Benjamin Netanjahu miniszterelnök tájékoztatta Jichák Herzog elnök hivatalát, hogy a koalíció nem állítja le az „ésszerűségről” szóló törvényjavaslatok folyamatát

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.07.11.A kisebbségvédelmi keretegyezmény aktualizálását sürgette Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó Budapesten.

Az LMP ismételten felszólítja a magyar európai parlamenti képviselőket, hogy szavazzanak igennel a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletre.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök tájékoztatta Isaac Herzog elnök hivatalát, hogy a koalíció nem állítja le az „ésszerűségről” szóló törvényjavaslatok folyamatát.

Orbán Viktor telefonon tárgyalt Savkat Mirzijojevvel, Üzbegisztán elnökével, akinek gratulált a választásokon aratott győzelméhez.

Belföldi hírek:

A kisebbségvédelmi keretegyezmény aktualizálását sürgette Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó Budapesten. A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében rendezett Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetem ünnepélyes megnyitóján Szili Katalin azt mondta: a dokumentum egyik fő problémája, hogy bár kötelező jelleggel bír, nem kikényszeríthető. Aláhúzta: vannak olyan kérdéskörök, amelyek nem szerepelnek benne, de be kellene építeni őket. Minimumszabályok, standardok meghatározására van szükség, és ezeket mindenkinek be kell tartani – jelentette ki. Szili Katalin szerint alapelvként kellene rögzíteni, hogy a nemzeti kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai ügy. Az állampolgárság ügyét elválasztaná a nemzeti identitástól, és kimondaná, egy uniós tagországban a többségi státusz nem jelenthet hegemóniát a kisebbség felett.

A haderőfejlesztés csak a magyar védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres – hangsúlyozta a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos a magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgép első hivatalos bemutatóján a Bakony Harckiképző Központ gyakorló- és lőterén. Porkoláb Imre kiemelte: a sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú, pilóta nélküli repülőrendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott. Az új technológia a nemzetközi piacon is megállja a helyét – tette hozzá. Molnár Zsolt, a fejlesztést végrehajtó Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az akár 500 km/órával kötelékben is repülni képes, 68 kilogrammos drónnal valós körülmények között szimulálhatóak a támadó repülőgépek. Repülési magassága a 6000 métert, üzemideje a 60 percet, kommunikációs hatótávolsága a 75 kilométert is eléri – közölte.

A Hungary Helps Program keretében Magyarország 100 ezer eurós támogatást nyújt a közép-afrikai Száhel-övezetben fekvő Csádnak, ahova az áprilisban kitört szudáni konfliktus elől már több mint 200 ezren menekültek – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára. Azbej Tristan a közösségi-oldalán hétfőn megosztott videóban az ATV híradójának a helyszínen nyilatkozva azt mondta, ez az első együttműködés a két ország között, a támogatás célja pedig az, hogy a szudáni harcok elől az országba menekülő emberek alapvető szükségleteit el tudják látni.

Az LMP ismételten felszólítja a magyar európai parlamenti (EP-) képviselőket, hogy szavazzanak igennel a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletre. Gál József, az ellenzéki párt szóvivője elmondta: az uniós jogszabály 2030-ig írná elő a természetes élőhelyek felmérését és a rossz állapotúak 30 százalékának feljavítását. Emlékeztetett: ez már egy „felhígított” javaslat, az eredeti terv eddig a határidőig a rossz állapotban lévő élőhelyek 90 százalékának feljavítását írta volna elő. Az ellenzéki pártok nagy részének képviselő már nyilatkoztak arról, hogy megszavazzák a rendeletet – mondta. A Jobbik és a Fidesz azonban ezt még nem tette meg.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu miniszterelnök tájékoztatta Isaac Herzog elnök hivatalát, hogy a koalíció nem tervezi, hogy leállítja az „ésszerűségről” szóló törvényjavaslat törvényhozását, hogy lehetővé tegye az ellenzékkel való tárgyalásokat – jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A beszámoló szerint Netanjahu azt szeretné, ha a törvényjavaslatot még azelőtt törvénybe iktatnák, hogy a Knesszet a következő hetekben nyári szünetre vonulna. A jelentés meg nem nevezett magas rangú koalíciós tisztviselőket is idéz, akik azzal fenyegetőznek, hogy a kormány megbukik, ha nem fogadják el a törvényt.

Jair Lapid ellenzéki vezető elítélte a kormányt, amiért szerinte a jogállamiság megkerülésére és „engedelmes bábok” kinevezésére törekszik a hatalmi pozíciókba. „Ez egy olyan kormány, amely elvesztette minden önuralmát. Az ésszerűség bírói tesztjének eltörlése abban a formában, amelyet a Knesszet elé terjesztettek, egy dolgot mond ki: a törvény nem vonatkozik rájuk” – állította Lapid Jesh Atid pártjának frakcióülésén.

Benny Gantz, a Nemzeti Egység párt vezetője azzal vádolja Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy árt Izrael kapcsolatainak az Egyesült Államokkal és Joe Biden elnökkel, miután utóbbi nemrég az izraeli kormányt bíráló megjegyzéseket tett. „Zavar, hogy Netanjahu feláldozza Izrael Állam stratégiai szükségleteit, hogy az igazságügyi miniszter Jariv Levin, a pénzügyminiszter Bezalel Smotritch és a nemzetbiztonsági miniszter Itamar Ben Gvir kedvében járjon” – mondta Gantz a Knesszet frakcióülésén.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai ártalmatlanítottak egy fegyveres terroristát, aki gránátot dobott és tüzet nyitott rájuk Deir Nidham palesztin falu közelében, jelentette a hadsereg. A gyanúsított járművével az Efráim Regionális Dandár ellenőrzőpontjának közelébe érkezett. Az ott állomásozó katonák gyanúsnak találták a járművet és ki akarták hallgatni a sofőrt. A gyanúsított kiszállt járművéből, gránátot dobott és rálőtt az erőkre, akik viszonozták a tüzet és agyonlőtték. A csapatok lefoglalták a Carlo típusú fegyverét. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

A libanoni Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah nem tudott arról, hogy két sátrat állítottak fegyveres őrzéssel izraeli területen, mert az a Hezbollah terep parancsnokainak helyi kezdeményezése volt. Csak Izrael ENSZ dél-libanoni békefenntartó erőihez (UNIFIL) intézett jelzése hívta fel erre a figyelmét, és tudatta vele, hogy új helyzet állt elő, amelyet megpróbálhat kihasználni, jelentette a héber média. A feszültség északon továbbra is fennáll a Hezbollah sátrainak hátterében, méterekkel a nemzetközileg elismert kék vonalon belül – és ahogy telnek a napok, nő az eszkaláció lehetősége. A biztonsági szervezetek nem maradtak közömbösek a terrorszervezet provokációival szemben, és a Hezbollah számára világossá tették, hogy a sátrak kiürítésére adott idő nem korlátlan: ,,A sátrakat napokig tartó csata árán is lebontjuk.”

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a NATO úgy döntött, hogy nem teszi kötelezővé Kijev számára az úgynevezett csatlakozási akcióterv (MAP) követését – közölte az ukrán külügyi tárca vezetője. „Intenzív tárgyalásokat követően a NATO-szövetségesek úgy döntöttek, hogy nem teszik kötelezővé Kijev számára a MAP követését. Üdvözöljük ezt a régóta várt döntést, amely lerövidíti a NATO-tagsághoz vezető utat Ukrajna számára” – közölte Kuleba a közösségi-oldalán. A NATO ma és holnap a litvániai Vilniusban tartja csúcstalálkozóját, ahol Ukrajna tagsága is téma lesz.

Joe Biden amerikai elnök szerint Ukrajna nem áll készen a NATO-tagságra, és a háborúnak le kell zárulnia, mielőtt a szövetség döntést hozna ebben a kérdésben. Az amerikai elnök erről Európába utazása előtt beszélt egy interjúban beszélt.

A jogállamiság témájában csak az lehet előremutató, ha a politikailag motivált uniós diskurzus helyét elfogulatlan, kormányközi alkotmányos párbeszéd veszi át – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezve. Varga Judit hozzátette, hogy „sajnálatos módon e téren semmi sem változott, és továbbra is fennáll a kettős mérce.” Az igazságügyi miniszter a tanácskozás napirendjét ismertetve elmondta: ami a hosszú távú uniós költségvetés felülvizsgálatát illeti, a tagállami vezetők 2020-ban megállapodtak, hogy erre nem kerül sor, azonban az Európai Bizottság ezt figyelmen kívül hagyva máris több forrásra tart igényt, ugyanakkor nem tudja megmagyarázni, hogy a pénzek miért fogytak el.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök bejelentette, hogy nem indul az újraválasztásért, miután a kormány pénteken lemondott, amiért menekültügyi kérdésben nem tudott megállapodni a négypárti koalíció. „Távozom a politikából amint a választások után hivatalba lép az új kormány – jelentette ki a konzervatív-liberális Szabaddemokrata Néppárt politikusa parlamenti beszédében. Rutte, aki pénteken még úgy nyilatkozott, hogy újraindulna a miniszterelnökségért, közölte, hogy meghozta döntését. Mint mondta, számára a személyes motivációt Hollandia jelentette, „azonban az ezzel kapcsolatos álláspontja teljesen alkalmatlanná teszi” a tisztség betöltésére. Hangsúlyozta, hogy a politikai életből való kilépésre vonatkozó döntése személyes elhatározás volt.

Orbán Viktor hétfőn telefonon tárgyalt Savkat Mirzijojevvel, Üzbegisztán elnökével, akinek gratulált a választásokon aratott győzelméhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor szerint a választási siker jól jelzi, hogy az üzbég emberek elkötelezettek a Mirzijojev elnök által megteremtett stabilitás és a végrehajtott reformok mellett. A magyar miniszterelnök kifejtette: kormánya továbbra is a magyar–üzbég politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért dolgozik. Orbán Viktor és Savkat Mirzijojev örömmel állapították meg, hogy számos magyar cég már komoly súllyal megjelent az üzbég piacon például a bankszektorban, a kommunikáció és a kereskedelem terén.

Június 24-i Wagner-lázadás óta először lehetett látni Valerij Geraszimov tábornokot, vezérkari főnököt, Moszkva ukrajnai erőinek parancsnokát egy videófelvételen. Ezen Geraszimov Viktor Afzalov, Szergej Szurovikin tábornok helyettesének a jelentését kéri és hallgatja. A védelmi minisztérium szerint a felvételen Geraszimov egy értekezleten látható. A felvétel alapján Putyin megtartotta a két legerősebb emberét, Szergej Sojgut és Geraszimovot, pedig Prigozsin miattuk indult el Moszkvába, hogy eltávolítsa őket a hatalomból, és a lázadás után olyan pletykák röppentek fel, hogy Geraszimovot leváltották. Prigozsin június 24-i lázadása azért kezdődött, hogy leszámoljon Sojguval és Geraszimovval, akikről azt mondta, hogy inkompetens árulók, akik belerángatták Putyint és az országot egy kudarcba fulladt háborúba, amely feltárta, hogy az orosz hadsereg mennyire korrupt.

Olekszandr Kamisin az ukrán startégiai iparért felelős miniszter bejelentette, hogy elkezdődött egy Bayraktar dróngyár építése, amely már évek óta húzódott. Lassú tárgyalásokkal kezdődött, majd botrányoktól volt hangos az építkezés előkészítése, ám most már tényleg dolgoznak rajta. A gyárban nemcsak Bayraktar TB2 UAV-kat, pilóta nélküli harci repülőgépeket fognak gyártani, hanem Bayraktar Akicnit és Bayraktar Kizilelm drónt is. Vlagyimir Putyin korábban jelezte Erdogannak, hogy kész együttműködni a török céggel, de a cég világossá tette, hogy nem hajlandók az oroszokkal dolgozni, teljesen az ukránok mellett állnak, nem érdekli őket, hogy mennyi pénzt kínálnak a drónjaikért. Mint mondták, 2018 óta dolgoznak az ukrán sereggel, és mint Haluk Bayraktar a cég vezérigazgatója hozzátette, ezt az együttműködést semmi nem fogja beárnyékolni.

Időjárás:

Ma is marad a kánikula, helyenként kissé megélénkülhet a szél.

Este sokfelé heves zivatarok kialakulására kell számítanunk.

A hőmérséklet jellemzően 29 – 34 fok körül alakul.