Az Izraeli Védelmi Erők csapást mértek a Hamász terrorszervezet két katonai posztjára a Gázai övezet északi részén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.28.Az elmúlt évtizedben nagy mértékben nőtt az egyházak társadalmi szerepvállalása – mondta Soltész Miklós.

Lázár János építési és közlekedési miniszter felelősségét firtatta a vasúti közlekedés „tragikus” állapota miatt Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Az Izraeli Védelmi Erők csapást mértek a Hamász terrorszervezet két katonai posztjára a Gázai övezet északi részén.

Megköszönte a külgazdasági és külügyminiszter kínai kollégájának országa erőfeszítéseit a béke megteremtéséért Ukrajnában.

Belföldi hírek:

Karácsony Gergely főpolgármester szembemegy a valósággal és a józan ésszel az általa alapított 99 Mozgalom támogatásának ügyében – mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerdán a Fővárosi Közgyűlésben. Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában arról beszélt: a főpolgármester még mindig azt állítja, hogy „csócsáljuk a jogszerű adománygyűjtést”, és még mindig mikroadományoknak hívja a friss, ropogós, sorszámfolytonosan kötegelt ötven és száz eurósokat, amelyek fizikailag sem férnek bele a ládába. Karácsony Gergely szembemegy a józan ésszel is, élő ember nincsen, aki elhinné a főpolgármester sztoriját, hogy „ládikákba gyűjtötték Mari nénik és Józsi bácsik kicsi összekuporgatott adományait” – jelentette ki a politikus, aki szerint Karácsony Gergelynek volt ideje, elmondhatta volna magától az igazi történetet, válaszolhatott volna a kérdésekre, de más utat választott. Karácsony Gergelynek már késő ebben az ügyben, ráégett ez „a ládikás sztori” – mondta Wintermantel Zsolt.

Az elmúlt évtizedben nagy mértékben nőtt az egyházak társadalmi szerepvállalása – mondta Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár Kazincbarcikán, ahol egy megújult épületbe költözött óvodát adott át. Hozzátette, ez a szerepvállalás a gyermekvédelmi, a szociális területen – azon belül is az idősek vagy a fogyatékossággal élők ellátásában – és az oktatás-nevelés területén is egyaránt nőtt. Az államtitkár hangsúlyozta, míg kormányzásuk kezdetekor nagyságrendileg 110 ezer gyermek járt egyházi iskolákba illetve óvodákba, ez a szám jelenleg 250 ezer körülire tehető, tehát megduplázódott. Soltész Miklós elmondta, fontosnak tartja az oktatás-nevelés és a keresztény tanítás összekapcsolását, hiszen ha ezek párosulnak, annak „óriási eredménye van a gyermekek, a fiatalok és a családok szempontjából”.

Korszerű és felhasználóbarát honlap és applikáció létrehozása volt a cél azzal az informatikai fejlesztéssel, amely a konzuli ügyintézést segíti – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli és állampolgársági főosztályának vezetője. Farkas Balázs kiemelte: a konzuli szolgálat legfontosabb feladata a külföldön tartózkodó állampolgárok segítése, biztonságának garantálása. A „Konzinfo Utazom” névre keresztelt applikáció a külföldre utazó magyar állampolgárokat is segíti, és vészhelyzet esetén a külképviseletnek is könnyebb segítenie a bajbajutottakon – jelezte. Farkas Balázs hozzátette, az alkalmazás és a csoportos üzenetküldési funkció nagy segítséget jelentett már a görögországi erdőtüzek esetében is.

Lázár János építési és közlekedési miniszter felelősségét firtatta a vasúti közlekedés „tragikus” állapota miatt Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Az ellenzéki politikus s Veszprémből közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, a nagyjából nyolcezer kilométernyi magyarországi vasúti pálya jelentős része leromlott állapotban van, a járműállomány elöregedett. A problémák egy része örökölt, de a Fidesznek 13 év kormányzás után nincs oka visszamutogatni, a kormánypárt szakemberek helyett megbízható Fidesz-kádereket ültetett a vasút vezetésébe – mondta. Gurmai Zita közölte, bekövetkezett az, amit a szakértők régóta jeleztek, a magyar vasút összeroppanni látszik.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők csapást mértek a Hamász terrorszervezet két katonai posztjára a Gázai övezet északi részén. Az erők két helyszínre – a régi Karni-átkelőhely és Rafah – koncentrálták a támadást egy harci helikopter és egy tank bevetésével. Öt napon belül ez volt az ötödik megtorló támadás. Több tucatnyi randalírozó részvételével heves zavargásokra került sor kedden több helyen, a határkerítés közelében a Gázai övezetben. Az izraeli Kfar Aza kibuc közelében pedig Molotov-koktél okozott tüzet. Izrael nem érdekelt egy gázai eszkalációban, de a biztonsági tisztviselők azt mondják, hogy nem fogják tűrni a határkerítésen zajló zavargások és a tűzveszélyes léggömbök határon átreptetésének folytatását – amelyeket mintegy két év szünet után a múlt héten indítottak újra.

A zsidó állam és Szaúd Arábia között az elmúlt napokban felgyorsult normalizációs tárgyalások hátterében, Háim Katz idegenforgalmi miniszter az ENSZ Turisztikai Szervezetének konferenciájára érkező izraeli delegáció élén kedden landolt Rijádban. “Izraeli miniszter hivatalos ügyben először érkezett Szaúd-Arábiába,” – közölte hivatala a konferenciára érkező miniszter kétnapos útjával kapcsolatban. “A turizmus híd a nemzetek között. Az idegenforgalom területén való együttműködés képes arra, hogy összehozza a szíveket és a gazdasági fejlődést. Azon fogok dolgozni, hogy előmozdítsam az együttműködést, a turizmust és Izrael külkapcsolatait,” – nyilatkozta Katz.

Irán azt állította, hogy sikeresen felbocsátott egy képalkotó műholdat az űrbe. Az IRNA állami hírügynökség az ország kommunikációs miniszterét, Isa Zarepourt idézve közölte, hogy a Noor-3 műholdat 450 kilométeres pályára állították a Föld felszíne felett. Nyugati tisztviselők nem adtak azonnali megerősítést a kilövésről vagy a műhold pályára állításáról. Iránnak az elmúlt években több sikertelen hordozórakéta-indítása is volt – írta az Israel Hayom. Zarepour szerint az iráni félkatonai Forradalmi Gárda űrhajózási részlege indította a műholdhordozót, amely korábban titkos hordozórakéta-programjával sikerrel indított műholdakat. A hatóságok nem tettek közzé azonnal képeket a kilövésről. Az Egyesült Államok azt állította, hogy Irán műholdak indítása szembemegy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával, és felszólította Teheránt, hogy ne végezzen nukleáris fegyverek célba juttatására alkalmas ballisztikus rakétákkal kapcsolatos tevékenységet.

Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi „terrorellenes művelet” során – közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán. A halottak közül 180-an a védelmi minisztérium, 12-en pedig a köztársaság belügyminisztériumának katonái voltak. Egy civil is meghalt, egy másik pedig megsebesült a művelet során – derült ki a közleményből. Az azeri védelmi minisztérium egyben közzétette a szeptember 19-20-i terrorellenes akciók során megölt katonák névsorát. Tizenegy ember személyazonosságát a genetikai vizsgálatokat követően fogják megállapítani. A katonai művelettel Azerbajdzsán saját közlése szerint visszaszerezte a teljes ellenőrzést a függetlenségét 1996-ban egyoldalúan kikiáltó terület felett. Az örmény kormány sajtószolgálatának keddi közlése szerint már több mint 28 ezer örmény etnikumú lakos hagyta el a régiót, miután a szakadár csapatok letették a fegyvert.

A NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderőnek, a KFOR-nak kell biztosítania a békét Észak-Koszovóban, és át kell vennie a rendfenntartási feladatokat a koszovói rendőrségtől – közölte Aleksandar Vucic szerb elnök a szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint. A szerb elnök ezt azon a találkozón kérte, amelyen Németország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió nagykövetei vettek részt. A KFOR-nak jelenleg körülbelül 4500 katonája tartózkodik Koszovóban, akiknek feladata a békefenntartás, de nem a helyi rendőrség munkájának ellenőrzése vagy felülbírálása. Észak-Koszovóban vasárnap hajnalban lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót lelőttek, hatot megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök. A koszovói rendőrség később nagy mennyiségű fegyvert talált és foglalt le a faluban.

Megköszönte a külgazdasági és külügyminiszter kínai kollégájának országa erőfeszítéseit a béke megteremtéséért Ukrajnában. Szijjártó Péter Bécsben a közép-európai miniszterek találkozója előtt tárgyalt telefonon Vang Jivel. A beszélgetésről a Facebook-oldalán szerdán beszámolva a magyar tárcavezető azt írta, Vang Ji kínai külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy a béke feltételei napról napra romlani fognak, így a béketeremtésre vonatkozó erőfeszítéseket meg kell sokszorozni. Kínai kollégája „nagyrabecsüléséről biztosította a béke iránt elkötelezett magyar politikát” – tette hozzá. Egyetértettek abban is – tudatta Szijjártó Péter -, hogy az Európai Unió és Kína együttműködését nem leépíteni kell, hanem fokozni. A kooperáció leépítése hátrányos lenne Európának – állapították meg.

A kanadai alsóház elnöke lemondott, mert az ukrán elnök beszédére meghívott a parlamentbe egy, a második világháború idején náci katonai egységben harcoló veteránt. Közvetlenül azután, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken beszédet mondott a kanadai alsóházban, és a kanadai képviselők állva tapsolták meg a 98 éves Jaroszlav Hunkát, amikor Anthony Rota házelnök a terembe invitálta. Rota háborús hősként mutatta be Hunkát, aki az első ukrán hadosztályban harcolt. Megfigyelők a hétvégén hozták nyilvánosságra, hogy az Első Ukrán Hadosztály, mely a Waffen-SS Galíciai Hadosztálya vagy a 14. Waffen SS-hadosztály néven is ismert, egy önkéntes egység volt, amely a nácik parancsnoksága alatt állt. „Le kell mondanom a házelnöki tisztségemről” – mondta Rota a parlamentben. Rota azután mondott le, hogy később, kedden találkozott az alsóház pártvezetőivel. Valamennyi fő ellenzéki párt lemondásra szólította fel Rota-t. Karina Gould, a kormány házelnöke pedig azt mondta, hogy a törvényhozók elvesztették a bizalmukat Rota iránt. „Ez olyasvalami, ami szégyent hozott az egész parlamentre és valójában minden kanadaira. A házelnök becsületesen cselekedett, amikor lemondott” – mondta Gould.

Időjárás:

Ma is folytatódik az enyhe, napos idő.

Este mindenütt nyugodt, csillagfényes égboltra számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 25 – 28 fok köré emelkedik.