Izraelben kedden nemzeti gyásznapot tartottak az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadása áldozatainak emlékére

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.08.Magyarország és Szlovákia készen áll arra, hogy a két ország közötti együttműködés valaha volt legjobb fejezetét írja meg az elkövetkező években – jelentette ki Szijjártó Péter.

A Párbeszéd-Zöldek szerint a gödi Samsung-gyárral kapcsolatban felmerül a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének gyanúja, ennek kivizsgálását kérik a legfőbb ügyésztől.

Izraelben kedden nemzeti gyásznapot tartottak az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadása áldozatainak emlékére.

Az ukrán hatóságok eddig közel 200 gyermeket evakuáltak a Harkiv megyei Kupjanszk környékéről, hogy megvédjék őket az orosz hadsereg ágyúzásaitól.

Belföldi hírek:

Továbbra is azt kérjük Brüsszeltől, hogy vizsgálják meg a palesztin hatóságoknak folyósított támogatásokat és derítsék ki, juthatott-e abból terroristáknak – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a közösségi-oldalán közzétett nyilatkozatában. A politikus emlékeztetett arra, hogy egy hónapja a Hamász brutális terrortámadást indított Izrael ellen, és a nyugati sajtóban szinte azonnal megjelent, hogy a terrorszervezet brüsszeli forrásokból készített fegyvereket, amelyeket be is vethettek a kegyetlen merénylethullámban. A sajtóhírre reagálva Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos és a Fidesz-KDNP szinte azonnal azt kezdeményezte: fagyasszák be a Palesztinának küldött forrásokat, és vizsgálják ki, hogy juthatott-e a 691 millió euróból a terrorszervezeteknek – idézte fel az eseményeket Gál Kinga. „Egy hónap eltelt a támadás óta, azóta sem tudunk semmit arról, hogy juthatott-e az EU-s forrásból a terroristáknak” – hangsúlyozta Gál Kinga. „Brüsszel nem finanszírozhatja a terrort” – szögezte le a politikus.

Magyarország és Szlovákia készen áll arra, hogy a két ország közötti együttműködés valaha volt legjobb fejezetét írja meg az elkövetkező években – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban, miután Rober Fico szlovák kormányfővel tárgyalt. A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a szlovákiai választások nyomán „patrióta, a nemzeti érdek érvényesítését felvállaló, szuverén politikát megfogalmazó” kormány alakulhatott meg a szomszédos országban. „…a magyar-szlovák kapcsolatok jövőjének szempontjából egy kifejezetten szép időszak és hatalmas lehetőségek előtt állunk” – hangsúlyozta. Majd leszögezte, hogy az európai jövő szempontjából legfontosabb kérdésekben azonos a két kormány megközelítése: mindkét fél békét akar Ukrajnában, nem a fegyverszállításban látja a megoldást, illetve megálljt szeretne parancsolni az illegális bevándorlási hullámoknak. Közölte, hogy a következő időszak megbeszéléseinek egyik legfőbb témája az együttműködés erősítése lesz a migráció ellen, a nemzeti intézkedések összehangolása. Illetve arra is kitért, hogy Magyarország és Szlovákia ugyanolyan negatív véleménnyel van az Európai Unió migrációs paktumáról.

A magyar kormány számára a béke megőrzése, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb – jelentette ki a honvédelmi miniszter Hódmezővásárhelyen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnokának jelenlétében megnyitotta a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlatot, azt mondta, a biztonságot csak jól kiképzett és felkészített honvédség tudja garantálni. politikus hangsúlyozta, Magyarország, szövetségeseivel szorosan együttműködve, a kihívásokkal szemben megfelelő válaszokat adni képes, felkészült honvédséget épít. A veszélyek korát éljük. A biztonság hosszú évtizedek óta szilárdan álló építményén komoly repedések jelentek meg. Háború, illegális migráció és vele együtt terrorveszély sújtja Európát. Ma már azonban komoly teljesítmények jelzik, egyre magasabb szintre lép a Magyar Honvédség – közölte a miniszter.

A Párbeszéd-Zöldek szerint a gödi Samsung-gyárral kapcsolatban felmerül a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének gyanúja, ennek kivizsgálását kérik a legfőbb ügyésztől – jelentette be az ellenzéki párt uniós tanácsadója. Jávor Benedek felidézte, hogy a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának környezetvédelmi felülvizsgálatához október 18-ig lehetett benyújtani véleményeket. A Párbeszéd-Zöldek benyújtotta álláspontját a felülvizsgálati dokumentációról, ebben azt írták, a gyár működése az elmúlt években „gyakorlatilag folyamatosan jogszerűtlen volt”, és a továbbiakban sem biztosítható, hogy a környezeti határértékek betartásával képes lesz működni – mondta az ellenzéki politikus.

Külföldi hírek:

Izraelben kedden nemzeti gyásznapot tartottak az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadása áldozatainak emlékére. Izraelben kedden délelőtt 11-kor egyperces néma főhajtással tisztelegtek az egy hónappal ezelőtti, több mint 1400 halálos áldozat emléke előtt. A halálos áldozatok mellett több ezren megsebesültek, és mintegy 240 embert, csecsemőket, kisgyerekeket, nőket és időseket is a Gázai övezetbe hurcoltak az országba betörő iszlamista fegyveresek. Kedden országszerte megemlékezéseket tartottak a közintézményekben, a többi között a Héber Egyetemen, a Tel-avivi Egyetemen és a haifai Technionban, melyeket egyperces néma csenddel nyitnak meg. A központi rendezvényt este fél hétkor Tel-Avivban, a Kultúra Csarnokában tartották. Az oktatási intézményekben és az ifjúsági mozgalmakban kedden a meggyilkoltak emlékének szentelték a tanítást és a foglalkozásokat.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök határozottan elutasította a gázai tűzszünet lehetőségét, amíg a Hámász nem engedi szabadon a mintegy 230 fogvatartott izraeli túszt. Egy interjúban Netanjahut a Biden-kormánynak a gázai humanitárius szünetre vonatkozó felhívásairól kérdezték. „Nem lesz tűzszünet Gázában a túszaink szabadon bocsátása nélkül” – hangsúlyozta Netanjahu. „Ami a taktikai, rövid tűzszüneteket illeti, azaz hogy egy-egy órára leállunk, nos, voltak már ilyenek korábban is, ellenőrizni fogjuk a körülményeket, hogy lehetővé tegyük az áruk, a humanitárius javak bejuttatását, illetve egy-egy kiszabadított túszunk távozását. De általános tűzszünet nem lesz.” „Szerintem ez akadályozná a háborús erőfeszítéseket. Akadályozná a túszaink kiszabadítására irányuló erőfeszítéseinket, mert az egyetlen dolog, ami hat a Hamász-bűnözőkre, az az általunk gyakorolt katonai nyomás” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy lesz-e ilyen szünet, ha a Hamász beleegyezik a túszok szabadon bocsátásába, a miniszterelnök így válaszolt: „Erre a célra, lesz tűzszünet”.

Az izraeli erők tovább nyomultak a Gázai övezetbe, és a jelentések szerint közeledtek az enklávéban található Shifa kórházhoz – amely alatt található a Hámász parancsnoki központja -, miközben folytatták a Hamász földalatti alagúthálózatának és katonai képességeinek célba megsemmisítését. Az IDF szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tájékoztatóján elmondta, hogy a szárazföldi erők „elmélyítik a nyomást Gáza városára”, ahol a Hamász fő erődítménye vélhetően található, miután sikerült elszigetelniük és bekeríteniük az északi övezetet. Hagari elmondta, hogy az IDF az éjszakai légicsapások és hadműveletek során megölt több Hamász terepparancsnokot, ami „jelentősen károsítja a Hamász képességét az ellentámadások végrehajtására”. A Hamász alagúthálózatával kapcsolatban Hagari elmondta, hogy a védelmi erők minden egyes alagutat, amelyre rábukkannak, „különböző és változatos eszközökkel” rombolnak le. Az IDF elmúlt napi gázai műveleteit méltatta Joav Gallant védelmi miniszter is „lenyűgözőnek” nevezve azokat. Gallant elmondta, hogy jóváhagyta a szárazföldi hadművelet további katonai terveit.

Észak-Izraelben utakat zártak le s hatóságok és felszólították az embereket, hogy maradjanak óvóhelyek közelében a Libanon felől érkező rakéták miatt. Galileában, a libanoni határ közelében lezárták az utak jelentős részét. A hadsereg azt közölte, hogy nem konkrét biztonsági incidens miatt, hanem a helyzet felmérése után döntöttek az utak lezárásáról, mert az ország északi határán korábban összecsapások voltak, s megszaporodtak a Libanonból kilőtt rakéták. Kedden a hadsereg egyik harckocsija megtámadott egy olyan terrorista sejtet libanoni területen, amely páncéltörő rakétát próbált Izraelre indítani Stula falu térségében. Korábban az izraeli erők a Hezbollah állását lőtték Libanonban. Ezt megelőzően pedig mintegy harminc rakétát lőttek ki Libanonból Izrael felé.

Az ukrán hatóságok eddig közel 200 gyermeket evakuáltak a Harkiv megyei Kupjanszk környékéről, hogy megvédjék őket az orosz hadsereg ágyúzásaitól – közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója kedden. A tisztségviselő hozzátette, hogy a gyermekek kimenekítése tovább folytatódik. Szavai szerint az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg változatlanul támadásokat hajtott végre Harkiv, Izjum, Csuhujiv, Bohoduhiv és Kupjanszk térségében polgári infrastrukturális létesítmények ellen. A harkivi régió több mint 17 települését vették tűz alá – írta. Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az orosz erők kedden csapást mértek egy – közelebbről nem megnevezett – infrastrukturális létesítményre Krivij Rih város mellett.

A NATO közölte, hogy elítélik Oroszország kilépését az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésből (CFE), következésképpen a nemzetközi jognak megfelelően fel kívánják függeszteni a szerződés működését. A szervezet sajtóközleménye azt írja: „Oroszország kilépése szisztematikusan aláássa az euroatlanti biztonságot. A CFE-szerződés az euroatlanti biztonsági struktúra sarokköve, így fenntarthatatlan lenne az a helyzet, hogy a szövetséges részes államok betartják a szerződést, míg Oroszország nem.” Az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló megállapodás a hidegháború lezártával, 1990-ben jött létre a két szemben álló katonai szövetség, a NATO 16 és a már megszűnőben lévő Varsói Szerződés hat tagállama, köztük Magyarország között.

Benyújtotta lemondását António Costa portugál miniszterelnök, miután korrupció gyanúja miatt a hatóságok őrizetbe vették kabinetfőnökét és házkutatást tartottak több közintézményben. A vizsgálatok Costa baloldali kormánya lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságaira összpontosítanak. Costa döntését az állami televízióban közvetített beszédében jelentette be, miután Marcelo Rebelo de Sousa államfővel találkozott. A miniszterelnök kijelentette, hogy lelkiismerete tiszta. Az ügyészség korábban közölte, hogy Joao Galamba infrastruktúráért felelős miniszter a korrupciós ügy hivatalos gyanúsítottja, és őrizetbe vették Vítor Escáriát, Costa kabinetfőnökét. Az ellenzék a kormány haladéktalan lemondását követeli.

Időjárás:

Ma egy kis lehűlés várható. Mindenütt záporok előfordulására kell számítani.

Este marad a felhős, ködös időjárás.

A hőmérséklet jellemzően 11 – 14 fok körül alakul.