Tovább folytatódott a vitatott szélerőműpark építése Izraelben, Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter felülbírálhatta Kobi Shabtai izraeli rendőrfőnököt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.23.Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt.

A magyar családok otthonainak energetikai felújítását, szigetelését támogató programot mutatott be Jávor Benedek és Kanász-Nagy Máté.

Tegnap tovább folytatódott a vitatott szélerőműpark építése Izraelben, Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter felülbírálhatta Kobi Shabtai izraeli rendőrfőnököt.

Magyarország a Balkán és Bosznia-Hercegovina gyors európai uniós tagságát támogatja, az Európai Uniónak most nagyobb szüksége van a Balkánra, mint fordítva – jelentette ki Orbán Viktor.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV elsőként a magyar euró bevezetésére kérdezett rá, miután az MNB elnöke is kiállt emellett. Gulyás Gergely válaszában elmondta, amikor Magyarország csatlakozott az EU-hoz, akkor azt is kijelentette, hogy egyszer be fogja vezetni az eurót. Ám az azóta eltelt 19 évben azt lehetett látni, folyamatosan változtatják a szabályokat, ezért döntött úgy a kormány, hogy egyelőre marad a forint. Bár az is igaz, hogy a gazdaság teljesítménye már majdnem megközelíti az euro bevezetéséhez szükséges adatokat. A Heti TV arra is kíváncsi volt, tervez-e a kormány az év felénél is egy nyugdíjkorrekciót, valamint azt is szerette volna megtudni, mi a helyzet a nyugdíjreformmal, amit 2025-től kellene bevezetni. A miniszter válaszában kiemelte, a jelenlegi inflációs adatok kedvezőek, a kormány folyamatosan figyeli a helyzetet, a mostani helyzet szerint nem lesz szükség év közbeni korrekcióra. Sőt, van esély arra, hogy az év elején meghatározott 15%-os inflációt nem lépjük túl. Természetesen abban az esetben, ha magasabb lesz az infláció a tervezettnél, úgy az év végén lesz nyugdíjemelés. Végezetül a Heti TV rákérdezett a terhes nők HIV szűrésének bevezetésére, valamint a TBC szűrésekre, hiszen ez utóbbi esetben emelkedő betegszámok jelentkeztek. A miniszer kijelentette, az Egészségügyi Tudományos Tanács feladata, hogy javaslatot tegyen a kormánynak az eddigi protokoll megváltoztatására. Amennyiben így döntenek, akkor természetesen az egészségügyi kormányzat megteszi a szükséges lépéseket.

A magyar kormány felszólítja az ukrán parlamentet, kormányt és Ukrajna elnökét, hogy fejezzék be a magyar kisebbség jogfosztását és a Velencei Bizottság ajánlásának megfelelően adják vissza azokat a jogokat, amelyekkel a magyar közösség korábban rendelkezett – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Az államtitkár kiemelte: egyúttal felszólítják Brüsszelt és a brüsszeli testületeket, hogy vegyék végre napirendre a magyar kisebbséget sújtó jogfosztást, tegyenek érdemi lépéseket, hogy a korábban meglévő és elvett jogait a magyarság visszakapja. Brüsszelnek egyaránt fontosak a bevándorlók, a különböző szexuális kisebbségek, ideje lenne egy olyan problémával is foglalkoznia, ami rendkívül súlyos és valódi kisebbségvédelmi kérdés – mondta Menczer Tamás.

A magyar családok otthonainak energetikai felújítását, szigetelését támogató programot mutatott be Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek európai parlamenti listavezetője és Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese. Jávor Benedek kiemelte: a klíma- és energiaválság miatt különösen fontos a rendkívül rossz állapotú magyar lakások energetikai korszerűsítése, erre a magyar zöldpártoknak van részletes programjuk. A Párbeszéd – Zöldek már évekkel ezelőtt kidolgozta javaslatát, amely évi 300 milliárd forintból évi 150 ezer épület szigetelését tenné lehetővé, 2030-ig akár másfél millió lakást korszerűsítenének, ami megfelezné a családok rezsijét és másfél millió tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást – mondta. Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta: pártja ismét beterjeszti épületfelújítási és -szigetelési programját, amely évi százezer lakás energiahatékonyságát biztosítaná, ezzel „a lakossági energiafelhasználás felét meg tudnánk takarítani”.

Külföldi hírek:

Tegnap tovább folytatódott a vitatott szélerőműpark építése Izraelben, miután Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter állítólag felülbírálta Kobi Shabtai izraeli rendőrfőnököt, aki a Golán-fennsíkok drúz lakosainak tiltakozását és zavargásait követően be akarta fagyasztani a projekt munkálatait. Több jelentés szerint a rendőrség a tiltakozások nyomán eredetileg elrendelte a szélturbinák munkálatainak leállítását, majd ezt a döntést megváltoztatta, és engedélyezte a munkálatok folytatását. Az izraeli rendőrség közleményt adott ki, amelyben cáfolta a jelentéseket, mondván, hogy az ilyen döntés kizárólag a politikai intézményrendszer hatáskörébe tartozik.

Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat erői – a második intifáda óta először – a levegőből likvidáltak három terroristát a szamáriai Dzsenin közelében. Júdeában és Szamáriában először hajtottak végre ilyen célzott gyilkosságot egy távvezérelt légi jármű segítségével. A terroristák felfegyverkezve távoztak járművükkel a dzsenini menekülttáborból, és tüzet nyitottak a közeli Dzsalama ellenőrzőpontra. A holttestük az izraeli hadsereg birtokában van. Az izraeli erők körében sérülés nem történt. A terrorsejt a közelmúltban több lövöldözős terrortámadást hajtott végre júdeai és szamáriai zsidó telepek ellen, és feltehetően ők gyilkolták meg Meir Tamarit Hermes közelében, és nyitottak tüzet Ma’ale Gilboa és Saked telepekre. A három terrorista a Palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnyához tartozott.

Izrael 1000 új lakás építését engedélyezi Eli ciszjordániai településen, a négy izraeli halálos áldozatot követelő terrortámadás helyszínén – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala közleményben. A döntés Netanjahu, Yoav Gallant védelmi miniszter és Bezalel Smotrich pénzügyminiszter találkozóján született, akik megállapodtak az otthonok tervezésének „azonnali előrehaladásáról”. „A terrorra az a válaszunk, hogy keményen lecsapunk rá, és a mi földünkön építkezünk” – állt a közleményben.

Olena Zelenszka ukrán first lady, izraeli körútja keretében ellátogatott a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumba. A Yad Vasem vezetője, Dani Dayan kíséretében Zelenszka felavatta a Nevek Csarnokának új ukrán nyelvű audio guide-ját, és meglátogatta azt a fát, amelyet a Nemzetek Igaza ukrán kitüntetettje, Jakov Szuhenko tiszteletére ültettek. Megtekintette továbbá a Névkönyvet, amely 4,8 millió nevet tartalmaz a múzeum kutatói által azonosított 6 millió holokauszthalott közül, meglátogatta a gyermekemlékművet, és részt vett az emlékcsarnokban tartott ünnepségen is.

Hosszú távú biztonsági garanciákat kell nyújtani az orosz támadással szemben védekező Ukrajnának, a német kormány meg is kezdte a tárgyalásokat erről – mondta Olaf Scholz német kancellár a szövetségi parlamentben. A kancellár a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozójára kidolgozott német álláspontot ismertetve kiemelte, hogy Ukrajna nem lehet a NATO tagja, amíg háború dúl a területén, és ezzel a kijevi vezetés is tisztában van. Ezért Vilniusban arra kell törekedni, hogy a NATO hozzásegítse Ukrajnát harci erejének növeléséhez. Németország is kiáll Ukrajna fegyveres támogatása mellett, a második legnagyobb támogató az Egyesült Államok után. Ugyanakkor „hatékony és hosszú távú biztonsági garanciákra” is szükség van, és a német kormány már meg is kezdte a tárgyalásokat erről Ukrajnával és partnereivel a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportban és az EU-ban – tette hozzá Olaf Scholz.

Oroszország közölte dél-afrikai partnereivel, hogy helytelennek tartja Emmanuel Macron francia elnök részvételét a BRICS-országok csúcstalálkozón – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes Szocsiban. A Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló BRICS országcsoport csúcstalálkozóját, amelyen új tagállamokat vehetnek fel, a tervek szerint augusztus 22-24-én tartják meg Johannesburgban. „Jeleztük, hogy a házigazda ország azon előjogának tiszteletben tartása mellett, hogy vendégeket hívjon meg, abból kell kiindulni, hogy a BRICS olyan államok szövetsége, amelyek elvi alapon utasítják el az egyoldalú szankciókat mint külpolitikai feladatok megoldásának módszerét. És ennek figyelembe vételével egyszerűen nyilvánvaló, hogy a kollektív Nyugat képviselőinek ottani megjelenése nem helyénvaló” – mondta a miniszterhelyettes.

Magyarország a Balkán és Bosznia-Hercegovina gyors európai uniós tagságát támogatja, az Európai Uniónak most nagyobb szüksége van a Balkánra, mint fordítva – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szarajevóban, miután megbeszélést folytatott Borjana Kristo bosznia-hercegovinai kormányfővel. Hangoztatta, hogy az ukrajnai háború felértékeli a Balkán szerepét, meglátása szerint ugyanis ez az Európai Unió utolsó jelentős erőforrás-tartaléka. Az EU-nak minden dinamikára szüksége van, mert most versenyképesség-vesztésben van, és ezt a folyamatot meg kell fordítani – emelte ki. Orbán Viktor hivatalos látogatásán Bosznia-Hercegovinában leszögezte, hogy a két ország politikai és gazdasági értelemben szomszédnak számít, Magyarország így tekint Szarajevóra, és magyar részről mindig felelős szomszédságpolitikára számíthatnak ott.

Fontos a feszültség enyhítése Belgrád és Pristina között, a régió stabilitásának biztosítása mindkét fél felelőssége – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben Jakov Milatovic montenegrói elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Jens Stoltenberg aláhúzta, a NATO jelenléte Koszovóban azt mutatja, hogy mennyire fontos a katonai szövetség számára a régió békéje és stabilitása. Kijelentette: a szövetség támogatja az Európai Unió által megkezdett munkáját, hogy párbeszéd formájában segítse a Szerbia és Koszovó közötti feszültség enyhítését. A főtitkár reményét fejezte ki, hogy párbeszéd mindkét fél számára megfelelő békés megoldást hozhat. A NATO koszovói missziójával segíti e cél megvalósulását, melynek érdekében nemrégiben fokozta jelenlétét az országban – tájékoztatott. „Arra bíztatjuk a feleket, hogy előremutatóan és egymás iránti tisztelettel köteleződjenek el a megoldást segítő párbeszéd folytatása mellett, és arra, hogy tartózkodjanak minden olyan egyoldalú lépéstől, amely a feszültség elmérgesedését eredményezheti” – tette hozzá a NATO főtitkára.

Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete csütörtökön kijelentette, hogy a Biden-kormányzat „nem fogja tétlenül nézni a telepesek által elkövetett erőszakot”, miután szerinte az izraeliek sorozatosan palesztinokat támadtak Ciszjordániában. Ez volt a második egymást követő nap, hogy egy amerikai tisztviselő elítélte a telepesek által elkövetett erőszakot. Nides a Genfi Kezdeményezés által szervezett, fiatal izraeliek és palesztinok tel-avivi találkozóján tett megjegyzéseit akkor tette, amikor újabb telepeslázadásokról érkeztek jelentések, amelyek a ciszjordániai palesztin Urif és Jaloud városokban zajlottak.

Időjárás:

Ma már egy hidegfront okozhat változást az időjárásban, de még folytatódik a napos idő.

Este kissé megerősödhet a felhőzet, helyenként csapadék kialakulására is számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 27 – 36 fok közé emelkedik.