Yoav Gallant védelmi miniszter keményen figyelmeztette a Hezbollah terrorcsoportot

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.09.Szélsőséges időjárási helyzetben is sikerült megvédeni az emberek életét és vagyonát – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A nyári szünet több mint tíz hete komoly fejtörést okoz mindenkinek, különösen az egyszülős családoknak, mondta az Egyszülős Központ vezetője a Heti TV-nek.

Yoav Gallant védelmi miniszter kedden a libanoni határon fekvő Dov-hegy térségében tett látogatást, és keményen figyelmeztette a Hezbollah terrorcsoportot.

Kétezer dollárnak megfelelő havi fizetésért csábíthatják az oroszok a kazah férfiakat Ukrajnába harcolni.

Belföldi hírek:

Szélsőséges időjárási helyzetben is sikerült megvédeni az emberek életét és vagyonát – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, méltatva a hétvégi viharkárok elleni védekezés gyorsaságát. Rétvári Bence a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondva a védekezésben résztvevőknek jelezte: egy hétvége alatt egy havi csapadékmennyiség hullott le az ország nagy részén. Az elmúlt évek fejlesztései, az árvízvédelmi beruházások, a gátak megerősítései és a katasztrófavédelem számára új felszerelések biztosítása nagy segítséget jelentettek abban, hogy meg tudták védeni az embereket – hangsúlyozta az államtitkár. Rétvári Bence közölte: az állam felkészült a rendkívüli helyzetekre, a költségvetésben 2,6 milliárd forintos vis maior keret áll rendelkezésre, amelyre az önkormányzatok a káreseménytől számított hét napon belül tudják benyújtani az igényeket.

Az LMP szerint miközben az összeomlás felé tart Magyarországon az ivóvízellátás, a kormány egyetlen célja, hogy idegen gazdasági szereplőknek szolgáltassa ki a magyar vízkincset. Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke úgy értékelt: miközben a kormány ivóvízhálózat-fejlesztési programról beszél, a rendszer karbantartásához szükséges források nem szerepelnek sem az idei, sem a jövő évi költségvetésben.

A nyári szünet több mint tíz hete komoly fejtörést okoz mindenkinek, különösen az egyszülős családoknak, mondta Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hozzátette, az Egyszülős Központ feladata erre az időszakra egyszerűen hangzik, meg kell szervezni a nyarat. Többféle tábort kínálnak, amelyeken idén közel háromezren vesznek részt a különböző programokon. Nagy Anna beszélt az anyagiakról is, mint kifejtette, komoly támogatást kell adni, hiszen az egyszülős családoknak a fele szegénynek mondható. A táborokért jelképes összeget kérnek, ezer forintot turnusonként, ezért is van szükség támogatókra. Szerencsére a magyar állam is segíti a munkát, de magánadományok is érkeznek. Kiemelte, Minden forintra szükség van. Nagy Anna szerint egy egyszülős család jelentősen másképp működik, sokkal nagyobb az összhang a szülő és gyermekei között, mindenki tudja, hogy komoly szerepet kell vállalnia a család életében. Ám természetesen az Egyszülős Központra és az általuk szervezett támogatásokra, programokra is számíthatnak, és ez így lesz a jövőben is.

A Holt-Tiszából való kiemeléssel zárult a Hunor-programba beválasztott négy űrhajósjelölt túlélő kiképzésének a vízi része Szolnokon, július végén. Az egyhetes szárazföldi rész után – amely során az űrhajósjelöltek többek között tűzgyújtási, menedéképítési, valamint víz- és élelemszerzési ismeretekkel gazdagodtak – a háromnapos vízi kiképzésre az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál került sor. Magyari Gábor, a Magyar űrhajós program repülésüzemi és képzési vezetője a kiképzés jelentősége kapcsán hangsúlyozta: az asztronauták kiküldetésükről való visszatértükkor vízre érkeznek, így a vízi mentés gyakorlatának elsajátítása rendkívül fontos az űrhajósjelöltek számára.

Külföldi hírek:

Izrael védelmi szervei a legrosszabb forgatókönyvre készülnek egy északi határ menti háború során, amely napokig tartó áramszünetekkel, több száz halottal és több ezer sebesülttel járna. A kormány igazságügyi reformterve körüli izraeli belpolitikai vita árnyékában az utóbbi hetekben és hónapokban Izrael és a Hezbollah között történt szokatlan, határokon átnyúló incidensek azt mutatják, hogy érezhetően megnőtt a valószínűsége egy háborúnak az izraeli-libanoni határon – vélekedtek különböző biztonsagpolitikai jelentésekben. Egyes biztonsági tisztviselők azt jósolják, hogy ha egy ilyen háború kitörne, az nem korlátozódna egy frontra, hanem inkább egy többfrontos hadjárat lenne. Nem elképzelhetetlen, hogy Gáza is bekapcsolódna a harcba, ami arra kényszerítené Izraelt, hogy megküzdjön a terrorizmussal Júdeában és Szamáriában, az erőszakkal és az útlezárásokkal Izraelben, valamint további fenyegetésekkel is. Az egyik jelentés szerint azt a helyzetet, amelyre Izrael civil szektora készül, a biztonsági tisztviselők a legrosszabb harci forgatókönyvnek tartják. Egy ilyen forgatókönyv szerint Izraelnek egy harcnap alatt több ezer kilőtt rakétával kellene megküzdenie, és az első napokban mintegy 6000 rakétát lőnének ki a zsidó államra. Biztonsági szakértők szerint a Vaskupola rendszer nem tudná elfogni a rakéták olyan magas százalékát, mint amilyenhez a déli összecsapások során hozzászokott a lakosság.

Az Izraeli Védelmi Erők és a határrendészet csapatai hétfőn lerombolták egy izraeli testvérpárt meggyilkoló palesztin terrorista, Abdel Fattah Husszein Kharousa otthonát az Aszkar menekülttáborban, Sechemben. Kharousa a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet tagja volt. A művelet során lázadások törtek ki, a lakosok autógumikat gyújtottak fel, köveket és robbanóeszközöket dobáltak az izraeli csapatok felé, és lövéseket adtak le rájuk. Az erők tömegoszlató eszközökkel reagáltak. Az izraeli csapatok körében sérülés nem történt. Ezzel párhuzamosan az erők Sechemben letartóztatták a terrorista fiait is. Két fia ellen vádat emeltek, amiért segítettek neki megtervezni a támadást.

Yoav Gallant védelmi miniszter kedden a libanoni határon fekvő Dov-hegy térségében tett látogatást, és megfenyegette a Hezbollah terrorcsoportot, amely az elmúlt hónapokban provokációkat hajtott végre a határ mentén. Gallant egy videós nyilatkozatban figyelmeztette az Irán által támogatott Hezbollah vezetőjét, Hasszán Naszrallahot, hogy „ne kövessen el hibát”. „A múltban már elkövettetek hibákat, és nagyon súlyos árat fizettetek érte. Ha… itt eszkaláció vagy konfliktus alakul ki, akkor Libanont a kőkorszakba visszavisszük. Nem fogunk habozni, hogy minden erőnket bevessük: a Hezbollah és Libanon minden centiméterét leromboljuk, ha kell” – mondta Gallant, miután az Izraeli Védelmi Erők magas rangú tisztjeivel bejárta a területet.

Kibertámadás érte kedden a Bnei Brak-i Mayanei Hayeshua Orvosi Központot. A kórház adminisztratív számítógépes rendszereit feltörték és megbénították, a támadók váltságdíjat követeltek. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint úgy vélik, hogy a támadók a betegek személyes adataihoz is hozzáférhettek, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. A kórház biztonsági másolatot készített a titkosított adatokról, és vissza tudja állítani azokat, de a rendszer helyreállítása napokig el fog tartani. A támadók kiléte egyelőre nem tisztázott. A Nemzeti Kiberigazgatóság közölte, hogy a számítógépes rendszerek nem működnek, de a jelek szerint az orvosi berendezések nem szenvedtek KÁRT. Az Egészségügyi Minisztérium és a Nemzeti Kiberigazgatóság csapatai a kórházban voltak, és segítettek az incidens kezelésében. Más kórházak pedig csapatokat küldtek a személyzet megerősítésére.

Összecsapás tört a Szíria északi részén lévő Rakka tartományban a hadsereg és az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei között, több kormánykatona meghalt, hatan megsebesültek – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet. A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő nagy-britanniai székhelyű OSDH úgy tudja, a harcok még hétfő este törtek ki, a Rakka keleti részén fekvő Maadán Atík településnél. A dzsihadisták támadást intéztek a kormányerők állásai ellen, több katonai járművet felgyújtottak, majd a tűzharcot követően elmenekültek. Több sebesült állapota súlyos. Rakka korábban az Iszlám Állam „kalifátusának” fővárosa volt, jelenleg a tartomány keleti és déli részét Damaszkusz tartja ellenőrzése alatt, az északi régió nagy részét kurd milíciák felügyelik.

Kétezer dollárnak megfelelő havi fizetésért csábítanák a kazah férfiakat Ukrajnába harcolni – számolt be az Euractiv brüsszeli hírügynökség. Cikkük szerint az elmúlt időszakban egyre több az orosz hadsereg által finanszírozott internetes hirdetés Kazahsztánban. A jelentkezők a szerződés aláírásakor 5300 dollárnak megfelelő összeget, ezt követően pedig havi kétezer dollárnyi fizetést ajánlanak nekik, emellett pedig más, nem részletezett pluszjuttatásokra is jogosultak. A háború kirobbanása után egyébként a kazah vezetés több ízben kiállt Ukrajna területi integritása mellett, és felszólította Moszkvát, hogy hagyja abba a „különleges katonai műveletet”, továbbá A közép-ázsiai ország törvényei büntetik, hogy valaki harmadik ország által vívott háborúban harcoljon fizetségért cserébe.

Az Európai Űrügynökség (ESA) ismét elhalasztotta az új Ariane 6 típusú hordozórakéta felbocsátását. Az első indítást most 2024-re tervezik, pontosabb időpont azonban csak az újabb, szeptemberi tesztek után adható – közölte kedden közösségi-oldalán Josef Aschbacher, a párizsi székhelyű űrhivatal igazgatója. Az első indítást egyébként eredetileg 2020-ra tervezték, és azóta már többször is elhalasztott. Az Ariane 6 az 1996 óta szolgálatban lévő 5-ös típusú hordozórakéta továbbfejlesztett – és jelentősen olcsóbb – utódmodellje, amelyet arra terveztek, hogy kereskedelmi és állami megrendelők számára műholdakat juttasson az űrbe.

Az őszi lengyel parlamenti választásokba történő beavatkozásként értelmezi Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a „jogállamellenes” lengyel kormánypárt „legyőzéséről” beszélt. „Betelt a pohár!” – fakadt ki Morawiecki kedden a közösségi oldalán. Kijelentette: a demokratikusan megválasztott parlament többséget képviselő kormány miniszterelnökeként nem engedi meg, hogy valaki „ilyen súlyosan becsmérelje a lengyel nép választását”. A lengyel kormányfő felidézte: Manfred Weber „azon EP-frakció német vezetőjeként”, amelyhez a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) tartozik, a „legyőzendő” pártok közé sorolta a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosságot. „Ellenségnek nevezett bennünket, ez már nem az első ilyen kijelentés. Elég ebből!” – fogalmazott Morawiecki.

Nigerben a junta az ország egyik korábbi pénzügyminiszterét nevezte ki a miniszterelnöki tárca élére – jelentette be a puccsisták szóvivője, Amadou Abdramane ezredes. Ali Mahaman Lamine Zeine 2002-től 2010-ig, az egyébként szintén puccsal elmozdított Mamadou Tandja elnöksége idején állt a pénzügyi tárca élén, jelenleg pedig az Afrikai Fejlesztési Bank (ADB) vezetőségi tagja. Ali Mahaman Lamine Zeine elődjét, Ouhoumoudou Mahamadót a július 26-i katonai hatalomátvétel során az elnökkel, Mohamed Bazoummal együtt távolították el tisztségéből. Abdramane egyúttal bejelentette, hogy az elnöki gárda új vezetőjévé Habibou Assoumane alezredest nevezték ki. A gárda élén korábban Abdourahamane Tiani tábornok, a hatalomátvétel vezetője állt.

Időjárás:

Ma mindenütt túlnyomóan felhős időre kell számítani.

Este többfelé kialakulhatnak kisebb záporok, zivatarok.

A hőmérséklet jellemzően 19 – 27 fok közé emelkedik.