Az izraeli hadsereg (IDF) a palesztin Gázai övezet déli részén evakuálásra szólította fel Hán-Júnisz lakóit

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.19.Novák Katalin köztársasági elnök a Hősök terén katonai tiszteletadás mellett fogadta a hivatalos látogatásra Magyarországra érkező Recep Tayyip Erdogant.

Az állami gázszolgáltató igazságos, tisztességes és méltányos számlázási gyakorlatának kialakítását kezdeményezte az MSZP frakcióvezetője.

Az izraeli hadsereg (IDF) a palesztin Gázai övezet déli részén evakuálásra szólította fel Hán-Júnisz lakóit.

Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd egy friss megállapodás alapján – jelentette Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Novák Katalin köztársasági elnök a Hősök terén katonai tiszteletadás mellett fogadta a hivatalos látogatásra Magyarországra érkező Recep Tayyip Erdogant, Törökország elnökét – közölte a Sándor-palota. Novák Katalin a Sándor-palotában négyszemközt tárgyalt a török elnökkel. A köztársasági elnök a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Törökország kulcsország Magyarország számára az illegális migráció feltartóztatása, valamint az energiabiztonság szempontjából, de fontos szerepe van az ukrajnai háború, valamint a közel-keleti konfliktus tekintetében is, amelyekről szintén tárgyalt a két államfő. Törökország NATO tagállamként is szövetségese Magyarországnak. A NATO kapcsán a két elnök az Észak-Atlanti Szövetség keleti szárnyának kihívásairól, illetve bővítésének nehézségeiről is egyeztetett. Mindkét elnök örömét fejezte ki, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriumán jók és egyre erősödnek a magyar-török kapcsolatok. Mindketten üdvözölték, hogy ennek jeleként a török elnök magyarországi látogatása alkalmával 17 megállapodás aláírására kerül sor, köztük a két ország közötti kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás aláírására is. Novák Katalin örömét fejezte ki, amiért a két ország között családügyi kérdésekben is együttműködés jön létre.

A Balkán békéje a mi békénk is, Bosznia-Hercegovina békéje nélkül ugyanis nincs nyugat-balkáni béke és magyar béke sem – mondta a honvédelmi miniszter a budapesti Bálna Honvédelmi Központban hétfőn rendezett EUFOR ALTHEA kibocsátó ünnepségen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, Magyarország eddig is részt vett az Európai Unió (EU) bosznia-hercegovinai műveletében, januártól kezdve azonban a missziónak magyar parancsnoka lesz és kiemelt erővel képviselteti magát benne a magyar kontingens. Sticz László kiutazó EUFOR parancsnok szintén azt hangoztatta, hogy a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása Magyarország alapvető érdeke, ezért vannak jelen a magyar katonák majdnem 30 éve Bosznia-Hercegovinában.

Az állami gázszolgáltató igazságos, tisztességes és méltányos számlázási gyakorlatának kialakítását kezdeményezte az MSZP frakcióvezetője. Tóth Bertalan az MSZP közösségi-oldalán közvetített sajtótájékoztatón elmondta, a számlázási gyakorlat átalakítása érdekében országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be. Kijelentette: az MVM, az állami gázszolgáltató időlegesen sem „nyúlhatja le” az ügyfelei pénzét, nem használhatja azt ingyen, akiket pedig átvert, azoknak fizesse ki azt a kamatot, amely a pénzük használata miatt jár. Az ellenzéki politikus szerint ma az a helyzet, hogy ha valaki gázzal főz, fűt, vagy vizet melegít, akkor a pénzét nagy eséllyel hónapokig ingyen használja a „fideszes állam”, mivel az MVM rendszeresen irreálisan magas összegű gázszámlákat küld ki ügyfeleinek. Túlszámlázás, ez az állami MVM trükkje arra, hogy hónapokig kamatok nélkül használhassák a fogyasztók pénzét – hangoztatta, hozzátéve, az MSZP szerint ez a gázfogyasztó családok megkárosítása, hiszen a jelenlegi rekordmértékű infláció mellett nagyon nem mindegy, kinek a számláján van a pénz.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg (IDF) a palesztin Gázai övezet déli részén evakuálásra szólította fel Hán-Júnisz lakóit, és bejelentette, Rafahnál négyórás fegyverszünetet tartott hétfőn a humanitárius segélyek eljuttatásának megkönnyítése érdekében. „Az IDF erőteljesen harcol a Hamász és a Gázai övezet terrorszervezetei ellen, a Hán-Júnisz térségében zajló harcok és a katonai előrehaladás bizonyos szakaszokon nem teszik lehetővé a veszélyes csatatérré vált Szaladin úton a forgalmat. Az IDF lehetővé teszi a civilek mozgását egy elkerülő úton a város nyugati felén” – jelentette ki a hadsereg szóvivője.

Daniel Hagari szóvivője elmondta, hogy a hadsereg két újabb terroralagutat tárt fel. Korábban videofelvételeken mutattak be egy különösen széles és kiépített járatot, mely Dzsabalija menekülttábor és az erezi személyforgalmi átkelő között haladt. „A jövőben feltárjuk, és terveink szerint megsemmisítjük a további központokat, melyek egy terrorista város méretét öltik” – mondta Hagari. A szóvivő tudatta, hogy Dzsabalija körzetében átkutatták a Hamász egyik magas rangú tisztviselőjének otthonát, ahol mintegy ötmillió sékel készpénzt találtak. Az egyik izraeli egység vasárnap megtámadott egy terrorista erődítményt, ahol sok fegyverre és robbanóanyagra, harci felszerelésekre és vállról indítható páncéltörtő rakétákra leltek. Egy pincére is rábukkantak, ahol aknavető- és lőszerkészleteket tároltak.

Izraeli harci repülőgépek hétfőn csapásokat mértek a Hezbollah több dél-libanoni telephelyére válaszul a határ menti támadásokra, miközben rakéta- és drónriadó szirénák szólaltak meg észak-izraeli városokban. Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy csapásaik célpontjai között rakétavetők, egy katonai épület és a Hezbollah egyéb infrastruktúrája volt, hozzátéve, hogy a csapatok azonosítottak és csapást mértek több műveleti egységre egy olyan területen, amely arról ismert, hogy az Irán által támogatott terrorcsoport támadások végrehajtására használja. Hétfőn több lövedéket lőttek ki Libanonból Izrael északi részére, ami kisebb pánikot váltott ki Shlomi, Metzuba, Ya’ara és Amuka településeken. A drónok légtérbelépése miatt riadóztak Malkia, Mevo’ot Hermon regionális tanács, Ramot Naftali és Dishon településeken. Az IDF közölte, hogy tüzérséggel lőtte a kilövőhelyeket. Az egyik incidens során az IDF közölte, hogy elfogott egy „gyanús légi célpontot”, amely Libanon felől lépett be az izraeli légtérbe, ami több városban riasztást váltott ki. A célpontra kilőtt elfogó rakéta beindította a rakétaszirénákat a Safedhez közeli Amuka településen.

Irán és a libanoni síita Hezbollah szervezet kibertámadást hajtott végre egy izraeli kórház ellen novemberben – jelentette be Izrael Nemzeti Kiberigazgatósága. Az izraeli védelmi szervek közös nyomozással kiderítették, hogy az iráni hírszerzési minisztériummal kapcsolatban álló Agrius kibercsoport a Hezbollah kiberegységének (Libanoni cédrus) bevonásával indított támadást az ország északi részén, Cfaton működő Ziv Kórház ellen mintegy három héttel ezelőtt. A támadás célja a kórház működésének megzavarása volt. Ezt a célt nem érték el, a támadás nem volt hatással az egészségügyi ellátásra, azonban adatokat tudtak lopni a kórházból – derül ki a beszámolóból. A megszerzett adatokat elkezdték közzétenni az interneten. A betegek magánéletének védelme érdekében az izraeli államügyészséggel közösen az érzékeny adatokat tartalmazó helyeket a hatóságok felszámolták.

Izrael gázai katonai művelete jelenleg a Hamász gázai vezetőjére, Jahja Sinvarra gyakorolt nyomásra összpontosít, a Hamász pedig tűzszünetre törekszik, ami kevés teret hagy a tárgyalásoknak. Az elmúlt napokban több Hamász-tisztviselő nyilvánosan kijelentette, hogy csak azután kezdődhetnek újra a tárgyalások egy túszmegállapodásról, hogy Izrael leállítja a gázai katonai műveleteit. A Hamász még mindig több mint 130 túszt tart fogva Gázában.

Egyiptomban Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi államfő nyerte meg az elnökválasztást – jelentette be az ország választási bizottsága hétfőn. A tájékoztatás szerint Szíszi a szavazatok 89,6 százalékát kapta meg a december 10-én tartott választáson. Ez lesz az államfő harmadik mandátuma. Szíszit először 2014-ben, majd 2018-ban választották elnökké, mindkét alkalommal a szavazatok 97 százalékával.

Bill Burns, a CIA igazgatója hétfőn Varsóban találkozott Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel és az izraeli Moszad vezetőjével, hogy megvitassák a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását célzó lehetséges új megállapodást – közölte két amerikai és izraeli tisztviselő az Axios-szal. Az Axios úgy tudja, hogy Burns kulcsszerepet játszott az előző megállapodás közvetítésében, amely a múlt hónapban több mint 100 túsz, köztük több amerikai szabadon bocsátásához vezetett. Izraeli tisztviselők szerint Burns további részvétele a tárgyalásokban kritikusan fontos bármilyen új megállapodás megkötéséhez. A varsói találkozóra három nappal azután kerül sor, hogy a katari miniszterelnök és a Moszad igazgatója, David Barnea egy másik európai fővárosban találkozott, hogy megpróbálják újraindítani az Izrael és a Hamász közötti közvetett tárgyalásokat, amelyeken Katar közvetít. Izraeli tisztviselők azt mondják, hogy ezúttal nehezebb lesz megállapodni egy esetleges új megállapodás feltételeiről. A CIA és a Moszad vezetői az az összes gázai túsz szabadon bocsátásán dolgoznak.

Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd egy friss megállapodás alapján, amelynek nyomán jövő évtől megindulhat a törökországi földgáz vásárlása – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. A tárcavezető a török energiaügyi, ipari és kereskedelmi miniszterekkel folytatott tárgyalását követően tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a felek öt megállapodást írtak alá, márpedig az utóbbi évekből jól látható, hogy minél szorosabb a két ország együttműködése, annál több tud abból hazánk profitálni. Üdvözölte, hogy az MVM és a BOTAS közötti friss megállapodás értelmében Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd. Tájékoztatása szerint Törökország szerepe jelentősen felértékelődik, miután a földgázvásárlás jövő évi megindításával tranzitországból forrásországgá is válik. Együttműködés indul emellett a bértárolással, az infrastruktúra-fejlesztéssel, illetve a megújuló energiák, a hidrogén felhasználásával kapcsolatban is.

Időjárás:

Ma is marad a nyugodt napsütéses időjárás.

Este mindenütt ködre kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 4 – 10 fok körül alakul.