Mindig a kép nyer

Mindig a kép nyer

Bánkuti András fotóriporter a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a fotográfiáról, a kép erejéről.

A fotóriporter elmondta, már nem dolgozik lapoknál, jelenleg a MUOSZ fotóriporteri szakosztályát vezeti, ebből a tisztségéből adódóan is szervezi a sajtófotó kiállítást, amelyet évről évre több hazai településen is láthatnak az érdeklődők. Arról is említést tett a szakember, hogy a sajtószövetség fotóriporteri iskolájában kiváló alkotók tanítanak, és nagyon sok tehetséget adnak a hazai és nemzetközi sajtónak.

Bánkuti András beszélt a nagy elődökről, külön kiemelve Kertészt, Brassait, Moholy-Nagyot, Capát. Mindegyikük külföldön szerzett világhírnevet, de munkásságukra büszke lehet Magyarország. Mint megjegyezte, nagyon hasznos volt annak idején, hogy a magyar állam Robert Capa életművének egy részét meg tudta venni, ám az is igaz, tette hozzá, a megvásárlás előtt érdemes lett volna szakemberekkel is egyeztetni, mert akkor talán egy jelentősebb gyűjtemény került volna Magyarországra.

Bánkuti András szerint a mostani fotóriporterek is jelentős eredményeket érnek el, példaként említette Hajdú D. Andrást, akinek Herszonban készült képei komoly díjakat sepertek be. Arra a kérdésre, hogy mennyire lehet egy jó telefonnal is minőségi fotót készíteni, a fotóriporter úgy válaszolt, hogy igen, lehet. Egy sportfotóhoz persze minőségi fényképezőgép és kiegészítők kellenek, ám a mindennapi élet megörökítéséhez hasznosabb lehet egy telefonnal készült kép. Hozzátette azt is, folyamatosan a keze ügyében van most is a fényképezőgépe, de a telefonja is.

Bánkuti András külön is beszélt a mai magyar fotográfia, fotóriporterkedés nagyszerű alakjáról, a 92 éves Keleti Éváról. A zseniális fotósnak még a héten látható kiállítása Budapesten az Aranytízben,  régi képeiből, de szerencsére rövidesen a legfrissebb műveit is láthatják Gödöllőn. Bánkuti András szerint Keleti Éva egyik nagy titka, hogy közel tudott kerülni a szereplőihez, ez adja a Keleti fotók egyik varázsát. Egy olyan emberről beszélünk, mondta a fotóriporter, aki 90 fölött is dolgozik, alkalmazva a legmodernebb technikákat. Ő az, akire mindig is érdemes, és kell figyelni.