesz a Hamász legyőzésétől és a gázai hadművelet befejezésétől – mondta.

Szombaton és vasárnap újabb halálos áldozatokkal folytatódott a gázai háború az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint. Vasárnap az izraeli egységek rajtaütéseket kezdtek az iszlamista fegyveresek létesítményei ellen a Hán-Júnisztól keletre fekvő Abbesszínok nevű lakónegyedben. A hadművelet során megöltek számos terroristát, és megtaláltak több rakétakilövő állást és fegyvert. Az egyik, orvosi laboratóriumként működő épületben egy hordozórakétára, valamint egy hűtőszekrény belsejébe rejtve nagy hatótávolságú rakétára leltek. Az IDF szóvivője azt is bejelentette, hogy befejezték a harci tevékenységet a Hán-Júniszban működő Nasszer kórházban. A kórházban és környékén elfoglalása óta mintegy kétszáz, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint tartóztattak le. Az IDF olyan palesztin fegyvereseket fogott el, akik megpróbáltak elmenekülni Hán-Júniszból a civil lakosok evakuálásakor. A katonai közlemény szerint az elmúlt napon tovább folytak a harcok a városban, valamint a Gázai övezet központjában és Gázavárosban is.

Az IDF arról tájékoztatott, hogy négy rakétát lőttek ki vasárnap Libanonból az Izrael északi határán fekvő Kirját Smona városra, melynek civil lakosságát már több hónapja evakuálták a libanoni belövések miatt. A Szíriai Emberi Jogi Központ nevű szervezet arról számolt be, hogy vasárnap Homsz és Damaszkusz között, a szíriai-libanoni határon Izrael légicsapást mért egy teherautóra, melyben életét vesztette a libanoni síita Hezbollah legkevesebb három tagja. Az izraeli rendőrség az éjszaka során szabadon engedett 21, a szombat esti tel-avivi kormányellenes tömegtüntetésen letartóztatott tiltakozót. A parlamenti választások kiírását követelő, szombatról-szombatra növekvő számban megjelenő demonstrálók másfél órára blokkolták egy forgalmas kereszteződés forgalmát. A rendőrség vízágyúkkal és lovas erőkkel lépett fel ellenük.

Potenciális előrelépés történhet egy, a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás megkötésében, miután a Hamász lemondott néhány keményebb követeléséről, és felvázolt egy olyan túszalku lehetőségét, amellyel együtt tudna működni. A The Jerusalem Post szerint a Hamász tisztviselői arab médiaforrásoknak azt mondták, hogy hajlandóak rugalmasak lenni azon három követelés tekintetében, melyekhez ezidáig ragaszkodtak. Ezek a tűzszünet időtartama, az összes, izraeli börtönben fogvatartott palesztin terrorista elengedése és az izraeli hadsereg teljes kivonulása a Gázai-övezetből. A jelentések szerint a Hamász feladta eredeti követelését, amely szerint 1 500 palesztin foglyot akart elengedni 40 túszért cserébe. A Hamász állítólag lemondott arról is, hogy az IDF teljes mértékben kivonuljon a Gázai övezetből, de továbbra is ragaszkodott a központi városokból való kivonuláshoz és a katonai akadályok eltávolításához, hogy a kitelepített gázaiak visszatérhessenek otthonaikba. Bár a különböző jelentések eltérő számokról szólnak, a Hamász mostani követelése 200-300 palesztin terrorista elengedése 40 izraeli túszért cserébe és hat hét tűzszünet volna. Szombaton izraeli források azt jelentették, hogy a kabinet „együtt tudna dolgozni” az új gázai túsz- és tűzszüneti megállapodás javaslatával, de azt is hozzátették: „Párizsban előrelépés történt ugyan, de további lépéseket kell tenni, mielőtt megállapodásra kerülhet sor”.

Újabb támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a húszi lázadók jemeni katonai létesítményei ellen. A londoni védelmi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint a két szövetséges légierő 8 jemeni helyszínen összesen 18 célpontra mért precíziós csapásokat, válaszul a húszik által kereskedelmi és hadihajók ellen elkövetett folytatódó vörös-tengeri támadásokra. A brit-amerikai akcióhoz Ausztrália, Bahrein, Kanada, Dánia, Hollandia és Új-Zéland nyújtott támogatást. A londoni védelmi tárca ismertetése szerint a támadásban a brit királyi légierő (RAF) négy Typhoon FGR4 harci repülőgéppel vett részt. A brit kötelék – amelynek tevékenységét két Voyager típusú üzemanyag-utántöltő repülőgép támogatta – Paveway IV precíziós irányított bombákat vetett be a jemeni fővárostól, Szanaától néhány kilométerre északkeletre, egy korábbi, föld-levegő rakéták indítására alkalmas rakétaüteg helyszínén. Ennek előzményeként a hírszerzési adatok elemzése alapján sikerült azonosítani ezen a helyszínen több nagyon nagy hatótávolságú drónt, amelyeket a húszik felderítő és támadó műveletekre használtak. A Paveway IV bombákkal a brit légierő a drónokat és indítóállásaikat támadta.

A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni – írta Rishi Sunak brit miniszterelnök. A konzervatív párti kormányfő szerint első lépésként a befagyasztott orosz vagyonok kamatait kell Ukrajnának folyósítani, majd a lefoglalt eszközállományt is oda kell adni Kijevnek. Az eddigi szankciók 400 milliárd dollár pénzügyi forrástól fosztották meg Oroszországot; ebből további négy évig lehetne finanszírozni az ukrajnai orosz hadműveleteket – áll a brit miniszterelnök cikkében. A G7-országok által a háború kezdetének második évfordulója alkalmából előző nap kiadott közös közlemény visszafogottabb szóhasználattal említi az orosz vagyoneszközök felhasználásának lehetőségét. A londoni miniszterelnöki hivatal által is ismertetett kommüniké megfogalmazása szerint a G7-csoport tagjai a területükön lefoglalt orosz állami vagyoneszközöket mindaddig zár alatt tartják, amíg Oroszország nem téríti meg az Ukrajnának okozott károkat. A nyilatkozat idézi a Világbank becslését, amely 486 milliárd dollárra taksálja az Ukrajnának okozott háborús károkat.

Az ukrajnai háború Európának nemcsak a területét pusztítja, hanem globális félelem- és gyűlölethullámot teremtett – mondta Ferenc pápa az ukrajnai háború második évfordulójára emlékezve vasárnap. A pápa kijelentette, fájdalmas az emlékezés a 2022. február 24-én kezdődött háború évfordulóján. Hangsúlyozta, hogy a konfliktus mostanáig számtalan ártatlan áldozatot követelt, sebesültet, pusztítást, gyötrelmet, könnyeket okozott. Megjegyezte, hogy a háború „borzalmasan hosszú ideje tart, és még nem látni a végét”. „Imádkozom a számtalan ártatlan áldozatért, és azért, hogy sikerüljön egy kis emberségre találni, amely lehetővé teszi a diplomáciai megoldás megszületését a hosszú és tartós béke érdekében” – tette hozzá. A katolikus egyházfő a szokás szerint a Szent Péter téren mondott beszéde végén emlékezett meg az évfordulóról. Szavait húszezren hallgatták a téren a Vatikán adatai szerint.

Időjárás:

Ma főképp változóan napos-felhős időre számíthatunk.

Este mindenütt megvastagszik a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 14 – 19 fok körül alakul.