A jövő héten az Izraeli Ügyvédi Kamara az eddigi politikailag legjelentősebb választását tartja

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.17.Már elérhető a fogyatékossággal élők életminőségének javítását célzó, 300 millió forint keretösszegű belügyminisztériumi pályázati felhívás.

Az MSZP szerint a kerékbilincs használata idejétmúlt, át kell alakítani a parkolási bírságok rendszerét.

A jövő héten az Izraeli Ügyvédi Kamara az eddigi politikailag legjelentősebb választást tartja.

Szigorúbb fellépést ígért a Svédországban elharapódzó fegyveres bűnözés miatt a bűnbandák ellen Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor a közösségi-oldalán egy videós összeállításban búcsúzott a 86 éves korában elhunyt, és szerdán eltemetett Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnöktől és a Hajrá,Olaszország! párt alapítójától. Orbán Viktor személyesen is részt vett a szertartáson. “Végső búcsú Silvio Berlusconitól. Korszakos államférfi és igaz barát volt. Életünk egy darabja távozott vele. Isten veled!” – írta a bejegyzéséhez a miniszterelnök. Orbán Viktor a közösségimédia-oldalán galériát is közzé tett.

Már elérhető a fogyatékossággal élők életminőségének javítását célzó, 300 millió forint keretösszegű belügyminisztériumi pályázati felhívás – közölte a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára Békéscsabán. Latorcai Csaba a pszichiátriai és szenvedélybetegekkel foglalkozó Mentál Plusz Szolgáltatóház hivatalos átadóján elmondta, hogy a hét közepe óta pályázható összegből 205 millió forintot fogyatékossággal élőkkel foglalkozó szolgáltatások fejlesztésére, 54,5 milliót segítő és terápiás kutyák kiképzésének támogatására, 35,5 milliót pedig fogyatékossággal élő gyermekek szüleinek mentorálására lehet fordítani. Kiemelte, 2024-ben 1139 milliárd forintot kívánnak szociális feladatokra fordítani, ez az összeg 2010-ben még csak 325 milliárd volt.

Miközben Brüsszelben betelepítési kvótát akarnak, a déli határnál sok migráns fegyverekkel, késekkel felszerelkezve próbál átjutni a határon. Őket is be kellene fogadnunk? – olvasható a kormány közösségi oldalán. A bejegyzéshez egy videót csatoltak, a felvételeken illegális határsértők láthatók.

Az MSZP szerint a kerékbilincs használata idejétmúlt, át kell alakítani a parkolási bírságok rendszerét, ezért a párt törvényjavaslatot nyújt be a kerékbilincs megszüntetéséért – közölte az ellenzéki párt pártigazgatója. Molnár Zsolt azt mondta, a díjfizetést elmulasztók és a szabálytalanul parkolók sorozatosan bújtak ki a pótdíj és a szabálysértési bírság megfizetése alól, így indokolt volt a kerékbilincs használata. A párt szerint azonban a digitalizáció és a jogrend fejlődésével elavult a kerékbilincs alkalmazása, hiszen a díjak vagy a bírságok meg nem fizetése elkerülhetetlenné vált, azok alól nem lehet kibújni, ezért az MSZP törvényjavaslatot nyújt be a kerékbilincs megszüntetéséért.

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák – közölte az Oktatási Hivatal. A közlemény szerint június 7. és 14. között 129 tárgyból, 239 helyszínen, 3894 tantárgyi bizottság előtt mintegy 58 ezren vizsgáztak. Az érettségi június 19. és 30. között 1163 helyszínen, 3171 vizsgabizottság előtt, közel 265 000 középszintű szóbeli vizsgával folytatódik az érettségit szervező középiskolákban és a kormányhivatalokban – jelezték. A vizsgabizottságok a középszintű szóbelik után hirdetik ki az érettségi eredményeket; a döntés elleni jogorvoslati lehetőségekről részletes tájékoztatás olvasható az Oktatási Hivatal honlapján – áll a közleményben.

Külföldi hírek:

A jövő héten az Izraeli Ügyvédi Kamara az eddigi politikailag legjelentősebb választást tartja, két olyan jelölt között, akik a Járiv Levin igazságügyi miniszter-féle reform ellenkező oldalain állnak. Ha Effi Naveh-t választják Amit Becher ideiglenes vezető helyett, akkor ő valószínűleg két Levinnek kedvező bizottsági képviselőt nevez majd ki. A négy politikussal eredetileg a terv az volt, hogy a két miniszter mellett két koalíciós képviselő legyen így két ügyvédi kamarás képviselővel a koalíció megválaszthatná a Legfelsőbb Bíróság következő elnökét, amely után hét szavazattal rendelkeznének, és az ő döntésükön múlna a Legfelsőbb Bíróság bíráinak kiválasztása. Ha az ügyvédi kamara azonban Bechert választja, aki nem támogatja a reformtervet, a koalíciónak kevesebb motivációja lenne két koalíciós képviselői helyért harcolni.

Az izraeli bírói kiválasztási bizottság tényleges felállításig a helyi ellenzék befagyasztotta a Jichák Herzog rezidenciáján zajló tárgyalásokat, amely eddig biztosította az egyébként végleges olvasatra bekészített jogi reform egyes cikkelyeire vonatkozó törvényhozási folyamat felfüggesztését. Az ellenzék győzeleme ellenére, a bírók kiválasztásával megbízott testület nem tudja elkezdeni a munkát, mivel a kormánynak a tervezett kettő helyett jelenleg egyetlen képviselője sincs. Ilymódon, az ellenzék befagyasztotta a szóban forgó tárgyalásokat.

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy befejezték a vizsgálatot annak a palesztin kisgyermeknek a halálával kapcsolatban, akit a hónap elején tévedésből lőttek le izraeli katonák Ciszjordániában. A két és fél éves Mohammed Tamimit és édesapját, Haithamot lövések érték, amikor izraeli katonák viszonozták a tüzet palesztin fegyveresekre, akik állítólag feléjük lőttek Neve Tzuf településnél. A vizsgálat szerint június 1-jén két palesztin fegyveres tüzet nyitott Neve Tzuf településre és egy szomszédos katonai őrhelyre Nabi Saleh palesztin falu határában.

A Rafael Advanced Defense Systems izraeli fegyvergyár SkySonic néven hiperszonikus ballisztikus vagy cirkáló rakéták elfogására alkalmas légvédelmi rendszert hozott létre – jelentette a Jediót Ahronót. Izrael egy héttel azután hozta nyilvánosságra a SkySonic nevű rakétákat elfogó berendezés megszületését, hogy Irán bemutatta hazai gyártású Fattah nevű rakétáját, amely Teherán állítása szerint a hangsebesség 14-szeresével képes repülni. Az izraeli Rafael Advanced Defence Systems újonnan kifejlesztett rendszere képes lesz elfogni az olyan hiperszonikus rakétákat, amelyek a hangsebesség ötszörösével, valamint bonyolult, elfogásukat megnehezítő pályán haladnak. „A SkySonic segítségével többféle hiperszonikus fenyegetést semlegesíthetünk, a hiperszonikus ballisztikus rakétákat és a hiperszonikus cirkálórakétákat is” – nyilatkozott Juval Steinic, a Rafael Advanced Defense Systems Ltd. elnöke. A rendszert a tervek szerint bemutatják a jövő héten a Paris Air fegyverkiállításon.

Sikertelen támadási kísérleteket tettek a héten az ukrán fegyveres erők a donyecki régió déli részén, Zaporizzsja megyében és Donyeck körzetében, azonban élőerőben és hadfelszerelésben egyaránt jelentős veszteségeket szenvedtek – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy az ukrán erők június 4-e, vagyis az ellentámadás kezdete óta csak az érintkezési vonalon mintegy 7500 katonát veszítettek, ennyire tehető a halottak és a sebesültek száma. Ez azonban nem tartalmazza az orosz nagyhatótávolságú precíziós fegyverekkel és a légierő gépei által az ukrán terület mélységében végrehajtott csapások következtében elesett katonákat. Konasenkov szerint az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, tengeri és légi indítású, precíziós fegyverekkel csoportos csapásokat hajtottak végre olyan helyszínek ellen, amelyeken az ukrán fegyveres erők tartalékosai és külföldi „zsoldosok” tömörültek, valamint külföldi gyártmányú lőszereket, fegyvereket és hadfelszerelést tároló raktárak ellen is.

Békére szólított fel Ferenc pápa és Ahmed et-Tajjeb szunnita nagyimám az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén elhangzott üzenetében. A műtéte után lábadozó pápa a kórházból küldött üzenetében hangsúlyozta: egy harmadik világháború zajlik részletekben, és a nukleáris fegyverek potenciálisan katasztrofális hatásai miatt „eljött az idő, hogy határozott nemet mondjunk a háborúra”. Ahmed et-Tajjeb sejk, az al-Azhar mecset nagyimámja pedig virtuális üzenetében a pápával közösen 2019-ben kiadott dokumentumra utalva arról beszélt, hogy a testvériség a globális béke kulcsa. Az Emberi testvériségről a világbékéért és együttélésért című megállapodást a pápa és a nagyimám három éve Abu-Dzabiban írta alá. „A mai tanácskozás nem luxus, hanem szükségszerűség, amelyet az emberiség jövője iránti aggodalom diktál” – hangsúlyozta Tajeb.

Azerbajdzsán határszolgálata azt közölte, hogy egyik határőrét örmény oldalról meglőtték, Örményország viszont előzőleg azzal vádolta szomszédját, hogy határőrei örmény területen megpróbálták kitűzni az azeri zászlót. Az örmény nemzetbiztonsági szolgálat közleményében azt írta, hogy azerbajdzsáni határőrök egy csoportja megpróbált átkelni a két ország közötti nemzetközileg elismert határt képező Hakari folyó hídján, és megkísérelte kitűzni az azerbajdzsáni zászlót örmény területen, de örmény határőrök ezt megakadályozták. A TASZSZ orosz hírügynökség idézte az azerbajdzsáni határszolgálatot, amely szerint egyik határőrét elsősegélyben kellett részesíteni, miután örmény oldalról rálőttek. A híd a Lacsini-folyosó elején található, amely az utolsó közvetlen szárazföldi összeköttetés Örményország és a többségében örmények lakta, de nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert Hegyi-Karabah között.

Hivatalos látogatásra Tiranába utazott Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tájékoztatás szerint a magyar delegáció, melynek tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is, pénteken Edi Rama albán kormányfővel tárgyalt, majd a miniszterelnökök közös sajtótájékoztatót tartottak. A kormányfői találkozót követően Orbán Viktor udvariassági látogatást tett Lindita Nikolla parlamenti elnöknél is. A hivatalos út során a felek egyezményeket írtak alá, melyek az országaink közötti együttműködés fokozására vonatkoznak. Tekintettel Magyarország közelgő EU-elnökségére, kiemelt helyen szerepel a témák között az Albánia EU-integrációját segítő együttműködésünk – mondta Havasi Bertalan.

Szigorúbb fellépést ígért a Svédországban elharapódzó fegyveres bűnözés miatt a bűnbandák ellen Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter. A svéd kormány adatai szerint már mintegy 30 ezren vesznek részt bűnözői hálózatokban – közölte a miniszter. A számot Gunnar Strömmer „lélegzetelállítónak” nevezte és ígéretet tett arra, hogy új jogszabály készül a szervezett bűnözés ellen. „A lőfegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma drámaian megnőtt, rendkívül súlyos a helyzet” – jelentette ki Strömmer. Hozzátette, hogy egy a közeli jövőben indítandó átfogó hatósági vizsgálat tovább fogja kutatni a bűnözőkkel szembeni hatékonyabb fellépés módjait. A svéd rendőrség tájékoztatása szerint idén májusig 144 lövöldözéshez kellett kivonulniuk, ezeknek 18 halálos áldozata és 41 sebesültje volt, köztük ártatlan járókelők is.

Közel 80 ember meghalt, miután a héten elsüllyedt egy több száz embert szállító migránshajó a görög partoknál – közölte az ország parti őrsége. A hajón utazók közül összesen több mint 100 migránst mentettek ki a vízből, és Kalamata városába szállították őket. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan tartózkodtak a hajón, amikor az elsüllyedt. A túlélők szerint akár 750 utas is lehetett.

Időjárás:

Ma visszatér a főképp napsütéses, meleg idő.

Este helyenként még előfordulhat kisebb zápor.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 26 fok köré emelkedik.