Yoav Gallant védelmi miniszter szerint a hadsereg „teljes mértékben felkészült minden forgatókönyvre”

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.18.Együttműködési megállapodást írt alá Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, Horváth Péterrel.

A balatoni strandok működtetésére javasolja fordítani az építményadót Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója.

Yoav Gallant védelmi miniszter szerint a hadsereg „teljes mértékben felkészült minden forgatókönyvre”.

Kiderült, százezer amerikai katona állomásozik Európában, ami a hidegháború óta nem látott létszám.

Belföldi hírek:

Együttműködési megállapodást írt alá Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, Horváth Péterrel. Csák János az eseményen hangsúlyozta, hogy a fiatal nemzedékek érdekében döntöttek a komplex, átfogó megállapodásról, amelynek eredményei a gyermekeket és a családokat szolgálják majd, és akár az egész nemzet sorsát meghatározhatják. A Nemzeti Pedagógus Kar országos szinten és nemzetközi kitekintéssel követi a versenyképességhez szükséges folyamatokat, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) részvétele pedig azért indokolt, mert ehhez a tárcához tartozik a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttoktatás – közölte.

Európában a spanyol, az olasz és a nyugat-balkáni migrációs útvonalon egyre többen jelennek meg, mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Heti TV Pirkadat című műsorában. Jelentős növekedés tapasztalható a különböző szakaszokon, ami egyben azt is jelenti, hogy megint megnőtt az embercsempészek szerepe. Hozzátette, a magyar kormány 2015 óta azt hangoztatja, hogy megérti, ha egyes tagállamokban a gazdaságnak szüksége van jelentős számú munkavállalóra, ám sokkal praktikusabb lenne az a megoldás, ha ezeknek az embereknek munkavállalási engedélyt állítanának ki. Ám most az a helyzet, hogy bizonyos körök nyomására az illegális migrációt erőltetik, ami egyben azt is jelenti, hogy az embercsempészek hatalmas profitra tesznek szert. Ugyan mind az EU, mind például az új olasz kormány is azt hangoztatja, hatalmas erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az útnak indulni kívánókat ott tartsák Észak Afrikában, ám ezeknek az erőfeszítéseknek egyelőre nincs jele – fogalmazott.

Türkmenisztán javaslatot tesz az ENSZ-ben a Globális biztonsági stratégia kidolgozására, a lépést Magyarország támogatja – írta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán. Szijjártó Péter Rashid Meredov türkmén külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése után hangsúlyozta: „az ENSZ-ben most fontos (lenne) minden olyan kezdeményezés, amely az alapokmány megerősítését, a fegyveres konfliktusok békés, politikai úton történő rendezését, a háborúk megelőzésére irányuló diplomáciai erőfeszítések támogatását tűzi ki célul”. Ha van olyan időszak, amikor az ENSZ Alapokmányának és az ott megfogalmazott céloknak érvényt kell szerezni, akkor a mostani bizony olyan – jegyezte meg. Úgy vélte, „mi, magyarok is – sajnos a világ számos nemzetével együtt – közvetlenül tapasztaljuk a háború jelentette kihívásokat és szenvedést”.

A balatoni strandok működtetésére javasolja fordítani az építményadót az MSZP pártigazgatója. Molnár Zsolt országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón azt mondta, jelenlegi formájában csak egy sarc az építményadó, amely szerinte lényegében üdülőadó, hiszen az alól a helyi lakosok a legtöbb esetben mentesülnek, és csak a nyaralóval rendelkezőknek kell fizetniük. Hozzátette: ezt az összeget a városvezetéseknek a strandok fenntartására, díjmentessé tételére kellene fordítaniuk, hiszen elfogadhatatlan, hogy a köztulajdonban álló Balatonba való bejutásért komoly pénzeket kell fizetniük a magyar embereknek.

Bartók Bélát idézi meg Leslie Mandoki ma este Budapesten. Fantasztikus koncertet ad a Mandoki Soulmates. A magát mindig is pesti srácnak valló magyar származású zenész, producer és énekes, Leslie Mandoki és a világhírű grandiózus zenekara, a Mandoki Soulmates egy különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget a Szent István ünnep keretén belül, a Bazilika előtti téren. A koncertre a Mandoki Soulmates egyedi zenei produkcióval készül, amely Bartók Béla „Magyar képek” című művére épül. Ez az alkotás az erdélyi népzene gazdag hagyományait ötvözi a progresszív rock és jazz elemekkel, olyan zenei értékközösséget teremtve, amely áthidalja a társadalmi és kulturális különbségeket. A Mandoki Soulmates 30 éves jubileumát ünnepli idén, és büszkén állítja és vállalja, hogy igényes zenéjük hídépítő szerepet tölt be szerte a világon. A zenekar tagjai között megtalálhatóak a legnagyobb angol progresszív rock és az amerikai fusion jazz ikonjai, akiknek együttesen 35 Grammy-díjuk van. Az augusztus 18-i ingyenes koncert különleges alkalom lesz, ahol nemcsak a fantasztikus zenei élményt élvezhetjük este héttől a Bazilika előtti téren, de ünnepélyes keretek között adják majd át a jól megérdemelt aranylemezt is.

Külföldi hírek:

Yoav Gallant védelmi miniszter szerint a hadsereg „teljes mértékben felkészült minden forgatókönyvre” a haditengerészet elit Shayetet 13 egységénél tett látogatása során. „Ellenségeink retorikájával szemben mi teljes mértékben felkészülünk minden forgatókönyvre, a levegőben, a tengeren és a szárazföldön” – mondta Gallant a haditengerészeti kommandósoknak a hivatala által biztosított megjegyzésekben. „Ne hagyják, hogy a háttérzaj elterelje a figyelmüket a legfontosabb feladatról, az ország biztonságának és polgárai békéjének fenntartásáról” – teszi hozzá, utalva az igazságügyi reformmal kapcsolatos nemzeti feszültségekre.

Az izraeli védelmi minisztérium az ország történelmének legnagyobb, 3,5 milliárd dolláros, azaz mintegy 1250 milliárd forintos fegyverüzletét kötötte meg a német védelmi minisztériummal – jelentette a Haaretz. Miután az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta a megállapodást, hamarosan aláírják az Arrow 3 nevű légvédelmi rendszerek eladásáról született izraeli-német egyezményt. Az Arrow 3 nevű, rakéták ellen kifejlesztett légvédelmi rendszert közösen hozta létre az izraeli védelmi minisztérium Kutatási és Fejlesztési Igazgatósága az Amerikai Rakétavédelmi Ügynökséggel (MDA), s az Israel Aerospace Industries gyártja. Ez a világ legfejlettebb ilyen típusú légvédelmi rendszere, amely az űrben, a földi atmoszférán kívül képes elfogni a ballisztikus rakétákat. Az amerikai kormányzati jóváhagyást követően az izraeli és a német védelmi minisztérium magas rangú tisztviselői ünnepélyesen alá fogják írni a megállapodás megkezdését jelző kötelezettségvállalás első, 600 millió dolláros megállapodását.

Az izraeli rendőrség megbeszéléseket fog tartani a rendőrségi lépésekről és az alkotmányos válsághelyzetre való felkészülésről, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A megbeszéléseken várhatóan részt vesz Jáákov ‘Kobi’ Sabtáj rendőrfőkapitány, a helyettese, Avsalom Peled, Jigál Ben Salom a nyomozási és hírszerzési osztály vezetője és Elazar Kahana rendőrségi főügyész. Az üggyel kapcsolatos diskurzus a közelmúltban a rendőrség felsővezetésére is kiszélesedett. Várhatóan hamarosan megbeszélésekre kerül sor az alkotmányos válsághelyzetre való operatív felkészülésről. A megbeszéléseken többek között a döntéshozásról lesz szó ilyen helyzetben.

Kijev „szisztematikus” erőfeszítéseket tesz az Afrikával való kapcsolatainak „újjáélesztésére” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, aki azzal vádolta Moszkvát, hogy „kényszerítéssel, korrupcióval és félelemkeltéssel” igyekszik fenntartani befolyását a kontinensen. Dmitro Kuleba nyilatkozatában kiemelte, hogy: „sok év veszett kárba, de mi egy ukrán-afrikai reneszánszot fogunk előmozdítani, újjáélesztjük ezeket a kapcsolatokat”. Mint fogalmazott: „ennek a kontinensnek szisztematikus, hosszú távú munkára van szüksége”. Az ukrajnai háború kezdete óta Kuleba háromszor járt Afrikában, hogy megkísérelje megnyerni az afrikai államok támogatását Moszkva befolyásával szemben. Júniusban egy afrikai államfőkből álló küldöttség is ellátogatott Kijevbe Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök vezetésével, és közvetítést ajánlott a háborúban álló felek között – amit Ukrajna elutasított – mielőtt Moszkvába utazott volna. Miközben „a legtöbb afrikai ország” még mindig „semlegességét” mutatja a konfliktussal kapcsolatban, „az orosz pozíciók lassú eróziója zajlik Afrikában” – hangsúlyozta a miniszter.

Egy kereskedelmi hajó elhagyta az ukrajnai Odesa kikötőjét, annak ellenére, hogy Oroszország a Fekete-tengeren célba veheti a hajókat. A hongkongi zászló alatt közlekedő Joseph Schulte azóta rekedt a kikötőben, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte Ukrajna teljes körű invázióját. Kijev „humanitárius folyosót” hirdetett a Fekete-tengeren, miután a múlt hónapban összeomlott egy megállapodás, amely lehetővé tette volna a gabonaexportot. Moszkva azonban nem közölte, hogy tiszteletben tartja-e a folyosót. A hajó akkor indult el, amikor Kijev közölte, hogy az orosz légicsapások megrongálták a gabonatároló létesítményeket Reniben, a Duna-parti kikötőben, mintegy 260 km-re (160 mérföldre) délnyugatra Odesszától.

Százezer amerikai katona állomásozik Európában, ami a hidegháború óta nem látott létszám, és ha igény jelentkezik további csapatok érkezésére, akkor arról hajlandó egyeztetésekre Washington – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője. John Kirby a Washingtonban tartott sajtóértekezletén arról, hogy a közelmúltban Fehéroroszország felől katonai légijárművek megsértették a lengyel légteret, és más balti országokban is történtek incidensek, azt mondta: állandó kapcsolatban vannak a NATO-szövetségesekkel, különös tekintettel a keleti szárnyra. Az Egyesült Államok érti, és osztja az aggodalmat a provokatív cselekmények miatt – tette hozzá, kiemelve: nagyon nagy figyelemmel követi az eseményeket, de további amerikai katonák európai NATO-országokba vezénylése jelenleg nincs napirenden. A fehér házi illetékes pontatlannak nevezte azt az értesülést miszerint a Fehér Házon belül is felmerült, hogy a béke érdekében Ukrajna gyakorlatilag NATO-tagságot kapna, ha lezárja a háborút, és ennek részeként Ukrajna területeként azt ismernék el, ami abban a pillanatban ukrán ellenőrzés alatt áll.

Időjárás:

Ma is marad a derült, fülledt meleg időjárás.

Este többfelé zivatarok kialakulására kell számítanunk.

A hőmérséklet jellemzően 30 – 36 fok köré emelkedik.