Az izraeli erők felszámolták a Hamász palesztin iszlamista szervezet „katonai szerkezetét” a Gázai övezet északi részén, és nagyjából 8 ezer fegyveressel végeztek

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.08.Régi fotók és megmaradt töredékek segítségével zajlik a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium belső tereinek műemléki rekonstrukciója – osztotta meg Varga Mihály.

Az LMP szerint nem a meglévő szolgáltatásokat kellene elvenni, hanem egységes és összehangolt budapesti agglomerációs közlekedési rendszer kialakításán kellene dolgozni.

Az izraeli erők felszámolták a Hamász palesztin iszlamista szervezet „katonai szerkezetét” a Gázai övezet északi részén, és nagyjából 8 ezer fegyveressel végeztek.

Megbocsátásra hívott fel az ortodox karácsony alkalmából az orosz pátriárka azok iránt, akik bűnbánattal térnek vissza Oroszországba.

Belföldi hírek:

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és Budapest főváros önkormányzata a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar teret két hétre szimbolikusan Október 7. térnek nevezi át a Hamász terroristái által elkövetett támadás áldozatainak emlékére. A szimbolikus térátnevezés 2024. január 7-én, vasárnap délután 3 órakor kezdődött. A tegnap délután 3 órakor tartott rendezvényen beszédet mondott: • Prof. dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke; Niedemüller Péter, Erzsébetváros polgármestere; Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere; és Dr. Frölich Róbert országos főrabbi is.

Régi fotók és megmaradt töredékek segítségével zajlik a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium belső tereinek műemléki rekonstrukciója – tett közzé egy videót a felújításról Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán. A tárcavezető közölte, hogy az értékmentő beruházással a budai Vár egyik meghatározó épülete menekült meg a pusztulástól. A Szentháromság téren álló több mint százéves neogótikus épületegyüttes homlokzat- és tetőrekonstrukciója mellett az értékmentő beruházás fontos célja a reprezentatív belső terek műemléki helyreállítása is. Az épület díszeinek helyreállításán szobrászművészek és épületszobrászok dolgoznak, és minden elkészült mintát kézzel állítanak elő – hangzik el a videóban.

A madéfalvi áldozatok véréből erős, ellenálló közösség sarjadt: azok is megerősödtek, akik a Székelyföldön maradtak, és a bukovinai székelyek is mindvégig megőrizték a szívós kitartást, a magyarsághoz és a hithez való ragaszkodást a száműzetésben, és továbbadták nemzedékről nemzedékre – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára Madéfalván. Potápi Árpád János székelyek, bukovinai székelyek, csángók, erdélyi és magyarországi magyarok körében emlékezett a Siculicidium emlékműnél a madéfalvi veszedelemre a véres történelmi esemény 260. évfordulóján. Emlékeztetett: személyes, családi és közösségi okai is vannak az évente ismétlődő közös emlékezésnek a székelyföldi településen. „Közösségi szinten is fontos nekünk, székelyeknek ez a nap, hiszen nem csak a vérengzést jelenti számunkra 1764. január 7., hanem egy új magyar népcsoport, a bukovinai székelység megszületésének napját is” – fogalmazott. Rámutatott: Istensegíts, Fogadjisten, Hadikfalva, Andrásfalva és Józseffalva nemcsak az elmenekült székelyek által alapított falvak, hanem menedékek is voltak nehéz időkben. Emlékeztetnek arra, hogy olyan otthont kell teremteni, ahol meg tudjuk őrizni, védeni önmagunk és őseink értékeit, és arra is, hogy a veszteségek közepette is erősíteni kell az összetartozást, támogatni kell egymást.

Az LMP szerint nem a meglévő szolgáltatásokat kellene elvenni, hanem egységes és összehangolt budapesti agglomerációs közlekedési rendszer kialakításán kellene dolgoznia a kormánynak és a fővárosnak – mondta az ellenzéki párt szóvivője. Gál József a Budapest-bérlet kapcsán kialakult helyzetet kapcsán úgy fogalmazott, hogy az ország és Budapest közösségi közlekedését újra kell szervezni, az LMP-nek már évek óta vannak erre megoldási javaslatai. A közösségi közlekedés finanszírozását egyharmad arányban a központi, egyharmad arányban az önkormányzati költségvetésből kellene finanszírozni, a fennmaradó egyharmad részt pedig a jegy- és bérletbevételekből – ismertette. Fontosnak tartják, hogy Budapesten és az agglomerációban szélesebb körű, regionális közlekedésszervezés valósuljon meg, amely egységesen kezeli a főváros és az agglomeráció közlekedését, egységes menetrend és tarifarendszer bevezetésével – mondta.

Az ukrán-magyar határszakaszon 5521-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 19 568-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A beléptetettek közül a rendőrség 109 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Külföldi hírek:

Az izraeli erők felszámolták a Hamász palesztin iszlamista szervezet „katonai szerkezetét” a Gázai övezet északi részén, és nagyjából 8 ezer fegyveressel végeztek azon a területen – mondta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője. Az izraeli hadsereg több tízezer fegyveren túl dokumentumok millióit foglalta le a művelet során. A Gázai övezet északi részén a háború kezdetekor mintegy 14 ezer terrorista lehetett. Az izraeli katonáknak sok parancsnokkal is sikerült végezniük – hangoztatta a szóvivő. A hadműveletek során számos alagutat találtak, amelyeket leromboltak. Csak a dzsabalíjai menekülttábor alatt 8 kilométer hosszú alagút rejtőzött, amelynek mintegy 40 bejárata volt. Az övezet északi részén a Hamász már nem tud szervezett módon működni – jelentette ki Hagari. Dzsabalíjában még vannak terroristák, de már szervezettség és parancsnokok nélkül tevékenykednek – tette hozzá, megjegyezve ugyanakkor: továbbra is számítanak arra, hogy rakétákat lőnek majd ki Izrael felé ebből a térségből. Hagari a tájékoztatón közölte: mostantól arra összpontosítanak, hogy megsemmisítsék a Hamász hálózatát a Gázai övezet középső és déli részén is. A Hamász tavaly október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli része ellen, ahol megölt mintegy 1200 embert. Izrael erre válaszul indított átfogó hadműveletet az iszlamisták felszámolására a Gázai övezetben.

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy támadásokat hajtottak végre a Hezbollah szervezethez tartozó célpontok ellen Libanonban. A csapatok csapást mértek egy Hezbollah-terrorsejtre a dél-libanoni Marwahin közösség közelében, és vadászgépek pedig a terrorszervezet számos épületét bombázták Labbuneh, Madzsdal Zun és Bint Dzsbeil közösségekben. A támadott épületek némelyikében másodlagos robbanások történtek, mely arra utal, hogy fegyverraktárnak használták őket. A hadsereg továbbá közölte, hogy a légvédelem elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Libanonból belépett az izraeli légtérbe Even Menachem közösség közelében.

A Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét, Aharon Barak professzort választották ki, hogy Izrael nevében csatlakozzon a bírói testülethez a hágai Nemzetközi Bíróságon, mely Dél-Afrika Izraelt ,,népirtással” vádoló ügyét tárgyalja a jövő héten. ,,Én leszek Izrael kijelölt bírója a hágai bírósághoz benyújtott keresetben” – nyilatkozta Barak a 12-es csatorna megkeresésére. A felpereseknek és az alpereseknek jogukban áll bírót kinevezni a nevükben a bírói testületbe. A határozatot Barak kinevezéséről Binjámin Netanjahu miniszterelnök hozta meg Gali Baharav Miara főügyész javaslatára. A 86 éves Barak, Izrael legelismertebb jogásza, 1978 és 2006 között bíróként, az utolsó 11 évben a Legfelsőbb Bíróság elnökeként szolgált. A holokauszt-túlélő Barakot nemzetközileg nagy tisztelet övezi, és mindennek tekinthető csak Binjámin Netanjahu miniszterelnök szövetségesének nem.

A Washington Post arról számolt be, hogy az Egyesült Államok biztonsági szervezeteinek tisztviselői úgy vélik, hogy Izrael nem fogja tudni megnyerni a Hezbollah elleni csatát, miközben folytatja a műveleteit a Gázai övezetben, mert ereje határait feszegeti. A jelentés a védelmi minisztériumnak alárendelt Védelmi Hírszerző Ügynökség értékelésén alapul. A Biden-kormány tisztviselői privát beszélgetéseik során óva intették izraeli kollégáikat a Hezbollah terrorszervezettel való jelentős eszkalációtól és közvetlen konfliktustól. Egyes források aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök megpróbálja kiterjeszteni a libanoni harcokat politikai túlélése eszközeként. A riportot követően, a köztük lévő növekvő feszültség ellenére, a hadikabinet minisztere, Beni Gantz úgy tűnt, Netanjahu védelmére kel. „Itt az egyetlen szempont Izrael biztonsága, semmi más. Ez a kötelességünk országunk és polgáraink iránt” – írta Gantz.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jordániában folytatta intenzív közel-keleti tárgyalásait, és ismét felszólított minden felet, hogy mindenáron kerüljék el a palesztin Gázai övezetben zajló konfliktus tovaterjedését, akadályozzák meg „az erőszak végtelen körforgását”. Blinken, aki előző este érkezett Ammánba, tárgyalásokat folytatott mások mellett II. Abdalláh jordániai királlyal, és ellátogatott a Világélelmezési Program egyik központjába a jordániai fővárosban. Korábban a görögországi Krétán, Hanía repülőterén tartott rövid beszédében Blinken azt mondta, „biztosítanunk kell, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább”. Hozzátette: „Az egyik valóban aggodalmat keltő hely az Izrael és Libanon közötti határ, és mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy ne kerüljön sor eszkalációra”. A Hezbollah libanoni iszlamista mozgalom több tucat rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, válaszlépésként arra, hogy múlthét kedden Bejrút közelében megölték a Hamász szélsőséges palesztin szervezet második számú vezetőjét, amivel Libanon és a palesztinok Izraelt vádolják. „Biztosítani akarjuk, a hasonlóan gondolkodó országok felhasználják kapcsolataikat, befolyásukat, kapcsolataikat az esetlegesen érintett szereplőkkel, hogy a dolgokat ellenőrzés alatt tartsák, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább” – mondta Blinken.

Autóbusznál robbantottak pokolgépet Kabulban, két ember meghalt, 14-en megsebesültek, a merényletet vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta magára. Háled Zadran, a kabuli rendőrség szóvivője arról számolt be, hogy a támadást az afgán főváros síiták – hazarák – lakta nyugati, Dasti-Barsi nevű negyedében követték el szombat este. Zadran közleményében azt írta: „Az első információk szerint két, a buszon utazó civil, sajnos, meghalt, további 14 pedig megsebesült és kórházba került”. Az Iszlám Állam (IÁ) szervezet helyi ága a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett írásában vállalta magára a robbantást. Novemberben hét ember halt meg egy buszon elkövetett robbantásban Dasti-Barsiban, amelynek elkövetését szintén a síitákat eretneknek tartó IÁ vállalta magára.

Megbocsátásra hívott fel az ortodox karácsony alkalmából az orosz pátriárka azok iránt, akik bűnbánattal térnek vissza Oroszországba, miután az ukrajnai háború miatt elutaztak onnan. „Ha az emberek, akik elhagyták Oroszországot, és még valamilyen módon szót is emeltek ellene, azzal a belátással tértek vissza, hogy valójában hibát követtek el, a haza nem utasíthatja el őket” – jelentette ki Kirill pátriárka, Andrej Kondrasovnak, a TASZSZ vezérigazgatójának adott interjújában. Az orosz ortodox egyházfő a megtévedt fiú példázatára hivatkozott. Mint mondta, az országot elhagyók között vannak egészen kiváló emberek is, olyanok, „akik tévedtek, vagy megriadtak, vagy valóban arra törekedtek, hogy valami kényelmesebbet találjanak maguknak az életben”.”És ha bűnbánattal térnek vissza szülőföldjükre, az atya dolga az, hogy befogadja őket” – mondta a pátriárka. Vlagyimir Putyin orosz államfő az ortodox szentestét az ukrajnai „különleges hadműveletben” elesett katonák hozzátartozóival töltötte a Novo Ogarjovo-i elnöki rezidencián, amelynek templomában velük együtt vett részt az ünnepi liturgián. Putyin hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők tagjai még ünnep idején az ország érdekeit védik, és az állam támogatását ígérte az életüket vesztett katonák családtagjainak.

Charles Michel, az európai uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy indul a júniusban tartandó európai parlamenti választásokon. „Úgy döntöttem, hogy indulok a 2024-es európai parlamenti választásokon” – erősítette meg a korábbi belga miniszterelnök a belga lapoknak adott interjújában. A Európai Tanács jelenlegi elnöke a Reformer Mozgalom (MR) vallon párt listájának élén fog állni. Döntése azt is jelenti, hogy az uniós testület éléről lemond, amennyiben megválasztják. Michel úgy nyilatkozott, hogy amennyiben megválasztják, 2019 decemberétől viselt jelenlegi tisztségét július közepéig, az új uniós parlament beiktatásáig fogja betölteni. Utódjáról az uniós tagállamok vezetői döntenek minősített többségi szavazássál. Az elnök megbízatása 2,5 évre szól, és egyszer megújítható.

Időjárás:

Ma mindenütt felhős, szeles időre számíthatunk.

Este helyenként kialakulhat hóesés, havas eső.

A hőmérséklet jellemzően -3 – 3 fok körül alakul.