Izraeli harci mérnökök haltak meg egy alagút rombolásának előkészítésében, egy korai detonáció következtében

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.11.Újabb Leopard 2A7 harckocsik érkeztek Tatára szerda hajnalban, hogy a magyar emberek védelmét szolgálják – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Csak a bevételek megosztásával együtt jó megoldás a vármegyebérlet kiterjesztése Budapestre – ismertette az LMP álláspontját Tetlák Örs.

Izraeli harci mérnökök haltak meg egy alagút rombolásának előkészítésében, egy korai detonáció következtében.

Észak-Koreában nyilvánosan végezhettek ki olyan embereket, akik megsértették a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

Belföldi hírek:

Újabb Leopard 2A7 harckocsik érkeztek Tatára szerda hajnalban, hogy a magyar emberek védelmét szolgálják – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közösségi-oldalán. A miniszter bejegyzésében úgy fogalmazott: „eredményesen indul az év”. A haderőfejlesztés gőzerővel halad, folyamatosan érkeznek a legmodernebb eszközök – tette hozzá, megjegyezve, szerdán újabb Leopard 2A7 harckocsik érkeztek Tatára. A honvedelem.hu beszámolója szerint három Leopard 2A7HU típusú harckocsi érkezett meg a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz, és ezzel nyolcra bővült a magyar igények szerint fejlesztett harckocsik száma a dandárnál. Emlékeztettek rá: 2028-ig összesen negyvennégy darab érkezik Magyarországra „a high-tech haditechnikai eszközből az öt Wisent 2HU műszaki vontató és három Leguan 2HU hídvető harcjármű mellett”.

Miközben egyes európai országokban szilveszterkor erőszak tombolt az utcákon az illegális migráció negatív hatásaként, Brüsszelben az év utolsó napjaiban áterőltették a migrációs paktumot, ami automatizmussá tenné a kvóta alkalmazását – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kijelentette, a „brüsszeli bürokraták” attól tartanak, hogy az európai parlamenti választásokon előretörnek a migrációt ellenző erők, ezért „a kapuzárási pánikban” újra elővették a korábbi migrációpárti javaslatokat, és – az eljárási szabályokat áthágva – elfogadtatták azokat. Az illegális migránsok kvóta szerinti automatikus szétosztása „migránsmágnes” – hangoztatta az államtitkár. Jelezte, személyenként, migránsonként nyolcmillió forintot kellene fizetni annak az országnak, amely nem akarja befogadni őket, ám „krízishelyzetben” egy második kvóta lépne érvénybe, ami alól pénzbüntetéssel sem lehetne kibújni.

Csak a bevételek megosztásával együtt jó megoldás a vármegyebérlet kiterjesztése Budapestre – ismertette az LMP álláspontját a párt országos elnökségének tagja. Tetlák Örs emlékeztetett, Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden Debrecenben arról beszélt, hogy a kormány és a tárca is megállapodásra törekszik, ezért újabb ajánlatot tett a fővárosnak. A miniszter bejelentette, terveik szerint a Budapest-bérlettel lehet majd utazni a Volán- és MÁV-járatokon, amennyiben a vármegye- és az országbérleteket az összes BKK-járaton elfogadják. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy ezzel lényegében megvalósulna az LMP által régóta szorgalmazott tarifaközösség, azonban ez csak akkor lenne jó megoldás, ha a főváros méltányosan részesülne a bérletbevételekből.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg kezdeti vizsgálata a Gázai övezet középső részén, al-Bureidzsben történt halálos robbanásról, amely hat harci mérnök katona halálát okozta, megállapította, hogy a Hamász-alagút lerombolására szánt robbanóanyag idő előtt felrobbant egy tanklövedék következtében. A harci mérnökök előkészítették az alagutat a rombolásra, és a földalatti járatokat robbanóanyaggal töltötték meg. Fél órával azelőtt, hogy a robbantást végre kellett volna hajtani, a robbanózsinór mellett állomásozó tank gyanús mozgást észlelve lövedéket lőtt ki egy közeli épületre. A vizsgálat szerint a robbanózsinór a harckocsi lövedékeinek robbanása következtében valamilyen módon aktiválódott, és az alagútrendszer idő előtti masszív felrobbanásához vezetett, miközben a harcmérnökök még a rombolás előkészítésén dolgoztak.

Az izraeli hadsereg tájékoztatást adott az izraeli csapatok műveleteiről a Hamász ellen a dél-gázai Khan Junesz térségben és a közép-gázai Maghaziban. A hadsereg szerint a csapatok az elmúlt nap folyamán csapást mértek a terrorcsoport több mint 150 célpontjára. Maghaziban a Golani-dandár csapatai légicsapásokat irányítottak számos Hamász-operatív ellen, és 15 alagútbejáratot fedeztek fel. A Hamász egyik telephelyén végrehajtott rajtaütés során a Golani katonák rakétavetőket, rakétákat, drónokat és robbanóanyagokat találtak. Eközben Khan Juneszben a 98. hadosztály légicsapásokat irányított több mint 10 Hamász-operatívra. A hadsereg nyilatkozata szerint a hadosztály egységei több tucat Hamász-operatívot öltek meg az elmúlt nap során. Szintén Khan Juneszben a Kirjati-dandár tartalékosai azonosították a Hamász egyik terroristáját, aki robbanószerkezetet helyezett el a csapatok által használt út közelében. A katonák légicsapást irányítottak rá és likvidálták a terroristát.

Az Egyesült Államok támogatja, hogy kézzelfogható intézkedéseket tegyenek annak érdekében, hogy létrejöhessen egy palesztin állam – erősítette meg Antony Blinken amerikai külügyminiszter Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott megbeszélésén. Blinken ragaszkodott ahhoz, hogy minden olyan palesztin adót, amelyet Izrael szed be, juttassanak el a Palesztin Nemzeti Hatóságnak a korábbi megállapodásokkal összhangban. Jelenleg Izrael blokkolja ezeket a forrásokat, ami nehéz pénzügyi helyzetbe hozza a palesztin hatóságot. A találkozón az amerikai külügyminiszter hangot adott annak a nézetének is, hogy olyan „adminisztratív reformokat” kellene bevezetni, amelyek „a palesztin nép javát szolgálnák”. Mahmúd Abbász azt tette világossá Blinkennek, hogy a Gázai övezetet a palesztin államisághoz köthető remények szerves részének tartják, és nem szabad, hogy ezt a területet levágják egy leendő palesztin államból a Hamász és Izrael háborújának következtében – állt a palesztin részről kiadott közleményben. Nem szabad megengedni azt sem, hogy palesztinokat kitelepítsenek Gázából vagy az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániából – idézte Abbászt a WAFA palesztin hírügynökség. A palesztin elnök ismételten felszólított arra, hogy „tartsanak nemzetközi békekonferenciát azzal a céllal, hogy véget vessenek a palesztin államhoz tartozó terület izraeli megszállásának”.

Éhségsztrájkot kezdett a börtönben Mariusz Kaminski, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, volt belügyminiszter – közölte Blazej Pobozy, a lengyel államfő tanácsadója. Pobozy a varsói kormányfői hivatal előtt rendezett sajtótájékoztatón felolvasta Kaminski nyilatkozatát, amelyet a képviselő az elnöki palotában történt letartóztatása előtt fogalmazott meg. Az Adam Bodnar igazságügyi miniszternek címzett nyilatkozatban Kaminski „a politikai bosszú aktusának” nevezte azt, hogy az általa folytatott korrupcióellenes harc miatt elítélték, és – mint írta – jogellenesen megfosztották képviselői mandátumtól. „Ezért politikai fogolyként bebörtönzésem első napjától éhségsztrájkot kezdek” – írta. Követelte, hogy bocsássák szabadon, valamint a korrupció elleni hivatal (CBA) többi elítélt munkatársát is, akiket Andrzej Duda államfő már 2015-ben kegyelemben részesített.

Észak-Koreában nyilvánosan végezhettek ki olyan embereket, akik megsértették a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat – derült ki egy dél-koreai emberi jogi fehér könyvből. Az országegyesítési minisztériumhoz tartozó Koreai Nemzeti Egyesítési Intézet által kiadott fehér könyv szerint a nyilvános kivégzésekről egy tavaly Dél-Koreába menekült észak-koreai disszidens számolt be, ugyanakkor a jelentés részleteket nem ismertetett, hogy ne sodorják veszélybe a szökevény északon maradt családtagjait. A 2018 és 2023 között délre menekült további 70 disszidenssel készült interjút is bemutató fehér könyvben olyan tanúvallomások is szerepelnek, amelyek a kivégzések számának esetleges csökkenésére engednek következtetni, de az is lehet, hogy a kivégzéseket a nyilvánosság kizárásával hajtják végre.

Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint a jemeni húszi lázadók az eddigi legnagyobb támadásukat hajtották végre a Vörös-tengeren. A közzétett tájékoztatásban a londoni védelmi tárca vezetője kiemelte, hogy a támadás egyik célpontja a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója volt, amely a térségben járőrözik. Shapps közleménye szerint a Diamond fedélzeti tűzfegyvereivel és Sea Viper rakétákkal számos támadó drónt semmisített meg, amelyek közül több a hadihajó felé tartott, mások pedig kereskedelmi hajókat fenyegettek. A brit védelmi miniszter nem részletezte, hogy a húszik hány drónt indítottak útnak, de az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága (Centcom) nem sokkal korábban ismertetett szerdai tájékoztatásában közölte, hogy az amerikai és a brit erők 18 drónt és három rakétát semmisítettek meg szerdára virradó éjjel.

Az amerikai elnöknek többhetes késedelemmel jutott tudomására, hogy Lloyd Austin védelmi minisztert prosztatarákkal diagnosztizálták – közölte John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, aki úgy fogalmazott, „nem ideális, hogy a vezetés ilyen hosszú ideig ne tudjon egy ilyen helyzetről”. A Pentagon tájékoztatása szerint Lloyd Austinnál december elején fedezték fel a betegséget, és december 22-én „minimálian invazív” műtéten esett át, a beavatkozás után másnap hazatérhetett. A miniszter azonban január 1-jén húgyúti fertőzés miatt ismét kórházba került, ahol jelenleg is kezelés alatt áll. A Fehér Ház csak január elején értesült arról, hogy Lloyd Austint egészségügyi problémák miatt a Washington melletti Walter Reed katonai kórházban kezelték, a prosztatarák diagnózisáról, illetve a december 22-i műtétről pedig Joe Biden egészen keddig nem tudott – mondta Kirby sajtótájékoztatóján, megjegyezve, hogy „ezt nem így kellene intézni”.

Időjárás:

Ma is mindenütt derült, napsütéses idő lesz.

Este helyenként megerősödhet a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően -2 – 2 fok körül alakul.