Az Izraeli Légierő és az Israel Aerospace Industries hivatalosan is bemutatta Párizsban az új izraeli lopakodó repülőgépet

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.24.Meghosszabbítja a kormány az élelmiszerárstopot augusztus 1-jéig, de azt követően az intézkedés megszűnik, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Jót tett az esőzés, de figyelni kell nagyon az aszályra, mondta Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában.

Az Izraeli Légierő és az Israel Aerospace Industries hivatalosan is bemutatta Párizsban az új izraeli lopakodó repülőgépet.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy július végére feláll egy 3700 egységnyi haditechnikával rendelkező tartalékos hadsereg.

Belföldi hírek:

Meghosszabbítja a kormány az élelmiszerárstopot augusztus 1-jéig, azt követően az intézkedés megszűnik; jövő január 1-jétől emelkedik a babaváró hitel és a falusi csok keretösszege, az 5000 főnél nagyobb települések esetében viszont új támogatási rendszert dolgoz ki a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely az élelmiszerárstop kivezetését azzal indokolta, hogy a jelenlegi előrejelzések szerint augusztusban jelentősen csökken az infláció, 15 százalék körül várható, és az infláció mérséklődésének felgyorsulása folytatódni fog ősszel is. A miniszter bejelentette azt is, hogy a kötelező akciózás jelenleg előírt 10 százalékos mértékét 15 százalékra emeli a kormány, továbbá a kötelező akciózást kiterjesztik azokra a termékcsoportokra is, amelyek eddig az élelmiszerárstop hatálya alá estek. A kötelező akciózással kapcsolatban kifejtette, a heti akciózási időszakot megelőző harminc napban a bolt által alkalmazott legalacsonyabb bruttó árnál legalább 15 százalékkal kedvezőbb áron kell adni az üzleteknek az akciós termékeket a jövőben.

A tárcavezető bejelentette azt is: jövő január 1-jétől változnak a babaváró hitel és a csok szabályai. Azzal indokolt: a kormány áttekintette a családtámogatási rendszert, és azt látták, hogy az elmúlt években, és főként a háború kitörése óta a körülmények alapvetően változtak meg, mert a háború, az arra adott szankciós válaszok és a magas infláció alapvetően átértékelte a jelenlegi támogatások hasznosságát. A babaváró hitel esetében a kormány ösztönözni szeretné, hogy minél korábbra kerüljön a nőknél a gyermekvállalás időpontja, ezért 2024. január 1-jétől azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő 30 év alatti – közölte. Hozzátette: bevezetnek egy átmeneti időszakot is 2024 januárja és 2025. január 1-je között, amikor még a 30-40 év közötti nők is jogosultak lesznek várandósságuk igazolása esetén. A hitel összegét 10-ről 11 millióra növelik. Gulyás Gergely közölte azt is: a csok falun érvényes szabályait megtartják, és 2024. január 1-jétől 50 százalékkal, illetve egyes esetekben ennél is nagyobb mértékben megemelik a keretösszegeket. Ugyanakkor a városokban a jövő januártól nem lehet majd igénybe venni a csokot, a kormány a családügyekért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumot bízta meg azzal, hogy dolgozzon ki új támogatási rendszert az 5000 főnél nagyobb településekre.

Nagyon jót tett az esős időszak, a földek rendesen telítődtek vízzel, ugyanakkor figyelni kell nagyon az aszályra is, közölte Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában. Jelenleg az a helyzet, hogy az árpa betakarítása most zajlik, és amennyiben nem lesz most 40 fok környéki meleg huzamosabb ideig, úgy a búza is erős közepes eredményt hozhat, ám továbbra is, egy aszályosabb időszak esetén a kukoricával komoly problémák jelentkezhetnek. A szakember beszélt arról is, hogy a tavaszi fagyok a barack termésénél problémákat okozhatnak, míg az alma esetében ezek kevésbé lesznek jelentések. A szakember arra a kérdésre is válaszolt, hogy miért ilyen drágák a hazai zöldségek és gyümölcsök. Mint kifejtette, megugrottak az import költségek, és előre láthatóan a drágulás nem fog csökkenni, sem a technikai eszközöket, sem az energiát tekintve. Végezetül Jakab István beszámolt arról, a parlamentben is folyik a munka, ma a gazdasági bizottság ülésén terjeszti elő javaslatát a földadó eltörléséről. Ennek kapcsán kifejtette, erre azért van szükség, mert így is sok adó terheli a gazdatársadalmat, nem kell őket újabb sarcokkal sújtani.

Külföldi hírek:

Alig néhány hónappal a hadrendbe állítása előtt az Izraeli Légierő és az Israel Aerospace Industries hivatalosan is bemutatta Párizsban az új izraeli lopakodó repülőgépet, a „MARS2 ELI-3150”-et. Az Izraeli Légierő új repülőgépe jelenleg a Nevatim légibázison lévő Nahshon századnál állomásozik, és az „Oron” nevet kapta. A szakértők több milliárd dollárra becsülik a repülőgép beszerzési árát. Az új repülőgépet stratégiai hírszerzési feladatokra tervezték, ennek érdekében fejlett kamerákkal és lehallgatási képességekkel rendelkezik, és ami a legfontosabb, innovatív mesterséges intelligencia technológiákat és algoritmusokat használ, amelyekkel hatalmas mennyiségű adatot lehet percek alatt feldolgozni. Mindezek célja, hogy a repülőgép pontos és naprakész hírszerzési képeket adjon, és azt gyorsan továbbítani lehessen az illetékeseknek, amelynek eredményeként a parancsnoki központok és a katonai vezetők valós idejű hírszerzési információkat kapnak a repülőgép fedélzetén lévő tisztektől.

Tel-Aviv a világ legboldogabb városa a TheTravel blog által közzétett rangsor szerint – írja a The Jerusalem Post. A TheTravel a város gazdag kulturális örökségét, kedves lakosait, valamint kitűnő ételeit, továbbá a rengeteg vásárlási és tanulási lehetőséget említette az első hely indokaként. Az utazási blog Tel-Aviv „progresszív légkörét” is megemlítette, utalva a városban élő népes LMBTQ közösségre. Tel-Avivot egyébként Madrid, Fremont, San Jose, Stockholm, Toronto, Amszterdam, Reykjavík, Bergen és Koppenhága követte a listán. „Talán a nap, talán az emberek (vagy talán a kávé). Ki tudja? Mindenesetre Tel-Avivot választották a világ legboldogabb városának” – reagált az izraeli külügyminisztérium által működtetett hivatalos Izrael közösségi-fiók az előkelő helyezésre.

Irán külügyminisztere befejezte az Egyesült Arab Emírségekben tett háromnapos látogatását, az Öböl menti arab szomszédos országokat érintő körútját, ahol megbeszélést folytatott az ország elnökével. Hoszein Amir-Abdollahian Egyesült Arab Emírségekbeli látogatása Katarban, Kuvaitban és Ománban tett látogatását követte – ez volt a legutóbbi a Teherán által tett diplomáciai lépések sorában, mivel Teherán igyekszik csökkenteni elszigeteltségét, javítani gazdaságát és erőt sugallni. Csütörtökön Abu-Dzabiban az Egyesült Arab Emírségek elnökével, Mohamed bin Zayed Al Nahyan sejkkel folytatott megbeszélésén „a kétoldalú kapcsolatokról és az együttműködés fokozásának módjairól” tárgyalt – jelentette a WAM hivatalos hírügynökség.

Jól látható, hogy minden figyelem Kijevre irányul, „minden pénzt Ukrajnának adnak”, miközben a magyarok pontosan értik, hogy mekkora tragédiát jelentene Európának, ha a Balkánon is az instabilitás lenne az úr és adott esetben veszélybe kerülne a béke – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Szarajevóban a közmédiának nyilatkozva. Szijjártó Péter közölte: Magyarország 300 millió forinttal támogatja Bosznia-Hercegovina védelmi képességeinek fejlesztését. Elmondta, hogy ezt az összeget abból a forrásból irányítják át, amelyet már eleve be kellett fizetni a NATO-nak az afganisztáni biztonsági erők finanszírozására. Az afganisztáni fejleményeket ismerve ennek már nincs aktualitása, ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy a felszabaduló összeget Bosznia-Hercegovina védelmi kapacitásainak javítására, fejlesztésére biztosítja – közölte.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz légierő nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást egy meg nem nevezett helyszínen található ukrajnai raktárra, amelyben nyugati országokból érkezett fegyvert és hadfelszerelést tároltak. A célpontot állítása szerint eltalálták, a támadás elérte a célját. A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg csütörtökre virradóan brit–francia Storm Shadow rakétával találta el a gongari hidat, amely a részben orosz ellenőrzés alá került ukrajnai Herszon megyét a 2014-ben elcsatolt Krímmel köti össze. Az útburkolat megsérült, személyi sérülés nem történt. A Dzsankoj közelében lévő hídon, amely egyike a Krímbe vezető útvonalaknak, felfüggesztették a forgalmat.

Lettország az összes Stinger légvédelmi rakétáját átadta Ukrajnának, és hamarosan az összes rendelkezésre álló helikoptert is elküldi – jelentette ki Krisjanis Karins miniszterelnök egy londoni konferencián. Azt is megjegyezte, hogy a lett kormány a GDP több mint 1,3 százalékát költötte a Kijevnek nyújtott segélyekre, a katonai szükségletekre pedig további egy százalékot használtak fel. Emellett az ország az ukrán fegyveres erők katonáinak képzését is támogatja, a miniszterelnök elmondása szerint jelenleg mintegy háromezer ember képzése van folyamatban.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy július végére feláll egy 3700 egységnyi haditechnikával rendelkező tartalékos hadsereg. Tartalékokat alakítunk ki egy hadtest, egy hadsereg részeként, ehhez pluszban a 20. páncélos hadsereg öt ezredét. Ott minden a tervek szerint halad. Június végére gyakorlatilag befejezzük a tartalék hadsereg megalakítását, majd a közeljövőben befejezzük a hadtest megalakítását is − mondta a miniszter a Vlagyimir Putyin elnök részvételével megtartott tanácskozáson. Sojgu szerint az öt páncélos ezred feltöltöttsége mostanra 60 százalékos mind a személyi állomány, mind a hadfelszerelés tekintetében. Az mondta, hogy naponta átlagosan 1336 ember gyakorlatilag egy ezred köt szolgálati szerződést az orosz fegyveres erőkkel. A tárcavezető jelentése értelmében eddig 114 ezer szerződéses katonát toboroztak, akiket további 50 ezer önkéntes is kiegészít.

Komoly érdeklődés van az amerikai konzervatív körök részéről Magyarország iránt, különösen ami a családpolitikát illeti – jelentette ki Washingtonban az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója. Ernyei Magor kétnapos tárgyalássorozatáról azt mondta, hogy számos kutatóintézet vezetőjével találkozott, ami része a magyar tudásközpont-hálózatok által néhány éve kezdett külföldi kapcsolatépítésnek. Az Alapjogokért Központ kommunikációs csatornákat épít ki olyan nagy amerikai intézmények felé, mint a Heritage Foundation és az America First Policy Institute, emellett kapcsolatokat alakít ki az amerikai törvényhozás, a Kongresszus irányába is – mondta. Ernyei Magor hangsúlyozta, hogy a magyar családpolitika eredményei mellett a magyar migrációs politika kelti fel az amerikai konzervatívok érdeklődését, és ennek részeként az America First Policy Institute-tal közös kutatáson dolgoznak: összehasonlítják a magyar és az amerikai bevándorláspolitikát.

Egy amerikai bevándorlással foglalkozó szervezet becslése szerint jelenleg közel 17 millió illegális bevándorló él az Egyesült Államokban. A jelentésből kiderül, hogy számuk mintegy 16 százalékkal nőtt Joe Biden elnöki hivatalba lépése óta − számolt be a Fox News amerikai hírcsatorna. A Szövetség az Amerikai Bevándorlási Reformért (FAIR) szervezet, amely a bevándorlás általános szintjének csökkentését követeli, új kutatási jelentést tett közzé az Egyesült Államokban illegálisan élő emberek számáról. Eszerint az Egyesült Államokban körülbelül 16,8 millió illegális bevándorló él, szemben a 2022. januári 15,5 millióval. „Ez 2,3 millióval haladja meg a 2020 év végi becslésünket, ami azt jelenti, hogy az illegális bevándorlók száma országszerte 16 százalékkal nőtt Joe Biden elnökségének első két éve alatt” − áll a jelentésben.

Időjárás:

Ma már hűvösebb, de változóan felhős-napos időben lesz részünk.

Este kisebb esők, záporok kialakulására kell számítanunk.

A hőmérséklet jellemzően 21 – 27 fok körül alakul.