Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt.

Előbb írjuk alá a megállapodást

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több
kérdésére is válaszolt.

 

 

 

 

 

A Heti TV elsőként arra volt kíváncsi, miként értékeli a kormány a Politico értesülését, mely szerint a csúcstalálkozó után az EU engedményeket tenne Magyarországnak. A miniszter válaszában elismerte, a kormánynak is vannak információi arról, hogy bizonyos engedményeket tenne Brüsszel, azonban hozzátette, ismerve az ottani előkészítői mechanizmust, még nem lehet biztosra menni. Előbb írjuk alá a megállapodást, utána lehet értékelni az engedmények súlyát, tette hozzá.

            A Heti TV azt is szerette volna megtudni, mi a kormány véleménye, hogy a NATO jelenlegi főtitkárának a mandátumát meghosszabbították egy évvel, így utódjáról még nincs döntés. Gulyás Gergely röviden annyit felelt, a kormánynak erről még nincs véleménye.

            A Heti TV a kórházi patikák jövőjével kapcsolatban is kérdezte a kormány álláspontját. A miniszter elmondta, erről még nincsen döntés, ugyanakkor kijelentette, hogy a kórházi gyógyszer beszerzések egységesítéséről hoztak határozatot. Tették mindezt azért, hogy a betegek minél gyorsabban jussanak hozzá a gyógyszerekhez, a rendszer pedig minél költséghatékonyabban tudjon működni.

            A Szállodaszövetség elnöke szerint 30-40 százalékkal csökken a vendégforgalom a Balatonon. A Heti TV kíváncsi volt, mit kíván tenni ebben a helyzetben a kormány. A politikus szerint a szakmai szervezet vezetője téved, ennek egyik oka az lehet, hogy a balatoni vendégágyak mindössze alig több mint 20 százalékára van rálátásuk, ezzel szemben a kormány rendelkezik a teljes képpel. Ennek értelmében kijelenthető, az elmúlt féléves adatokat nézve, maximum 2 százalékos csökkenésről lehet beszélni.

            Azt is szerette volna megtudni a Heti TV, hogyan értékeli a kormány, hogy a kitörésnapi túrák szervezőjének a cége jelentős összegű turisztikai fejlesztési támogatáshoz jutott. A miniszter elmondta, a pályázatok elbírálásánál csak azt kell nézni, hogy a pályázó büntetőeljárás alatt van-e, a politikai, ideológiai véleményét azonban nem.

            Végezetül szerette volna megtudni a Heti TV, miként értékeli a kormány a volt államtitkár, Vitézy Dávid véleményét, mely szerint a magyar vonatok állapota nagyon rossz. Gulyás Gergely kijelentette, a kormány eddig is jelentős összegeket fordított vasútfejlesztésre, amiben új vonatok beszerzése is szerepelt. Vannak még régi járművek, de azt is tudni kell, hogy a kormány mind az EU aktuális költségvetése, mind pedig a Helyreállítási Alap forrásaiból további jelentős összegeket tervez erre a célra. Nem kell mást tenni, mint azt, hogy az országnak járó forrásokat megkapjuk.

B.P.