Benjámin Netanjahu: Az izraeli demokráciát érintő félelmek „ostobaságok”

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.07.28.Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt.

Az Oroszország ellen bevezetett „káros” európai uniós szankciókat bírálta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter ismét felment a Templom-hegyre, ezúttal Tisa Be’Áv böjt alkalmából.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Szergej Sojgu orosz külügyminiszterrel találkozott és tárgyalt.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV elsőként arra volt kíváncsi, mi a véleménye a kormánynak azokról az incidensekről, ahol Európa több nagyvárosában is szent könyveket égetnek tüntetéseken. A miniszter kijelentette, a kormány határozott álláspontja, hogy minden ilyen cselekedetet elítél. A Heti TV azt is szerette volna megtudni, miként tudja elérni a kormány, hogy az EU több tagállamában is ugyanolyan intenzitással fogják el az embercsempészeket, mint Magyarországon. Gulyás Gergely válaszában megjegyezte, az EU-nak először is fel kell ismernie, a migráció segíti az embercsempészeket. A Heti TV a sajtóban megjelent miniszter-cserékre is rákérdezett. A miniszter kiemelte, ez egy klasszikus uborkaszezon hír, aminek nincs alapja. Hozzátette azt is, a miniszterelnök minden kormányalakításkor a minisztereivel négyéves ciklusra tervez. Végezetül a Heti TV Kovács Zoltán kormányszóvivőtől kérdezte, milyen sokat hoz Magyarország nemzetközi megítélésének, hogy immár harmadjára lesz házigazdája az Úszó VB-nek. A szóvivő kijelentette, egyrészt lehet anyagi megtérülésről is beszélni, valamint nagyon fontos, hogy egy-egy ilyen eseményre rengeteg turista jön el, akik itt pénzt költenek.

Az Oroszország ellen bevezetett „káros” európai uniós szankciókat bírálta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Biatorbágyon csütörtökön. Minél előbb tűzszünetre, békére és a „káros szankciók” befejezésére van szükség ahhoz, hogy azokat az óriási költségeket, amelyeket most a „háborús szankciók” okoznak, fejlesztésre tudjuk fordítani – mondta a felújított Kálvin tér átadásán Menczer Tamás. A térség fideszes országgyűlési képviselője közölte: ezermilliárd forintos annak a pénznek a nagyságrendje, amelyet a háborús és szankciós környezet miatt nem tudnak fejlesztésekre fordítani. Ahhoz, hogy a településeket és az egész országot fejleszteni tudja a kormány a jövőben is, minél előbb tűzszünetre, békére és a „káros szankciók” befejezésére van szükség. Háborús időkben védekezni kell, és a kormány óriási erőket és összegeket fordít arra, hogy meg tudja védeni a munkahelyeket, a családtámogatási rendszert, a nyugdíjakat, a fiatalok adómentességét, a 13. havi nyugdíjat. „Ezeket meg fogjuk védeni a jövőben is” – mondta.

Már több mint 25 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztések valósultak meg a Magyar falu programban – mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tállyán, ahol egy megújult orvosi szolgálati lakást adott át. Gyopáros Alpár hozzátette: ennek az összegnek a tíz százaléka jutott a vármegyének, összességében pedig már több mint 70 milliárd forintnyi támogatás érkezett Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe a Magyar falu programban. Azt mondta, az orvosoknál tapasztalható szakemberhiány miatt szolgálati lakásokkal szeretnék támogatni azokat a fiatal, pályakezdő orvosokat is, akik szívesen dolgoznának falvakban, kistelepüléseken.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy amerikai hírcsatornának adott interjújában lekicsinyelte kormánya megosztó igazságügyi reformjának hatásait, és azt mondta, hogy a törvénycsomagban elfogadott első törvény „kisebb korrekció”, és hogy az izraeli demokráciát érintő félelmek „ostobaságok”. „Vissza kell hoznunk az izraeli demokráciát ahhoz, ami minden demokráciában közös. A demokrácia lényege az egyensúly a többség akarata és a kisebbség jogai között, és ezt a három hatalmi ág valósítja meg” – mondta Netanjahu az ABC Newsnak. „Ez Izraelben az elmúlt 20 évben kisiklott a sínről, mert nekünk van a legaktivistább bíróságunk a világon” – mondta Netanjahu George Stephanopoulos interjúalanyának.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter felment a Templom-hegyre Tisa Be’Áv böjt alkalmából. Ben-Gvir mellett már több száz zsidó tett látogatást tegnap a szent helyen, és további több százan várakoztak a beengedésre. A “Vissza a Hegyre” szervezet szerint legalább három zsidót letartóztattak a helyszínen, mert leborultak és imádkoztak. ,,Ezen a napon, ezen a helyen mindig fontos emlékezni – mindannyian testvérek vagyunk” – mondta Ben-Gvir a Templom-hegyen. ,,Jobb, bal, vallásos, világi. Mind ugyanaz a nép vagyunk. Amikor egy terrorista kinéz az ablakon, nem tesz különbséget közöttünk, nem szelektál közöttünk. Az egység fontos, Izrael szeretete fontos. Ez a hely, ez a legfontosabb hely Izrael népe számára, ahová vissza kell térnünk és kormányzást kell mutatnunk.” A miniszter legutóbb egyébként májusban tett látogatást a szent helyen.

Több tel-avivi étteremtulajdonos bejelentette, hogy a szerda este beállt tisá beáv estéjén a szokásos módon nyitva tartanak a Knesszet által nemrég elfogadott igazságügyi reformtörvény elleni tiltakozás jeléül. A Knesszet 1997-ben fogadta el azt a törvényt, amely felhatalmazza a helyi hatóságokat, hogy megtiltják az „élvezeti helyek” megnyitását áv hónap 9. napjának előestéjén, majd 2002-ben ezt a jogszabályt kiterjesztették az éttermek megnyitásának konkrét tilalmára.

Oroszország továbbra is megbízható élelmiszer-szállítója marad Afrikának – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpéterváron zajló második Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón, amelyet részben az orosz állami televízió is közvetített. Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború részben súlyosbítja az élelmiszerválságot. Oroszország nem hosszabbította meg a múlt héten lejárt, a fekete-tengeri gabonaszállításáról kötött megállapodást, ami nyugtalanságot okozott a globális élelmiszerpiacokon. Ukrajna egyebek mellett fontos kukorica- és búzaexportőr. Putyin a csúcstalálkozón azt mondta, hogy Oroszországban rekord gabonatermésre számítanak, és kész kiváltani az Afrikába irányuló ukrán gabonaexportot kereskedelmi és segélyezési szempontból is. Mint hozzátette, a következő 3-4 hónapban Burkina Fasónak, Zimbabwének, Malinak, Szomáliának, a Közép-afrikai Köztársaságnak és Eritreának egyenként 25-50 ezer tonna gabonát tudna biztosítani ingyenesen.

A kikötői infrastruktúra ellen intézett rakétatámadást Odessza térségében az orosz hadsereg csütörtökön, egy biztonsági őr életét vesztette, és károkat szenvedett egy rakodóterminál – közölte a régió kormányzója. Oleh Kiper elmondta, hogy az oroszok Kalibr rakétákat lőttek ki egy fekete-tengeri tengeralattjáróról egy – általa nem pontosított – kikötőre. Egy biztonsági épület romba dőlt, és két autó megrongálódott. Az ukrán légvédelem két rakétát lőtt ki, de nem találta el a támadó rakétákat, viszont Ukrajna más részeiben sikerült lelőnie nyolc orosz drónt. Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai katonai parancsnokság szóvivője közölte, hogy az éjszakai vihar a támadóknak kedvezett, mert megnehezült a nagy magasságban repülő rakéták bemérése.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Szergej Sojgu orosz külügyminiszterrel találkozott, aki a koreai háború lezárásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre érkezett Phenjanba. Kim Dzsong Un és Szergej Sojgu katonai kérdésekről tárgyalt, ezen belül a két ország védelmével és biztonságával kapcsolatos témákat érintettek, továbbá a regionális és nemzetközi biztonsággal összefüggő nézeteiket egyeztették az észak-koreai állami műsorszolgáltató csütörtöki jelentése szerint. A találkozón Sojgu átadta az észak-koreai vezetőnek Vlagyimir Putyin orosz elnök „meleg és baráti levelét” – közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A KCNA beszámolója szerint Kim Dzsong Un elvitte Sojgut az ország legújabb fegyvereit felvonultató kiállításra is. Az erről készült fotókon az látható, amint rakéták mellett sétálnak.

A Koszovó elleni nemzetközi megszorító intézkedések mihamarabbi felfüggesztését követelte Albin Kurti miniszterelnök a Koha Ditore című pristinai napilap beszámolója szerint. A kormányfő szerint az lenne a logikus lépés, ha az Európai Unió még az előrehozott önkormányzati választások előtt eltörölné a szankciókat, amelyeket azért szabott ki, mert a kormány nem tudta csökkenteni a szerbek és az albánok közti feszültségeket Észak-Koszovóban. Albin Kurti szerint a koszovói miniszterelnök, valamint az Európai Unió Koszovó és Szerbia közötti párbeszédért felelős különmegbízottja a helyzet kezeléséről, a feszültségek csökkentéséről állapodott meg, és természetes, hogy ha nem csökkennek a feszültségek, akkor választásokat sem lehet tartani, vagyis a helyzet kezelése teremti meg a voksolás feltételeit.

Mintegy 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda, és ennek nyomán több ezer új munkahely jön létre – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető arról számolt be, hogy a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója közé tartozó vállalat Magyarországon hozza létre az első európai üzemét a kontinens autóipara részéről mutatkozó növekvő kereslet miatt. A cég az első ütemben 93 milliárd forintos beruházást hirdetett meg, de a projekt értéke a többi építési szakasszal, hosszú távon el fogja érni az 580 milliárd forintot, s így több ezer munkahelyet teremt majd Nyíregyházán – közölte. „Ez az idei évben bejelentett legnagyobb beruházás eddig. Ez a harmadik olyan beruházás idén, amely egymilliárd euró fölötti értéket képvisel, és ezzel már biztossá válik azon vállalásunk teljesíthetősége, miszerint a tavalyi beruházási rekordot idén nemcsak meghaladjuk, hanem meg is duplázzuk” – húzta alá. Szijjártó Péter leszögezte, hogy a Sunwoda számára a környezetvédelem kiemelten fontos, a gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből fogják biztosítani, és pusztán kézmosási, ivási és egyéb hasonló célokból fognak ivóvizet felhasználni, ráadásul szennyvíz-előkezelőt is építenek.

Időjárás:

Ma változóan felhős-napos, meleg idő várható.

Este mindenütt megnövekszik a felhőzet, többfelé záporok kialakulására kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 27 – 31 fok körül alakul.