Az IDF alapvetően megváltoztatta műveleti bevetését a Jordániával közös határon, miután megugrott a fegyvercsempészet a királyságból

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.02.Várakozással, reménységgel telve állunk 2024 küszöbén, bízva abban, hogy megújult energiával, életerővel, lendülettel láthatunk feladatainkhoz – mondta Novák Katalin.

Budapestnek egyszerre volt ünnep és megpróbáltatás 2023 – jelentette ki Budapest főpolgármestere.

Az IDF alapvetően megváltoztatta műveleti bevetését a Jordániával közös határon, miután megugrott a fegyvercsempészet a királyságból.

Tajvannak Kínával fenntartott kapcsolatairól a nép akarata alapján kell dönteni, és a békének méltóságon kell alapulnia – jelentette ki hétfőn Caj Ing-ven tajvani elnök.

Belföldi hírek:

A 2023-as év a nagy küzdelmek éve volt, 2024 az a tervek, a nagy tervek éve lesz és az európai parlamenti választás éve is, ahol megpróbálunk Brüsszelben egy jelentős politikai változást elérni – idézte fel Orbán Viktor miniszterelnök frissen közzétett közösségi-videójában. A kormányfő hozzátette: ez egy elég általános vélekedés itt, Magyarországon, hogy Brüsszelben a bürokraták egy buborékban élnek, és ezért Brüsszel vak, nem látja a valóságos életet, elrugaszkodik azoktól a problémáktól, amelyekkel nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában küzdenek az emberek. – A 2024-es választásoknak az a célja, hogy kinyissuk Brüsszel szemét, lássa a valóságot, és képes legyen arra, hogy kijavítsa azokat a hibákat, azokat a vezetői hibákat, amelyeket 2023-ban elkövetett – jelentette ki Orbán Viktor.

Várakozással, reménységgel telve állunk 2024 küszöbén, bízva abban, hogy megújult energiával, életerővel, lendülettel láthatunk feladatainkhoz – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a közmédia által közvetített újévi köszöntőjében, a Himnusz elhangzása után hétfőn. „Bízunk a tehetségben, a szorgalomban, a kegyelemben” – emelte ki a köztársasági elnök, aki 2024-ben futni, túrázni, úszni, bringázni, focizni, kondizni hív életkortól függetlenül minden magyart. „Mozogjunk együtt, legyen 2024 a mozgás éve is!” – hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: vegyünk példát a profi sportolókról, és ne csak szurkoljunk, hanem mozduljunk is. A köztársasági elnök beszédében felidézte a 2023-as év emlékezetes eseményeit, „amikor volt okunk örülni, büszkének lenni”, így egyebek mellett Ferenc pápa budapesti látogatását, Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díját, az atlétikai világbajnokságot, a futball-válogatott csoportelsőként való kijutását az Európa-bajnokságra. Novák Katalin elmondta: jó volt megtapasztalni mind a harminc országban, ahol idén hivatalosan járt, hogy tisztelettel fogadják a magyarok elnökét. „Tudják, hogy tehetséges, erős öntudattal rendelkező, sajátos észjárású, talpraesett nemzet a miénk” – mutatott rá, hozzáfűzve: ha nem is mindig értenek minket, figyelnek ránk. A köztársasági elnök emlékeztetett: háború van Ukrajnában és Izraelben is, tömeges tüntetések, gazdasági, politikai bizonytalanság a világban. Itthon aggodalom, küzdelem a hétköznapokért, de békében élhetünk – hangsúlyozta. A 2023-as évet Novák Katalin a találkozások évének jellemezte és köszönetet mondott az embereknek, hogy segítenek nyitott szemmel, füllel és szívvel járni. Köszönetet mondott az orvosoknak és ápolóknak, hogy az 520 grammal született Panni és ikertestvére reménykedhetnek a teljes életben. Megköszönte a segítőknek, hogy kimentették a törökországi földrengés romjai alól a kis Ahmetet és társait. Köszönetét fejezte ki mások mellett a balassagyarmati gyermekotthon dolgozóinak, a Tiszabőn, Tiszaalpáron, Sárkeresztúron, Sóshartyánban dolgozóknak, a fonyódi kishuszároknak, a rimóciaknak, terényieknek, hollókőieknek a hagyományőrzésért, a kecskeméti, móri, csurgói, pannonhalmi oktatóknak, a somogyvári, nyírbátori és Mexikói úti pedagógusoknak, a lajoskomáromi szeretetotthonnak, az Egyszülős Központoknak és a hajléktalanokat ellátóknak.

Budapestnek egyszerre volt ünnep és megpróbáltatás 2023 – jelentette ki Budapest főpolgármestere közösségi oldalára hétfőn feltöltött újévköszöntő videójában. Karácsony Gergely a megpróbáltatások közt említette a járvány után a háborút a szomszédban, az energiakrízist, az inflációt, az árvizet és a „Budapest-ellenes kormányzati politikát”, de hozzátette, hogy a nemzet fővárosának 150. születésnapját is ünnepelték egyebek mellett a megújult 3-as metróval és a felújított Lánchíddal. Úgy fogalmazott: 2023 megmutatta, hogy Budapest legyőzhetetlen. Ezért kell szerinte felkészíteni a várost a jövő kihívásaira: a változó klímára, a változó világra. Ha 2023 a túlélés éve volt, akkor 2024-nek a felkészülés évének kell lennie, egy bizonytalan, kiszámíthatatlan, sok kétséggel, talán olykor félelmekkel teli jövőre – hangsúlyozta Karácsony Gergely. Megjegyezte: Európához hasonlóan az ellenállóképességnek kell a kulcsszónak lennie Budapesten is, növelni kell a város erejét és szabadságát, hogy megvédje magát és alkalmazkodjon, ha kell.

Az Italy Start listába szedte Ferenc pápa lehetséges utódjait, a felsorolást pedig Erdő Péter bíborossal kezdik. Erdő Péter tavaly ünnepelte 70. születésnapját , ekkor a Catholic Herald nevű katolikus hírportál is azt jósolta, hogy a magyar bíboros lehet a befutó Ferenc pápa utódjaként. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is megjelenő, angol nyelvű lap úgy fogalmazott, hogy egy magyar pápa rendkívül nagy jelentőséggel bírna, tekintettel az Európai Unión belüli kulturális törésvonalra. A lap szerint bár Erdő Péteren kívül több más jelölt is van, de egy magyar pápa napjainkban sokat tehetne az új „kulturális vasfüggöny” ellen, amely egyre inkább elválasztja egymástól a keresztény értékektől elforduló Nyugat-Európát és az újra markánsan kereszténnyé váló Kelet-Európát.

Külföldi hírek:

Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította azt az igazságügyi reformcsomagot, amely korábban országos tüntetéseket váltott ki a Netanjahu-kormány ellen – írta a Times os Israel. A legfelsőbb bíróság a 15 bíróból 8 a parlament által júliusban elfogadott módosítás ellen döntött, ezzel a reformcsomag hatályát vesztette. A bírók szerint a törvény sértené a demokratikus állam jellemzőit. A törvény elvetteq volna az izraeli Legfelsőbb Bíróság azon hatáskörét, hogy felülbírálja az általa észszerűtlennek tartott kormányzati intézkedéseket. Emellett nagyobb beleszólást adott volna a kormánynak a bírók kinevezésébe. Benjámin Netanjahu által vezetett kormány szerint az módosításokra azért lett volna szükség, hogy korrigálják a hatalmi ágak közti egyensúlyt. A kritikusai szerint azonban Netanjahu felhasználhatja a törvényt az ellene hozott esetleges ítéletek megsemmisítésére. Az igazságügyi reformok Izrael történetének legnagyobb tiltakozásait váltották ki 2023 tavaszán és nyarán.

Az IDF alapvetően megváltoztatta műveleti bevetését a Jordániával közös határon, miután megugrott a fegyvercsempészet a királyságból, és félő, hogy 2024-ben Irán által támogatott terrortámadások történhetnek a határ mentén. Egy katonai forrás az Izrael Hayomnak elmondta, hogy az alapforgatókönyv, amelyre a Központi Parancsnokság felkészül, a Hezbollah vagy más Irán-barát milíciák azon kísérlete, hogy a jordániai határról beszivárogjanak a határhoz közeli települések egyikébe. A keleti határ Jordániával 309 km (190 mérföld) hosszú, és ez a leghosszabb határ, amellyel Izraelnek bármelyik szomszédjával határos. Az elmúlt két évben drámaian megnőtt a Jordániából Ciszjordániába irányuló fegyvercsempészet, és az IDF becslései szerint Irán áll a szállítmányok mögött. Ez több mint 1000 különböző típusú fegyvert jelent, amelyeket a határ mentén tiltottak be. A csempészek többek között M-16-os légpuskákat szállítanak, amelyeknek a légpisztoly-mechanizmusait az országban éles lőszerrel felszereltekre cserélték. Egy esetben még egy Iránban gyártott irányított repeszes gyalogsági akna, azaz a Claymore aknákhoz hasonló szállítmányt is elfogtak a határon. Az IDF úgy tudja, hogy a csempészkísérleteknek csak egy részét hiúsítják meg. Ez részben megmagyarázza a terrortámadások számának növekedését és a fegyverek hozzáférhetőségét Júdeában és Szamariában az elmúlt két évben.

Az iszlamista szervezetek a Gázai övezetből éjfélkor rakétákat indítottak Izraelre. Éjfélkor huszonhét rakétát lőttek Tel-Avivra és a körülötte lévő városokra, valamint az ország középső vidékére, melyek nagy részét megsemmisítette a vaskupola légvédelmi rendszer. Az izraeli hadsereg becslése szerint a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetnek még mindig sok rakétája van, és képes azok útnak indítására. Palesztin beszámolók szerint Izrael légicsapásokat hajtott végre éjszaka a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz városában, amelyben többen meghaltak és tucatnyian megsebesültek. Tüzérségi tüzet vetettek be az Abu Davud mecset környékén a Nuszeirat menekülttáborban a Gázai övezet közepén, Dzsabalijában északon, valamint Gáza város keleti részén. Emellett heves robbanásokról érkeztek jelentések az övezet középső vidékéről.

A gázai szárazföldi hadművelet október végi kezdete óta harminc izraeli katona vesztette életét katonai balesetben. 2023-ban az övezetben folytatott harcokban százhetvenegy katona esett el, ez azt jelenti, hogy a katonák tizennyolc százaléka balesetben vesztette életét – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője hétfőn. Az IDF bejelentette, hogy megkezdte tartalékos erőinek csökkentését a Gázai övezetben a 2024-es harcokra készülve. Teljes egységek kezdték elhagyni az övezetet, és hamarosan folytatják a sorkatonai szolgálatosok számára az október 7-e előtt megkezdett kiképzéseket. Éjszaka két drónt indítottak Szíria felől Izrael felé, melyeket az izraeli légierő vadászgépei lelőttek. Irán-barát milíciák magukra vállalták a támadást, amely szerintük a Golán-fennsíkon egy „katonai célpont” ellen irányult.

Szlovénia kis mérete kiegyensúlyozottságot jelent, ami lehetővé teszi, hogy olyan sikereket érjen el, amelyek a nagy országok számára elérhetetlen történelmük és saját érdekeik terhei miatt – közölte Robert Golob kormányfő hétfőn, miután Szlovénia január elsején hivatalosan is megkezdte kétéves, nem állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT). A kormányfő szerint Szlovénia olyan időszakban csatlakozik a szervezethez, amikor a nemzetközi közösség előtt egyre nagyobb kihívások állnak. Aktív tag lesz, és keményen fog dolgozni a kiegyensúlyozott nemzetközi kapcsolatokért és a különösen kiszolgáltatottak védelméért – írta nyilatkozatában.”A világ szeme ránk szegeződik. A bennünket ért tiszteletet fordítsuk olyan tettekre, amelyek hozzájárulnak a világ legproblémásabb helyeinek békéjéhez és stabilitásához” – hangsúlyozta. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként Szlovénia folytatni fogja tevékenységét az emberi jogok területén, amelyek előfeltételei a békének és a biztonságos társadalmaknak, a nemek közötti egyenlőségnek, a fenntartható fejlesztési célok elérésének és egy igazságosabb világnak – fogalmazott Golob.

Tajvannak Kínával fenntartott kapcsolatairól a nép akarata alapján kell dönteni, és a békének méltóságon kell alapulnia – jelentette ki hétfőn Caj Ing-ven tajvani elnök, miután Hszi Csin-ping kínai államfő kijelentette, hogy elkerülhetetlen a szigetnek a szárazföldi Kínával történő újraegyesítése. Kínai katonai nyomásgyakorlással is erősíteni kívánja a demokratikusan kormányzott Tajvan feletti rendelkezési követeléseit, ahol január 13-án elnök- és parlamenti választásokat tartanak. Újévi sajtótájékoztatóján egy Hszi beszédével kapcsolatos kérdésre válaszolva Caj Ing-ven kijelentette: a legfontosabb elv, amely alapján a Kínával fenntartott kapcsolatoknak folytatódnia kell, az a demokrácia. Kínának tiszteletben kell tartanai a tajvani választások eredményeit és mindkét fél felelőssége a béke és a stabilitás fenntartása a Tajvani-szorosban – hangsúlyozta Caj asszony.

Közvetlen katonai fellépést helyezett kilátásba a jemeni húszi lázadók ellen Grant Shapps brit védelmi miniszter a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadások folytatódása esetére. Shapps közölte, hogy a húszik decemberben ötször annyi támadást hajtottak végre a Vörös-tengeren, mint novemberben, és december eleje óta a tízszeresére emelkedett a nemzetközi hajózás biztosítási díjszabása a térségben. Mindez arra kényszeríti a konténerszállító hajókat, valamint a nyersolajat és vegyi anyagokat szállító tartályhajókat, hogy Afrikát megkerülve nyolcezer kilométeres kitérővel érjék el európai célállomásaikat – áll a brit védelmi miniszter cikkében. Grant Shapps szerint a vörös-tengeri agresszió folytatódásának megvan az a kockázata is, hogy valaki „elszámítja magát”, és ez eszkalációhoz, végső soron regionális konfliktushoz vezethet.

A legerősebb eszközöket kell mozgósítani az Egyesült Államok és Dél-Korea elpusztítására, ha a katonai konfrontációt választják – erről beszélt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vasárnap több különböző hírügynökség szerint. A hírügynökségek az állami médiára hivatkozva azt írták, Kim Dzsong Un szerint gyorsan valósággá válhat a fegyveres konfrontáció veszélye, többek közt „az Egyesült Államok ellenséges műveletei miatt”, melyek önvédelemre késztetik az országot. „Ha az ellenség a katonai konfrontációt választja, hadseregünknek halálos csapást kell mérnie rájuk – emelte ki a távol-keleti ország vezetője.” Hozzátette: a cél érdekében minden eszközt be kell vetni, „habozás nélkül”. Tavaly Észak-Korea több alkalommal tett utalást arra, mekkora katonai erővel rendelkezik. Tesztelte például legnagyobb ballisztikus rakétáit, emellett fellőtte első katonai felderítő műholdját. Kim Dzsong Un a műhold kilövését jelentős előrelépésnek nevezte hadserege modernizálásában. Mindeközben az Egyesült Államok egyre több hadgyakorlatot tartott a térségben Dél-Koreával együtt. A hadgyakorlatok során olyan katonai eszközök is előtérbe kerültek, mint egy nukleáris tengeralattjáró, repülőgép-hordozók, valamint bombázógépek.

Időjárás:

Ma főképp felhős időre számíthatunk.

Este többfelé kialakulhatnak kisebb záporok.

A hőmérséklet jellemzően 5 – 9 fok köré emelkedhet.