Több százan tüntettek Izraelszerte, számos forgalmas helyen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.07.19.Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tárgyalt Mario Abdo Benítezzel, Paraguay elnökével.

Az Egészségügyi Világszervezet által potenciálisan rákkeltőnek minősített növényvédő szer kivezetését szorgalmazza a Párbeszéd.

Több százan tüntettek Izraelszerte, számos forgalmas helyen.

Az orosz hadsereg megsemmisítette a Krími híd elleni hétfői támadás előkészítéséhez használt ukrán bázisokat – közölte Igor Konasenkov.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tárgyalt Mario Abdo Benítezzel, Paraguay elnökével. A két vezető a világpolitikai helyzetről, az ukrajnai háborúról és következményeiről, valamint a konzervatív politika szerepéről és lehetőségeiről tárgyalt. Orbán Viktor kifejtette: Európában szinte egyedülálló módon Magyarország az alapvető értékek talaján áll, vallja a család, a nemzet és a hit megtartó erejét. Paraguay elnöke elmondta, az országát kormányzó párt ugyanezen értékek alapján dolgozik, és ugyanúgy fontosnak tartják ezen értékek megvédését. Orbán Viktor és Mario Abdo Benítez egyeztettek a magyar-paraguayi gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok fellendítésének lehetőségeiről is.

Szomszédos államként Magyarország továbbra is kiáll a mihamarabbi ukrajnai béke mellett, és minden bírálat és támadás ellenére ekként fog tenni a jövőben is – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca tájékoztatása szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén New Yorkban. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy olyan országot képvisel, amely a szomszédságban, a háború árnyékában él immár több mint ötszáz napja, s így rendkívül súlyos és közvetlen módon szembesül annak negatív következményeivel. „A magyar emberek már idáig is nagy árat fizettek a háborúért, miközben azért semmilyen felelősséget nem viselnek” – mutatott rá. Szijjártó Péter az ukrajnai helyzettel foglalkozó ENSZ BT-ülésen leszögezte, hogy a fegyveres konfliktus megoldása nem a harctéren keresendő, hanem a tárgyalóasztalnál. Ukrán kollégája felszólalását követően kiemelte: gyakorta hallani, hogy egyelőre nem adottak a körülmények a diplomáciai rendezésről szóló tárgyalások megkezdéséhez, azonban ezek a feltételek napról napra egyre csak romlanak. Minél tovább tart a háború és minél több fegyver érkezik, annál több ember hal meg, annál súlyosabbá válik a pusztítás – közölte.

A magyar baloldalnak a „külföldi támogatásokért cserébe folytatott migrációpárti” és a kvótákat támogató politikája minden magyar és európai ember számára veszélyes – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a röszkei közúti határátkelőhelyen. Rétvári Bence elmondta: nyolc évvel ezelőtt a déli határon óriási tömegekben „áramoltak át az illegális migránsok” Magyarországra, és a magyar baloldal egységesen tagadta azt, hogy az illegális migráció létezne, álproblémának nevezve azt. Rétvári Bence hangsúlyozta: ha Magyarország nem épített volna kerítést, ha Magyarország jogi és emberi erővel nem védené a déli határt, akkor most a röszkei nem egy „törvénytisztelő” és nyugodt határátkelőhely lenne.

Az Egészségügyi Világszervezet által potenciálisan rákkeltőnek minősített növényvédő szer, a glifozát magyarországi használatának kivezetését szorgalmazza a Párbeszéd – mondta a párt uniós tanácsadója. Jávor Benedek közölte: pártja országgyűlési képviselői határozati javaslatot nyújtanak be a növényvédőszer kivezetése érdekében. A szer használatáról az Európai Unióban tíz éve folyik vita – ismertette. Tagállamok, zöldszervezetek és uniós intézmények is törekedtek a betiltására, azonban néhány tagállam, köztük Magyarország is kitart mellette. Jávor Benedek utóbbit azért is érthetetlennek tartja, mert a szert elsősorban génmódosított növényeknél használják, amelyek termesztésére Magyarországon alkotmányos tilalom van – mondta.

Külföldi hírek:

Több száz tüntető gyűlt össze a Tel-Avivi HaShalom vasútállomása előtt, amely egyike annak az öt forgalmas terminálnak, amelyeket délután 4:30-ra jelöltek ki tüntetéseknek. A tüntetők tiltakozása a koalíció azon terve ellen zajlik, hogy felforgassák a bírói hatalmat. Az izraeli rendőrség szerint két tüntetőt letartóztattak a Herzliya vasútállomás előtti tüntetések során. Kettejüket közzavarás gyanúja miatt tartják fogva. Egy videón több száz tüntető látható, amint elzárják az állomáshoz vezető utat. Egyébként a tel-avivi Hashalom állomáson kívül, a tüntetők közül többen arra panaszkodtak, hogy rosszul érzik magukat a rendkívüli hőség és a tömegsűrűség miatt. A rendőrség ettől függetlenül megtagadta a bebocsátást az állomásra.

Jichák Herzog izraeli elnök kedden a Fehér Házba látogatott, ahol a kongresszus együttes ülésén beszédet mondott a két ország közötti 75 éves kapcsolatok megünneplése alkalmából. Jichák Herzog találkozott Joe Biden amerikai elnökkel és más magas rangú tisztségviselőkkel is. Az izraeli államfő Egyesült Államokbeli utazásának első szakasza Washingtonban volt, majd kétnapos találkozókra New Yorkban került sor. A Fehér Ház bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök, Kamala Harris alelnök, Antony Blinken külügyminiszter és más magas rangú washingtoni tisztviselők találkoznak Herzoggal.

Az „Ellenállás Napja” közepette Herci Halevi vezérkari főnök a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottságában határozottan támadta a tartalékos önkéntes szolgálat beszüntetésére vonatkozó felhívásokat, és azt mondta, hogy „bárki, aki arra szólít, hogy ne jelentkezzenek szolgálatra, az árt a hadseregnek és az országnak… Célunk manapság a kompetencia és a kohézió ötvözése” a hadseregben.A nyilvános nyilatkozatot követően Halevi zárt ajtós biztonsági tájékoztatóba kezdett a bizottság tagjainak. Egyre több tartalékos fenyeget az önkéntesség leállításával, amenyibben a koalíció második és harmadik olvasatban – a Kneszet nyári ülésszakának végéig, azaz július 30-ig – elfogadja az ésszerűségi mércét kvázi eltörlő törvényjavaslatot, amely korlátozza a választott tisztviselők döntéseinek bírósági felülvizsgálatát.

Különösen heves vita robbant ki a védelmi miniszter és a nemzetbiztonsági miniszter között az adminisztratív elfogatóparancsok kibocsátásának jogköréről folytatott megbeszélésen, jelentette a 12-es csatorna. A vita során Itamar Ben-Gvir miniszter azt állította Joáv Gallant miniszternek: „Én ezt ezerszer jobban tudom nálad. Ellenem adtak ki adminisztratív parancsot.” Mire Gallant: ,,Az a tény, hogy karriert csináltál az ilyen tettekből, és ez a Kneszetbe juttatott, még nem tesz téged az adminisztratív letartóztatások szakértőjévé.” ,,Aki benzinkannával járkál azzal a céllal, hogy gyújtogasson, az nem graffitizni akar” – hangsúlyozta -, ,,minden parancsnot 30-szor elolvasok, mielőtt aláírom” – mondta Gallant.

Szaúd-Arábia és Törökország energetikai, védelmi, befektetési és más területeket is érintő megállapodásokat írt alá – jelentette az SPA szaúdi állami hírügynökség. Recep Tayyip Erdogan török elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, a királyság tényleges uralkodója is részt vett az aláírási ceremónián. Szaúd-Arábia többek között két szerződést is kötött a katonai drónokat gyártó Baykar Defense török nagyvállalattal. „A drónok vásárlásának az a célja, hogy fokozza a királyság fegyveres erőinek felkészültségét és megerősítse védelmi és gyártási képességeit” – írta Háled bin Szalmán szaúdi védelmi miniszter a közösségi-oldalán. A szaúdi védelmi miniszter azt is közölte, hogy a két ország védelmi együttműködési megállapodást is kötött egymással.

„A béke ideje” mottóval elkezdődött az erdélyi Tusnádfürdőn a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – Tusványos – vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata a magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) szervezésében. A 69 partnerszervezet harminc rendezényhelyszínenen több mint ötszáz programra várja az érdeklődőket az Olt folyó partján található kempingbe és a sportpályára. Az időszerű közéleti, politikai témákat körüljáró kerekasztal- és pódiumbeszélgetéseket három témakörbe csoportosították a szervezők: a háború és következményei, a gazdasági helyzet, kiemelt figyelmet fordítva az energiabiztonságra, és a nemzetpolitika. Idén is megrendezik a péntek délelőtti nemzetpolitikai kerekasztalt a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetőinek részvételével, a hagyományos szombat délelőtti politikai fórumon pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tart előadást, valamint válaszol a közönség kérdéseire.

Erősítjük az oktatási és gazdasági együttműködést Tanzániával – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök Samia Suluhu Hassan tanzániai elnökkel tartott sajtótájékoztatóján Dar es Salaamban, ahol a két ország képviselői aláírták a 2024-2026 közötti időszakra szóló Stipendium Hungaricum Programot. Novák Katalin elmondta: az ösztöndíjprogramnak köszönhetően jelenleg 12 ezer diák tanul Magyarországon a világ minden tájáról. A mostani megállapodással pedig lehetőség nyílik arra, hogy Magyarország az elkövetkező három évben tanzániai hallgatóknak is tudjon ösztöndíjat biztosítani. Samia Suluhu Hassan tanzániai elnök kiemelte: a megállapodás keretében magyar diákok is elnyerhetik tanzániai egyetemek ösztöndíjait. A köztársasági elnök szerint a tanzániai elnökkel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett az orosz-ukrán háború, megvitattak migrációs és demográfiai kérdéseket és megállapodtak a gazdasági kapcsolatok erősítéséről is.

Az orosz hadsereg megsemmisítette a Krími híd elleni hétfői támadás előkészítéséhez használt ukrán bázisokat – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve. A szóvivő szerint a múlt éjszaka folyamán végrehajtott, összehangolt támadást „a vízi drónokkal elkövetett ukrán terrorakció megtorlásaként hajtották végre”, hozzátéve, hogy a drónok gyártóbázisaként használt. Odessza környéki hajójavító üzem is találatot kapott. Elmondta, hogy Mikolajiv és Odessza térségében összesen 70 ezer tonna kapacitású, az ukrán hadsereg ellátását biztosító üzemanyagtárolót semmisítettek meg. Közlése szerint az orosz hadsereg az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében két kilométert haladt előre, Kupjanszk város irányába.

Az ukrajnai konfliktusban részes feleknek tartózkodniuk kell a polgári célpontok és infrastruktúra elleni támadásoktól, biztosítaniuk kell a polgári személyek biztonságát, és be kell tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot – mondta Mao Ning kínai külügyi szóvivő. A Krími híd elleni támadást a TASZSZ orosz hírügynökség kérdésére kommentálva a szóvivő kijelentette: Peking reméli, a felek „erőfeszítéseket tesznek a válság politikai megoldására, és együtt elősegítik a helyzet enyhítését”.

Évtizedek óta először ballisztikus rakétákkal felszerelt nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró érkezett Dél-Koreába – jelentette be a az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának indo-csendes-óceáni ügyekért felelős koordinátora. Szöuli sajtótájékoztatóján Kurt Campbell elmondta, a 18 750 tonnás, 170 méter hosszú, Ohio-osztályú tengeralattjáró Puszan partjainál – Szöultól 320 kilométerre délkeletre – dokkolt. Hozzátette: a USS Kentucky nevű hajó érkezése megmutatja, hogy Washington elkötelezett Dél-Korea védelmében. Li Dzsong Szup dél-koreai nemzetvédelmi miniszter leszögezte: a hajó érkezése gyakorlatban is megmutatja az Egyesült Államok Dél-Korea védelmére irányuló elkötelezettségét. „Észak-Korea felé pedig demonstrálja szövetségünk elsöprő hatékonyságát” – tette hozzá.

Időjárás:

Ma főképp napsütétses időre számíthatunk, helyenként kisebb zivatarokkal tarkítva.

Este mindenütt esőkre számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 32 – 36 fok körül alakul.