Egy ellenzéki törvényhozót választottak be az izraeli bírói kiválasztási bizottságba, a koalíció több tagja is az ellenzéki jelöltet támogatta a titkos szavazáson

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.15.Már tart a kötelező akciózás a boltokban, hamarosan pedig elkészül az online árfigyelő rendszer is − hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra.

Csintalan Sándor ismét tagja lett a Magyar Szocialista Pártnak írja a párt közleményében.

Egy ellenzéki törvényhozót választottak be az izraeli bírói kiválasztási bizottságba, a koalíció több tagja is az ellenzéki jelöltet támogatta a titkos szavazáson.

Megérkeztek az első orosz taktikai atomfegyverek Fehéroroszországba, néhány háromszor erőseb, mint amit Hirosimára és Nagaszakira dobtak le – jelentette be Fehéroroszország elnöke.

Belföldi hírek:

Országszerte harminc intézményben kezdték meg az új elektronikus járóbeteg-irányítási rendszer tesztelését – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a tesztelés egyik helyszínén, az Országos Mozgásszervi Intézet XII. kerületi székhelyén közölte, a járóbeteg-szakrendelőkbe tervezett új időpontfoglaló és behívó rendszer célja, hogy minél hamarabb kapjanak időpontot a betegek a vizsgálatra, és minél kevesebbet kelljen várakozniuk a rendelőben.

Már tart a kötelező akciózás a boltokban, hamarosan pedig elkészül az online árfigyelő rendszer is. Az emberek keresik az akciókat, a boltok pedig várják a vásárlókat − hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra közösségi-bejegyzésében. „Nem engedjük, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók árát a magyar családok fizessék meg!” − zárta bejegyzését a kormányszóvivő.

Elindult a Magyar falu program út-, híd- és járdafelújítási pályázata – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár a közleményében azt írta, hogy a Miniszterelnökség ötmilliárd forintos keretösszeggel májusban tett közzé pályázati felhívást út-, járda- és hídfelújításra az ötezer lélekszám alatti kistelepülések számára a Magyar falu program keretében. A kormánybiztos tájékoztatása szerint a felkészülési időt követően a pályázatot a kizárólag elektronikus úton, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. felületén keresztül lehet benyújtani július 14-ig.

Csintalan Sándor ismét tagja lett a Magyar Szocialista Pártnak írja a párt közleményében. Az MSZP közössége számára nagyon fontos, hogy tudja, hova tart, de soha nem felejti el, hogy honnan indult. Az ilyen emberek tudnak minket horgonyként kötni a múlthoz és az értékeinkhez” fogadta a politikust a pártban Komjáthi Imre társelnök. Csintalan Sándor korábban az MSZP ügyvezető alelnöke volt, az ismert rádiós és televíziós műsorvezető a párt kecskeméti szervezetéhez csatlakozott. „Ha én nem, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?” tette fel e kérdést Csintalan Sándor. „Az MSZP üdvözli, hogy Csintalan Sándor újra a pártot erősíti, visszatalált a baloldali értékekhez” teszik hozzá a közleményben.

Rendkívüli, azonnali és átfogó vizsgálatot vár az LMP – Magyarország Zöld Pártja Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy a múlt heti recski katasztrófa és az ott engedélyezett bányanyitás között van-e összefüggés – mondta a párt frakcióvezető-helyettese. Kanász-Nagy Máté közölte, a nagy esőzések és a villámárvizek az emberi tevékenység és a klímaváltozás következménye. Azonban Recsken, éppen a Hunyadi utca fölött nyitnak egy andezit-kőbányát. Ugyan még az előkészítő munkálatok zajlanak, de a megnövekedett forgalom, a gépek és a kőzetrepesztő robbantások zaja félelmet kelt a lakosokban – jelentette ki.

Külföldi hírek:

Az izraeli törvényhozók tervezett szavazása a bírói kiválasztási bizottság két tagjáról politikai válságot okozott, miután Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a Likud azt javasolta, hogy a képviselők ne szavazzanak az elkövetkező egy hónapban – írta az Israel Hayom. Mindezek mellett állítólag a jobboldaloldali kormánykoalíció összes jelöltjét vissza kellet vonni. Az ellenzéki vezetők felháborodtak a javaslaton, mondván, hogy ez politikai trükközés. Este azonban eldőlt, egy ellenzéki törvényhozót választottak be az izraeli igazságügyi kiválasztási bizottságba, egy koalíciós törvényhozót pedig nem, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök sikertelenül próbálta későbbi időpontra halasztani a választást. A koalíció több tagja is az ellenzéki jelöltet támogatta a titkos szavazáson. Az eredmény ellenére az ellenzéki vezetők azt mondták, hogy Netanjahuban nem lehet megbízni, és bejelentették, hogy nem folytatják az elnöki rezidencián az igazságügyi reformokról folyó tárgyalásokat, amíg a bírói kiválasztási bizottság meg nem alakul.

A szíriai állami televízió beszámolt az izraeli légierő Damaszkusz térségében végrehajtott támadásáról. A szíriai hadsereg közölte, hogy egy szír katona súlyosan megsérült a támadás következtében, és károk keletkeztek. A közlemény szerint az izraeli légierő a főváros délnyugati részén a Golán-fennsík irányából több állást is megtámadott, és a szíriai légelhárító rendszer működésbe lépett, és elfogta a célpontokra irányított lövedékek egy részét. Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt. A szíriai média robbantásokról számolt be a főváros felett.

Az izraeli biztonsági szervezetek arra jutottak, hogy Észak-Szamáriában az offenzív tevékenység nem hozta meg a kívánt eredményt, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Egyrészt sok letartóztatást és razziát hajtottak végre, de a riasztások és terrortámadások száma folyamatosan növekszik. Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat által elfogadott következtetés az, hogy Izraelnek fokoznia kell támadó tevékenységét a Dzsenin és Sechem szektor terrorista elemei ellen. Becslések szerint egy katonai művelet is napirendre kerülhet.

Kína szerdán bejelentette, hogy „stratégiai partnerséget” kötött a Palesztin Hatósággal Mahmúd Abbász a Palesztin Hatóság elnökének pekingi látogatása során. A bejelentés újabb lépést jelent Kína azon kampányában, hogy politikai és gazdasági befolyást szerezzen a Közel-Keleten, ahol a befolyásért versenyez az Egyesült Államokkal. Kína energiaforrásokat és piacokat keres katonai és polgári exportjához.

Megérkeztek az első orosz taktikai atomfegyverek Fehéroroszországba, amelyek egy része háromszor erősebb annál, mint amilyeneket az Egyesült Államok 1945-ben ledobott Hirosimára és Nagaszakira – jelentette be Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető. A rövid hatótávolságú, korlátozott erejű, akár az ukrajnai fronton is bevethető atomfegyvereket hordozó rakéták Oroszországon kívüli telepítése Moszkva első ilyen lépése a Szovjetunió felbomlása óta. Az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint Kína szoros figyelemmel követi a mostani orosz katonai lépéseket. „Olyan rakéták és bombák vannak nálunk, amelyeket Oroszországtól kaptunk” – fogalmazott Lukasenka a Rosszija-1 orosz állami televíziós csatornának adott interjújában, amelyet a Belta fehérorosz állami hírügynökség közösségi-oldalán is közzétettek.

„2023. június 13-án a nemzetközi jog által tiltott hadviselési módszerekkel rálőttek egy UAZ típusú járműre, amely Szeredina-Buda településen haladt át” – írta közleményében az ukrán rendőrség. Az ügyészség és a rendőrség tájékoztatása szerint hat ember szenvedett halálos sérülést, köztük két civil és négy erdészeti dolgozó. Andrij Rajkovics, az ország középső részében lévő Kirovohrad megye kormányzója a arról tájékoztatott, hogy szerdán az orosz erők iráni gyártású Sahíd önmegsemmisítő drónokkal támadták meg a régiót, és találat ért egy infrastrukturális létesítményt Szvitlovodszk településen.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kedden, sőt szerdán sem érkezett meg a zaporizzsjai atomerőműbe, pedig már kedden Kijevben bejelentette, hogy este már a nukleáris létesítményben lesz. „Grossi arra vár, hogy biztonságban odamehessen” – mondta egy névtelenül nyilatkozó magas rangú ukrán tisztviselő. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy mikor érkezik a NAÜ vezetője az erőműbe.

Mi Trump elnök mellett állunk, drukkolunk neki, hiszen az ő vezetése alatt voltak legjobbak a politikai kapcsolatok az Egyesült Államok és Magyarország között – mondta a külgazdasági és külügyminiszter egy amerikai tévécsatornának adott interjújában. Szijjártó Péter a közösségi-oldalára feltöltött videóban a Donald Trump volt amerikai elnök ellen indított újabb vádemelésről azt mondta, hozzászokott már ehhez, hiszen amikor egy konzervatív vezetőnek esélye van egy fontos pozíciót megnyerni, akkor ezt a vezetőt azonnal hatalmas támadás éri a liberális mainstream részéről. Hozzátette, hogy a helyzet nagyon hasonló Európában: ha van egy konzervatív vezető, aki erős, jó hírnévnek örvend, élvezi a társadalom támogatását, akkor a liberális mainstream támadást indít ellene, és nem riad vissza attól, hogy a legkülönbözőbb eszközöket vesse be, és az igazságszolgáltatás általában az egyik ilyen eszköz – mondta.

Svédország egyáltalán ne várjon más hozzáállást Törökországtól a NATO-csatlakozásáról a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón – jelentette szerdán a török sajtó Recep Tayyip Erdogan török elnök szavaira hivatkozva. Erdogan Azerbajdzsánból hazatérőben, a repülőn nyilatkozott török újságíróknak. Ankara a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban határozottan kitart álláspontja mellett, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg szerinte Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ott élő tagjai ellen. Törökország egyúttal számos PKK-tag kiadatását is követeli. Az, hogy Svédországnak elvárásai vannak, nem jelenti azt, hogy Törökország meg is felel nekik – mutatott rá a török államfő, hozzátéve: ahhoz, hogy ezt megtegyék, mindenekelőtt a skandináv országnak kell teljesítenie a feladatát.

Észak-Korea egy bonyolult adathalász (phishing) művelettel megtámadta a legnagyobb dél-koreai internetes portált, a Navert, ahol illegálisan gyűjtött személyes adatokat – közölte az egyik szöuli titkosszolgálat. A dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat (NIS) szerint Phenjan egy olyan adathalászprogramot töltött fel a Naverre, amely lemásolta a teljes dél-koreai weboldal összes oldalát, beleértve a hírrovatokat, a tőzsdei híreket és az ingatlaninformációkat is. A Naver az egyik legnagyobb dél-koreai technológiai vállalat: az online keresések mintegy 70 százalékát ezen keresztül bonyolítják, és mintegy 25 millió felhasználónak ez a kezdőoldala az internetes böngészőjében. Sok felhasználó naponta veszi igénybe a Naver szolgáltatásait, beleértve a navigációs térképeket, a fizetőeszközöket, a blogokat és a beszélgető fórumokat.

Időjárás:

Ma mindenütt megerősödhet a felhőzet, elyenként azonban még kisüthet a nap.

Este is marad az erősen felhős, borult égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 24 – 26 fok köré emelkedik.