Ezúttal egy szélsőjobboldali törvényhozót választottak be Izraelben az igazságügyi kiválasztási bizottságba

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.07.13.Kötelékben is képes repülni az a magyar fejlesztésű drón, amit nemrégiben mutattak be – mondta Porkoláb Imre, a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos.

A recski kőbánya alatt lévő házakból hozott iszapmintát az LMP frakcióvezető-helyettese az energiaügyi miniszternek.

Ezúttal egy szélsőjobboldali törvényhozót választottak be Izraelben az igazságügyi kiválasztási bizottságba.

Ukrajnának több reformot kell végrehajtania, hogy teljes jogú taggá válhasson a NATO-ban és az Európai Unióban – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Belföldi hírek:

Novák Katalin köztársasági elnök a Zánkai Erzsébet-táborba látogatott szerdán, az államfő több programon is részt vett a gyerekekkel. Novák Katalin a Balaton partján bekapcsolódott a keresztény, élménypedagógiai, együttműködést segítő és közösségépítő programba, a Hősök napja keretében kipróbálta a tűzoltók füstsátrát, amely egy lakástűzben keletkező füstöt szimulálja, valamint dinnyét szeletelt és osztott a táborozó gyerekeknek. A köztársasági elnöktől sok gyerek kért aláírást pólóra, baseball-sapkára, valamint nagyon sokan közös fotót is készítettek az államfővel. Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke a közmédiának elmondta, már több mint tíz éve zajlanak az Erzsébet-táborok, és a tavalyi évhez hasonlóan, idén is több mint 180 ezer gyerek jut el ezekbe az év végéig.

Több mint negyvenezer befogadott falusicsok-kérelem van már 217,4 milliárd forint értékben a legfrissebb, május 31-ig beérkezett adatok szerint – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár a falusi csok négyéves évfordulója kapcsán elmondta: folyamatosan vizsgálják a családtámogatási rendszer egyes elemeit, és megállapították, hogy „a háború, az elhibázott európai uniós szankciók, a magas kamatok miatt a városi csok nem működik, de a falusi csok igen”, ezért annak összegét közel másfélszeresére emelik. A Kulturális és Innovációs Minisztériumnak a családszervezetekkel egyeztetve 2023 végéig kell kidolgoznia a városi csok helyett egy új család- és otthonteremtési támogatást – tette hozzá a kormánybiztos.

Kötelékben is képes repülni az a magyar fejlesztésű drón, amit nemrégiben mutattak be – mondta a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos. Porkoláb Imre azt mondta, hogy a sugárhajtású, 65 kilogrammos ProTAR drón, amelyet egy katapultról indítanak, képes társaival kommunikálni és együtt repülni velük. A drón képes egy támadó repülőgép jeleit szimulálni, így a légvédelmi katonák kiképzésében jelentős szerepe lesz – tette hozzá. „Nagyon fontos, hogy a földön zajló műveleteket úgy tudjuk támogatni, hogy egyébként a levegőt uralni tudjuk (…), éppen ezért fontos, hogy meg tudjuk védeni hazánk légterét” – fogalmazott a biztos. Porkoláb Imre beszélt arról is, hogy a technológia fejlődésével az autonóm rendszereknek egyre kiemeltebb szerep jut: régen a harci repülőgépek maguk szimulálták a támadó felet, most viszont ezeknek a drónoknak jut ez a feladat.

A recski kőbánya alatt lévő házakból hozott iszapmintát az LMP frakcióvezető-helyettese az energiaügyi miniszternek. Kanász-Nagy Máté az Energiaügyi Minisztérium épülete előtt elmondta: a nemrég sárlavinával elárasztott recski házakból és azok kertjéből hozott iszapmintát emlékeztetőül hozta Lantos Csaba energiaügyi miniszternek és Koncz Zsófiának, a tárca parlamenti államtitkárának. Közölte, arra kívánja emlékeztetni őket, hogy Magyarországon a környezetvédelmi szabályok nem védik meg sem az embereket, sem a környezetet.

Külföldi hírek:

Ezúttal egy szélsőjobboldali törvényhozót választottak be az igazságügyi kiválasztási bizottságba, csatlakozva egy korábban megválasztott ellenzéki miniszterhez, és ezzel ő lett a második Knesszet-képviselő egy olyan testületben, amely kulcsfontosságú a koalíciónak az igazságszolgáltatás előrehaladására irányuló terve szempontjából. A koalíciónak és az ellenzéknek hagyományosan egy-egy képviselője van a kilencfős bizottságban. Az ellenzéki vezetők korábban felháborodottak voltak a bizottság teljes létszámának meghiúsulása miatt, ennek következményeként jelentették be, hogy kivonulnak a konszenzusos igazságügyi reformról szóló tárgyalásokból.

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint egy katona és egy határrendőr könnyebben megsérült a palesztinokkal a ciszjordániai Turmus Ayya városában korábban lezajlott összecsapások során. A hadsereg szerint a katonák azért hatoltak be a városba, hogy lefoglaljanak mintegy 650 000 sékelnyi készpénzt, amelyet a gyanú szerint terrorista tevékenységek finanszírozására használtak. „A tevékenység során több tucat palesztin gyűlt össze a területen, és megtámadták a katonákat, köveket dobáltak és festékes palackokat dobáltak” – áll az IDF közleményében.Az IDF szerint a csapatok rendbontó eszközökkel és éleslövéssel válaszoltak a levegőben, és két gyanúsítottat őrizetbe vettek. Egy IDF-katonát könnyebb sérüléssel szállítottak kórházba, miután egy palesztin megtámadta, egy határrendőrt pedig a helyszínen ápolnak, miután egy kővel eltalálták – közölte a hadsereg.

A légierő több száz visszavonult és tartalékos tagja szerdán közzétett egy támogató levelet az aktív tartalékos szolgálatban lévő pilóták számára, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A Kneszet korábban elfogadta a törvényjavaslat első olvasatát, amely megszünteti a bíróságok azon képességét, hogy döntsenek a kormányzati döntések „ésszerűségéről”. A hadsereg tartalékosainak egyre nagyobb köre fenyeget azzal, hogy a kormány igazságügyi reformterve miatt nem fognak jelentkezni önkéntes szolgálatra. ,,Fenntartás nélkül támogatjuk a tiltakozó akcióitokat, beleértve az önkéntesség azonnali felfüggesztését is” – áll a levélben.

Az iráni elnök ritka afrikai látogatásra indult, mivel az Egyesült Államok súlyos gazdasági szankciókkal sújtott országa igyekszik elmélyíteni a partnerségeket a világ minden táján. Ebrahim Raisi elnök szerdai kenyai látogatása az első, amelyet iráni vezető az afrikai kontinensen tesz több mint egy évtizede. Várhatóan Ugandába és Zimbabwéba is ellátogat, és találkozik az ottani elnökökkel. Afrika a „lehetőségek kontinense” és nagyszerű platform az iráni termékek számára – mondta Raisi újságíróknak egy tájékoztatóján. Kérdésekre azonban nem válaszolt. „Egyikünk sem elégedett a kereskedelem jelenlegi volumenével” – vélekedett.

Folytatni kell a migráció legális útvonalainak kiépítését, a tagállamoknak pedig el kell gondolkodniuk a menekültek újraelosztásának rendszerén, ugyanis csak ilyen megközelítéssel lehet fellépni a migránscsempészettel szemben, és hatékonyan kezelni a migrációt – jelentette ki az Európai Bizottság belügyi biztosa Strasbourgban. Ylva Johansson az Európai Parlament plenáris ülésének a bevándorlással kapcsolatos földközi-tengeri kutatásra és mentésre irányuló uniós fellépés szükségességéről szóló vitáján azt mondta: a Földközi-tengeren bekövetkezett haláleseteknek arra kell emlékeztetniük, hogy az unió prioritásának az életek megmentésének kell lennie. Az életmentés biztosítására adható legjobb válasz a szolidaritási intézkedések meghozatala és a legális migráció lehetőségének megteremtése – hangoztatta az uniós biztos. A munkaügyi migráció létrehozására partnerségi megállapodásokat kell kötni – tette hozzá.

Hosszú távú biztonsági garanciákat adnak a világ iparilag legfejlettebb országai (G7) Ukrajnának – közölték a G7-csoportot alkotó országok képviselői Vilniusban, a NATO-csúcstalálkozó helyszínén. Olaf Scholz német kancellár már a találkozó első napján jelezte, hogy a csoport hosszú távú garanciák előkészítésén dolgozik. Amanda Sloat, Joe Biden amerikai elnök tanácsadója megerősítette, hogy erről a G7 vezetői megállapodást is aláírnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Hozzátette: a nyilatkozatban biztosítják Kijevet arról, hogy támogatják olyan védelmi képességek kiépítésében, amelyek a jövőben segítenek megvédeni bármilyen támadástól, illetve elrettenteni az erre készülőket. Elmondta: a nyilatkozatból kiindulva a G7-hez tartozó országok és az Európai Unió kétoldalú egyeztetéseket is folytatnak majd Ukrajnával az együttműködés részleteinek kidolgozásáról.

A nyugati szövetségesek legfontosabb feladata változatlanul az, hogy megfelelő mennyiségű fegyverrel támogassák Ukrajnát az Oroszország elleni harcban – jelentette ki a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a NATO-csúcstalálkozó során Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel megtartott közös sajtótájékoztatóján. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos legnagyobb veszély Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai győzelme lenne, emiatt nem szabad felhagyni Kijev támogatásával – hangoztatta a főtitkár. Ukrajnának joga van hozzá, hogy önállóan döntse el, melyik utat választja, a döntés nem Moszkvát illeti meg. Már várom a napot, amikor szövetségesekként üdvözölhetjük egymást – mondta Stoltenberg Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. A NATO főtitkára aláhúzta: Ukrajna jelenleg közelebb áll a NATO-hoz, mint valaha.

Ukrajnának még további reformokat kell végrehajtania intézményrendszerének megerősítésére és a korrupció elleni harcban ahhoz, hogy teljes jogú taggá válhasson a NATO-ban és az Európai Unióban – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Vilniusban, a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek találkozójára érkezve. A litvániai csúcstalálkozó második napján a NATO-tagállamok vezetői nemzetközi partnereikkel, köztük az EU-t, valamint az Indiai- és a Csendes-óceán térségének több meghatározó országát képviselő vezetőkkel találkoznak. Ursula von der Leyen kiemelte: Oroszország Ukrajna elleni háborúja egyértelművé tette, hogy meg kell erősíteni a NATO és az EU együttműködését. Ebben szerinte jelentős előrelépést jelent az uniós tag Finnország és Svédország NATO-csatlakozása.

Az észak-koszovói feszültségek azonnali kezelését, a rendőri jelenlét csökkentését és koraőszi előrehozott önkormányzati választásokat jelentett be a koszovói kormány. Egy pristinai napilap szerdai beszámolója szerint a kormány azt követően hozta nyilvánosságra a válságkezelésre szánt intézkedéseit, hogy Besnik Bislimi koszovói miniszterelnök-helyettes tárgyalt Miroslav Lajcákkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával. A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban május végén zavargások törtek ki, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

Időjárás:

Ma többnyire változóan felhős-napos időjárás lesz a jellemző. Többfelé kell kisebb, de heves zivatarokra számítani.

Este mindenütt feloszlik a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 24 – 35 fok között tetőzik.