Továbbra is heves harcok dúlnak a Gázai övezet déli részén lévő Hán-Júnisznál, közölte az izraeli hadsereg

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.29.A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából posztolt a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

Már több mint félmillióan regisztráltak a Gondosórára, a szolgáltatás indítása óta 6500 súlyos, életmentő helyzetben segítettek már a diszpécserközpont munkatársai.

Továbbra is heves harcok dúlnak a Gázai övezet déli részén lévő Hán-Júnisznál, közölte az izraeli hadsereg.

Észak-Korea vasárnap ismét több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki az ország keleti partjairól – jelentette be a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága.

Belföldi hírek:

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából posztolt a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Az elmúlt évtizedben az antiszemitizmus elleni küzdelemben tett erőfeszítéseinknek köszönhetően Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország lett a zsidó közösség számára – írta a miniszterelnök angol nyelvű bejegyzésében, hozzátéve, hogy ezt így is fogják tartani. A miniszterelnök posztjához egy képet is megosztottak, amely az Európai Zsidó Szövetség logóját ábrázolja.

Már több mint félmillióan regisztráltak a Gondosórára, a szolgáltatás indítása óta 6500 súlyos, életmentő helyzetben segítettek már a diszpécserközpont munkatársai – tette közzé Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi-oldalán vasárnap. Nyitrai Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a Gondosóra nem csak életmentésre alkalmas, eddig több mint 38 ezer hétköznapi esetben is megnyugtató megoldást tudott adni a segélykérőnek. A főtanácsadó ezért arra biztat mindenkit, hogy regisztrálja 65 éven felüli családtagját, és ajánlja a szolgáltatást másoknak is. A Gondosóra program nemzeti ügy, idős szeretteink biztonsága mindannyiunk számára kiemelten fontos – emelte ki a főtanácsadó. Nyitrai Zsolt a bejegyzésében továbbra is jó egészséget kívánt a Gondosóra legidősebb felhasználójának, a 106 éves Gizi néninek, és hangsúlyozta, hogy a Gondosóra segítséget jelent egy gombnyomással.

Az önrendelkezés és a függetlenség mellett tettek hitet, és a kormányt felhatalmazták érdekeik képviseletére a további brüsszeli tárgyalásokon azok, akik részt vettek a nemzeti konzultáción – mondta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra a kormány nevében köszönetet mondott annak a több mint másfél millió embernek, aki a konzultáción ismét elmondta véleményét a legfontosabb aktuális kérdésekről. Kijelentette: a választ adók elsöprő többsége hitet tett Magyarország szuverenitása, függetlensége mellett, egyben az emberek jelezték, hogy „ők akarnak dönteni a saját sorsukról”, nem akarják, hogy egy szűk brüsszeli elit határozza meg az életüket. Nyilvánvalóvá tették azt is, hogy „nem akarnak háborút, fegyvert küldeni és nem akarnak nyitott határokat” – sorolta a kormányszóvivő. Hangsúlyozta, egyértelmű, és határozott megbízólevél a kormány számára a további brüsszeli tárgyalásokhoz az emberek felhatalmazása, azzal meg tudja védeni a kabinet a magyar emberek akaratát is.

Az ukrán-magyar határszakaszon 4405-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5864-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Külföldi hírek:

William Burns CIA-főnök, David Barnea Moszad-főnök, Ronen Bar, a Shin Bet vezetője, Mohammed Al-Thani katari miniszterelnök és Abbas Kamel, az egyiptomi hírszerző szolgálat vezetője tárgyalásokat folytat, melynek első szakaszát tegnap tartották Párizsban. Az Egyesült Államok továbbra is a gázai túszegyezséget szorgalmazta. Annak ellenére, hogy az általuk vezettet, zárt ajtók mögött zajló párizsi találkozó szerint Izrael és a Hamász között még mindig vannak szakadékok, „A találkozót konstruktívnak minősítették” – közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal. Figyelmeztetett azonban, hogy „még mindig vannak jelentős hiányosságok, amelyek miatt a felek ezen a héten további találkozókon folytatják a megbeszéléseket”.

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából, mely az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának napját jelöli, Izrael közzétette a még életben lévő holokauszt-túlélőkről készített statisztikáit. A Népjóléti és Szociális Biztonsági Minisztérium korábbi adatai szerint 2500 holokauszt-túlélő élte át október 7. eseményeit, közülük körülbelül 2000 evakuálásra került biztonságos területre a háború miatt, míg mások úgy határoztak, hogy nem hagyják el otthonukat. A gázai határ melletti területeken és az északi határ közelében lakó holokauszt-túlélőket szállodákba, idősotthonokba és védett lakhelyekre evakuálták. A gázai határ mellől illetve más déli közösségekből 865 holokauszt-túlélőt evakuáltak, az északi konfliktusvonalról pedig 1100-at. A legtöbb túlélőt, 601-et az északi Kirjat Smonából evakuálták. Míg a déli Szderotból 533 holokauszt-túlélőt mentettek ki.

Továbbra is heves harcok dúlnak a Gázai övezet déli részén lévő Hán-Júnisznál, az izraeli hadsereg (IDF) emellett közleményben arról tájékoztatott, hogy egységei leromboltak egy alagutat az övezet északi részén. A hán-júniszi műveleteknek az IDF szerint több halottja van, szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy folytatódik a városban lévő Nasszer kórház ostroma, mely a harcok miatt gyakorlatilag felfüggesztette működését. A hadsereg dróntámadást intézett az övezet középső részén lévő en-Nuszeirát menekülttábora ellen is, és arról tájékoztatott, hogy az akcióban megsemmisített egy terroristasejtet. Jóllehet a harcok októberi kezdete óta az IDF számos, a Gázai övezet alatt meghúzódó alagutat rombolt le, ahol az övezetet irányító Hamász fegyveresei húzódtak meg, a The Wall Street Journal című amerikai lap amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva hét végén azt közölte, hogy az alagútrendszer mintegy 80 százaléka még mindig sértetlen.

Minden, terrorista cselekményekben érintett ENSZ-dolgozó szigorú büntetését ígérte vasárnap a világszervezet főtitkára, miután izraeli vizsgálatok szerint az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) tizenkét munkatársa részt vett a Hamász terrorszervezet izraeli célpontok elleni október 7-i támadásában. „Az ENSZ bármely dolgozója, aki terrorista cselekményekben érintett, felelősségrevonásra számíthat, beleértve a rendőrségi eljárást is. A világszervezet kész együttműködni az illetékes hatóságokkal” – szögezte le közleményben António Guterres, ám kiemelte azt is, hogy „nem szabad megbüntetni azt a több tízezer embert, akik az UNRWA-nak dolgoznak, sokan a segélymunkások számára elképzelhető legveszélyesebb körülmények között. Az általuk ellátott emberek sürgős szükségleteit azonnal meg kell oldani”. Elmondta továbbá, hogy a 12 érintett közül kilencet elbocsátottak, egy életét vesztette, a másik két ember személyazonosságát pedig még mindig vizsgálják.

Irán három műholdat bocsátott fel egyszerre vasárnap, két héttel az 1979-es iszlám forradalom 45. évfordulója előtt – jelentette az iráni állami televízió, az IRNA hivatalos és a Mehr félhivatalos hírügynökség. A Mahda, a Pajam és a Hatef nevű műholdak sikeresen pályára álltak 450 kilométerre a Föld fölött – tájékoztatott a média, mely a felbocsátásról felvételeket is közzétett. Az Egyesült Államok és Izrael attól tart, hogy Irán nagy hatótávolságú rakéták kialakítására használja fel az űrtechnológiát, műholdprogramja pedig szembemehet az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával. Teherán ugyanakkor továbbra is fenntartja azt az állítását, hogy nem áll szándékában atomfegyvereket fejleszteni, műholdjai adatokat gyűjtenek az időjárással, a természeti csapásokkal és a mezőgazdasággal kapcsolatban, de semmilyen katonai célt nem szolgálnak. Egyben kitart amellett, hogy űrtevékenysége békés célú, és összhangban van az ENSZ határozatával.

Támadási céllal indított drónt lőtt le a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója a Vörös-tengeren. A londoni védelmi minisztérium vasárnapi ismertetése szerint a drónnal a jemeni húszi lázadók közvetlenül a brit hadihajót vették célba, a romboló azonban Sea Viper típusú rakétával megsemmisítette a pilóta nélküli repülőt. A tárca szerint a Diamond személyzetének tagjai közül senki nem sérült meg és a hajót sem érte károsodás. A minisztérium tűrhetetlennek, illegálisnak és teljesen elfogadhatatlannak nevezte a húszik által elkövetett támadásokat. A közlemény szerint Nagy-Britannia kötelezettsége a hajózás szabadságának védelme a Vörös-tengeren. A térségben járőröző Diamond rombolót a húszik nem először vették célba, de a hadihajó a korábbi hasonló támadási kísérleteket is elhárította Sea Viper rakétarendszerének bevetésével.

Ukrajna gyorsabban legyőzhetné Oroszországot, ha a nyugati országoktól, köztük Nagy-Britanniától kapott fegyvereket bevethetné oroszországi területek ellen is – jelentette ki Olekszij Nejizspapa admirális, az ukrán haditengerészet parancsnoka a Sky News brit hírtelevíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett vasárnap. A katonai vezető kifejezte meggyőződését, hogy ha Ukrajnának lenne ilyen joga, a háború másképp alakulna. Kijelentette, hogy az ukrán haditengerészet örömmel magához venné azt a két brit hadihajót, amelyet tengerészhiány miatt ki akarnak vonni a brit hadsereg állományából. „Lehetőséget kell kapnunk annak biztosítására, hogy Oroszország örökre feladja a gondolatot, hogy akár Ukrajna felé nézzen, beleértve a tengert is” – fogalmazott. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy viselkedik, mint egy „kisstílű bűnöző, aki ha tudja, hogy visszaütnek neki, nem bocsátkozik verekedésbe”.

Észak-Korea vasárnap ismét több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki az ország keleti partjairól – jelentette be a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS), emlékeztetve arra, hogy a héten ez már a második ilyen művelet. A tájékoztatásban hozzátették, a robotrepülőgépeket Észak-Korea keleti partjainál, a Japán-tengernél lévő kikötővárosnál, Szinpónál észlelték. A városban Phenjan hajógyárat is működtet, ahol a többi között olyan tengeralattjárókat gyártanak, amelyekről rakétákat is ki lehet lőni. „Hadseregünk szorosan együttműködik az Egyesült Államok erőivel és szemmel tart minden, Észak-Korea felől észlelt tevékenységet” – áll a közleményben.

Időjárás:

Ma mindenütt derült, napsütéses idő várható.

Este is nyugodt, csillagfényes égboltra számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 3 – 7 fok köré emelkedik.