Több tucat tüntető vonult New York utcáin tegnap Benjamin Netanjahu miniszterelnök szállodája előtt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.20.A Fidesz mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát – mondta a kormánypárt kommunikációs igazgatója.

Nem feltétel nélkül, de a Magyar Szocialista Párt támogatja Karácsony Gergelyt a főpolgármester-jelöltségben a 2024-es önkormányzati választásokon – mondta Hiller István.

Több tucat tüntető vonult New York utcáin tegnap Benjamin Netanjahu miniszterelnök szállodája előtt.

Azerbajdzsán „terrorelhárító műveletet” indított Hegyi-Karabah ellen – jelentette be kedden a bakui védelmi minisztérium.

Belföldi hírek:

A Fidesz mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát – reagált a kormánypárt kommunikációs igazgatója kedden a kabinet hivatalos közösségi-oldalán megjelent videóra, amelyen az látható, hogy az illegális bevándorlók milyen módszerekkel, eszközökkel próbálnak átjutni a déli határzáron. Hollik István az MTI-nek eljutatott videónyilatkozatában a felvételeket „brutálisnak” nevezte, hangsúlyozva, hogy a déli határkerítést „ostromló” embercsempészek és illegális bevándorlók egyre agresszívabbak, támadó fegyvereket használnak, sőt a saját maguk által készített videókon még kérkednek is azzal, hogyan próbálnak átjutni a kerítésen. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint Ursula Von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének legújabb, kötelező elosztásról szóló javaslata „ezeket az agresszív illegális migránsokat” akarja szétosztani a tagállamok között, Magyarországot is arra kényszerítve, hogy az ország területén „migránsgettókat” hozzon létre.

A Lynx gyalogsági harcjárművel tartottak éles lőgyakorlatokat szeptember közepén az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár katonái. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett és tavaly októberben Hódmezővásárhelyre érkezett Lynx, avagy Hiúz nevű páncélozott gyalogsági harcjárművekre történő átképzések azonnal megkezdődtek. A vezetési kiképzéseket követően a technikai eszköz fejlesztése most ért el abba a fázisba, hogy megtartották Magyarországon az első éles lövészeteket is. A Hiúz figyelemreméltó fegyverzetének legfontosabb része a 30 milliméteres automata gépágyú, ami programozható lőszerrel való tűzvezetésre is képes, akár 3000 méteres hatótávolságra. Ezzel párhuzamosítva található egy 7,62 milliméteres géppuska, illetve a fő fegyverzet mellett van egy távirányítású, toronyra szerelt 12,7 milliméteres géppuska is. A kiképzési időszak alatt első körben hat magyar katona vett részt a lövészeteken, ahol sikeresen vezettek tüzet álló és mozgó célpontokra állásból, illetve mozgás közben végrehajtott lőgyakorlatok során.

Nem feltétel nélkül, de a Magyar Szocialista Párt támogatja Karácsony Gergelyt a főpolgármester-jelöltségben a 2024-es önkormányzati választásokon – mondta Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke. A politikus kifejtette: fontos kérdésnek tartja, hogy Budapesten továbbra is országos értelemben ellenzéki főpolgármester legyen. „Nem feltételek nélkül, de Karácsony Gergelyt támogatni érdemes, mert neki van a legnagyobb esélye, hogy megtartsa és továbbvigye a főpolgármesterséget” – jelentette ki Hiller István. Megjegyezte, számos problémás kérdés van, főleg a múltra vonatkozólag, például a miniszterelnök-jelölti visszalépést „ordenáré hibának” tekintette, de látja „a fától az erdőt” és nem az érzelmeire hallgat, hanem arra a racionalitásra, hogy ha neki van a legnagyobb esélye, akkor nem szabad megosztani az ellenzéki erőket, hanem a legnagyobb eséllyel kell biztosítani a főpolgármesteri tisztséget egy ellenzéki politikus számára.

Külföldi hírek:

Több tucat tüntető vonult New York utcáin tegnap Benjamin Netanjahu miniszterelnök szállodája előtt. A New York-i tüntetők, akiket Izraelből iderepült aktivisták is erősítenek, izraeli zászlókat tartanak, amelyeken a nemzeti himnusz egyik sora, a „Free in our land” felirat olvasható, amely annyit jelent, „Szabad nemzetként élni a hazánkban”. A tüntetők számos szöveget skandáltak, többek között: „Bűnözők kormánya”, „Demokrácia vagy lázadás”, és „Bibi, Sara, Izrael nem Magyarország”. A tüntetők helyi idő szerint hajnali 3 óra körül érkeztek a helyszínre, amikor Netanjahu megérkezett a városba.

Gali Barahav-Miara izraeli főügyész közölte a Legfelsőbb Bírósággal, hogy támogatja a Benjámin Netanjahu miniszterelnök cselekvőképtelenné nyilvánítását megakadályozó törvény végrehajtásának késleltetését. A márciusban elfogadott törvény az Alaptörvény: A Kormány kvázi alaptörvény módosítása, amely kimondja, hogy a miniszterelnököt csak egészségügyi okokból lehet alkalmatlannak nyilvánítani a szolgálatra. A törvény erre két módot kínál: a miniszterelnök maga közli, hogy fizikailag vagy szellemileg nem képes ellátni feladatait. A másik opció, hogy a kormány tagjainak 75%-a akarata ellenére kéri a felmentését, ami a Kneszet 80 tagjának jóváhagyásával lép életbe. A törvényt látszólag azért szorgalmazta a kormány, hogy a bíróság vagy a főügyész ne tudja felmenteni Netanjahut a folyamatban lévő korrupciós perével kapcsolatos 2020-ban aláírt összeférhetetlenségi megállapodás megsértéséért, amiért részt vesz koalíciója igazságügyi reformtervének előmozdításában. A bíróság által kiadott ideiglenes intézkedésre adott válaszában, amely arra utasította a kormányt és a Kneszetet, hogy magyarázzák meg, miért nem szabad elhalasztani a törvény hatályba lépését, a főügyész azt írta, hogy „egy alaptörvény nem szolgálhat magánforrásként az etika és a büntetőjog területén a személyes kérdések félresöprésére”.

Azerbajdzsán „terrorelhárító műveletet” indított Hegyi-Karabah ellen – jelentette be kedden a bakui védelmi minisztérium. A tárca közleményében részletekre nem tért ki, csak annyit közölt: a „terrorelhárító művelet” néhány órával azután kezdődött, hogy négy katona és két polgári személy örmény diverzáns akcióval elhelyezett aknák miatt életét vesztette Hegyi-Karabahban. A közlemény szerint Baku tájékoztatta Oroszországot és Törökországot a hadműveletről – írta az MTI. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint Azerbajdzsán a művelet megindítása előtti percekben értesítette az orosz békefenntartókat. Az ENSZ szóvivője aggodalmának adott okot. „Fontos, hogy minden katonai tevékenységet beszüntessenek, és mindkét fél visszatérjen a tartós párbeszédhez, hogy elkerüljék a további összecsapásokat” – fogalmazott Stephan Dujarric.

Hegyi-Karabahban akkor lesz béke, ha az örmény katonák elhagyják a térséget és a szakadár helyi hatóságokat feloszlatják – közölte az azeri külügyminisztérium, miután a bakui védelmi minisztérium bejelentette: katonai műveletet indított az örmények lakta szakadár enklávé ellen. A szakadár hegyi-karabahi hatóságok kedden közölték, hogy a terület fővárosa, Sztepanakert „intenzív tűz” alatt áll. A hatóságok szerint Azerbajdzsán a beékelődés körüli teljes frontvonalon rakétákkal és tüzérséggel támad. Az örmény védelmi minisztérium közölte, hogy nincs katonai személyzete, sem felszerelése Hegyi-Karabahban. Oroszország a hegyi-karabahi vérontás leállítására szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Oroszország aggódik a helyzet eszkalációja miatt, és az orosz békefenntartók folytatják küldetésüket a térségben.

Az Európai Uniónak békét kell teremtenie a szomszédságában, képesnek kell lennie arra, hogy megvédje külső határait az illegális migrációval szemben, és fel kell hagynia a kettős mérce alkalmazásával Lengyelországra és Magyarországra vonatkozóan, ez a magyar kormány egyértelmű álláspontja – szögezte le Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden Brüsszelben. Bóka János az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezve elmondta, hogy az informális munkareggeli során ismertette a magyar álláspontot a kárpátaljai magyar kisebbség jogaival és helyzetével kapcsolatban. „A magyar kormány olyan megoldást szeretne, amely nemcsak az oktatási, hanem a nyelv- és a kisebbségi törvény hatálya alá tartozó kérdéseket is a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően, a 2015-öt megelőző állapot szerint szabályozza” – jelentette ki. Mint mondta, Novák Katalin köztársasági elnök közelmúltbeli ukrajnai látogatása új lendületet adott a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos megbeszéléseknek. Véleménye szerint fontos, hogy a lendület valódi politikai szándékkal találkozzon, és annak eredménye konkrétan érezhető legyen.

Novák Katalin köztársasági elnök ENSZ-ben való felszólalása előtt egyik legutóbbi ukrajnai történetét tette közzé. Kárpátaljai és beregszászi látogatása során találkozott Katalinnal, aki a háborúban elveszítette fiát. Ezt a találkozót és az azt követő beszélgetést osztotta meg hivatalos közösségi-oldalán egy videóval. Novák kifejtette, hogy Kárpátaljai útjának egyik célja az volt, hogy kifejezze részvétüket azoknak, akik már átélték a felfoghatatlan veszteséget, és tudja, hogy Katalin is hasonlóan szenved. A kárpátaljai asszony elmesélte, hogy fia augusztus elején hunyt el, és még mindig képtelen feldolgozni ezt a tragédiát, nem tudja, hogyan fogja túlélni. Novák Katalin a videóhoz írt üzenetében kifejtette, hogy az ENSZ-ben a gyászoló édesanyákra, asszonyokra és gyermekekre is gondolva szólal fel. Korábbi bejegyzésében a köztársasági elnök elmondta, hogy az ENSZ-ben azoknak a hangját szeretné megerősíteni a világ vezetői előtt, akik a háború következményeit szenvedik el. Emellett beszámolt arról is, hogy nemrégiben Ukrajnában járt, és New Yorkba is elvitte az ott élő emberek üzenetét a világszervezet ülésére.

Az ENSZ szerint az országoknak fontolóra kellene venniük, hogy anyagi kártérítést fizessenek az afrikai származású emberek egykori rabszolgasorba taszításáért annak ellenére, hogy az eltelt idő és az elkövetők azonosításának nehézsége különösen bonyolulttá teszi ezeknek a jogi követeléseknek a teljesítését. António Guterres ENSZ-főtitkár kedden nyilvánosságra hozott jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy még egyetlen ország sem számolt el átfogóan a múltjáért. A főtitkár elismerte, hogy a gyarmatosítás és a rabszolgaság során elszenvedett történelmi sérelmeknél különösen nehéz lehet felmérni, milyen gazdasági károkat okoztak ezek a folyamatok az azóta eltelt hosszú idő miatt, illetve abból adódóan is, hogy nehézkes már azonosítani az elkövetőket és az áldozatokat. Ugyanakkor a jelentésben kiemelte, hogy ezek a nehézségek nem adhatnak alapot ahhoz, hogy semmibe vegyék a kompenzációra vonatkozó jogi kötelezettségek létezését.

Időjárás:

Ma újra visszatér a mindenütt napsütéses időjárás.

Este kisebb záporok, zivatarok kialakulására kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 25 – 29 fok köré emelkedik.