Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a helyi ellenzék képviselői a legkisebb megegyezésre sem voltak hajlandók

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.19.Novák Katalin köztársasági elnök találkozott Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnökkel és Olaf Scholz kancellárral, valamint Vahagn Hacsaturján örmény elnökkel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán közölte: felajánlotta Magyarország segítségét az árvíz sújtotta Szerbiának.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a helyi ellenzék képviselői a legkisebb megegyezésre sem voltak hajlandók.

Eljött az ideje annak, hogy a gazdagok is kivegyék részüket a méltányos adózásból – hangsúlyozta Joe Biden Philadelphiában.

Belföldi hírek:

Novák Katalin köztársasági elnök találkozott Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnökkel és Olaf Scholz kancellárral, valamint Vahagn Hacsaturján örmény elnökkel Berlinben, a Speciális Olimpiai Világjátékok megnyitója alkalmából. A magyar államfő a közösségi-oldalán azt írta, tartalmas beszélgetést folytatott a német kancellárral, a német elnökkel tartott eszmecserén pedig megállapították: sokat tehetnek országaik jó kapcsolataiért. Az örmény államfővel folytatott megbeszélésével kapcsolatban Novák Katalin közölte, alig várja, hogy üdvözölhesse Asot Szmbatján örmény nagykövetet a szeptemberi budapesti demográfiai csúcson. Novák Katalin részt vett a Speciális Olimpiai Világjátékok megnyitó ünnepségen a berlini Olimpiai stadionban, ahol a magyar olimpikonok a vezetésével vonultak fel a csaknem 200 résztvevő ország csapatai között. Majd az államfő a speciális olimpia 25 méteres gyorsúszás negyeddöntőjét nézte meg magyar szurkolókkal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán közölte: felajánlotta Magyarország segítségét az árvíz sújtotta Szerbiának. „Szerb barátainkat komoly áradások sújtották az elmúlt napokban, az eső csak nem akart elállni. Ezért telefonon egyeztettünk Sinisa Mali szerb miniszterelnök-helyettessel, akinek felajánlottam Magyarország segítségét, hiszen sajnos nekünk is van tapasztalatunk az ilyen típusú természeti kihívásokkal. Szerb kollégám arról tájékoztatott, hogy ma végre nem esett az eső, így most számba veszik a helyzetet, holnap várjuk a jelentkezésüket, készen állunk segíteni” – olvasható a miniszter közösségi-bejegyzésében.

Megemlékezést tartanak a nap folyamán a közelmúltban elhunyt Bajkai István országgyűlési képviselőről. Bajkai István lelki üdvéért Székely János főtisztelendő megyéspüspök úr tart Szentmisét ma, Június 19-én, hétfőn 17.00-kor az Egyetemi Templomban, jelentette a gyászoló család. A cím, 1053. Budapest, Papnövelde utca 8. Az eseményre szeretettel és tisztelettel várnak Mindenkit.

Alig nő a MÁV és a Volán költségvetési támogatása jövőre, tehát a 2024-es büdzsé nem fedezi az ország- és vármegyebérletek okozta bevételkiesést – mondta az LMP országgyűlési képviselője. Bakos Bernadett a közösségi oldalán közvetített eseményen hiányolta a közösségi közlekedés fejlesztését is. Véleménye szerint ez a versenyképesség legfontosabb feltétele, a vasút és a busz jelenleg a minőségi hiányosságok miatt nem alternatívája az autózásnak. A képviselő üdvözölte az ország- és vármegyebérlet bevezetését, de hozzátette, hogy korábban az LMP mindössze 5 ezer forintos, helyi közlekedésre is érvényes bérletek bevezetését kezdeményezte. A javaslat évente mintegy 300 milliárd forintos kiesést okozna az állami társaságoknak és az önkormányzatoknak, amit a költségvetésből pótolnának. Az ellenzéki párt 100 milliárd forint elkülönítését javasolja a közösségi közlekedés fejlesztésére – mondta Bakos Bernadett.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a héten „gyakorlati lépéseket” kíván tenni „az igazságszolgáltatás rendbetétele érdekében”. A heti kormányülésen Netanjahu hozzátette, hogy ezeket a lépéseket ,,felelősségteljesen, de a kapott mandátumának megfelelően” fogják megtenni. A bejelentés hatására az izraeli tőzsde zuhanásnak indult. Még szerda este Beni Gantz és Jáir Lapid ellenzéki vezetők közös nyilatkozatban jelentették be, hogy felfüggesztik a Netanjahu igazságszolgáltatási átalakítási tervéről szóló kompromisszumos tárgyalásokat, amíg össze nem hívják a bírókat kinevező bizottságot. Válaszul Netanjahu azzal vádolta őket, hogy „a kezdetektől fogva” igyekeztek kisiklatni a tárgyalásokat, és „mindenféle módot kerestek” a párbeszéd megtorpedózására. ,,A múlt héten bebizonyosodott, hogy Gantz és Lapid játékot űznek” – vélekedett Netanjahu vasárnap a kormányülés elején.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a helyi ellenzék annak ellenére, hogy a kormány „adott nekik egy hónapot, majd még egy hónapot, és még egyet, képviselőik a legkisebb megegyezésre sem voltak hajlandók. Csupán az volt a szándékuk, hogy időt nyerjenek, időt pocsékoljanak.” A miniszterelnök kijelentette: „mivel a közvélemény túlnyomó többsége ma már megérti, hogy az igazságszolgáltatásban változtatásra van szükség, már a héten megkezdik a gyakorlati lépéseket kimért és felelősségteljes módon. Lapid azt válaszolta, hogy „ha Netanjahu egyoldalúan előrelép puccstervével, ahogy kijelentette, megtudja, hogy Izrael népe kevesebb mint felének a miniszterelnöke.

Az izraeli kormány vasárnap egy ellentmondásos határozatot fogadott el, amely gyakorlatilag a ciszjordániai településeken történő építkezések tervezési engedélyezésének teljes ellenőrzését Bezalel Smotrich pénzügyminiszternek, a telepek ultranacionalista támogatójának adja. A kabinet vasárnapi ülésén elfogadott, azonnali hatállyal életbe lépő határozat drámaian felgyorsítja és megkönnyíti a meglévő ciszjordániai telepek bővítésének és néhány illegális előretolt település visszamenőleges legalizálásának folyamatát is. A településvezetők üdvözölték a határozatot, mivel az várhatóan fellendíti a telepépítéseket is.

Izrael ellenez bármilyen átmeneti megállapodást az Egyesült Államok és Irán között utóbbinak atomprogramjáról – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kabinet ülésén. „Legfontosabb küldetésünk az iráni atomprogram megfékezése” – mondta Netanjahu az Egyesült Államok és Irán közötti közelgő megegyezésről szóló hírek nyomán. „Mindenekelőtt ellenezzük az eredeti megállapodást” – mondta Netanjahu a 2015-ös nukleáris megállapodásról, amelyből az Egyesült Államok 2018-ban lépett ki. „Elvi ellenállásunk hozzájárul ahhoz, hogy az USA nem tér vissza a Közös Átfogó Cselekvési Tervről szóló tárgyalásokhoz.

Több tucatnyi páncélos megsemmisítésével verte vissza az ukrán támadásokat az orosz hadsereg, a legsúlyosabb harcok a zaporizzsjai frontszakaszon folytak – jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint Zaporizzsjában három, harckocsikkal és páncélozott harcjárművekkel megerősített taktikai zászlóaljcsoport, füstfüggöny fedezékében, több hullámban próbált támadni Novopokrivka, Novodanilovka és Mala Tokmacska közelében. Ezeket az orosz erők a tájékoztatás értelmében mind visszaverték, és csapást mértek az ukrán tartalékok négy oszlopára is. Konasenkov azt mondta, hogy a dél-donyecki frontszakaszon négy ukrán offenzívát hiúsítottak meg, illetve nyolc támadást vertek vissza a Donyeck körzetében. Az orosz ellenőrzés alá került területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi vagy dróncsapásokat.

Az ukrán erők megsemmisítettek egy „jelentős” lőszerraktárt az oroszok által megszállt Genicseszk kikötőváros közelében, a déli Herszon régióban – közölte Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője. „Fegyveres erőink a reggeli órákban nagy – és jó hangos – csapást mértek a Genicseszki járásban lévő Rikove településre, a Herszon régió ideiglenesen megszállt területén” – mondta Bratcsuk vasárnapi videóüzenetében. Hozzátette, hogy a településen volt egy jelentős lőszerraktár, amely megsemmisült. Az ukrán média olyan videókat tett közzé, amelyeken hatalmas füstfelhő látható, és robbanások hangja hallatszik. Rikove mintegy 20 kilométerre északra van Genicseszktől, a dél-ukrajnai Azovi-tenger mentén fekvő kikötővárostól, amelyet a Kreml erői tartanak ellenőrzés alatt Oroszország tavaly februári támadása óta.

Moszkva meg fogja torolni az oroszok megölésére buzdító felhívásokat – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 televízió műsorában. Peszkov arra reagált, hogy Mihajlo Podoljak ukrán elnöki hivatali tanácsadó a héten ismételten ilyen tartalmú kijelentést tett a médiában, azt hangoztatva, hogy Kijev célja a maximálisan kemény előrenyomulás maximális számú orosz megölésével. A szóvivő megjegyezte, hogy Podoljak nem úttörő az ilyen felhívások terén, hasonló nyilatkozatok az ukrán katonai hírszerzés parancsnoka és az ukrán biztonsági tanács tagjai részéről is elhangoztak. – Nem lehet az oroszokat gyilkossággal fenyegetni. Az oroszoknak ezért büntetniük kell, és mi ezt meg is fogjuk tenni – hangoztatta Peszkov. Kifejezte reményét, hogy az efféle megnyilatkozások külföldön megkapják a megfelelő minősítést.

Kijevben és Szentpéterváron is tárgyalt az elmúlt napokban az afrikai békemisszió delegációja Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök vezetésével. Az afrikai országok vezetői először Volodimir Zelenszkij ukrán, majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytattak megbeszéléseket. Pénteken az ukrán fővárosban Ramaphosa azt hangoztatta, hogy az ukrán–orosz konfliktus mielőbbi rendezése érdekében mindkét fél részéről deeszkalációra van szükség. Mint mondta, ezt a háborút le kell rendezni, és tárgyalások útján kell békét teremteni. Volodmiri Zelenszkij azonban kijelentette, „bármilyen tárgyalást kezdeményezni Oroszországgal, miközben megszállóként jelen vannak a földünkön, azt jelentené, hogy befagyasztjuk a jelenlegi fájdalmakkal és szenvedésekkel teli állapotot”. Az afrikai küldöttség később Szentpétervárra utazott, ahol Vlagyimir Putyinnal tárgyaltak. A megbeszélés keretében Cyril Ramaphosa ismertette a béketervüket, Putyin pedig elmondta, hogy Oroszország továbbra is nyitott az építő párbeszédre bárkivel, aki a békét a méltányosság és a felek jogos érdekeinek elismerése elve alapján akarja megteremteni. Hozzáfűzte továbbá, hogy Oroszország soha nem utasította el a Kijevvel folytatott tárgyalásokat, amelyeket véleménye szerint az ukrán fél akadályoz.

Eljött az ideje annak, hogy a gazdagok is kivegyék részüket a méltányos adózásból – hangsúlyozta Joe Biden Philadelphiában, elnöki választási kampányának első állomásán. A hivatalban lévő elnök egy szakszervezetek által szervezett nagygyűléssel kezdte meg 2024-es választási kampányának első nagygyűlését, szinte napra pontosan két hónappal azt követően, hogy egy videóban bejelentette újraindulási szándékát a fehér házi pozícióért. Joe Biden a mintegy ezer fős, szakszervezeti tagokból álló tömeg előtt arról beszél, hogy elnöksége eddig eltelt időszakában munkahelyeket teremtette és felemelte a középosztályt, valamint úgy fogalmazott, hogy eljött az ideje annak, hogy a vagyonosok „megfizessék méltányos részüket” az adók formájában. Intézkedései közül kiemelte a klmíaváltozás elleni fellépést, az adózást és egészségügyi ellátást érintő jogszabályokat.

Időjárás:

Ma is marad a napos idő, további melegedésre számíthatunk.

Este is folytatódik a nyugodt időjárás.

A hőmérséklet jellemzően 28 – 31 fok közé emelkedik.