A kommunizmusnak nem volt nürnbergi pere

A kommunizmusnak nem volt nürnbergi pere

?si=umuiKm5WRReM6FE3

Fekete Rajmund, a Kommunizmus Kutatóintézet igazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt többek között arról, mi mindent kell megmutatnia a magyar társadalomnak a fiataloknak.

Az igazgató elmondta, legfontosabb feladataik egyike, hogy a mai fiataloknak a saját nyelvükön mutassák be, milyen is volt az az eszmerendszer, – mennyi áldozatot követelt – amelyben a szüleik, nagyszüleik éltek. E célkitűzés elérésében nagyon sokat lehet köszönni a Terror Háza múzeumnak, amely a 20. század két szörnyű eszméjét mutatja be, a nácizmust és a kommunizmust. Ez az ország egyik leglátogatottabb intézménye – jegyezte meg a szakember -, hiszen az elmúlt tíz évben hétmillióan léptek be az épületbe.

            Fekete Rajmund kiemelte, az intézet a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán február 26-tól egy héten át tart különböző programokat, elsősorban az iskolásoknak. Közéleti szereplők, ismert emberek, sztárok fognak eljönni, hogy a fiatalok nyelvén beszéljenek erről az időszakról. Erre azért is szükség van, mert valahogy a világ még nem számolt el a kommunizmussal. A második világháborút követően az emberiség igyekezett szembenézni a nácizmussal, születtek bírósági ítéletek, börtönbe kerültek egyesek, másokat kivégeztek, ám valahogy a kommunista időszakkal nem sikerült elszámolni. Azt is lehet mondani, a kommunizmusnak nem volt nürnbergi pere, amely ráébreszthette volna a világot a másik szörnyűségre. Azért is fontos a szembenézés, az információk átadása, mert például az intézet által megrendelt egyik kutatás azt mutatta ki, hogy a magyarok 52 százaléka gondolja azt, a kommunizmussal alapjában nem volt semmi gond, csupán a megvalósításában fordultak elő problémák. Mindez persze Európában is érezhető, jegyezte meg Fekete Rajmund, de még az Egyesült Államokban is. Ennek több oka van, például az, hogy a nyugati egyetemi világban most azok vannak vezető pozícióban, akik a 68-as újbaloldali gondolkodást képviselik. Ez azért is veszélyes, mondta el az intézet vezetője, mert így fordulhat elő, hogy megjelent, és most is virul az az új antiszemita gondolkodás, ami az Izrael-ellenesség képében látható.

            Az intézet nagyon szeretné, ha a fiatalok ráébrednének arra, mit is okozott a világnak a kommunizmus. Ezért is hirdetnek meg egy középiskolásoknak szóló videópályázatot, ahol 30-60 másodperces alkotásokat várnak a diákoktól, hogy bemutassák az áldozatokat, a bűnöket, a tetteseket.