Jichák Goldknopf izraeli építési és lakásügyi miniszter elismerte, hogy az ultraortodox frakciók hibáztak

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.08.Magyarország ad otthont 2025-ben a Három tenger kezdeményezés csúcstalálkozónak és üzleti fórumnak – jelentette be Novák Katalin.

Az LMP felszólította a kormányt, hogy hagyjon fel akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseivel.

Jichák Goldknopf izraeli építési és lakásügyi miniszter elismerte, hogy az ultraortodox frakciók hibáztak.

Emelkedik a koronavírus miatt kórházi ápolásra szorulók és a fertőzés halálos áldozatainak száma a világ több régiójában.

Belföldi hírek:

Magyarország ad otthont 2025-ben a Három tenger kezdeményezés csúcstalálkozónak és üzleti fórumnak – jelentette be Novák Katalin köztársasági elnök Bukarestben. Az államfő a Három tenger kezdeményezés (3SI) csúcstalálkozóján közölte, hogy az ukrajnai háború árnyékában is fontos a térség gazdasági együttműködése, emellett üdvözölte a közös nyilatkozatot és annak Ukrajnára vonatkozó megfogalmazásait. Emlékeztetett arra: az elmúlt évben kétszer is járt Kijevben, és hangsúlyozta, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett, elítéli az orosz agressziót és a legfontosabb célnak a béke elérését tekinti. A 3SI a gazdasági kapcsolatok, a tágabb régión belüli hatékony összeköttetés elősegítése érdekében jött létre – mutatott rá Novák Katalin. Az államfő üdvözölte Görögország csatlakozását a 3SI-hez, de ugyanilyen fontosnak tartja a nyugat-balkáni országok felkarolását a kezdeményezésen keresztül.

A kormány mostantól semmilyen kritikát nem fogad el az Egyesült Államoktól a demokrácia állapotával kapcsolatban, miután ott ki akarják zárni a választási versenyből a legesélyesebb elnökjelöltet, Donald Trumpot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az észak-macedón kollégájával közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva a friss amerikai belpolitikai fejlemények kapcsán arra kérte az Egyesült Államok adminisztrációjának minden tagját, hogy „a magyar demokrácia állapotával kapcsolatos kioktató nyilatkozataikat tegyék a fiókba”. „Innentől kezdve nem szeretnénk arról hallani az amerikaiaktól, hogy itt hogy működik a demokrácia, hogy működnek az intézmények, mi van a jogállamisággal” – fogalmazott. „Mert ha azt meg lehet tenni, hogy a választás egyik legnagyobb esélyesét diszkvalifikálják, akkor innentől kezdve mi semmilyen kritikát nem fogadunk el ebből az országból a politikai rendszerünk működésére vonatkozóan” – tette hozzá. Szijjártó Péter emellett arra is kitért, hogy Donald Trump kizárása azért is lenne nagyon rossz hír, mert benne lehet bízni, amikor béketeremtésről van szó, ugyanis ő volt az egyetlen az utóbbi évtizedekben, aki sikeres volt a közel-keleti helyzet rendezésében.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseivel. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány stratégiája gyorsítja az éghajlatváltozást. Azt szorgalmazta: az akkucégek támogatása helyett a kabinet inkább egy olyan új klímatörvényt terjesszen az Országgyűlés elé, amely a jelenleginél sokkal szigorúbb célokat fogalmaz meg. Felhívta a figyelmet a Meteorológiai Világszervezet által publikált jelentésre, amely szerint az idei nyár és az idei augusztus volt a valaha mért legmelegebb. Az átlaghőmérséklet a múlt hónapban 1,5 Celsius-fokkal volt magasabb az ipari forradalom előtti átlagnál. Emlékeztetett: korábban a kutatók ezt az értéket határozták meg fordulópontként, amit meghaladva az időjárás az emberi civilizáció létét veszélyezteti. Hozzátette: az ENSZ főtitkára szerint is ezzel elkezdődött a klímaösszeomlás. Kijelentette: nem elegendő azt nézni, hogy az elektromobilitás csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, mert az akkumulátorgyártásnak sok más hatása van az éghajlatváltozásra. Jelentős a víz- és energia-, valamint a területigénye. Az Alföld pedig egyre aszályosabb, akár az élelmiszertermelésből is kieshet – jelentette ki.

165 millió forint támogatást ad közel 26 ezer nyugdíjasnak Újpest Önkormányzata! – közölték közleményükben. Az Újpesti Megbecsülés Program utalványait 2023.október 2. napjától 2023.október 13. napjáig vehetik át több helyszínen a támogatásban részesülők. Az utalványok 2023. december 31. napjáig válthatóak be az Újpesti Piacon. Az intézkedés mellett természetesen szociális rendeletünk alapján továbbra is biztosítják a plusz támogatást az arra rászoruló nyugdíjasoknak – tették hozzá.

Külföldi hírek:

Jichák Goldknopf építési és lakásügyi miniszterrel, az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora elnökével készítettek interjút, mely során elismerte, hogy az ultraortodox frakciók hibáztak, hogy nem nyomták át közvetlenül a választások után a jesiva tanulók besorozás alóli felmentését célzó törvényt, mint a kormányalakítás feltételét. A miniszter az interjúban megismételte a fenyegetést, hogy a törvény jóváhagyása nélkül nem lesz kormány. ,,Ennyi törvény után meg kellett volna szavaztatni a besorozási törvényt, és ha nem, akkor nem alakult volna kormány. Láttuk, milyen nagy az ellenkezés, és Izrael bölcsei egyetértettek abban, hogy a költségvetéssel együtt a törvény is átmegy”. Goldknopf beszélt arról is, hogy Netanjahu miniszterelnök kérte, hogy halasszák el a törvényhozást a téli ülésszakra: „Amikor jött a költségvetés, elkezdték magyarázni nekünk, hogy kemény ellenállás és tüntetések vannak” – mondta. „Megpróbáltuk ezt elmagyarázni Izrael bölcseinek, de nem győzte meg őket. Azt akarták, hogy a törvényt a költségvetéssel együtt elfogadják. A probléma az volt, hogy a költségvetés már az utolsó fázisban volt. Most ezen dolgozunk”. Később Goldknopf utalt az ultraortodox pártok fenyegetéseire, kifejtve, hogy ez a Tóra Bölcsek Tanácsának az utasítása. Arra a kérdésre, hogy a besorozási törvény nélkül meglehet, hogy nem lesz kormány, a miniszter azt válaszolta, hogy ,,meglehet. Úgy tűnik”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök állítólag azt követelte, hogy az úgynevezett visszahívási törvény minden körülmények között maradjon érvényben az elnöki rezidencia által nemrég felvetett és elutasított kompromisszumos tervben, amely a koalíció igazságügyi reformjára vonatkozik. A héber média beszámolói szerint az elnöki keret fő vitapontja az igazságügyi reformról szóló törvények befagyasztása volt, cserébe azért, hogy a koalíció nagyobb hatalmat kapjon a bírói kiválasztási bizottságban, vétójog formájában a legfelsőbb bíróság elnökének és az alsóbb fokú bíróságok bíráinak kiválasztása felett. A 13-as csatorna jelentése szerint egy másik kérdés Netanjahu ahhoz való ragaszkodása volt, hogy bármilyen befagyasztás továbbra is lehetővé tegye egy esetleges felülbírálási záradék törvénybe iktatását a meglévő többséggel, hogy a Knesszet újra jóváhagyhassa a kormány törvényét, amely megvédheti a miniszterelnököt attól, hogy a bíróságok vagy a főügyész lemondásra kötelezze.

Közel 20 civil vesztette életét Ukrajnában, amikor a kosztantyinivkai piacot rakétatámadás érte. Az interneten futótűzként terjednek a megrázó videók arról, hogy mekkora pusztítás történt. Az elhunytak maradványait a katonaság szállította el. Gyerek is van a halottak között. A becsapódás akkora volt, hogy a piac egy része a földdel vált egyenlővé. Az orosz bombázás után mindenhol kiégett autókat és földön fekvő, élettelen testeket lehetett látni. Egyelőre nem tudni, hogy milyen típusú lőszer csapódott be a településen. Kosztantyinivka egyébként alig húsz kilométerre délnyugatra fekszik Bahmut városától, amelyet orosz erők foglaltak el néhány hónapja. Kosztantyinivkát azóta több támadás is érte.

Ukrajna előrehaladást ért el a júniusban megkezdett ellentámadással, amelynek célja az orosz erők által elfoglalt területek visszanyerése – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Európai Parlamentben. Az uniós parlament külügyi bizottságában történő meghallgatásán a főtitkár kiemelte: az ukránok fokozatosan teret nyernek, képesek voltak áttörni az orosz erők védelmi vonalait, és haladnak előre, azonban hozzátette, hogy a folyamat lassan halad az orosz erődítmények és aknamezők miatt. Stoltenberg szerint várható volt, hogy az ellenoffenzíva lassan halad majd. „Soha senki nem mondta, hogy ez könnyű lesz. A történelem során aligha láttunk több aknát a csatatéren, mint amennyit ma Ukrajnában. Nyilvánvaló, hogy az előrehaladás rendkívül nehéz. Azonban fokozatosan haladnak előre, talán nem olyan gyors ütemben, mint vártuk, de naponta néhány száz métert, ami azt jelenti, hogy az oroszok teret veszítenek” – hívta fel a figyelmet.

Litvánia két éven belül korszerű tábort épít ki a NATO magas harckészültségű alegységeinek fogadására – jelentette be Arvydas Anusauskas védelmi miniszter újságírókat tájékoztatva. „A fokozott harckészültségű szövetséges erők fogadására szolgáló tábor, amely több mint tíz különböző létesítményből áll majd, mintegy 2500 ember befogadására lesz alkalmas. Várhatóan 2025 végére tervezzük befejezni a projektet” – mondta el a tárcavezető a Vilniustól 50 kilométernyire fekvő Pabradában, a litván hadsereg központi gyakorlóterén a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint. Hozzátette: „Az építkezés befejeződése után a lőtér a balti államok egyik legmodernebb ilyen létesítménye lesz”.

Az ENSZ közölte Gabon új ideiglenes elnökével, Brice Oligui Nguema tábornokkal, hogy a szervezet intézményei készek minden szükséges segítséget az ország rendelkezésre bocsátani az alkotmányos rend mielőbbi visszaállítása érdekében. „Amint ismert lesz az ütemterv, a menetrend, ahogy kinevezik az új kormányt, ügynökségeink felveszik a szükséges kapcsolatot és folytatni fogják Gabonban a megkezdett munkát” – fogalmazott Abdou Abarry, az ENSZ közép-afrikai ügyekért felelős különleges képviselője a Gabon24 televíziónak, az Nguemával való találkozóját követően. Hétfőn a közép-afrikai országok gazdasági közössége (ECCAS) egyébként felfüggesztette Gabon tagságát a szervezetben.

Észak-Korea atom- és rakétaprogramja potenciális fenyegetést jelent az indiai és csendes-óceáni övezet biztonságára – jelentette ki Jun Szok Jol dél-koreai elnök a Jakartában zajló Kelet-ázsiai csúcsértekezleten. Jun egyúttal az ENSZ Phenjannal szembeni szankcióinak maradéktalan betartására szólított fel. A dél-koreai államfő az ENSZ BT vétójoggal rendelkező öt állandó tagjának „súlyos felelősségére” hívta fel a figyelmet a szankciókkal kapcsolatban és további határozott lépéseket sürgetett. Hangsúlyozta: el kell vágni az észak-koreai atom- és rakétaprogramhoz szükséges forrásokat, meg kell állítani a Phenjanból végrehajtott kiberbűnözést, akárcsak a munkaerő-exportot. Emellett felhívta a figyelmet a rezsim emberi jogi visszaéléseire. Pár órával később a dél-koreai elnök találkozott Li Csiang kínai miniszterelnökkel, miután Jun korábban bejelentette: Szöulnak erősítenie kell az együttműködést Kínával és Japánnal.

Emelkedik a koronavírus miatt kórházi ápolásra szorulók és a fertőzés halálos áldozatainak száma a világ több régiójában – közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója genfi sajtókonferenciáján. Az északi féltekén a hideg közeledtével aggodalomra ad okot a koronavírus terjedésének tendenciája – hangsúlyozta. A világszervezet szerint a halálos áldozatok száma különösen a Közel-Keleten és Ázsiában emelkedik, míg az amerikai kontinensen és Európában a kórházi kezelésre szorulók száma mutat növekedést. Becsléseik szerint jelenleg betegek százezreit kezelik koronavírus miatt kórházban – húzta alá Maria Van Kerkhove, a WHO koronavírus-járványért felelős szakértője.

Időjárás:

Ma is marad a napsütéses, napos időjárás.

Este is nyugodt, csillagfényes időben lehet részünk.

A hőmérséklet jellemzően 27 – 31 fok köré emelkedik.