A Gázai övezetben korábban fogságban tartott túszok először szólaltak meg nyilvánosan

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.04.Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos vasárnap, a fogyatékossággal élők világnapján – a kormány nevében – köszönetét fejezte ki a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének.

Kapjanak magasabb otthongondozási díjat azok az egyedülálló szülők, akik beteg gyermeket nevelnek, mint a házasságban vagy kapcsolatban élők! – szólította fel a kormányt az LMP.

A Gázai övezetben korábban fogságban tartott túszok először szólaltak meg nyilvánosan.

Észak-Korea megkezdte felderítő műholdjának beüzemelését – közölte a KCNA állami hírügynökség.

Belföldi hírek:

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos vasárnap, a fogyatékossággal élők világnapján – a kormány nevében – köszönetét fejezte ki a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) „mindazért a hatalmas erőfeszítésért és elkötelezettségért”, amit a szövetség tesz a mindennapokban azért, hogy előmozdítsa a fogyatékossággal élő emberek érdekeit és jogait. Nyitrai Zsolt az MVGYOSZ elnökének, Nagy Sándornak írt, az MTI-hez vasárnap eljuttatott levelében hangsúlyozta: ez a nap lehetőséget kínál számunkra arra, hogy ünnepeljük és elismerjük a fogyatékossággal élő emberek sokszínűségét és hozzájárulását társadalmunkhoz. „A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által végzett munka, a társadalmi tudatosság növelése és az esélyegyenlőség előmozdítása terén tett erőfeszítések mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy olyan világban élhessünk, ahol minden egyén teljes mértékben részt vehet és érezheti magát elfogadva” – fogalmazott a miniszterelnöki biztos.

Amikor a baloldal a mostanihoz hasonlóan a nemzeti konzultációt támadja, valójában Brüsszel érdekét képviseli – jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István régi hagyománynak nevezte, hogy amikor a kormány nemzeti sorskérdésekben kikéri a magyar emberek véleményét, akkor az a baloldalnak nem tetszik, és támadja azt. Azokban a kérdésekben, amelyekről a nemzeti konzultáció szól, súlyos vitáink vannak Brüsszellel – mondta, a legaktuálisabbnak nevezve Ukrajna európai uniós csatlakozását, hiszen arról nemsokára tárgyalnak az európai kormány- és államfők. Egy komoly politikai vita van, nemcsak Brüsszellel, hanem a dollárbaloldallal is – fogalmazott Hollik.

Kapjanak magasabb otthongondozási díjat azok az egyedülálló szülők, akik beteg gyermeket nevelnek, mint a házasságban vagy kapcsolatban élők! – szólította fel a kormányt az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője. Hohn Krisztina szerint a kormánynak a gyermekek otthongondozási díjának (GYOD) összegét legalább az infláció mértékével növelnie kellene, az ápolási díj összegének pedig el kellene érnie az otthongondozási díj mértékét. Hozzátette: sokan, akik otthon ápolják családtagjaikat, nem tudnak munkát vállalni, miközben az ápolási díj összege kevesebb, mint a minimálbér. Az ellenzéki politikus arra is felszólította a kormányt, hogy a súlyosan beteg, illetve fogyatékkal élő gyermekek terápiás fejlesztéseit, foglalkozásait támogassa „intenzívebben”.

Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz! – írta hivatalos közösségi-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Mindezt az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU oldalán megjelentekre reagálva közölte. Az ott olvasható tájékoztatás szerint nem engedték külföldre utazni Petro Porosenko volt ukrán elnököt, mert Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott volna, és emiatt fennállt a veszélye annak, hogy Oroszország eszközként használja fel. Kovács Zoltán bejegyzésében leszögezte: ezek a politikai leszámolások is mutatják, hogy Ukrajna ma még nem áll készen az európai uniós tagságra!

Külföldi hírek:

A Gázai övezetben korábban fogságban tartott túszok először szólaltak meg nyilvánosan, sürgetve a Benjámin Netanjahu vezette izraeli kormányt, hogy biztosítsa a még mindig a palesztin területen, az iszlamista Hamász mozgalom által fogva tartott túszok szabadon bocsátását. A túszok, akik közül néhányat a pénteken lejárt hétnapos humanitárius szünet keretében engedtek szabadon, egy videóban szólaltak meg, amelyet egy tel-avivi nagygyűlésen több ezres tömegnek közvetítettek. A négy nő rövid interjúkban beszélt a félelemről, éhezésről és alváshiányról, amelyet a fogságban tapasztaltak, miután elrabolták őket a Hamász október 7-én izraeli földön elkövetett támadásakor, amely a háborút kirobbantotta. A támadásban a hatóságok szerint mintegy 1200 ember halt meg, többségük civil, további 240 embert pedig elraboltak és a Hamász által ellenőrzött Gázai övezetbe vittek. „A lányaink olyan dolgokat láttak, amelyeket az ilyen korú gyerekek vagy bármilyen korúak nem láthatnak” – mondta a 45 éves Danielle Aloni, akit november 24-én engedtek szabadon ötéves kislányával együtt. A kiszabadult emberek felszólították az izraeli kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a többi túsz szabadon bocsátása érdekében.

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy a szárazföldi offenzíva kezdete óta a csapatok több mint 800 alagút bejáratot lokalizáltak a Gázai övezetben. Közülük mintegy 500-at már megsemmisítettek, vagy nagy mennyiségű robbanóanyag élesítésével a járatokban, vagy a lezárásukkal. Számos alagút összekötőként szolgál a Hamász „stratégiai eszközei” között. A bejáratok mellett több kilométernyi alagutat is megsemmisítettek. ,,A bejáratok polgári területeken voltak, és sok közülük oktatási intézmények, óvodák, mecsetek és játszóterek közelében vagy belül helyezkedtek el” – mondta a hadsereg, megjegyezve, hogy néhány alagútban a Hamász terrorszervezet fegyvereit is megtalálták. „Ezek a leletek újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a Hamász terrorszervezet milyen cinikusan használja a civil lakosságot élő pajzsként és terrortevékenységének fedezeteként” – hangsúlyozta a hadsereg.

Az Izrael Védelmi Erők likvidálta a Hamász terrorszervezet Sudzsajja zászlóaljának parancsnokát, Wisszam Farhatot. A terrorista részt vett az október 7-i mészárlás tervezésében és más terrorista tevékenységekben. Ő küldte a Nukba kommandósokat mészárolni a Nahal Oz katonai posztra és kibucba. Ő volt a felelős a 2014-es Erős szikla háború idején az APC-katasztrófárt, melyben a 13. Golani zászlóalj hat harcosa esett el, és Oron Saul törzsőrmester holttestét elrabolták. A likvidálása bejelentése után megszólaltak a szirénák Tel Aviv nagyvárosi területén (Gus Dan) és más közép-izraeli városokban. Egy 22 éves férfi könnyebben megsérült Holonban a repeszek következtében. A hadsereg továbbá nyomozást folytat, miután videók szerint a Vaskupola egyik elfogórakétája meghibásodott és lezuhant Izrael középső részén.

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint több katona könnyebben megsebesült repeszektől, miután Libanonból páncéltörő rakétával támadtak egy katonai járművet Beit Hillel északi település közelében. A Hezbollah közleményben vállalta magára a támadást. Az IDF szerint több rakétát is kilőttek a határ menti Dov-hegy térségére, bár néhány rakéta Libanonban ért célba. Az IDF közölte, hogy tüzérséggel lövi a tűzforrásokat. Két, a Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be a déli Szderót városában is, és okozott károkat – közölte az önkormányzat. Sérültekről nem érkezett jelentés. Több más rakétát is elfogott a város felett a Vasdóm.

A Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz kritizálta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, miután „ilyen az élet”-nek nevezte Juval Doron Castleman megölését, aki civilként likvidálta a jeruzsálemi terrortámadás elkövetőit, majd az izraeli hadsereg katonája lelőtte és halálosan megsebesítette. „Amint nagyobb mennyiségben osztunk szét fegyvereket, megtörténhetnek ilyen esetek” – jelentette ki Netanjahu, támogatását fejezve ki Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azon politikája mellett, hogy jelentősen megnöveli a civileknek kiadott fegyverviselési engedélyek számát. „Tudjuk, hogy az elmúlt évtizedben a terrorizmus hullámaiban a fegyveres állampolgárok jelenléte mentette meg a helyzetet és akadályozott meg nagyobb katasztrófákat. Ez több tucatszor megtörtént. Ezért úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben folytatnunk kell ezt a politikát – határozottan támogatom. Lehet, hogy árat fizetünk érte, ilyen az élet” – mondta. „Juval [Castleman], a hős esete nem ‘ilyen az élet’, hanem egy figyelmeztető jel, amelyből tanulni kell, amely életeket menthet a jövőben” – írta Gantz, „átfogó vizsgálatra” szólítva a Castleman halálához hozzájáruló helyszíni és irányelvbeli kudarcok felmérésére.

Egy amerikai hadihajót és több kereskedelmi hajót ért támadás a Vörös-tengeren vasárnap – közölte vasárnap a Pentagon. „Tudomásunk van a Carney amerikai romboló és kereskedelmi hajók elleni támadásokról szóló jelentésekről a Vörös-tengeren, és közzétesszük az információkat, amint rendelkezésre állnak” – ismertette közleményében az amerikai védelmi tárca. A brit hadsereg nem sokkal korábban feltételezett dróntámadásokról és robbanásokról számolt be a térségben. Hajózásbiztonsági források a nap folyamán közölték, hogy egy konténerszállító hajót legkevesebb két drón eltalált a Vörös-tengeren. A Pentagon nem adott tájékoztatást arról, hogy a támadásokat honnan indították. Ugyanakkor az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók több támadást is elkövettek már ezeken a vizeken, illetve Izrael ellen, amely a Gázai övezetben visel hadat a radikális iszlamista Hamásszal szemben.

Észak-Korea megkezdte felderítő műholdjának beüzemelését – közölte a KCNA állami hírügynökség, miután az ország a múlt hónapban felbocsátotta első katonai kémműholdját, ami miatt az országot újabb szankciókkal sújtották az Egyesült Államok és szövetségesei. A Nemzeti Űr- és Űrtechnológiai Igazgatóság phenjani általános irányítóközpontjában működő új műholdas műveleti iroda szombaton kezdte meg feladatának teljesítését, és a megszerzett információkat a hadsereg felderítő irodájának és más fő egységeknek fogja jelenteni – számolt be a KCNA. Észak-Korea azt állítja, hogy november 21-én sikeresen útjára indította első katonai kémműholdját, amely a washingtoni Fehér Házról, az amerikai védelmi minisztériumról, amerikai katonai bázisokról és dél-koreai „területekről” küldött képeket. A lépés regionális feszültséget keltett, és újabb szankciókat váltott ki az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea részéről.

Legalább három ember meghalt és hét megsebesült vasárnap egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban – közölték a hatóságok. A robbanás a Mindanao Állami Egyetem tornatermében, Marawiban, az ország legnagyobb muzulmán lakosságú városában történt – számolt be Allan Nobleza regionális rendőrfőnök. Az egyetem közleményben ítélte el az erőszakos cselekményt, felfüggesztette az órákat és nagyobb létszámú biztonsági személyzetet vezényelt az intézmény területére. „Szolidárisak vagyunk keresztény közösségünkkel és mindazokkal, akiket ez a tragédia érintett” – áll az egyetem közleményében. A támadás három nappal azután történt, hogy a Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken légicsapásban megölte a helyi, Daulah iszlamista szervezet szervezet 11 fegyveresét Mindanao szigetén. A hadsereg szombaton közölte, hogy az iszlamista szervezet támadásokat tervez az ország egy másik tartományában is. Nobleza elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a vasárnapi támadásnak köze van-e a katonai művelethez.

Időjárás:

Ma mindenütt napsütésre számíthatunk.

Este országszerte megvastagszik a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 0 – 3 fok közé emelkedik.