Biden szerint a gázai kórházban történt halálos robbanás palesztin terroristák félresikerült rakétázásának eredménye

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.19.A 2011-es magyar EU-elnökség sikeres volt, nagy elismerést vívott ki, és ez a következő, 2024-es elnökséggel is így lesz – jelentette ki Zsigmond Barna Pál.

Orbán Viktor kínai látogatása után újabb akkumulátorgyár-építések bejelentésétől tart az LMP.

Biden szerint a gázai kórházban történt halálos robbanás palesztin terroristák félresikerült rakétázásának eredménye.

Csaknem 500 000 izraeli kényszerült elhagyni a lakhelyét a háború miatt – közölte az IDF szóvivője.

Belföldi hírek:

Már több mint százezer felhasználója van az e-bejelentő felületnek, amely az adatváltozások bejelentését a közműcégek felé, illetve a közműátírások ügyintézését teszi lehetővé az interneten keresztül – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István az Adatváltozás-bejelentési szolgáltatás bevezetése című projekt zárórendezvényén arról beszélt, hogy az európai uniós Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program keretében 1,8 milliárd forintból létrehozott e-bejelentő egy igazi 21. századi fejlesztés, amely jól bemutatja, milyen is az elektronikus közigazgatás. A felület indulásakor, 2022 februárjában 31 közműszolgáltató volt elérhető a platformon, mára viszont már több mint 180 cég csatlakozott: 131 közműszolgáltató és több mint 50 telekommunikációs vállalat – közölte a helyettes államtitkár.

A 2011-es magyar EU-elnökség sikeres volt, nagy elismerést vívott ki, és ez a következő, 2024-es elnökséggel is így lesz – jelentette ki Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára az Országházban. Az államtitkár a külügyi bizottság ülésén kifejtette: az uniós elnökség az Európai Unióban nem egy ország egyedi feladata, hanem trióban együttműködve, három ország másfél éven át látja el ezt a posztot, hathónapos rotációban. Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal együtt alkotja a trióelnökséget – tette hozzá. Kiemelte: a felkészülés a magyar elnökségre nagyon jól áll, a szükséges humán és infrastrukturális feltételek is rendelkezésre állnak.

Orbán Viktor kínai látogatása után újabb akkumulátorgyár-építések bejelentésétől tart az LMP. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke arról beszélt: pártja az elmúlt időszakban többször felszólította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy ne menjen Kínába, mert mindig „hoz magával egy akkumulátorgyárat”. A helyzet „fokozódott”, most személyesen Orbán Viktor látogatott el Kínába, ahol megbeszélést folytatott többek között a kínai fejlesztési bankok vezetőivel, a kínai miniszterelnökkel és elnökkel – mondta, megjegyezve, még arra is futotta az idejéből, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon. Az ellenzéki politikus Orbán Viktor kínai tárgyalásai után nem sok jót sejt, ugyanis szerinte a miniszterelnököt egy cél vezeti, hogy „minden jogszabályon és lakossági tiltakozáson keresztülgázolva” akkumulátor-gyarmatot csináljon Magyarországból.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján szerdán. Azt írták: megtorpant a múlt heti mérséklődés, és a 41. héten – emelkedett értéken – stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációja. Hozzátették: a települések kétharmadát stagnáló tendencia jellemzi, de emelkedést mértek a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Egerben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen és Szombathelyen. Csökkenés egyedül Debrecent jellemzi. Közölték azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Nyíregyházán és Pécsen a „magas”, a többi 20 mintavételi helyen az „emelkedett” tartományba esik.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek „példátlan” támogatását, Biden pedig kifejezte, hogy ez folytatódik, és felhívta a figyelmet az ártatlan palesztinok védelmére a médiának adott nyilatkozatában szerdán Izraelben. Netanjahu megköszönte Biden támogatását a Gázai övezetet uraló Hamász elleni háborúban, amely az október 7-i terrortámadás után indult, amelyben szavai szerint már megemelkedett az azonosított áldozatok száma, legkevesebb 1400 izraelit megöltek, többnyire civileket. Az amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Izraelt a Hamász ellen, elítélte a palesztin terrorszervezetet, és elfogadta, hogy a gázai kórházat kedden nem Izraeli csapás találta el, miközben hangsúlyozta az ártatlan palesztinok védelmének fontosságát. „Minden nap látjuk támogatását a háború kezdete óta a széles körű és mélységű együttműködésben” – fejezte ki köszönetét az izraeli kormányfő, s külön megköszönte, hogy megadta Izraelnek az önvédelméhez szükséges eszközöket, köztük a két amerikai repülőgép-hordozó állomásoztatását a térségben, s hogy „világos határvonalat húzott a civilizációs és a barbár erők között”.

Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel tartott közös nyilatkozataik során Tel-Avivban Biden a Hamásszal kapcsolatban megjegyezte: „Gonoszságokat és borzalmakat követtek el, amitől az ISIS valamivel racionálisabbnak tűnik.” Biden ugyanakkor megismételte figyelmeztetését Izraelnek a háború lebonyolításával kapcsolatban: „A világ néz. Izraelnek olyan értékei vannak, mint az Egyesült Államoknak és más demokráciáknak, és nézik, mit fogunk csinálni”. Biden támogatta Izrael azon állítását is, hogy a gázai kórházban előző este történt halálos robbanás palesztin terroristák félresikerült rakétázásának eredménye. Ugyanakkor hozzátette: ,,sokan vannak, akik nem biztosak benne”, majd hangsúlyozta, ,,szem előtt kell tartanunk, hogy a Hamász nem képviseli a teljes palesztin népet, és csak szenvedést hozott nekik”. Biden megerősítette támogatását Izrael mellett.

A német elhárítás türingiai vezetője úgy véli, hamarosan támadások érhetik a zsidó és izraeli intézményeket és személyeket. Stephan Kramer, az Alkotmányvédelmi Hivatal türingiai vezetője a Németországot fenyegető veszélyre figyelmeztetett az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti véres konfliktus miatt. „A radikalizálódott Hamász-szimpatizánsok már nem elégednek meg a tüntetésekkel, hanem konkrét támadásokat hajthatnak végre zsidó és izraeli intézmények és személyek ellen” – mondta Kramer a Handelsblattnak. Emellett a Hamász izraeli terrorja által fellelkesült „más iszlamisták újabb és intenzívebb tevékenysége” is elképzelhető – hangsúlyozta Kramer. „A Hamász most ismét nyílt erőszakra szólít fel a zsidók ellen, a zsidó éttermek, üzletek és zsinagógák ellen a világ minden részén. Egyes palesztinok nyíltan egyfajta Kristályéjszaka 2.0-t követelnek.” A türingiai elhárítás első embere szerint a német utcákon a Hamász „hidegvérű terrorja” iránti rokonszenv és szolidaritás egyértelműen mutatják „az eszkaláció és a gátlástalanság új szintjét, amelyet nyilvánvalóan elértünk ebben az országban is”.

Csaknem 500 000 izraeli kényszerült elhagyni a lakhelyét a háború miatt – közölte az IDF szóvivője. „Körülbelül félmillió izraeli belső menekült van” – mondta Jonathan Conricus alezredes. Több mint 20 közösséget evakuáltak a Gázai övezet közelében, miközben a hadsereg szárazföldi offenzívára készül. További 28 települést a libanoni határon ürítettek ki, mivel az elmúlt napokban a Hezbollah páncéltörő rakétákat lőtt Izraelre és fennáll a veszélye, hogy belép a háborúba. Azok az izraeli közösségek, amelyek határ menti városokból fogadtak be embereket, orvos-, gyógyszerész- és mentálhigiénés szakemberhiánnyal néznek szembe – közölték szakértők a Knesszet egészségügyi bizottságával.

Európa és a nyugati világ versenyképességének csökkenéséről, az összeköttetések fontosságáról és Magyarországról mint a keleti és nyugati gazdaság és technológia találkozási pontjáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben az Övezet és út kezdeményezés csúcstalálkozóján – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a kínai fővárosban. A kormányfő kifejtette: a nyugati versenyelőny korszaka véget ért, a keleti világ megerősödött, és most az európai dilemma az, blokkosítsuk-e a világgazdaságot, vagy versenyezzünk, protekcionisták legyünk, vagy keressük az új korszak adta együttműködési, összekapcsolódási lehetőségeket. Beszélt arról is, hogy Európa az ukrán háború miatt elvágta az Oroszországhoz fűződő együttműködés szálait, ezzel is egy hatalmas lépést tett a blokkosodás irányába. Most még – tette hozzá – ennél is tovább akarnak menni: „decoupling”-ról és „de-risking”-ről beszélnek, melyek az európai és a kínai gazdaság egymástól való elszigetelését jelentenék. Kiemelte: a konnektivitás hívei, köztük Magyarország, elutasítják a blokkosodás politikáját. Közép-Európa évtizedeken keresztül szenvedett a blokkosodástól, ami „nem volt jó, ésszerűtlen volt, embertelen volt”. Versenyképességünk a mélybe zuhant, a technológiai versenyben jócskán hátra maradtunk és elszegényedtünk. Orbán Viktor arról is beszélt, a magyarok azt szeretnék, ha a blokkosodás helyett az összeköttetések, vagyis a konnektivitás időszaka következne, mert a konnektivitás esélyt adna Európa számára, hogy visszanyerje a versenyképességét. A mi történelmünk azt bizonyítja, hogy az összeköttetések és a kölcsönös tisztelet talajára visszatérő nemzetközi politika tudja elhozni a béke és a gazdasági fejlődés reményét.

Magyarország a keleti vállalatok beruházásainak köszönhetően ma a negyedik helyen áll az elektromos akkumulátorok gyártása terén, de hamarosan feljön a második helyre a globális rangsorban – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Egy övezet, egy út kezdeményezés nemzetközi fórumán arról számolt be, hogy a Kelet és Nyugat közötti, kölcsönösen előnyös együttműködésre Magyarország a legjobb példa, amely óriási erőfeszítéseket tett azért, hogy a beruházások fontos találkozási pontjává váljon mindkét irányból. Rámutatott, hogy hazánkban mind a három német prémium autómárka gyártóbázissal fog rendelkezni. Emellett pedig kiemelte, hogy a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártójának mindegyike keleti vállalat, amelyek közül már öt is elkötelezte magát Magyarország mellett, a szektor legnagyobb cége, a kínai CATL is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Pekingben bejelentette, hogy utasítást adott hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31-es vadászrepülőgépek járőrözésére a Fekete-tenger felett. Az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) csúcstalálkozóján tartózkodó orosz elnök kiemelte: ezeknek a fegyvereknek több mint ezer kilométer a hatótávolságuk és a hangsebesség kilencszeresével haladnak. „Ez nem fenyegetés” – szögezte le Putyin. Szólt arról is, hogy az Egyesült Államok egyre inkább belekeveredik az ukrajnai konfliktusba. „Ráadásul mindez a közel-keleti konfliktus közepette történik, ami felforrósítja a légkört” – jelentette ki. „Ha az Egyesült Államok szerint Oroszország elvesztette a háborút, miért szállítanak ATACMS rakétákat Ukrajnának?” – tette fel a kérdést Putyin. Mint mondta, az ATACMS harcászati támadó rakéták átadása Ukrajnának „hiba”, amely további veszélyt jelent az orosz erőkre, de nem változtatja meg jelentősen a harcok menetét.

Rendőrökre támadtak palesztinpárti és Izrael-ellenes tüntetők Berlinben kedd este és éjjel több megmozduláson. A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság szerdai összefoglalója szerint a német főváros Neukölln nevű kerületében több spontán tüntetésen palackokkal, kövekkel, pirotechnikai eszközökkel dobálták meg a rendőröket. Az egyik helyszínen barikádokat is igyekeztek emelni és gyújtogattak. A rendőrök vízágyúval oltották el az égő kukákat, elektromos rollereket és egyéb tárgyakat. A város fő jelképei közé tartozó Brandenburgi kapunál is tüntettek, nagyjából háromszázan. Az RBB tudósítói szerint a tömegből arab és német nyelven a többi között azt skandálták, hogy „gyerekgyilkos Izrael”, és hogy „szabad Palesztinát”. Az igen felindult emberekből álló csoportot feloszlatták, a művelet közben paprikaspray-t is használtak, és több embert őrizetbe vettek.

Időjárás:

Ma mindenütt felhős időre számíthatunk. Helyenként kisebb csapadék is kialakulhat.

Este is marad a felhős, esős időjárás.

A hőmérséklet jellemzően 10 – 21 fok köré emelkedik.