Elfogadta az izraeli parlament az észszerűség jogi elvét korlátozó törvényjavaslatát, ezt követően Izrael szerte több százezren tüntettek.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.07.25.Korszakváltás történik a magyar haderőnél, minden képességét megreformálják, megújítják – közölte a honvédelmi miniszter Szolnokon.

Meg kell teremteni a garanciákat a vízbázisok védelmére – mondta Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Elfogadta hétfőn az izraeli parlament, a kneszet a kormány igazságügyi reformcsomagjának az észszerűség jogi elvét korlátozó törvényjavaslatát.

Tüntetők felgyújtották a Korán egy példányát a koppenhágai iraki nagykövetség előtt.

Belföldi hírek:

Korszakváltás történik a magyar haderőnél, minden képességét megreformálják, megújítják – közölte a honvédelmi miniszter Szolnokon, a Magyar Honvédség újonnan rendszeresítendő H225M típusú helikoptereinek ünnepélyes átadásán. Szalay-Bobrovniczky Kristóf az MH Kiss József 86. Helikopterdandár területén tartott eseményen elmondta: megreformálják a haderőt, hogy a ciklus végére valóban megújult magyar haderő őrizze a magyar emberek épségét, biztonságát, vagyonát. Szavai szerint soha nem állt rendelkezésre ebben a kérdésben ekkora társadalmi, politikai támogatottság. Hozzátette: a jövő évi költségvetés garantálja ugyanazt a 2023-ban már elért 2 százalékos GDP-arányos szintet a védelmi kiadásoknál, amely a NATO által is elvárt arány, és mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az átalakulást folyamatosan fenntarthassák. Beszámolt arról is, hogy a vezérkar kidolgozott egy „haderőképnek” nevezett tervet, amelyben szerepel, hogyan nézzen ki szervezetileg, feltöltöttségében, készenlétében a magyar haderő 2031-ig.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a Románia és Magyarország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán, miután bekérették Magyarország bukaresti nagykövetét a román külügyminisztériumba. Nem okozott túl nagy meglepetést, hogy a bukaresti nagykövetünket a román külügyminisztériumba kérették – olvasható a miniszter bejegyzésében, hozzátéve, hogy a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. „A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva” – írta Szijjártó Péter. Mi a magunk részéről továbbra is kölcsönös tiszteletre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Meg kell teremteni a garanciákat a vízbázisok védelmére, hiszen soha nem lehet nemzeti cél a természeti környezet és a vízkészlet feláldozása az idegen akkumulátorgyártók érdekében – mondta az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke Pécsett. Keresztes László Lóránt az interneten is közvetített sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány Pécs fontos vízbázisainak közvetlen közelében, Bicsérd településnél óriási mezőgazdasági területeket minősített beruházási területté azzal a céllal, hogy azon egy hatalmas ipari parkot hozzanak létre. Közölte: a tizenkét napja meghozott kormánydöntés után országos és helyi fideszes politikusok is hallgatnak arról, hogy mik a konkrét célok, kik lehetnek a befektetők, s felmerült-e, hogy a területet akkumulátorgyárak létesítése érdekében jelölték ki.

Külföldi hírek:

Elfogadta hétfőn az izraeli parlament, a kneszet a kormány igazságügyi reformcsomagjának az észszerűség jogi elvét korlátozó törvényjavaslatát, mely csökkentené a bíróságok hatáskörét. A kneszet szóvivője azt közölte, hogy a javaslat a 120 tagú törvényhozásban 64 igen szavazatot kapott, ellenszavazat nem érkezett, mert az ellenzék – tiltakozása jeléül – kivonult a teremből. A parlament július 10-én már első olvasatban elfogadta a javaslatot, amellyel megakadályoznák, hogy az izraeli bíróságok az „észszerűségre” hivatkozva felülbírálhassanak választott tisztségviselők által hozott döntéseket. „Megtettük az első lépést az igazságszolgáltatási rendszer korrigálása felé” – fogalmazott Jarív Levin igazságügyi miniszter, aki a folyamatot történelminek nevezte.

Izrael szerte több százezren tüntettek az elfogadott észszerűségi törvényjavaslat miatt. A tüntetés szervezői azt mondták, hogy fokozni fogják a tüntetéseket a „pusztítás kormánya” ellen, és fogadkoztak, hogy „a végsőkig harcolni fognak ellenük”. Köszönetet mondtak a „példátlan demokratikus mozgalomnak”, amely a kormányra reagálva alakult ki, és azt mondták: „Ez még csak a kezdet”. Mindeközben tüntetők vonultak jeruzsálem útjain, főutakon blokkolva a forgalmat, melyre válaszul a rendőrség vízágyúkat kezdett használni, hogy szétoszlassa a tömegeket. A nap csúcspontja az este 6-kor kezdődött Kneszet előtti nagy tüntetés volt, amelyen számos volt biztonsági főnök, volt vezető jogász és politikusok is részt vettek.

Yariv Levin igazságügyi minisztert és más jobboldali politikusokat a közösségi médiában, valamint egyes jobboldali kommentátorok is bírálják az ésszerűségi törvény elfogadása utáni pillanatokban készült ünneplő fotók miatt. „Tudják, milyen fájdalmas ez sok embernek. Izraeliek milliói aggódnak most, igazán szomorúak és félnek” – írja Hanoch Daum. „Akkor miért van szükség ezekre a szelfi ünneplésekre? Mire jó ez?” Egyesek azt is megjegyzik, hogy bár a miniszterelnök a szavazás után sietett elhagyni a plénumot, Levin volt az, akit a nap nagy nyertesének tekintettek, és aki a jobboldalon sok elismerést kapott – írta a Times of Israel.

Iránban az izraeli titkosszolgálattal kapcsolatban álló terroristákat tartóztattak le a hatóságok egy több tartományra kiterjedő razzia keretében – jelentette be a síita állam hírszerzési minisztériuma. A tárca közlése szerint a gyanúsítottak szabotázsakciókat és terrormerényleteket akartak elkövetni, a többi között villanyoszlopok és gázkompresszorok felrobbantására készültek. Az embereket Hollandiában és Dániában lévő „kiképzőközpontokban”, az izraeli titkosszolgálat segítségével készítették fel – tudatta a minisztérium. A razziák során a hatóságok nagy mennyiségű lőszert, robbanószerkezeteket, illetve azok összeszerelésére szolgáló alkatrészeket, elektronikus készleteket, pisztolyokat és egyéb fegyvereket foglaltak le.

Tüntetők felgyújtották a Korán egy példányát a koppenhágai iraki nagykövetség előtt. A Dán Patrióták nevű, néhány fős csoport már múlt héten is hasonló módon tüntetett, amit közösségi-oldalukon élőben közvetítettek. A hétfői demonstráción mindössze két fő vett részt, akik, miután megtaposták az iszlám vallás szent könyvét, az iraki zászlóval együtt fel is gyújtották azt. Dánia és Irak között ezzel tovább feszülnek az amúgy is konfliktusos diplomáciai kapcsolatok, pár napja több ezren utcára vonultak Bagdadban a svédországi és dániai iszlámellenes tüntetések és Korán-égetések miatt. A biztonsági erők a tüntetők ellen végül könnygázt és vízágyút is bevetettek, amikor a tömeg a bagdadi dán nagykövetség elé akart vonulni. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője kijelentette, hogy a Korán elégetői a „legszigorúbb büntetést” érdemlik.

Négy civil megsebesült az Ukrajna keleti részében lévő Harkiv megyében, Kupjanszk város körzetében hétfőn az országot támadó orosz erők ágyúzásában – hozta nyilvánosságra a régió kormányzói hivatala. Az áldozatok egyike egy 12 éves fiú, mellette két nő és egy 60 éves férfi sebesült meg. Hajnalban a déli Odessza régióját érte orosz légicsapás. Oleh Kiper, a megye kormányzója arról számolt be, hogy a támadás következtében megrongálódott a dunai kikötő infrastruktúrája. A legfrissebb adatok szerint hatra nőtt a civil sebesültek száma, közülük négyet szállítottak kórházba. A kormányzó hozzátette, hogy találat miatt megsemmisült egy gabonahangár, benne a rakomány tárolására szolgáló tartályok. Az egyik kikötői műszaki helyiségben tűz ütött ki, amelyet már eloltottak – írta.

Petro Andrjuscsenko, a Donyeck megyei – orosz ellenőrzés alá került – Mariupol ukrán polgármesterének tanácsadója arról adott hírt, hogy az orosz csapatok legalább két nagy hadoszlopot küldtek haditechnikával és katonákkal Mariupolon keresztül a Zaporizzsja megyei Bergyanszk kikötő irányába. „Legalább két, harminc járműből álló oszlopot láttak Novoazovszk felől Bergyanszk felé haladni. Ezek Rapira osztályú teherautók voltak lőszerrel és vontatott fegyverekkel, továbbá üzemanyag-szállító tartálykocsik és buszok katonákkal” – fejtette ki a Andrjuscsenko. Kiemelte, hogy nyár eleje óta ez volt a legnagyobb nyílt katonai katonai mozgás a térségben. Andrjuscsenko szerint ennek a mozgásnak az oka vagy kiképzőtáborok feltöltése, vagy pedig közvetlen utánpótlás a zaporizzsjai régió frontvonalához.

A román államfő és miniszterelnök is határozottan elítélte hétfőn, hogy Oroszország az éjszaka folyamán a Duna-parti ukrán kikötői infrastruktúra ellen intézett dróntámadást, közvetlenül a román határ mellett. Klaus Iohannis államfő bejegyzésében úgy értékelte: a román határ közvetelen közelében civil célpontok ellen intézett támadás komoly biztonsági kockázatot jelent a Fekete-tenger térségében, veszélybe sodorja az ukrán gabonakivitelt és ezen keresztül a világ élelmiszer-biztonságát. Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint a támadás egyértelműen azt bizonyítja, hogy Oroszország az ukrán gabona nemzetközi piacokra jutását akarja megakadályozni, és ezáltal – élelmezési válságot idézve elő – számos embert sodor veszélybe világszerte. A román kormányfő közleményében leszögezte: Románia továbbra is kész gyakorlati megoldásokkal támogatni az ukrán gabona kijuttatását a nemzetközi piacokra.

Újabb amerikai atom-tengeralattjáró érkezett Dél-Koreába, válaszul Észak-Korea nukleáris tevékenységére – jelentette be a dél-koreai hadsereg. Az Annapolis nevű, nukleáris meghajtású tengeralattjáró a dél-koreai Dzsedzsu sziget kikötőjébe érkezett, egy héttel azután hogy a ballisztikus rakétákkal felszerelt, szintén nukleáris meghajtású Kentucky amerikai tengeralattjáró kikötött az országban. Ballisztikus rakétákkal felszerelt amerikai atom-tengeralattjáró legutóbb 1981 márciusában járt Dél-Koreában, akkor a Robert E. Lee érkezett a puszani haditengerészeti támaszpontra.

Időjárás:

Ma mindenütt erősen felhős időre készülhetünk.

Este többfelé zivatarokra kell számítani, de később mindenütt kitisztul az ég.

A hőmérséklet jellemzően 31 – 36 fok köré emelkedik.