Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elhalasztotta a biztonsági foglyok börtönkörülményeinek szigorításáról szóló döntést

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.12.Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban fogadta Mikajil Dzsabbarovot, Azerbajdzsán gazdasági miniszterét.

Őszinteséget ígér az LMP a jövő évi európai parlamenti (EP) választást megelőző kampányban is – mondta a párt frakcióvezetőhelyettese.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elhalasztotta a biztonsági foglyok börtönkörülményeinek szigorításáról szóló döntést.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn Hanoiban kijelentette, hogy országa és Vietnam kapcsolatai új szakaszba léptek.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban fogadta Mikajil Dzsabbarovot, Azerbajdzsán gazdasági miniszterét, a megbeszélésen elsősorban az energetikai együttműködésről volt szó – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyaláson, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is, Orbán Viktor Magyarország energiabiztonsága szempontjából fontos fejleménynek nevezte, hogy a korábban megkötött szerződések alapján az azeri energiavállalat júliusban megkezdte a földgáz betárolását a magyar tárolókba, ezzel immár valós fizikai gázszállítási kapcsolat létesült országaink között.

Stratégiai befektetésnek nevezte a felsőoktatást a kulturális és innovációs miniszter hétfőn a Miskolci Egyetem tanévnyitóján elmondott ünnepi köszöntőjében. Csák János azt mondta, a kormány számára a felsőoktatás éppen olyan fontos, mint mindaz, amit a családpolitikában vagy a vállalkozások és a magyar kulturális intézményrendszer fejlesztésében tesz. A kormány az utóbbi években rengeteget tett azért, hogy a hallgatóknak könnyebb legyen a tudás megszerzése és hasznosítása – tette hozzá. Az átalakított alapítványi egyetemek költségvetését két és félszeresére növelték, emellett több nagy infrastrukturális beruházást is végrehajtottak – mondta.

Magyar, szerb és osztrák rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot a szerb-észak-macedón határ szerbiai oldalán az illegális migráció visszaszorítása érdekében – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: a három ország együttműködése hatékony eszköz arra, hogy már Magyarország előtt megállítsák az illegális migránsokat. Az éjjellátókkal, drónokkal felszerelt járőrök feladata, hogy a határhoz nagy csapatokban érkező migránsokat feltartóztassák – tette hozzá, azzal együtt, hogy az együttműködés része az is, hogy párban – egy magyar és egy szerb vagy egy osztrák rendőr – járőröznek. „Ha valahol fellépünk az illegális migráció ellen, ha valahol kerítést építünk, ha valahol megerősített jelenlét van, az láthatóan az embercsempészeket is befolyásolja és más útvonalat keresnek” – jelentette ki az államtitkár. Mint mondta, a Presevóban lévő befogadóállomáson – ahol ő maga is látogatást tett – már csaknem 2 millió migráns fordult meg 2015 óta.

A vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár laktanyája felveszi a dandár kötelékébe tartozó 32. Gyalogezredet 1741-ben megalapító Mária Terézia királynő nevét – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Budaörsi úti, egykori Petőfi Sándor laktanya hétfői átnevezési ünnepségén. A haderőfejlesztés eszközbeszerzései és szervezeti átalakításai nagyon fontosak, amikor a szomszédságban háború dúl, és „fel kell készülnünk arra, hogy mindenáron és bármilyen körülmények között ezt a háborút Magyarország határain kívül tartsuk” – mondta. „Ugyanakkor a hadsereg ereje a katonák lelkében van, ezért fontos, hogyan tekint magára a mai katona, mit tekint múltjának és hagyományának” – tette hozzá. A miniszter emlékeztetett rá, azzal, hogy Mária Terézia királynőről nevezték el a laktanyát, üzennek minden anyának és feleségnek, akik ma is azzal a féltő szeretettel engedik a haza védelmére gyermeküket, férjüket, ahogy azt Mária Terézia annak idején a testőreivel és katonáival tette. – Szükségünk van erre a féltő és gondoskodó szeretetre a haza védelméhez – mondta.

Őszinteséget ígér az LMP a jövő évi európai parlamenti (EP) választást megelőző kampányban is – mondta a párt frakcióvezetőhelyettese. Kanász-Nagy Máté kijelentette: igazságos zöldátállást szeretnének Európában, amelynek elérésére leginkább az LMP képviselőinek van lehetősége. Az ellenzéki politikus leszögezte: aki azt ígéri majd, hogy megválasztása esetén csökkenni fog az infláció, vagy emelkednek a bérek, az nem mond igazat. Az EP-nek ugyanis ebben nincs hatásköre. „Nem kívánunk részt venni a hisztipolitikában, gerjessze ezt bármelyik oldal is” – tette hozzá. A választás egyik legfontosabb kérdése viszont az ország szövetségi rendszere – folytatta. Hozzátette: Magyarország legfontosabb természetes szövetségesei a régióban vannak, a kormány pedig történelmi bűnt követett le azzal, hogy ezt leépítette, csak hogy szerinte megfeleljen az orosz elnöknek.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elhalasztotta a biztonsági foglyok börtönkörülményeinek szigorításáról szóló döntést az őszi zsidó nagyünnepek utánra, azaz októberre, közölte hivatala. Biztonsági fogoly az a személy, akit Izrael elleni terrorista tevékenységgel vádolnak. Természetüknél és definíciójuknál fogva legtöbbjük palesztin fogoly. Számuk eléri a 6000-et, és bár úgy tűnhet, minden biztonsági fogoly gyilkos vagy bombakészítő– lehetnek köztük olyanok is, akik sokkal kisebb bűncselekményt követtek el. A legtöbben úgy kerülnek be, hogy nem ismerik az izraeli társadalmat és nem beszélnek héberül – de ez általában idővel megváltozik a börtönben. Ezzel ideiglenesen elhárította Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azon tervét, hogy a biztonsági foglyok családlátogatásának gyakoriságát havi egyről kéthavonta egyre csökkentsék. Netanjahu a döntést a védelmi szervezetek kérése nyomán hozta, miután a büntetés-végrehajtás igazgatójával, Kati Perryvel, Jáákov ‘Kobi’ Sabták rendőrfőkapitánnyal és Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatójával, Ronen Barral tárgyalt a témában.

Hetek óta tartó diplomáciai feszültség és homályos média üzengetéseket követően a küszöbön álló zsidó új év alkalmából esedékes umáni zarándoklattal kapcsolatos miniszterelnöki nyilatkozat, miszerint ,,I-n nem mindig védett meg minket, sem európai, sem ukrán földön,” példátlan felháborodást és újabb belpolitikai válságot okozott a kormányban. Az izraeli zarándokokkal kapcsolatos ukrajnai politikáról a múlt hétvégére várták a döntést, de hiába, miközben Kijev azzal fenyegetőzött, hogy megtorlásul lezárja határait az izraeli háredi beutazók előtt, amiért Izrael kiutasítja az ukránokat. Ros hásánákor izraeliek ezrei vesznek részt az éves umáni zarándoklaton, ahol a breszlávi Náchmán rabbi (1772-1810), – a haszidizmus alapítójának sírja található, és amit annak idején a koronavírus miatt kialakult helyzet sem tudott megakadályozni. Anno Benjamin Netanjahu nem adott ki olyan nyilatkozatot, mint legutóbb, ami a háredi közösség vezetői, és a koalíción belüli vihart kiváltotta. ,,Ez nagyon veszélyes. Az embereknek tudniuk kell, hogy veszélynek teszik ki magukat,” – mondta Netanjahu a kabinet heti ülésén

Első alkalommal tett hivatalos látogatást izraeli delegáció Szaúd-Arábiában – erősítette meg egy izraeli tisztségviselő az erről szóló sajtójelentéseket. Az út apropóját az UNESCO világörökségi bizottságának ülése szolgáltatta a szunnita királyság fővárosában, Rijádban. A küldöttséggel tartottak izraeli diplomaták mellett az oktatási minisztérium képviselői, valamint az izraeli régészeti hivatal vezetője is jelen volt. Korábban az i24news televízió jelentett arról, hogy a zsidó állam az ülésen tiltakozni kíván az ellen, hogy Jerikó városát palesztin világörökségi helyszínként felvegyék a szervezet lajstromára. Izrael ugyan 2019 óta nem tagja az UNESCO-nak, mivel részrehajlónak tartja a szervezetet a zsidó állammal szemben, az i24news televízió szerint azonban megfigyelőként vesz részt a tanácskozáson.

Egymillió eurós kezdeti humanitárius segélyt bocsát az Európai Unió Marokkó számára a szeptember 8-i, 6,8-as erősségű földrengésre válaszul – tájékoztatott az Európai Bizottság. A brüsszeli közlemény szerint a sürgősségi finanszírozás célja, hogy támogassa a Marokkóban tevékenykedő humanitárius partnerek által az országban kifejtett segélyezési erőfeszítéseket. Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos elmondta: a földrengés óta az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és kapcsolatban áll a marokkói hatóságokkal, hogy teljes körű segítséget nyújthasson az ország számára. Közölte, az Európai Bizottság már felvette a kapcsolatot az uniós tagállamokkal a lehetséges segítségnyújtás mozgósítása ügyében, ha azt Marokkó szükségesnek látja. Emellett szeptember 9-én aktiválták az unió műholdas Föld-megfigyelési rendszerét, a Copernicust is, hogy térképészeti szolgáltatással segítse a mentést – tájékoztatott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az azeri gazdasági miniszterrel, Mikayil Jabbarovval közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy augusztus 20-a óta ez a harmadik alkalom, hogy magas rangú azeri tisztségviselőt fogadhat a magyar kormány. „Ilyenkor mindig érdemes visszagondolni arra, hogy hogyan is kezdődött mindez, hiszen mi nem csak a 2020-as évek elejének energiaválsága során fedeztük fel, hogy van olyan ország a világon, hogy Azerbajdzsán, hanem mi már jó 12-13 éve építjük ezeket a kapcsolatokat.” – mondta a miniszter, kiemelve, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt a magyar kormányt kritizálták és lesajnálták az azeriekhez való közeledés miatt. „Mára valósággá váltak mindazok a törekvések, amelyeket a 2010-es évek elején indítottunk meg, és amelyek akkor talán még hihetetlennek tűntek, így már az energiaellátásunk biztonságához fizikailag és a valóságban is nagyon sokat ad hozzá az Azerbajdzsánnal fenntartott jó együttműködés, hiszen az idei esztendőben megkezdődött a fizikai földgázszállítás Azerbajdzsánból Magyarországra.” – jegyezte meg Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ez a mennyiség nagyobb is lehetne, amennyiben az Európai Unió forrásokat biztosítana a délkelet- illetve a közép-európai szállítási infrastruktúra fejlesztésére.

Ukrajnának helye van az Európai Unióban – jelentette ki hétfőn Annalena Baerbock német külügyminiszter, amikor váratlanul megérkezett Kijevbe. A politikus hangoztatta: Ukrajna „számíthat ránk és arra, hogy az EU bővítését az orosz háború szükséges geopolitikai következményeként értelmezzük”. Hozzátette, hogy Ukrajna már tagjelölt. „Most pedig arra készülünk, hogy döntést hozzunk az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséről”. Az igazságügyi reform és a médiatörvények terén Ukrajna reformeredményei már most is lenyűgözőek. De még hosszú út áll előttünk az oligarchaellenes törvény végrehajtása és a korrupció elleni küzdelem terén – fejtette ki.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes elnöke, Oroszország korábbi elnöke reagált az Európai Bizottság által nemrég közzétett dokumentumra, melyben a brüsszeli testület pontosításokat fogalmazott meg a háborúban álló országra kivetett szankciókkal kapcsolatban. Ennek értelmében orosz állampolgárok nem léphetnek be az unió területére Oroszországban bejegyzett gépjárművükkel, függetlenül attól, hogy kereskedelmi- vagy magáncélokra használják-e a járműveket, illetve hogy mennyi ideig tartózkodnak egy adott tagállamban. „Egyenesen és szemérmetlenül megmondták minden orosznak: másodrangú állampolgárok vagytok” − folytatta Medvegyev. A politikus szerint válaszlépésként fel kellene függeszteni a diplomáciai kapcsolatokat az unió tagállamaival. Mint mondta, az semmiképpen sem megoldás, hogy Moszkva is szankciókat vezet be az európai állampolgárokkal szemben.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn Hanoiban kijelentette, hogy országa és Vietnam kapcsolatai új szakaszba léptek. A délkelet-ázsiai országban tett állami látogatása során egy üzleti fórumon Biden elmondta, hogy a két nemzet elmélyíti együttműködését a felhőalapú számítástechnika, a félvezetők és a mesterséges intelligencia területén. A fórumon jelen voltak a vezető internetes és technológiai vállalatok, továbbá a Boeing repülőgépgyártó vezetői is. A Fehér Ház be is jelentette, hogy a cég „történelmi”, 7,8 milliárd dolláros szerződést kötött a Vietnam Airways légitársasággal. Vietnam rendelkezik a világ második legnagyobb becsült ritkaföldfém-lelőhelyével, amelyet elektromos járművekben és szélturbinákban használnak. Hétfőn Vietnam és az Egyesült Államok közös nyilatkozatban óvott „az erőszak alkalmazásától és a fenyegetésektől” a Dél-kínai- tengeren, ami egyértelműen Pekingnek szól, holott a nyilatkozat nem nevezi meg Kínát. A dokumentum szerint az Egyesült Államok „ígéretet tesz arra, hogy továbbra is támogatja Vietnamot autonóm védelmi képességeinek fejlesztésében”.

III. Károly brit király üzenetben gratulált Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek az ország megalakításának évfordulóján, amely nemzeti ünnep a kommunista országban – közölte a phenjani állami média. „Jókívánságaimat küldöm a jövőre a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából” – fogalmazott a brit uralkodó a hivatalos észak-koreai hírügynökség (KCNA) szerint. Észak-Koreában a hétvégén díszszemlével és nagyszabású ünnepi programmal emlékeztek meg az ország létrejöttének 75. Évfordulójáról. Észak-Korea és Nagy-Britannia 2000-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, de a koronavírus-járvány miatt Nagy-Britannia phenjani nagykövetségét átmenetileg bezárták.

Időjárás:

Ma is marad a meleg nyári időjárás.

Este kisebb fátyolfelhőzet mellett, továbbra is nyugodt időre számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 30 – 33 fok körül alakul.