A Hamász terrorszervezet elit Nukba erőinek egyik parancsnoka, a Hamásznak küldött üzenetében azt mondta: ,,Mindenkinek azt tanácsolom, hogy adja meg magát, máskülönben sorsod a halál.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.09.Telefonon tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a héten Ilham Alijevvel, Azerbajdzsán újraválasztott elnökével.

Az LMP szerint döbbenetes szavazási eredmény született az Európai Parlamentben, ahol átengedték az új típusú génmódosított, ellenőrizetlen növények forgalomba hozataláról szóló javaslatot.

A Hamász terrorszervezet elit Nukba erőinek egyik parancsnoka, a Hamásznak küldött üzenetében azt mondta: ,,Mindenkinek azt tanácsolom, hogy adja meg magát, máskülönben sorsod a halál.”

Ukrajnáról, Tajvanról és a Közel-Keletről tárgyalt egyebek között telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Belföldi hírek:

Telefonon tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a héten Ilham Alijevvel, Azerbajdzsán újraválasztott elnökével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar kormányfő gratulált Alijevnek az azerbajdzsáni elnökválasztáson aratott „óriási és vitathatatlan” győzelméhez. Közölte: várja a Magyarország és Azerbajdzsán, valamint Azerbajdzsán és az Európai Unió közötti együttműködés további erősítését a magyar EU-elnökség alatt.

Most a legfontosabb nemzetközi feladat az, hogy sikerüljön elkerülni mind az ukrajnai háború, mind a közel-keleti konfliktus eszkalálódását. Ha bármely e kettőből továbbterjed más országokra, az nagyon könnyen eredményezheti a harmadik világháború kirobbanását – írta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán. Szijjártó Péter azt írta, az elmúlt években számos nemzetközi szervezet vallott kudarcot a béketeremtés terén: az Európai Unió és más szervezetek is alkalmatlannak bizonyultak arra, hogy az elmúlt két évben a béke irányába tereljék az ukrajnai háborút. Béketeremtés helyett fegyverszállítás zajlik, ami tovább hosszabbítja a háborút, és még több emberéletet követel – hangsúlyozta. A tárcavezető bejegyzése szerint a globális terrorellenes küzdelem is „nagy pofont” kapott tavaly októberben, amikor a Hamász rakéták ezreit lőtte ki Izraelre. Izrael terrorellenes műveleteinek sikere globális érdek, ezzel együtt a civil lakosságot meg kell védeni, a túszokat pedig ki kell szabadítani – emelte ki. „Az ENSZ mintegy az utolsó remény arra, hogy sikerüljön megakadályozni az eszkalációt Ukrajnában és a Közel-Keleten. Guterres ENSZ-főtitkárt arról biztosítottam, hogy Magyarország minden támogatást megad az ENSZ-nek a béke megteremtése érdekében” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Az LMP szerint döbbenetes szavazási eredmény született az Európai Parlamentben, ahol egy szűk többség átengedte az új típusú génmódosított, ellenőrizetlen növények forgalomba hozataláról szóló javaslatot. Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható bizottságának LMP-s elnöke sajtótájékoztatóján kifejtette: a szavazás eredménye Magyarországra és egész Európára nézve rendkívül kedvezőtlen lehet. Ezek a növények kikerülnének a jelenleg érvényes szigorú élelmiszer- és környezetbiztonsági uniós szabályozás alól, az érintett vállalatok pedig mentesülnének a felelősségvállalási kötelezettség alól. A képviselő felidézte, hogy a kezdeményezés az Európai Unió mezőgazdasági és halászati tanácsában novemberben még elbukott, de a nagyvállalati lobbi rendkívül agresszíven lépett fel elfogadása érdekében. Kitért arra is, hogy az unió bírósága már 2018-ban kimondta, minden GMO-növénynek a szigorú szabályozás alá kell tartoznia. Keresztes László Lóránt kiemelte, elvárják a magyar kormánytól, hogy együttműködve azokkal a politikai és szakmai szervezetekkel, amelyek a javaslat ellen vannak, tegyen meg mindent Magyarország GMO-mentességének megőrzése érdekében.

Külföldi hírek:

A Hamász terrorszervezet elit Nukba erőinek egyik parancsnoka, akit a dél-gázai Khan Juneszben egy alagútban tartóztattak le, a Sabak belbiztonsági szolgálatnak a Hamásznak küldött üzenetként a következőt mondta: ,,Mindenkinek azt tanácsolom, hogy adja meg magát, máskülönben sorsod a halál.” A terroristát a Sabak és az Izraeli Védelmi Erők harcosai tartóztatták le, miközben az alagút páncélozott ajtaja mögött rejtőzött más terroristákkal együtt. ,,Úgy döntöttünk, hogy nem akarunk harcolni, és amint megérkezik a hadsereg, feladjuk magunkat. A szobában ültünk, az összes fegyvert a szobán kívül helyeztük el, és a hadsereg elvette. Ültünk és vártunk. Amikor a hadsereg megérkezett, felemeltük a kezünket és megadtuk magunkat. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy adja meg magát, máskülönben sorsod a halál”. Muhammad Nasszer Szulejmán Abu Namr, becenevén Abu Albaraa 2009-ben csatlakozott a Hamászhoz. Abu Namrt két másik terroristával együtt tartóztatták le az alagútban. Elmondása szerint Kalasnyikovok, RPG-k, robbanóanyagok voltak náluk az alagútban.

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi kedden a Gázai övezet északi részén tett látogatása során megismételte, hogy csak a Hamászra gyakorolt katonai nyomás fog a terrorcsoport által fogva tartott túszok elengedéséhez vezetni.,,A 122. napban járunk, de haladunk, nem állunk egy helyben. Amikor a Hamász leszereléséről beszéltünk, nem gondoltuk, hogy egy héten belül meglesz, nem gondoltuk, hogy egy hónapon belül meglesz, itt rétegek lehámozásáról van szó” – mondta Halevi az értékelés során, a hadsereg tegnap este kiadott nyilatkozata szerint. A vezérkari főnök szerint a hadsereg újabb rajtaütései Gáza északi részén ,,még több halott terroristát, még több halott parancsnokot és még több lerombolt infrastruktúrát eredményeznek”.,,Remélem, hogy ez a nyomás még egy fontos cél eléréséhez, a túszok hazahozatalához is elvezet bennünket… Katonai nyomás nélkül ez nem fog megtörténni, ne áltassuk magunkat, ezért az egész övezetben nyomást gyakorolunk tűzzel, [szárazföldi] manőverrel, meglepetésszerű razziákkal, és ezt továbbra is nagyon-nagyon magas színvonalon fogjuk csinálni” – fogalmazott.

Izraeli vadászgépek újabb csapásokat mértek a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni célpontjaira. A hadsereg közleménye szerint a Hezbollahhoz tartozó megfigyelőállomásokat, egy épületet és egyéb infrastruktúrát támadtak Khiam közösségben. A hadsereg úgy véli, a Hezbollah a közösséget széles körű tevékenységéhez használja. A terrorcsoport által a háború közepette Izrael északi részére kilőtt rakéták hatodát onnan indították. Két lövedéket lőttek ki szerda délután Libanonból Har Dov területére, melyek nyílt területeken landoltak. Goren és Margaliot szintén rakétatámadás célpontjai voltak. A hadsereg ágyúzással támadta a kilövő posztokat.

Az izraeli hadsereg és a rendőrség közölték, hogy a csapatok megöltek egy vezető terroristát és további két másik fegyverest a Nur Samsz menekülttáborban, Tulkarem (Palesztin Hatóság területe) közelében. A 8105. zászlóalj fedett határrendész tisztjei és az izraeli hadsereg tartalékosai több mint négy órán keresztül voltak bevetésen Nur Samszban a Sabak belbiztonsági szolgálat hírszerzési információi nyomán. A csapatok bekerítették az épületet, ahol a keresett palesztin, Moataszem Ali bujkált. Alit azzal vádolják, hogy magas rangú terrorista volt Nur Samszban, és ő volt a felelős az izraeli csapatok elleni korábbi lövöldözős terrortámadásokért. A terroristát különféle eszközök alkalmazása és tűzharc közepette ölték meg. Két további fegyverest is megöltek, akik megpróbáltak elmenekülni az épületből, ahol a keresett terrorisra rejtőzött, közölte az izraeli hadsereg és a rendőrség. A katonák fegyvereket találtak és foglaltak le az épületben. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Ukrajnáról, Tajvanról és a Közel-Keletről tárgyalt egyebek között telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök – közölte a kínai központi televízió és a Kreml. A közelgő kínai újév alkalmából Putyin boldog Sárkány-évet kívánt a kínai népnek. Hszi bizakodását fejezte ki, hogy Oroszországot és Kínát új fejlődési lehetőségek várják. A két fél megállapodott, hogy folytatja az eszmecserét a kölcsönös érdeklődésre számot tartó stratégiai kérdésekről. Hszi szorgalmazta, hogy Moszkva és Peking folytasson szoros stratégiai együttműködést „az állami szuverenitás, a biztonság és a fejlődés érdekeinek védelme”, valamint „a külső erők belügyekbe való beavatkozásával” szembeni ellenállás érdekében. Putyin és Hszi a moszkvai tájékoztatás szerint a harmadik országokra kitérve „érintette” az ukrajnai helyzetet. Véleménycserét folytattak a közel-keleti helyzetről is, amellyel kapcsolatban megközelítésük teljes mértékben egybeesik abban, hogy a palesztin problémát politikai és diplomáciai eszközökkel, az általánosan elismert nemzetközi jog keretei között kell rendezni. Az orosz elnök az ázsiai-csendes-óceáni térség helyzetének megvitatása során megismételte a Tajvan kérdésével kapcsolatos elvi álláspontját, az „egy Kína-politika” támogatását.

El kell kerülni, hogy jogi ügyből politikai ügy váljon, amely címlapokat ajándékoz az újságoknak, de nem tesz jót az érintetteknek – hangoztatta Antonio Tajani olasz külügyminiszter parlamenti felszólalásában, amelyet a Magyarországon letartóztatott baloldali aktivista ügyéről tartott csütörtökön. Tajani úgy vélte, nem szabad, hogy az olasz állampolgárral szemben Magyarországon zajló bírósági eljárás „vitákat tápláló rövidzárlathoz vezessen, ami kárt okoz Ilariának”. „Azoktól, akik azt kiáltozzák, hogy „Hozzátok haza Ilariát Olaszországba!”, megkérdezem, milyen megoldásra gondolnak. Elfogadunk minden ötletet. A kormány számára az egyetlen járható út, amikor olasz állampolgárt más európai tagállamban bűncselekmény elkövetésével vádolnak, a szabályok követése” – szögezte le Antonio Tajani. Hozzátette, a római kormány mindent megtesz saját állampolgárai jogainak védelme érdekében, azok politikai nézeteitől függetlenül. Emlékeztetett, hogy ilyen esetekben „diszkrécióval és fokozatosan haladva jobb eredményeket lehet elérni, a vádlott elsődleges érdekét tartva szem előtt”. Abszurdnak nevezte, hogy a baloldali ellenzék, amely „minden nap a bíróságok függetlensége mellett kardoskodik, most azt követeli a kormánytól, gyakoroljon nyomást a magyar kormányra, hogy befolyásolja a bírák döntését”.

Időjárás:

Ma is marad a szeles, de borongós időjárás.

Este kisebb esők kialakulására lehet számítani.

A hőmérséklet jellemzően 11 – 17 fok körül alakul.