Az izraeli Legfelsőbb Bíróság elutasította a kormány azon kérelmét, hogy halasszák el a múlt hónapban elfogadott „ésszerűségi” törvény jogszerűségéről szóló tárgyalást

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.23.Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta II. Tavadrosz kopt pápát, az egyiptomi keresztények legfőbb egyházi vezetőjét.

A DK árnyékkormánya szerint negyedévente nyugdíjkorrekciót kell fizetni a nyugdíjasoknak, hogy kompenzálják a „brutális áremeléseket”.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság elutasította a kormány azon kérelmét, hogy halasszák el a múlt hónapban elfogadott „ésszerűségi” törvény jogszerűségéről szóló tárgyalást.

Kína határozottan felszólítja Japánt, hogy ne engedje a tengerbe a fukusimai erőműnél felgyülemlett, higított hűtővizet.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta II. Tavadrosz kopt pápát, az egyiptomi keresztények legfőbb egyházi vezetőjét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyaláson a keleti és nyugati keresztények összetartozásáról és testvériségéről volt szó; Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy Magyarország világszerte nagy hangsúlyt fektet a keresztény közösségek megvédésére. II. Tavadrosz megköszönte a magyar segítséget, egyebek mellett az egyiptomi diákoknak nyújtott ösztöndíj-lehetőségeket. Hangsúlyozta a család értékei melletti kiállás fontosságát is. II. Tavadrosz négynapos látogatást tesz Magyarországon a kormány meghívására.

Tizenötmillió magyar ember erejét hoztam el ma önöknek – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök kedden, ukrajnai látogatásának első nyilvános helyszínén, a beregszászi Szent Kereszt Felmagasztalása-templomban tartott Szent István napi ökumenikus istentiszteleten. A köztársasági elnök a római katolikus templomban a kárpátaljai történelmi egyházak híveivel együtt emlékezett Szent István királyra. Az ökumenikus istentiszteleten megáldották és megszentelték azt a kenyeret, amelyet Novák Katalin személyesen sütött a nemzeti ünnep alkalmából. Ünnepi beszédében Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy minden nehézség ellenére jó a kárpátaljai magyarokkal együtt ünnepelni. Legutóbb tavaly adventkor gyújtotta meg velük együtt az első gyertyát.

A kormány ingyenes tankönyvekkel és a családi pótlék előrehozott kifizetésével is segíti a családokat a tanévkezdésben – olvasható Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő keddi közösségi-bejegyzésében. Továbbra is folytatódik az idei tanévben is a gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése, az erre vonatkozó kérelmet írásban kell benyújtani az étkeztetést biztosító intézménynél – közölte a politikus, majd hozzátette: a szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár, ezzel is megkönnyítve a tervezést, az iskolai tanszerek beszerzését.

A héten lezárul a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, a pályázat szeptember közepén jelenik meg – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a tárca sajtótájékoztatóján. Hankó Balázs felidézte: a kormány célul tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra az innovációt tekintve a világ legjobb 25 országa, Európában pedig a legjobb 10 ország közé kerüljön, ennek érdekében fogadták el a Neumann János programot. A program keretében írják ki a Fókuszterületi innovációs projektek támogatása elnevezésű pályázatot, amely főként kis- és középvállalkozások (kkv), valamint egyetemek, kutatóintézetek számára lesz elérhető.

A DK szerint emelheti a nyugdíjkorhatárt az Orbán-kormány a sajtóban nemrég kiszivárgott „titkos tervek” szerint – mondta Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt politikusa keddi sajtótájékoztatóján. A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere azt mondta: Orbánék már azt „pedzegetik”, hogy még a novemberben esedékes nyugdíjkorrekciót sem adják majd oda a nyugdíjasoknak, sőt, a nyugdíjkorhatár emelésével még többet akarnak spórolni a nyugdíjakon. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy az idős emberek sorsa már nem számít Orbán Viktornak – hangsúlyozta. Ezzel szemben, a DK árnyékkormánya szerint negyedévente nyugdíjkorrekciót kell fizetni a nyugdíjasoknak, hogy kompenzálják a „brutális áremeléseket”.

Külföldi hírek:

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság elutasította a kormány azon kérelmét, hogy halasszák el a múlt hónapban elfogadott „ésszerűségi” törvény jogszerűségéről szóló tárgyalást, arra hivatkozva, hogy a bíróságnak nagy a testület létszáma és időbeli korlátokat kell figyelembe vennie. A múlt héten Ilan Bombach, a kormány ügyvédje által benyújtott kérelem azt kérte, hogy a tárgyalást három héttel halasszák el, hogy az alperesek megfelelően fel tudjanak készülni. Bombach magánúton képviseli a kormányt az ügyben, mivel Gali Baharav-Miara főügyész ellenzi az „ésszerűségi” törvényt.

Az izraeli biztonsági szervek terroristagyanús palesztinokat vettek őrizetbe az éjjel tartott razziákon Ciszjordániában – jelentette az izraeli hatóságok közlése alapján a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden. Az izraeli hadsereg, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat és határőr rendőr-katonai egységek tagjai harminckét körözött palesztint fogtak el Ciszjordániában, akiket terrortevékenységgel vádolnak.

Idén több mint kétszáz palesztin és csaknem harminc izraeli vesztette életét az izraeli–palesztin konfliktusban, többen, mint tavaly egész évben. Az áldozatok száma 2005 óta most a legmagasabb – közölte az ENSZ közel-keleti megbízottja. Tor Wennesland az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kijelentette, hogy az erőszak fellángolását a független államra törekvő palesztinoknak a jövőt illetően egyre növekvő elkeseredettsége táplálja. Az a tény, hogy nem történt előrelépés a konfliktus politikai megoldásának irányában, „veszélyes vákuumot teremtett, amelyet mindkét oldalon a szélsőségesek töltenek be” – mondta. Noha Wennesland szerint az izraeliek és a palesztinok tettek néhány lépést a helyzet stabilizálásának érdekében, de az egyoldalú akciók tovább szították az ellenségeskedést. A közel-keleti megbízott kiemelte az izraeli telepek folyamatos bővítését, amely szerinte a béke jelentős akadálya, és egyébként nemzetközi jogba ütközik.

Orosz delegáció érkezett Líbiába Junusz-Bek Jevkurov védelmiminiszter-helyettes vezetésével Halífa Haftar marsall meghívására – közölte kedden a moszkvai katonai tárca. A minisztérium rámutatott, hogy ez az első hivatalos orosz katonai küldöttségi látogatás Líbiában, amelyet a 11. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián és az Armija-2023 haditechnikai fórumon folytatott tárgyalások eredményeként készítettek elő. „A látogatás során a tervek szerint megvitatják a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködés kilátásait, valamint a közös fellépés egyéb kérdéseit” – közölte az orosz védelmi minisztérium. Haftar vitatja az ENSZ által elismert líbiai kormány legitimitását. Az orosz diplomácia részéről korábban az ország vezető katonai és politikai személyiségének nevezték a marsallt, ám Moszkva megígérte, hogy szigorúan betartatja a világszervezet által líbiai kormányzattal szembenálló erők ellen elrendelt fegyverembargót.

Ukrajnának 2024 végéig várnia kell arra, hogy megkapja az első holland F-16-os vadászrepülőgépet, mivel a holland légierőnek először át kell állnia az új F-35-ös gépek használatára, ez a folyamat pedig jövő év végéig tarthat – mondta el a holland védelmi minisztérium szóvivője az NRC Handelsblatt napilapnak. Korábban Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hollandiai látogatása után bejelentette, hogy Hollandia Dániával együtt F-16-osokat biztosít Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban. Zelenszkij elnök a közösségi médiában pontosította, hogy Ukrajna 42 vadászgépet kap.

Algéria megtagadta Franciaország azon kérését, hogy egy nigeri katonai művelet céljából katonai gépek repülhessenek át az ország légterén – közölte az állami rádió, miután július 26-án puccsot hajtottak végre az algériai határtól délre fekvő nyugat-afrikai országban. Algéria ellenez minden külföldi katonai akciót Nigerben, és az alkotmányos rend helyreállítása érdekében a diplomáciát részesíti előnyben – hangzott el az állami rádió adásában. Franciaországnak mintegy 1500 katonája van Nigerben, akik már a múlt havi puccs előtt az országban állomásoztak.

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta 96 AH-64E típusú Apache harci helikopter eladását Lengyelországnak – jelentette be Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter. A tárcavezető a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel kötött megállapodására hivatkozva elmondta: a beszerzendő harci eszközök lengyelországi szállításáig az amerikai hadsereg saját készleteiből bocsát Varsó rendelkezésére Apache helikoptereket. A miniszter már korábban bejelentette: nyolc helikopterről van szó.

Kína határozottan felszólítja Japánt, hogy ne engedje a tengerbe a fukusimai erőműnél felgyülemlett, higított hűtővizet, és gondoskodjon felelős ártalmatlanításáról – közölte a pekingi külügyminisztérium szóvivője kedden. Vang Ven-pin sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a japán kormány a nemzetközi közösség erős aggodalmait és határozott ellenállását figyelmen kívül hagyva jelentette be a döntést, hogy augusztus 24-től megkezdi a fukusimai víz tengerbe eresztését. „Ez rendkívül önző és felelőtlen lépés, mivel a kibocsátással a radioaktív szennyezés kockázatai a világ többi részére is átterjednek, és ezzel Japán önző érdekeit az egész emberiség hosszú távú jóléte fölé helyezi” – mondta Vang, majd hozzátette, hogy Kína komolyan aggódik és elítéli ezt, így komoly lépéseket tett Japán felé. Elmondta, hogy az elmúlt több mint két év során a törvényesség, a jogszerűség és a szennyezett víz óceánba eresztéséről szóló japán terv jogszerűségét és biztonságát újra és újra megkérdőjelezte a nemzetközi közösség, azonban Japán továbbra sem foglalkozik a főbb nemzetközi aggályokkal, mint például a tisztítóberendezés hosszú távú megbízhatósága, a szennyezett vízzel kapcsolatos adatok hitelessége és pontossága, valamint a megfigyelési megállapodás hatékonysága. A fukusimai nukleáris erőművet 2011-ben pusztító földrengés és szökőár sújtotta, ami miatt az atomerőműben a világ második legsúlyosabb nukleáris balesete következett be. Az akkor az erőműnél összegyűlt szennyezett vizet óriási tartályokban tárolják azóta is.

Időjárás:

Ma is folytatódik a meleg, változóan napos-felhős időjárás. Helyenként kisebb csapadékra is számítani kell.

Este mindenütt nyugodt, csillagfényes időre számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 32 – 38 fok köré emelkedik.