Az izraeli biztonsági kabinet hétfői ülésén jóváhagyták a befagyasztott pénzeszközöknek a Palesztin Hatóságtól Norvégiába történő átutalásának tervét

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.23.Legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést az őt érintő béremelés pontos összegéről – közölte Rétvári Bence.

Az LMP alternatív közmeghallgatást szervez szerdára és petíciót indít a sóskúti akkumulátorfeldolgozó ügyében – közölte Csárdi Antal.

Az izraeli biztonsági kabinet hétfői ülésén jóváhagyták a befagyasztott pénzeszközöknek a Palesztin Hatóságtól Norvégiába történő átutalásának tervét.

Szörnyűséges terrorcselekmény volt az ukrán tüzérségnek a donyecki piacra mért csapása, amely 27 ember halálát okozta – jelentette ki Dmitrij Peszkov.

Belföldi hírek:

Legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést az őt érintő béremelés pontos összegéről, február elején pedig valamennyien a számlájukon fogják látni a megemelt fizetést – mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte, hogy a mostani a valaha volt legnagyobb fizetésemelés a magyar pedagógusok körében, hiszen 2022 és 2025 között összesen 93,5 százalékkal növekednek a bérek. Ismertetése szerint a mostani emelésnek köszönhetően februártól a pályakezdők jogszabályban meghatározott legkisebb bére gyakornokként bruttó 528 ezer forint lesz. Pedagógus I. kategóriában legkevesebb 538 ezer forintot, pedagógus II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek az oktatók és nevelők, míg a mesterpedagógusok fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint lesz. A döntés mintegy 140 ezer embert érint – jelezte, hozzátéve: a folyamat nem áll meg, mivel a kormány 2030-ig vállalta, hogy a diplomás átlagbérrel együtt mozgatja a pedagógusok fizetését.

A gázai konfliktusban együtt szenvednek különböző vallású emberek, Magyarország az egyházon keresztül segít, de nem csak a keresztényeknek – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára. Azbej Tristan elmondta, a Közel-Kelet nagy részén mára kisebbségbe kerültek a keresztények. Egyes országokban, mint például Szíria és Irak az erőszakos iszlamista mozgalmak fizikai üldöztetésétől szenvednek. A szűkebben vett Szentföldön, Izrael és Palesztina területén ezzel szemben nincs vallási üldöztetés, ugyanakkor a különböző konfliktusokban -mint az októberben kirobbant gázai konfliktus, együtt szenvednek a különböző vallású emberek. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök a napokban fogadta a Karmelita kolostorban Pierbattista Pizzaballa bíborost, jeruzsálemi latin pátriárkát, aki kiemelte, hogy az egyház nemcsak a keresztényeknek, hanem a szentföldi konfliktusban szenvedő más vallású – zsidó és muzulmán – embereknek is próbál segíteni.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az űrkutatásról, a Holdról, de szóba került Budapest is. A politikus beszámolt arról, hogy az országgyűlésben létrejött egy többpárti űrpolitikai munkacsoport, amelyik komoly interparlamentáris kapcsolatokkal rendelkezik. Több szakmai kérdésben is zajlottak már egyeztetések, így többek között a holdkutatás kapcsán is. Az biztos, jelentette ki a szakember, hogy a világ, az űrkutatás újból úgy tekint a Holdra, mint egy új világrészre. Az űrkutatásban a leendő szakemberek képzésére is komoly hangsúlyt kell fektetni, jelentette ki Ferencz Orsolya. Magyarország is igyekszik ebben a kérdésben minden tőle telhetőt megtenni. Nem csak az lenne a fontos, hogy a fiatal szakemberek ne menjenek el, hanem az is, hogy minél többen jöjjenek vissza. Végezetül a politikus beszélt esetleges főpolgármester jelöltségéről. Ezzel kapcsolatban felidézte a miniszterelnök szavait, aki azt mondta, a témában megjelenő hírek a kávéházi beszélgetés kategóriájába tartoznak. A képviselő hozzátette, nagy mosolyok közepette szokta olvasni reggel a sajtót, hogy aznap éppen mit csinál.

Az LMP alternatív közmeghallgatást szervez szerdára és petíciót indít a sóskúti akkumulátorfeldolgozó ügyében. Csárdi Antal az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: felháborítónak tartják, hogy sem Sóskút, sem Tárnok, sem Érd lakosságát nem kérdezték meg előzőleg, kívánnak újabb veszélyes üzemet látni néhány száz méterre természetvédelmi területtől és alig néhány kilométerre otthonaiktól. A fórumra meghívták Sóskút polgármesterét, König Ferencet, a település jegyzőjét, az Andrada cég képviselőjét és Aradszki András (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőt – közölte. A politikus felidézte: január 17-én jelentette be a sóskúti polgármester, hogy a szlovén cég a településen kívánja megépíteni az Alsózsolcáról „kiutált” akkumulátorhulladék-kezelő üzemét. Az LMP-s politikus azt gyanította, a cég feltehetőleg azért akarja mindenképpen Magyarországon felépíteni az üzemet, hogy ne saját hazájuk földjét, levegőjét mérgezzék, ne Szlovénia vízbázisát éljék fel. Csárdi Antal azt mondta, a jelek arra utalnak, a helyiek nem feltétlenül bízhatnak abban, hogy az új, Pest vármegyei helyszínen a városvezetés olyan harcos lesz, mint Alsózsolcán, nem számíthatnak arra, hogy kiállnak érdekeik mellett.

Külföldi hírek:

Az izraeli biztonsági kabinet hétfői ülésén jóváhagyták a befagyasztott pénzeszközöknek a Palesztin Hatóságtól Norvégiába történő átutalásának tervét — írja az Arutz7 izraeli híroldal. Az Amerikai Egyesült Államok kérésére a kabinet elé terjesztett terv szerint a Gázai övezetnek szánt pénzeszközöket egy harmadik félnek utalják át. A teljes összeg havonta körülbelül 275 millió sékel (mintegy 25 milliárd forint). A jóváhagyott terv szerint a pénz egyharmadát egy norvég számlán fogják tárolni, és az izraeli pénzügyminiszter jóváhagyása nélkül nem lesz lehetőség a palesztinoknak történő átutalásra. A miniszterek közötti szavazás során mindössze Itámár Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter ellenezte a tervet. A tanácskozás során a minisztereket arról tájékoztatták, hogy a terv egy amerikai kérés volt, hogy oldják meg a fennmaradó pénzösszegekkel kapcsolatos dilemmát, és tegyék lehetővé, hogy azokat a Palesztin Hatósághoz utalják. A Betzalel Szmotrich és Ron Dermer miniszterek által készített terv szerint az első feltétel az lesz, hogy a harmadik fél bejelenti, hogy tiszteletben tartja az izraeli kabinet határozatait, amelyek szerint nem lehet Gáza számára forrásokat átutalni a Palesztin Hatóságnak, így az nem utalja át a forrásokat Gázába.

Szaúd-Arábia nem fogja normalizálni a kapcsolatait Izraellel és a Gázai övezet háború utáni újjáépítésében sem vesz részt mindaddig, míg nem készül hiteles terv a palesztin állam megteremtésére – jelentette ki a szaúdi külügyminiszter. A Gázai övezet háború utáni újjáépítésével kapcsolatban Feiszal bin Farhán Ál Szaúd a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) alkalmából adott interjújában azt mondta, ha sikerül olyan egyezségre jutni, mely után a felek „nem ugyanebben a helyzetben találják magukat”, akkor „bármiről lehet beszélni”. „De ha csupán visszatérünk az október 7. előtti status quóhoz, úgy, hogy az újabb, a mostanihoz hasonló helyzethez vezet, mint az már megtörtént, akkor nem ülünk tárgyalóasztalhoz” – jelentette ki. Elmondta továbbá, hogy Rijád legfontosabb célja a feszültségcsökkentés és a civilek védelme. „Azt látjuk, hogy Izrael szétmorzsolja Gázát és az övezetben élő civileket” – fogalmazott a tárcavezető – „Ez teljes mértékben szükségtelen, abszolúte elfogadhatatlan, ennek azonnal véget kell vetni”- szögezte le. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban kizárta egy esetleges palesztin állam megalakulását, a Gázai övezetet pedig a harcok végeztével határozatlan idejű katonai felügyelet alá vonná.

Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak és az ukrán gyökerű külföldieknek az ukrán elnök egy, a kettős állampolgárság előtt utat nyitó törvénymódosítással. „A reform azoknak a harcosoknak segítene, akik Ukrajna védelmére érkeztek, s úgy küzdenek Ukrajna szabadságáért, mintha a saját hazájuk volna” – szögezte le Volodimir Zelenszkij az Egység napja nevű állami ünnep alkalmából a közösségi médiában közzétett üzenetében. A törvénymódosítás révén emellett világszerte minden, ukrán etnikumú ember és leszármazottai kérelmezhetnék az ukrán állampolgárságot, „az agresszor állam polgárai kivételével” – tette hozzá. Kijev egyébként jelenleg nem engedélyezi a kettős állampolgárságot; a hatályos jogszabályok szerint annak, aki ukrán állampolgárságot kérelmez, le kell mondania a másik állampolgárságáról.

Vagyonelkobzással járhat majd az orosz hadsereg „rágalmazása” és az állambiztonság elleni tevékenységre való nyilvános felhívás egy törvénymódosítási javaslat szerint, amelynek szövege hétfőn került be az orosz parlamenti alsóház elektronikus adatbázisába. A kezdeményezők, egy Vjacseszlav Vologyin házelnök vezette képviselőcsoport, a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítására tettek javaslatot. Az indítványozók szerint az orosz hadsereg rágalmazásáért járó vagyonelkobzásnak a védelmi képesség, a biztonság és az alkotmányos rend védelme volna a célja. A mellékelt indoklás szerint a bűncselekmények és az ország biztonsága ellen irányuló egyéb tevékenység visszaszorítása érdekében a büntető törvénykönyvet olyan mechanizmussal kell kiegészíteni, amely az ezek finanszírozására szánt pénz, értéktárgyak és egyéb vagyontárgyak elkobzásáról rendelkezik.

Szörnyűséges terrorcselekmény volt az ukrán tüzérségnek a donyecki piacra mért csapása, amely 27 ember halálát okozta – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. „A kijevi rezsim ismét megmutatta bestiális arcát azzal, hogy civil infrastruktúrára mért csapást. Emberekre, civilekre mérnek csapást. A csapás, amelyet a donyecki árussorokra mértek, szörnyűséges terrorcselekmény, mert olyan fegyvert használtak, amely válogatás nélkül öl, és amely ennyi ember halálát okozta” – mondta a Kreml szóvivője. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek beszámoltak az incidensről, aki kiadta a szükséges utasításokat. Mint mondta, a védelmi minisztérium és más szervek megteszik a szükséges intézkedéseket a hasonló terrortámadások elleni védelem érdekében. Elmondta, hogy Putyin az ügyben nem kíván külön nyilatkozatot tenni. „Természetesen folytatódik a különleges hadművelet, hogy megvédjük népünket ettől a veszélytől” – hangsúlyozta az elnöki szóvivő.

Észak-Korea továbbra is kitart azon szuverén joga mellett, hogy a Washington által vezetett katonai hadgyakorlatok és esetleges támadások ellen folytassa az ország katonai képességeinek megerősítéséét – jelentette az észak-koreai állami média. Az el nem kötelezett országok mozgalmának (NAM) ugandai csúcstalálkozóján Észak-Korea küldött kijelentette, hogy országa az Egyesült Államok és szövetségeseinek veszélyes lépéseire adott válaszul erősíti meg védelmi képességeit, és ez az ország szuverén jogának igazságos gyakorlása. Észak-Korea nemzetközi szervezetekért felelős külügyminiszter-helyettese szerint Észak-Korea szuverén jogainak megvédéséért folytatott küzdelme teljes mértékben összeegyeztethető a NAM eszméivel, amely elutasítja az egyes országok szuverén jogainak megsértését és a külső felek belügyekbe való beavatkozását. A NAM 120 olyan ország fóruma, amely nem tartozik egyetlen nagyhatalmi blokkhoz sem.

Időjárás:

Ma egy hidegfront okoz változást. Napközben általában változóan felhős-napos idő lesz.

Este egy melegfront lesz a meghatározó.

A hőmérséklet jellemzően 5 – 8 fok köré emelkedik.