Irán pénzzel és kiberhadviseléssel segíti a Hamász iszlamista terrorszervezetet Izrael elleni harcában – jelentette az izraeli katonai szóvivő

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.08.Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban fogadta Vahagn Hacsaturján örmény államfőt.

A kormány gátlástalanul használja a kiemelt beruházássá nyilvánítás gyakorlatát, ami teljesen elveszi a települések lakóinak egyes jogát – mondta Schmuck Erzsébet.

Irán pénzzel és kiberhadviseléssel segíti a Hamász iszlamista terrorszervezetet Izrael elleni harcában – jelentette az izraeli katonai szóvivő.

Mintegy 5,5 tonna radioaktív szennyvíz szivárgott szerdán a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba Japánban – közölte a helyi média.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban fogadta Vahagn Hacsaturján örmény államfőt, aki hivatalos látogatáson tartózkodik a magyar fővárosban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor a tárgyaláson kifejtette: a magyar és az örmény nemzet között erősek és kölcsönös tiszteleten alapulnak a kapcsolatok. A magyarok nagyra becsülik az örmény kulturális és keresztény hagyományokat. Itt az ideje, hogy a diplomáciai kapcsolatokat is magas szintre emeljük – mondta a miniszterelnök. A megbeszélésen elhangzott: a jövőben nagyot fejlődhet a gazdasági-kereskedelmi együttműködésünk is, például az energetika vagy éppen a turizmus területén – mondta Havasi Bertalan.

Magyarország nem ért egyet az európai uniós migrációs paktummal, amely olyan lépéseket tartalmaz, amelyek 2015 óta mindig is negatív megítélés alá estek – mondta el a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György kifejtette: a paktum visszahozza a kvótákat, azaz egy brüsszeli központból döntenék el, hogy melyik tagállamnak mennyi illegálisan érkező migránst kellene befogadnia. Magyarországnak táborokat kellene létrehoznia, ahol el kellene helyezni illegális bevándorlókat, itt kellene őket ellátni és elbírálni a menedékkérelmüket. Továbbá elutasítás esetén a kérelmezőket ki is kellene utaztatni oda, ahonnan jöttek. Ha nem akarnánk befogadni az érkezőket, akkor kiváltásként 9 millió forintot kellene fizetni minden egyes be nem fogadott illegális migráns után – mondta a belbiztonsági főtanácsadó.

Az ENSZ legfontosabb feladata jelenleg meggátolni az ukrajnai és a közel-keleti konfliktus egyesek által láthatóan kívánatosnak tartott eszkalációját, Magyarország továbbra is minden béketörekvésben kész segítséget nyújtani – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ-közgyűlés ülése előtt hangsúlyozta, hogy a második világháború óta napjainkban van legrosszabb állapotában a globális biztonság, most a legnagyobb a veszélye a harmadik világháború kirobbanásának, ezért a világszervezetnek élére kell állnia minden terrorellenes és béketörekvésnek. Leszögezte: az ENSZ épp azért jött létre, hogy platformként funkcionáljon az ellenséges államok között. „És mi azt szeretnénk, hogy a szomszédunkban zajló háború mielőbb véget érjen, a Közel-Keleten pedig a terrorellenes műveletek sikerre vezessenek. Tehát az ENSZ-nek most az a fő feladata, hogy fellépjen a béke érdekében, és segítsen a terrorellenes küzdelem sikerre vitelében” – jelentette ki.

A kormány gátlástalanul használja a kiemelt beruházássá nyilvánítás gyakorlatát, ami teljesen elveszi a települések lakóitól azt a jogot, hogy beleszólhassanak életkörülményeik, lakókörnyezetük alakításába – mondta Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke. A képviselő hangsúlyozta: kiemelt beruházás esetén nem lehet helyi népszavazást tartani egy környezetszennyező beruházás megvalósításáról. Felidézte, hogy az elmúlt években számos kiemelt beruházás kapcsán alakult ki jelentős lakossági tiltakozás, amire a kormány „fittyet hányt”. Példaként említette a Fertő tavi nemzeti parki beruházást, a Balaton körüli „óriásprojekteket”, kikötőépítéseket, természeti területek „tönkretételét”, a szabadstrandok elfoglalását, valamint a szegedi árvízvédelmi erdőterület „átjátszását” a Szeged-Csanádi Püspökségnek. Emlékeztetett az akkumulátorgyárak, akkumulátoralkatrész-gyárak és akkumulátorhulladék-feldolgozók elleni tiltakozásokra is, kiemelve a legutóbbi, sóskúti esetet.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatást adtak a Gázai övezetben zajló műveletekről. A nyilatkozat szerint a szárazföldi csapatok folytatják a razziákat a Hamász terrorszervezet posztjain, miközben az izraeli légierő és a haditengerészet a terrorcsoporthoz tartozó célpontokat támad. A dél-gázai Khan Junesz nyugati részén az Ejtőernyős-dandár több tucat Hamász-terroristát ölt meg az elmúlt nap folyamán. Khan Junesz más területén a 646. tartalékos Ejtőernyős-dandár egy Hamász-terroristát azonosított a közelükben, és légicsapást irányított rá. Nem sokkal később további három terroristát azonosítottak, akikre ugyancsak légi csapást küldtek. A Givati-dandár szintén megölt több Hamász-harcost, és a terrorcsoporthoz tartozó fegyvereket és dokumentumokat lokalizált és gyűjtött be.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint a Hamász fogolycsere javaslatában szereplő követelések közül több semmilyen körülmények között nem fogadható el. A tisztviselő szerint jelenleg az a vita tárgya, hogy egy az egyben elutasítsák-e ezeket a követeléseket, vagy további tárgyalásokba kezdjenek azok finomítására. Izraeli tisztviselők korábban azt mondták, nem tudják elfogadni a háború befejezésére vonatkozó követelést, illetve az 1500 biztonsági fogoly szabadon bocsátására vonatkozó követelést sem.

Javier Milei argentin elnök izraeli látogatásán bejelentette, hogy országa nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti. Az argentin elnök megbeszélést folytatott a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban Benjámin Netanjahu kormányfővel, melyen a követség elköltöztetése mellett megvitatták közös üzleti vállalkozások létrehozását több területen, és az iszlamista Hamász terrorszervezetté nyilvánítását Argentínában. A látogatáson Netanjahu a zsidó állam nagyszerű barátjának nevezte Mileit, és köszönetet mondott a novemberben megválasztott argentin politikusnak, amiért támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. Netanjahu azt mondta, hogy mindketten a szabad piac „bajnokai”. „Együtt sokkal többet tehetünk. Osztozunk a jólét, a biztonság és a béke utáni vágyunkban. Tudjuk, hogy térségünkben és Önöknél is Irán jelenti a legnagyobb kihívást a békével szemben. Nagyra értékeljük az Önökkel folytatott biztonsági és diplomácia együttműködést” – hangsúlyozta az izraeli kormányfő. Az izraeli út Milei első külföldi hivatalos látogatása tavaly decemberi hivatalba lépése óta, melyen szokatlan módon a politikusok mellett helyi vallási vezetőkkel, rabbikkal is találkozik.

Irán pénzzel és kiberhadviseléssel segíti a Hamász iszlamista terrorszervezetet Izrael elleni harcában – jelentette az izraeli katonai szóvivő és a Microsoft elemző osztályának vezetője. „Találtunk hivatalos Hamász-dokumentumokat 2020-ból, amelyek tartalmazzák az Iránból a Hamásznak 2014 és 2020 között küldött átutalások részleteit – több mint 150 millió dollárt juttattak Iránból a Hamászhoz” – közölte Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője nyilatkozatában. „A Hamász 2023 októberi támadása óta az iráni kormányhoz kötődő csoportok kibertámadások és befolyásolási műveletek sorozatát indították el a Hamász megsegítése és Izrael és szövetségesei meggyengítése érdekében”- jelentette Clint Watts, a Microsoft elemző részlegének vezetője szerdán. A szakember Irán lépései közül többet elhamarkodottnak és kaotikusnak ítélt, ami szerinte azt jelzi, hogy alig vagy egyáltalán nem egyeztetett a Hamásszal, de ennek ellenére egyre nagyobb sikereket ért el a kiberhadviselésben.

Az olasz főváros körül traktorokkal tüntető gazdák a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, és nem hajlandóak távozni annak ellenére, hogy egyelőre nem kaptak engedélyt a Rómába való belépésre. A gazdacsoportok vezetői és a római prefektúra képviselői szerdán folytatják az egyeztetést a traktorok esetleges bevonulásáról Rómába. Lamberto Giannini prefektus nem engedélyezte, hogy a gépek behajtsanak a fővárosba. A hatóságok alaposan megfontolják az engedély megadását, mert ha Róma megnyitja kapuit a traktorok előtt, más olasz városokat is „megszállhatnak” a tüntetők, akiket eddig sikerült a városok határában feltartóztatni. A gazdatüntetések résztvevői hangoztatták, hogy ha nem kapnak mielőbbi választ, akkor pénteken a római körgyűrűn fognak felvonulni, ami közlekedési káoszhoz vezethet. Számításaik szerint addigra mintegy 1500 vagy annál is több traktor érkezhet a fővároshoz. Róma körül négy ponton gyülekeznek az egész országból érkező járművek. A legtöbben a Via Nomentana országút mentén sorakoztak fel. A legmesszebbről egy fiatal agrárvállalkozó érkezett, aki Pisából indult traktorával, és tizennégy óra alatt tette meg az utat Rómáig.

Semmiképpen nincs most itt az ideje izraeli telepesek szankció alá vonásának az Európai Unió részéről, ahogy azt egyesek szeretnék, ugyanis ez csak további feszültségeket kelthetne és meghosszabbíthatná a terrorellenes műveleteket – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az egyes izraeli telepesek szankcionálására vonatkozó EU-s javaslat vitája, illetve annak Magyarország általi blokkolása kapcsán, hogy „olyan indulatokkal túlfűtött, nagyon alacsony színvonalú személyeskedésbe átmenő” vitát még nem élt át az utóbbi tíz évben Brüsszelben, mint az előző hétvégén a külügyi tanácsban a közel-keleti napirendi pont alatt. „Jól látszik az, hogy Európában van egy nagyon komoly Izrael-ellenes álláspont. Sokan fel is sorakoztak emögé. Láthatjuk Európa nyugati felében, ahogyan itt, az Egyesült Államokban is, hogy az antiszemita bűncselekmények száma rohamosan növekszik, az Izrael-ellenes tüntetések száma nő, és a modernkori antiszemitizmus tombol. Ez Nyugat-Európában hatványozottan így van” – hangsúlyozta.

A horvát parlament – az ellenzéki pártok képviselőinek heves tiltakozása mellett – a kormány javaslatára szerdán megszavazta Ivan Turudic kinevezését legfőbb ügyésznek – közölte a horvát közszolgálati televízió. A javaslatot 78 igen szavazat mellett 60 ellenében hagyta jóvá a 151 fős parlament. Turudic Zlato Hrvoj Sipeket váltja az ügyészség élén, akinek májusban jár le a mandátuma. Az ellenzéki pártok képviselői a szavazást megelőzően éles bírálatokat fogalmaztak meg Turudic személyét illetően, és ismételten felszólították a kormányt, hogy vonja vissza jelölését. A Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbaloldali-zöld szövetség parlamenti képviselői egész éjjel tüntettek a parlament előtt Turudic kinevezése ellen.

Mintegy 5,5 tonna radioaktív szennyvíz szivárgott szerdán a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba Japánban – közölte a helyi média. A szivárgást szerda reggel 9 óra előtt az erőmű dolgozói észlelték. A fukusimai helyi televízió – a tokiói elekromos művek (TEPCO) közlésére hivatkozva – arról adott tájékoztatást, hogy a radioaktív hűtővíz tisztítására használt berendezés kivezetőnyílásából folyt el hűtővíz eddig ismeretlen okból. A TEPCO becslései szerint a kiszivárgott hűtővíz körülbelül 22 milliárd becquerel radioaktív anyagot tartalmaz. A hatóság közlése szerint ugyanakkor a víz nagy része már a talajba szivárgott, és a közeli vízelvezető csatornában sem volt kimutatható semmilyen jelentős sugárzási szintváltozás – tették hozzá jelentésükben. A TEPCO – elővigyázatosságból – megtiltotta a belépést a szivárgással érintett területekre.

Időjárás:

Ma mindenütt felerősödik a szél.

Este országszerte befelhősödik az ég, helyenként kisebb csapadék kialakulására kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 13 – 17 fok körül alakul.