Közömbösséggel vádolta meg a világot az izraeli miniszterelnök a Hamász iszlamista terrorszervezet által elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.07.Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ma este munkavacsorán tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel Párizsban.

Az LMP azt követeli, a kormány adjon biztosítékot arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának területén nem kezdenek építkezésekbe.

Közömbösséggel vádolta meg a világot az izraeli miniszterelnök a Hamász iszlamista terrorszervezet által elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben.

Meghalt Oleg Popov, a szakadár Luhanszki Népköztársaság (LPR) néptanácsának volt képviselője Luhasznkban.

Belföldi hírek:

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ma este munkavacsorán tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel Párizsban, az Elysée Palotában – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Közben a francia államfő hivatala közzétette a tervezett tárgyalási témaköröket. Az Elysée-palotának a sajtó számára kiküldött tájékoztatása szerint a két vezető megvitatja a december 14-i és 15-i Európai Tanács napirendjén szereplő különböző témákat, köztük az Ukrajnának nyújtott európai támogatás aspektusait, a közel-keleti helyzetet, a bővítéssel és az Európai Unió reformjával kapcsolatos kérdéseket. Szóba kerülnek majd EU-s biztonsági és védelmi ügyek, valamint a 2021-2027-es többéves pénzügyi keret felülvizsgálata is.

A kormánypártok ellenzik, hogy Ukrajna megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat, ezért a Fidesz és a KDNP ezzel összefüggésben határozati javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a közösségi oldalán. Kocsis Máté közösségi-bejegyzésében azt írta: az Európai Bizottság nem mérhet kettős mércével, a tagjelölteknek eddig is minden egyes kritériumot teljesíteniük kellett, most sem lehet kivételezni aktuálpolitikai és ideológiai szempontok miatt. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: „olyan nincs”, hogy Ukrajna beelőzze a csatlakozásra váró észak-balkáni országokat, ráadásul úgy, hogy még a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket sem teljesítette, többek között a kisebbségek helyzetére és nyelvhasználatára vonatkozóan.

Költségvetési munkacsoportot hozott létre a kormány Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme. A fegyelmezett gazdálkodás érdekében a munkacsoportot vezető pénzügyminiszter erős jogkört kap, akár vétójoggal is élhet. A munkacsoport jóváhagyása nélkül semmilyen javaslat nem kerülhet a kormány elé – közölték.

Az LMP azt követeli, a kormány adjon biztosítékot arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának területén nem kezdenek építkezésekbe és a területet nem adják el – mondta az ellenzéki párt országos elnökségének tagja. Tetlák Örs közölte, hogy a kormány 2024. január 1-jével meg akarja szüntetni a szolgálatot, az erről szóló jogszabály tervezet már meg is jelent. Értékelése szerint a meteorológiai szolgálat legfontosabb telephelye a siófoki obszervatórium, és „félő, hogy most az obszervatórium kiváló panorámája lehet a mozgatórugója a kormányzati törekvésnek.” Hozzátette, hogy az épület szomszédságában, a helyi közösségek tiltakozása ellenére korábban már felépült egy ötemeletes apartmanház, amely leárnyékolja az obszervatórium műszereit, és ezzel veszélyezteti a balatoni viharjelző működését.

Külföldi hírek:

Israeli PM Benjamin Netanyahu

Közömbösséggel vádolta meg a világot az izraeli miniszterelnök a Hamász iszlamista terrorszervezet által elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben. „Azt kérdezném a nőjogi szervezetektől, az emberi jogi csoportoktól: hallottak az izraeli nők ellen elkövetett nemi erőszakról, a rettenetes atrocitásokról, csonkításokról; hol az ördögben vannak?” – tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján angol nyelven Benjámin Netanjahu. Joe Biden amerikai elnök szintén rettenetesnek nevezte az iszlamisták Izrael ellen októberben végrehajtott támadása során elkövetett szexuális bűncselekményeit, és felszólította a nemzetközi közösséget, ítélje el „ezt az elképzelhetetlen kegyetlenséget”. Bár az ügyben még tart a nyomozás, az izraeli kormány egyebek között az ENSZ-t is azzal vádolta, hogy szemet huny az izraeli áldozatok fölött. A rendőrség azt közölte, mintegy 60 ezer, a Hamász fegyvereseinek testkamerája, illetve biztonsági kamerák által rögzített videofelvételt tanulmányoznak, és mintegy 1000 tanúvallomást vesznek fel, ám hozzátették, nehéz megszólaltani az áldozatokat, többségük nem élte túl a támadást.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet zászlóalj-parancsnokainak mintegy felével végeztek az izraeli csapatok a Gázai övezetben – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Az izraeli hadsereg szerint a terrorszervezet összesen 24 – egyenként mintegy ezer fős – katonai alakulattal rendelkezik. „Nem felejtünk és nem bocsátunk meg” – jelentette ki az izraeli kormányfő. Joáv Galant izraeli védelmi miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem marad egyetlen Hamász-zászlóalj sem, amely veszélyt jelenthetne Izrael számára. Mint mondta, a Hamász apránként elveszíti ellenőrzését a Gázai övezet felett. Kiemelte: a terrorszervezet időközben már megértette, hogy senki sem fogja megmenteni őket, sem Irán, sem a libanoni Hezbollah. Az izraeli hadsereg közlése szerint csapatai jelenleg a Gázai övezet déli részében található Hán-Júnisz városának „szívében” vannak, de az északi térségben is heves összecsapások folynak. Tekintettel „a megölt terroristák és az összecsapások számára, valamint a légi és szárazföldi tűzerő bevetésére” a keddi volt eddig a legintenzívebb nap az október végén indult szárazföldi hadművelet kezdete óta – tették hozzá.

A 460. páncélosdandár és a Nahal dandár 50. zászlóaljának csapatai a Gázai övezet északi részén végzett műveletek során a háború óta az egyik legnagyobb fegyver lefoglalást hajtották végre. A tárolóban, amely egy egészségügyi pénztár és egy iskola közelében volt, több száz RPG-t, több tucat páncéltörő rakétát, több tucat robbanóanyagot, nagy hatótávolságú rakétákat, több tucat gránátot és több drónt találtak. A fegyverek egy részét megsemmisítették, míg a többit Izraelbe vitték további vizsgálat céljából. ,,Az összes terrorinfrastruktúrát civil épületek közelében találták a polgári lakosság szívében. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan élő pajzsként használja a Gázai övezet lakóit” – hangsúlyozta az izraeli hadsereg.

Délután megszólaltak a szirénák Eilatonban. Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a Nyíl légvédelmi rendszer elfogott egy föld-levegő rakétát a Vörös-tenger felett. A lövedék nem lépett be az izraeli légtérbe. A támadásért valószínűleg a jemeni hútik a felelősek. Az izraeli hadsereg egyébként egész nap ágyúzta a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni helyszíneit tüzérséggel és harckocsitűzzel. Egy drón a Hezbollah parancsnoki központját is támadta.

A Palesztin Hatóság jelenleg alkalmatlan a Hamász utáni Gázai övezet kormányzására – jelentette ki John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. Egy interjújában arról kérdezték Kirbyt, hogy mi a véleménye Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megjegyzéseiről, aki ellenzi, hogy a Palesztin Hatóság bármilyen szerepet játsszon a jövőben Gázában, mivel támogatja az terrorizmust és a zsidógyűlöletet. „Amit Netanjahu mondott, hogy jelenleg egy megreformálatlan Palesztin Hatóság van, és ez elfogadhatatlan számára. Én azt mondanám, hogy ez számunkra is elfogadhatatlan. Nem hisszük, hogy a Palesztin Hatóság jelenleg olyan helyzetben van, hogy hitelesen irányíthassa a gázai kormányzást” – mondta Kirby. Hozzátette, hogy a kormányzat azt szeretné, ha egy „megreformált és újjáélesztett Palesztin Hatóság” segítené az övezet kormányzását.

Magyarország kész hozzájárulni az ENSZ békefenntartói tevékenységének megerősítéséhez, minthogy minél több fegyveres konfliktust sikerül a rendezés irányába vinni, annál kisebb a kockázata a harmadik világháború kitörésének – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Accrában. A tárcavezető az ENSZ ghánai békefenntartási konferenciáján mindenekelőtt kiemelte, hogy a globális biztonság ma van a legrosszabb formájában a hidegháború vége óta, ugyanis több mint harminc súlyos fegyveres konfliktus zajlik a világban, miközben a terrorfenyegetettség is minden korábbinál erősebb. Felszólalásában rámutatott, hogy ez alól Európa sem kivétel, mert noha korábban elképzelhetetlennek tartották ezt a XXI. században, háború dúl a kontinensen, valamint annak közvetlen szomszédságában, a Közel-Keleten is.

Megint meghosszabbította a szlovák kormány a még október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a pozsonyi kormány döntésére hivatkozva szerdán. Az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolt, s már többször is kiterjesztett ellenőrzési időszakot ezúttal is egy hónappal hosszabbítják meg, vagyis a korábban december 23.-ig megszabott időszakot január 22.-ig tolják ki. Szlovákia még október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be a szlovák határukon. A pozsonyi kormány közlése szerint a határellenőrzés meghosszabbításával ezúttal is az a szándékuk, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezzen az országba, illetve kiszűrjék a közrendet és az állambiztonságot ezzel összefüggésben potenciálisan veszélyeztető tényezőket. Az ellenőrzéseket is – ugyanúgy, mint eddig – a határ teljes hosszán végzik.

Meghalt Oleg Popov, a szakadár Luhanszki Népköztársaság (LPR) néptanácsának volt képviselője Luhasznkban – számolt be a RIA Novosztyi. Az orosz hírportál szerint Popov autójában bomba robbant, erről Jurij Jurov, a nemzetközi közösség nagy része által el nem ismert köztársaság parlamentjének képviselője írt. „A luhanszki Avangard stadion közelében történt robbanás következtében meghalt kollégánk (…) Oleg Nyikolajevics Popov” – áll a bejegyzésben. Jurov szerint ez már a második merénylet Popov ellen, az elsőt 2022 szeptemberében követték el. Az elkövetőt akkor őrizetbe vették, akinek vallomásából kiderült, nem más bízta meg, mint az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

Időjárás:

Ma mindenütt nyugodt, változóan felhős-napos időre számíthatunk.

Este mindenütt párásságra, ködre kell készülni.

A hőmérséklet jellemzően 0 – 3 fok köré emelkedik.